Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 131 495
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
  • На точното място
  • Мнения: 298
Пинки cheers cook
Радвам се ,че попитах, а още по-вече се радвам, че ми отговори
Ще тръгна да издирвам идеалната комбинация от калций+магнезий в едно хапче.
Чудя се защо личната не му е препоръчала нищо до сега, като го мери и тегли всеки месец newsm78

# 436
  • София
  • Мнения: 1 546
Е Пинки  Hug мога и да те разцелувам ама хайде...друг път.  Mr. Green Добре, че не съм от срамежливите та да си питам к'вот ми е на душата.  Laughing
Благодаря ти! Peace

# 437
  • Мнения: 1 741
Привет!
Пинки, това според теб вярно ли е: "Unrefined oils should not be used for frying, but are safe for simmering." От тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil Ако е вярно, рафинираните защо са по-малко вредни при нагряване на висока Т? Вече ме е страх да употребявам думи като пържене, печене и т.н. готварщини  Mr. Green, но въпросът е принципен (за мен поне)

Последна редакция: пт, 23 окт 2009, 06:29 от desi_sunshine

# 438
  • Мнения: 3 989
...
Бихте ли ми препоръчали някоя хранителна добавка с омега 3-6-9 к-ни която да е подходяща за бременни, но да не съдържа други витамини и пр. И рибеното масло не би представлявало проблем да се предприема по време на бременност, нали!?
Евита, приемнето на Омега мастни киселини през последните месеци на бременността е много полезна за бебето при изграждане на нервната му система, а и предпазва майката от следродови депресии.
...

Аз само да вметна, че в 35-тата седмица (до където е стигнала evita83 сега) нервната система на бебето отдавна е минала през основното развитие (което започва от 4-та и трае до 27-ма гестационна седмица). И да уточня, за да не се подведе някой, развитието не спира до там, но омегите са по-важни именно в този период.
Тъй като въпросът за прием на омеги (какво, как, колко) преди и по време на бременността и след раждането продължава да ме вълнува, си почитам материали по темата, та от там ми е останало това инфо. Не се сдържах да го споделя.

Пинки, извинявам се за офф-а.  Peace

# 439
  • На точното място
  • Мнения: 298
Пинки, поразрових се снощи в нета, но неможах да открия комбинация капсули калций+магнезий 1:3. Почти навсякаде е 2:1 + още някакви примеси  newsm78
http://www.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%B9-%D0%BF … -pid30011299.html
http://www.framar.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8% … -pid30011298.html

# 440
  • Мнения: 800
de_desto  -  допуснал съм грешка!!! Верните цифри са 1000 мг калций и 300-400 мг магнезий. Повтарям: 1000 мг калций +300-400 мг магнезий! Извинявай за грешката!

Има го на GNC.

desi_sunshine - почвам да си те представям платинено руса! Наложи се да тръгна да търся как се рафинират растителните масла, та да ти отговоря. Я помисли, от мазнините, които препоръчах за пържене и печене (палмово, мас, масло), къде видя на рафта рафинирани и нерафинирани, та се затрудни? Това е процес на избелване, обезмирисяване, филтриране и Бог знае какво още, но касае само растителни масла, които по начало не стават за пържене и печене (слънчогледово, соево, царевично...). А, и маргарина...
Ако седна да пиша дисертация на тази тема, ще ти пратя едно копие. За сведение - не съм химик, въпреки че отлично се справям с химията.

(ако компанията беше мъжка, щях да използвам съвсем различни изразни средства...)

За сега имаш избор - или се придържай към моите препоръки, или си търси източници на иформация, които те удовлетворяват. Не искам да бъда груб, но опитай се да разбереш: щом един продукт се окаже неподходящ за употреба (олиото, напримир), спирам да го изучавам понататък. За мен има много по-важни въпроси.

dama - не знам защо това с разцелуването все остава за друг път...

Кюбит - абсолютно точен и уместен коментар! С няколко думи: омега-3 мазнини трябва да се приемат от самото начало на бременността и да не се спират. Внимавайте само с вит. А!
А в 35та гестационна седмица е крайно време да се помисли и за предстоящата следродова депресия на майката, свързана именно с недостиг на EPA и най-вече на DHA. (ако до сега не е пила рибено масло).
Говорим за 4 г рибено масло дневно (1400 мг омега-3).

# 441
  • Мнения: 1 167
Здравей Пантера. След дълго лутане и търсене на отговор на въпроса, който ме вълнува, ме насочиха към теб. Страхотна тема, която ще ми отнеме доста време докато я прочета. Но ще го направя. Извини ме ако сте го разисквали, но можеш ли да ми кажеш нещо повече за Q10? Изкарах един грип и докато се чудих какви лекарства да пия попаднах на една статия, в която се описваше как вируса попадал в клетките и им разказвал играта. Тогава реших да си купя Q10, за да се подсиля. Но като отидох в аптеката видях два вида - един за 107 лв. и друг за 20 лв. Как да разбера  дали този от 107 лв. си заслужава? Не знам какво да търся, какво да гледам, какви дози. Нищо не ми е ясно  Embarassed

# 442
  • На точното място
  • Мнения: 298
А бе Пинки, заради една 0 ме хвърли в оркестъра  Sunglasses

Предполагам говориш за това:
това

# 443
  • Мнения: 957
Хайде и аз тук да чета за наситени и ненаситени и разни други Grinning

# 444
  • Мнения: 3 743
Привет, изчетох темата на един дъх Hug

Може и малко оффтопик да ми е въпроса, но аз да попитам Blush
Налага се дъщеря ми да посещава детска ясла, на 1г и 4 мес е. Според нашата педиатърка нищо не може да се направи срещу честото боледуване. Нейният съвет е бабин дом, е да, ама това не е професионален съвет и на всичко отгоре при нас е неприложим, тъй като бабите ни са на 150км Rolling Eyes
Тръгна на ясла от 1 септември 2009. Оттогава боледува вече два пъти за последните две седмици, като и хремата й продължава вече втора седмица, въпреки че други симптоми няма. Може ли да й помогна по някакъв начин да се засили естествено имунитета й и как?

# 445
  • Мнения: 1 741
Пинки, виж, аз цитирах и коментирах материал (в Уикипедия), който не е твое дело. Там става въпрос и за други мазнини, различни от препоръчаните от теб, които погрешно/вредно или не, така или иначе е факт, че се използват за готвене като приоритетни от милиони хора по света. В никакъв случай не съм искала да те ангажирам специално да се ровиш тепърва да ги разучаваш. Аз питам, ти, ако знаеш и имаш желание, ще отговориш. Не е фатално да оставиш някой без отговор  Wink , но явно много те дразни "русата" ми коса и не можеш да се сдържиш.  Laughing  
Правя опит за разяснение на евентуални недоразумения, но ако въпреки това изпитваш нужда, излей си го "по мъжки" - аз никога не съм била дама, така че не си длъжен да се държиш с мен като такава.  Peace
Тази тема ме мотивира най-сетне да се откажа (да прежаля някой лев повече) от слънчогледовото олио за готвене и да го заменя със зехтин. Сигурно ти е направило впечатление, че участниците в темата не споделиха, че използват мас или палмово масло или смятат отсега нататък да го правят. Досети се сам защо. За кравето масло - някои го ползват, но главно като "подправка" в края на готвенето за аромат и т.н. Така, че повечето тук готвят или със зехтин или с други растителни мазнини, които не стават за високи Т или без мазнина въобще.
Ето затова някои продължаваме да търсим и други варианти на мазнини за готвене и щото сме "руси" сглупихме да питаме теб.
Но саладката ще си я хапвам със зехтин и винаги ще се сещам с радост за теб, защото човек все нещо или някой трябва да го мотивира да се откаже от вредните навици, а оттам нататък е въпрос на навик само.

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 10:40 от desi_sunshine

# 446
  • Мнения: 572
Сигурно ти е направило впечатление, че участниците в темата не споделиха, че използват мас или палмово масло или смятат отсега нататък да го правят.

Ееее Деска, не е така. Това че не споменаваме какво сме променили не означава, че не сме го направили.
  Аз по принцип си пържех с фритюрна мазнина. Сега само замених палмстеарин с палмолеин.
  Ползвахме и маргарин - сега е абсолютно забранен и заменен с краве масло.
  Зехтин купувахме рядко и ползвахме само за салати (защото е скъп, но след като следих темата....). Сега зехтинът се ползва за салати и готвене, а олиото е изключено тотално.
Е, по-скъпо ми е, но спестявам от лекарства  Simple Smile. Нали това е целта.

# 447
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
днес в магазина попаднах на кокосова мазнина - бяла, твърда, изрично пишеше, че не е втърдявана.
тя от подходящите за пържене ли беше? Thinking
то и какво ли да пържа в нея, като изстине ще бъде като лоясало newsm78

някой пробвал ли е - отзиви, моля  Peace

# 448
  • Мнения: 800
de_desto - извиних се. Не знаех, че има и оркестър, щях да си посипя главата с пепел..
Това на снимката е един от възможните варианти. Има и други. Каквото намериш.

Галче - прочети темата за витамин D. Ще ти бъде от полза.

desi_sunshine - През живота си, най-много материали (освен тясната ми професия) съм чел из областта на психологията. Въпреки това, поради типичната ми мъжка ограниченост в областта на социалните умения, чак сега разбрах защо спорим. И то няма нищо общо с дискутираната тема:

Аз търся решение на даден въпрос. Успявам да го намеря. Прилагам го и съм доволен. Решавам да го споделя с вас.
На някои от вас решението не се харесва. И тук възниква разминаването - за мене въпросът е ясен, за вас не е, но вие не ми казвате! Вие, по женски, премълчавате, че нещо не ви харесва и ме лишавате от възможността да се аргументирам. Вместо това почвате да ме подпитвате няма ли други решения и аз се дразня, че не четете това, което съм написал, а търсите под вола теле.
Четете в гугъл и ме карате да коментирам неща, които не съм чел. Почвам да се изнервям, защото ме карате да призная нещо, което мъжете не обичат да признават... че не знам. А то е логично, в гугъл има милиарди пъти повече информация, отколкото в моята глава (шапка - 62и номер).
За да не се заяждаме и притискаме в ъгъла, предлагам да се постараем да се съобразяваме с навиците на отсрещния пол - вие ще казвате открито, когато нещо не ви харесва и защо, а аз ще се старая да намеря тогава решение, което да ви устройва.

Съгласна ли си?

А за маста и палмовото - убий ме, не мога да се сетя. Но няма да ухапя никого, ако ми каже...

asyalein - кокосовото масло е най-доброто от всички да пържене. От химическа и здравна гледна точка. Би трябвало да го има както в твърд, така и в течен вариант (като палмовото). Тук в България не съм виждал. При пържене с него, ако не се отцеди (като пуканките, те са с кокосово), със сигурност ще се залои. Прочети какво пише на опаковката, за какв е предназначено. И попитай за течно. 

# 449
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
PinkPanther , благодаря за отговара.
не харесвам пуканките с тази мазнина, значи няма да си я взимам...

по-добре да не пържа... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт