Нашите"специални" деца с ДЦП-5

• 85 258
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
  • София
l'etrangere, и мен ме интересуват подобни въпроси, дори пуснах тема във форума за Интеграцията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=563809.0. За съжаление, много малко хора отговориха.

Тони, мисля, че точно твоя  опит ще ни бъде много от полза. Ясно е, че винаги ще има такива хора, които ще те подминават и съжаляват, но според мен най-важни са отношенията с тези, с които се срещаш всеки ден - съученици, приятели, роднини, учители, работодатели.

# 601
Тони е много права,зависи кой как приема нещата.За мен много неща са негативно отношение,както и много неща са позитивно,зависи от много неща,зависи и дали съм станала с гъза нагоре Mr. Green
Имам племенничка с наднормено тегло/по здравословни причини,но това съучениците и не го знаят/,тя също среща негативно отношение.Различните ,независимо как и колко са различни,срещат негативно отношение .И в този смисъл на мен лично не ми пука,кой както иска да приема детето ми.Обичам да гледам философски на нещата и просто не забелязвам втренчените погледи ,или поне се правя че не ги забелязвам.За децата:Често някое дете ме пита защо така,аз му обяснявам по детски и проблем няма.

# 602
  • варна
 Точно тъй, Ина,  каквото и различие да имаш, си обект на подигравки.
 За пример ще ви дам големия си син/здрав и прав/,на който му купих много красиво оранжево яке, и като отиде с него на училище, така яростно му се подигравали ,че се прибра съвсем скапан вкъщи! Децата в училище се подиграват на абсолютни измишльотини, и никога няма да спрат да го правят. Едно двигателно увреждане може би ще е добър повод за някои от тях, но едва ли за всички.
 Въпросът е на обекта на подигравки да не му пука, и да се държи достойно - това трябва да е нашата цел, да се стремим да са ни устойчиви децата и ние самите.
 Знам колко е трудно, ама чуждите хора  и деца съвсем няма как да променим.

# 603
Ми на непознати погледи отговарям с погледи и то продължителни- помага  Grinning иначе ако се правя, че не ги забелязвам могат да продължат много дълго време  Laughing А с хората от моето обкръжение се разбирам добре, е не с всички де, ама то никой не може да се разбира с всички.......

# 604
  • Stuck in a moment
Ами да, такива хора имах предвид, с които сме общували преди нормално, а сега, откакто са подразбрали, че имаме проблем ни отбягват или се задоволяват с 2-3 думи проформа.
Разбира се, притеснявам се и какво би било един ден отношението на децата, особено като се има предвид агресивната среда сега...
Много тъпо ми става понякога, защото и без това доста неща не са същите ами и се ограничавам от общуване, по-точно, хората ме спъват..
Благодаря ви за отговорите, момичета  Hug

# 605
  • варна
 Относно такива приятели, които преди са ни посещавали ,обаждали са се и т.н. - да имаме такива. Никак не се справям с това ,просто ми е мъчно и толкоз.
 Неприятно  е за детето, защото щеше да има много повече контакти с деца ,но какво да се прави - това е част от цялия филм ,в който сме попаднали...

# 606
Ами да, такива хора имах предвид, с които сме общували преди нормално, а сега, откакто са подразбрали, че имаме проблем ни отбягват или се задоволяват с 2-3 думи проформа.
Разбира се, притеснявам се и какво би било един ден отношението на децата, особено като се има предвид агресивната среда сега...
Много тъпо ми става понякога, защото и без това доста неща не са същите ами и се ограничавам от общуване, по-точно, хората ме спъват..
Благодаря ви за отговорите, момичета  Hug
Не забравяйте и че много хора биха се притеснили да ви разпитват, за да не ви разстройват допълнително, други пък сигурно си мислят, че ви е достатъчно тичането напред назад с детето та и те да ви досаждат с гости и покани за излизания.
Потърсете вие контакт с тях, обяснете доколкото ви е възможно какво е състоянието на детето и това е, ако са истински приятели ще ви разберат и всичко ще е наред, ако не могат - какво ви пука, едва ли искате такива "приятели".

# 607
Аз от както се помня съм си така............, та който ме възприема ме възприема който не, гледам да нямам допирна точка с такива.

# 608
от сто години май не съм писала тук, но последните постове ме събудиха. да опиша и аз отношението към нас : ходим на рехабилитация и чичкото с такси, който ни връща от болницата, пита "какво се е разболял този юнак?" аз отговарям "ами той е с ДЦП и ходим на рехабилитация" а чичкото сконфузено "о, извинете..." с такъв тон, като че ли е питал как е починалата ми предния ден баба примерно...
ами това е отношението - хората не знаят какво да кажат, на къде да гледат и т.н... не ги виня,стига да не са зли.
а в детската градина на малкия едно момиченце от неговата група /смесена е групата в оздравителната градина - има деца с различни увреждания и деца без увреждания/ миналата седмица ме пита "на него мина ли му ръчичката?" аз казвам "не, но правим специални упражнения да стане по-силна",  а момиченцето загрижено "а защо не му слагате лепка?" Simple Smile
мисля че децата по начало са добри, но като гледат възрастните и като чуят няколко пъти примерно коментари от сорта на сакат, ненормален и т.н./щото има родители които така говорят пред децата си за други деца/  и започват да подражават и да стават лоши, да се подиграват и т.н.

# 609
  • София
Аз напълно подкрепям мнението на Pogar.  Много често хората не знаят какво да кажат и как да реагират, дори и да са съвсем добронамерени. Та аз простих на някои приятели и познати  отдръпването. Естествено няма как да избегнем и нездравото любопитство и съжалителното отношение, което се изпчерпва с "ох, горкото"и "пу-пу да не се случва".

Много ми се иска да мога да приобщя сина си към другите деца, не знам какъв ще е правилният подход, ако не може да тича, да борави с играчките като тях и т.н. А проблемът с родителите, които си ги дърпат, за да не играят с него, ще е още един препъни камък...Но ще се справяме в движение.

# 610
  • Варна
Досега не сме срещали такова отношение ,но това е така защото е още малък и като е в количката по нищо не личи че е с дцп или друго, а всичките ми познати ,приятели са ни приели такива каквито сме.Каката е 1 клас и никой не знае че има братче със проблеми.Все някога ще разберат и учители и ученици-нали я прибирам аз .Много се притеснявам да не се промени отношението към нея.

# 611
  • варна
 Нашия батко определено изпитва известно неудобство, че  брат му е с проблеми.
 Сега поръчах една спецализирана проходилка, и той като разбра че се каня да го разхождам с нея НАВЪН и доста се притесни...иначе много си го обича ,но явно го е срам от другите.
 Бяха ги посещавали в училище по повод някаква разяснителна кампания от Карин дом.
 Тъкмо щях да го питам ,защо не е казал, че брат му ходи там и да обясни на другите каквото знае по въпроса, и ми казва учителката как се изказала
 - Много хубаво място, ама не дава Господ, да се налага там да ходи някой Laughing
 Тя не знае, че брат му има такива точно проблеми ,не че съм крила от нея, но не е ставало дума да й кажа... и смятайте, как се е почувствал синът ми при това изречение.
 А някой от съучениците му знаят и го е досрамяло определено.

# 612
  • Варна
Сега се сещам Sadкато ходихме на градина,в съседната група имаше дете с проблем.По мякакъв повод си говорихме с госпожата на щерка ми и тя се изцепи добре че сме били  при нея а не в групата с спец дете.Сякаш се отвращаваше-идеше ми да я фрасна ,и това госпожа...Оттам идва отношението на децата към тези с проблеми.Първо че никой не говори за тях и второ ако се говори то е да се страни ...има и изклучения, но в повечето случаи е така.Аз също изобщо не крия,но се надявам да разберат късно и то само за да не  повлияе на другото дете.orhid,каква проходилка сте поръчали,защото и ние се чудим какво да вземем.Ако е удобно пусни линк или снимка да я видя.Аз досега не съм писала но последно ходихме при доц.Божинова и  тя писа че имаме дцп смесена форма,умствено изост,съмнения че Нямаме епилепсия,но имаме атрофия на челния дял,непълна миелинизация.За това последното бях в шок,защото ямр ни е от предния април.....кой как е го е гледал    или по скоро не го е гледал,защото то е очевадно.Но въпреки всичко Тишко е много добре благодарение на рехабилитацията .                             

# 613
Класната и доста деца от класа на голямата ми дъщеря знаят че сестра и е с ДЦП.За сега няма проблеми  в училище.А когато бяхме на операция с малката,каката е карала приятелките си да стискат палци за нея.Госпожата пък ми се обажда да пита как е Мони.Дано и занапред да е така и голямото ми дете да не изпитва неудобство,че сестра и е различна.

# 614
  • София
Здравейте момичета,
Съжалявам, че така се натрисам, но знам, че тука ще получа най-адекватните съвети. Имам много близко детенце на 2годинки и половина, което от раждането си е с втора група според Чавдаров, но често му дава и трета. Ходи сам, но не използва лявата ръчичка, държи я до тялото и е свита, няма финна моторика и не може да си предава предмет от едната ръка в другата. Това горе-долу като описание на състоянието. Не е проговорил. Сега го приеха  и  ходи на ясла, но там огромен проблем е факта, че не може да дъвче и преглъща и на моменти се дави много лошо. Водят го на логопед, но самата специалистка казва, че няма никакъв напредък. Водят го и на група Монтесори два пъти седмично за по час май. Въпросът ми е дали можете да ме насочите към специалист, който да се занимае конкретно с проблема задъвченето и и преглъщането. Благодаря ви за помощта и стискам палци на всички вас и вашите дечица Hug

Общи условия

Активация на акаунт