Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 477
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • В сънния Люлин, прибулен...
Здрасти, Пинки
Ами малкият се оправи без антибиотик. Всъщност, капахме антибиотични капки за нос.
За информация - два дни ми правеше 38 Т, на третия му дадох двукратно от детското Ескимо и гледай борба - дигне 37,4, свали я, дигне 38, пак свали
Вечерта пак дигна, но бяхме на пързалката и нямах ни термометър, ни Панадол. Но докато се приберем, вече нямаше Т, така и да момента.
Спря сополите, но само по 2-3 пъти на ден прокашля, като че ли нещо му е останало все пак от грипа.
И понеже съм неопитна, сега се чудя какво да го правя.
Иначе е весел, активен, инициативен

# 391
veihaivei , щом няма температура не му се чуди. Давай си му рибеното масло и до утре най-вероятно няма и да ти прокашля.
По-напред в темата писах моя как изкара един вирус докато пиеше рибено масло. А моя е с алергия, пипне ли нещо винаги се стига до кашлица и Вентолин (ненавиждам го тоя вентолин). Не и този път обаче...
 Peace Стискам палци !

# 392
alpha_beta - единствено ни интересува вит.А. Щом не пише, значи няма. Иначе наличието му се счита за предимство и се отбелязва.

Вит.Е се прибавя като антиоксидант, 5 до 10 мг.  Аз пия всеки ден по 400 мг.

Голямо дете - против алергии, дихателни инфекции и астма - витамин Д.

Можеш да му вдигнеш дозата с една капка, в светлината на най-новите публикации.

за всички - преди месец ви посочих една таблица за препоръчителните дози омега-3 мазнини за различни възрасти. На немски, но ще я разберете. Иначе питайте.

http://www.omega-3.ch/omega-3/articoli_de/studien-uber-omega-3/d … sauren.html#menue

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 10:56 от PinkPanther

# 393

Голямо дете - против алергии, дихателни инфекции и астма - витамин Д.

Можеш да му вдигнеш дозата с една капка, в светлината на най-новите публикации.

Peace Благодаря, Пинки!
Малко off topic - добре че майка му на малкия (тоест аз) е малко дива и със собствено мнение, иначе не само алергия щеше да развие, ами сигурно астматик щяха да са го направили. Сменихме и педиатъра де, отдавна... Всъщност на мен от май месец не ми се е налагало да го водя на лекар  Praynig слава богу. И за разлика от други майки, които гледат такива деца под капак, аз на моето лятото му вземах по 2-3 потника, водя го в парка и му казвам: "Тичай", ама да тича докато стане на точка. После само сменям потника със сух и пак. Докато му харесва. И други разни, не е за това темата.
Просто не си мисля, че една алергия ще се израсте без да се развиват белите дробове, а това с пазене не става.

# 394
  • София
PinkPather, уж следя темата, но пак да си попитам.  Crazy
Донесоха ми от Германия Омега 3, 1000mg, 18%EPA и 12% DHA, както и всяка капсула съдържа 15mg. витамин Е.
На опаковката си пише по една капсула на ден, тъй като е с високо съдържание на Омега 3. А и гледам витамин Е е в по-голямо количество. По колко капсули да пия на ден?

# 395
Както съм писал два постинга нагоре, вит.Е се слага като антиоксидант (разбирай консервант) в маслото. Аз пия по 400 мг дневно, допълнително.

Иначе рибено масло с 12 % DHA  и 18% ЕРА си е стандартно рибено масло, като повечето предлагани в България. С по-ниска концентрация въобще няма. Така че си пий по 3 капсули на ден и за в бъдеще си го купувай от тук.

Справка - таблицата (линка) в предния ми постинг.

# 396
Пинко, аз не разбрах точно таблицата, защо за всеки вид физическа активност тя се подразделя на две подколони m и w
Иначе хал хабер не отбирам немски, ама си пуснах таблицата през Гугъл преводач, изглежда ми така http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&ie= … waDHHV9KyQb70MQvg

# 397
Много добре!

Иначе двете колони съответстват на мъжки (m) и женски пол(w).

Има и някои глупости от превода в предговора. Но важна е таблицата.

Онзи ден стана въпрос за вит.С на килограм. Това е от каталога на фирма ВАЛЕРУС в Дървеница:

АСKОРБИHОВА KИСЕЛИHА 100 гр   4.00
                /Витамин С/                        500 гр 16.00
                C6H8O6 М=176,13 г/мол         1 кг 30.00
0220 чза

Виж в Гугъл.

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 15:11 от PinkPanther

# 398
Е, ние с Дес пием едно и също, ти на нея й каза 2 капсули, а и аз не кърмя, така че и аз по 2 вземам
Само не знаех, че може наведнъж да се изпият. Аз ги разделям в два приема.
Купих си ей тези кутийки за добавки:
Пия женшен, лецитин, рибено масло, коензим Q10 и така ми е екстра - зареждам си капсули за 2 дни и не ги мисля повече  Peace

# 399
Питки, за приема на витамин А виждам, че имаш резерви. Ще потърся рибено масло без А витамин за следващия път.
Темата за витамин Д я прочетох набързо, но ми се искаше да я разгледам по-подробно, особено линкове. За съжаление не ми е останало време за това.
Благодаря за отговорите!

Попаднах на интересен сайт свързан с храненето - витамини, мазнини, рецепти... http://www.whfoods.com

# 400
За пореден път си позволявам да напомня, че само приемането на рибено масло може да ви служи единствено за измиване на ръцете пред самите себе си.

По принцип рибеното масло е съществена част от балансирането на мазнините (омега-6 : омега-3 = 4), система, която ще подобри забележимо здравето ви. Но освен рибено масло се изисква:
--Решително намаляване приема на омега-6 мазнини до възможния минимум (изхвърляне олиото от храната и заместването му със зехтин, където това е възможно (за ястия приготвени студени и при температури до 100 градуса).
--За пържене и печене при температура над 100 градуса да се използва мас, палмово масло или краве масло (по избор).
--Пълно изключване на маргарина, поради наличие на опасни транс-мастни киселини в него.
--Ограничаване консумацията на готови вафли и сладки, защото са приготвени с индустриален маргарин (с още повече транс-мастни киселини).
--Ограничаване консумацията на карантия, защото съдържа много арахидонова киселина (омега-6).
--Когато рибеното масло се приема освен за профилактика и за лечение, ефектите му значително нарастват ако заедно с него се приема и сусамов тахан. Особено полезен е за нормализиране нивата на холестерола.

Всички тизи мерки са препоръчителни, а не забрани. Запомнете ги и когато приготвяте храната се старайте да ги спазвте без драстично да променяте хрантелните си навици.

Възпитавайте децата си да ги спазват. Както ги научите, така ще се хранят през следващите 60 години.

Няма да се уморя периодически да ви напомням тези правила.

# 401
Пинки, моля те, дай ми някакво мнение за оризовото олио. Специално за готвене - печене над 140 Т зехтинът не става.
Искам само да спомена, че използвам напълно обезмаслено мляко. Месо - филета, най-чистото. Когато добавям "мазни" блокове, това е САМО зехтин или ядки - бадем основно. Пия рибено масло, понякога и ленено (или мляни семена). Излиза, че балансът на мазнините ми е в полза на омега 3
Та на този фон е оризовото олио!
И по повод горното - как да разбера с изследване, ако съм прекалила с полезното - някакво изследване, кръвосъсирване ли беше, що ли? Скоро правих холестероли и триглицериди, нещо друго, освен тях?
Много ти благодаря предварително!

# 402
Ох, пак ме затисна работа...

За оризовото олио:
--наситени    19.7 %
--моно-          39.3 %
--поли-          35.0 %
----омега-3      1.6 %

Значи, по добро от олиото, но за печене и пържене пак не става.

Мазниниите, които аз съм ви препоръчал съдържат около 10 % нестабилни полиненаситени мастни киселини, а кравето масло - 3 %.

Като се има предвид, че е по-скъпо и по-лошо от зехтина, изводът е - зехтин!

А за пържене и печене - виж по-горе!

По твоята диета - няма долна граница на отвошението  омега-6 : омега-3.  Кръвта става по-рядка и тече по-лесно. (а забравих - предизвиква по-обилни кръвотечения в края на месечния цикъл.) Това е.

За целенасочено оправяне на липидния профил - сусамов тахан. В кръвната картина има показател протромбиново време - ще се увеличи. Друго няма.

(потапям се...)

# 403
Здравейте на всички,
в тази супер интересна и полезна тема.
Изчетох я с голямо любопитство и си взех някои от препоръчаните тук неща.
Прогестогелът е едно от тях,но не ми се изясни как точно да го ползвам.
Идеята ми е да компенсирам нивото на прогестерона/на 40 год.съм/,
нали намалява с увеличаване на годините.
И ми е по-важно как точно да се ползва като продукт,който
''заглажда бръчките и подобрява хидратацията на кожата''-
цитирам по памет от темата.
Та молбата ми към Пинк Пантер е КАК и къде да го мажа за да
има този ефект.
Предварително благодаря.

# 404
Пинки, моля те, дай ми някакво мнение за оризовото олио. Специално за готвене - печене над 140 Т зехтинът не става.

При печене водата в яденето или в кекса например поддържа температура 100градуса и зехтинът става.

Общи условия

Активация на акаунт