Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 494
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • В сънния Люлин, прибулен...
Ето, вече имаш отговор защо Laughing

И аз познавам марката, но и през ум не би ми минало да очаквам лична изгода като препоръчвам едно или друго #2gunfire

# 421
Привет на всички! Аз съм малко пишман готвачка, ама все пак ми се налага да готвя, затова, Пинки, ще те питам какво мислиш за олиото от макадамия за пържене и готвене на висока Т. То не е от евтините и лесни за намиране, но от американския сайт, където поръчваме с Вей, излиза изгодно. Ето съдържанието на мазнините:
http://www.supervits.com/NOW-Macadamia-Oil-Extra-Virgin-Organic-16-oz-P2522.aspx
Температурата му на горене е доста висока, не зная доколко може да се вярва на инфото в линка, а и дали това има значение по въпроса ми. И все се глася да си изпържа картофки с него да ги пробвам как ще са и още не съм - накрая ще свърши докато се наканя, понеже си го ползвам за готвенето - готвя си със запръжки, или поне задушаване, като се старая да готвя по-здравословно и се получава доста блудкаво и безвкусно, но това е друга тема, само го споменавам, защото май май не ми се разделя със запръжките на този етап. Ако изкарам някой курс по здравословно готвене, тогава чак. Някой знае ли къде да намеря такъв?  Laughing

# 422
Мили дами, набутвате ме в кухнята, а мен там хич ме няма. Казах ви, щом в яденето има вода да използвате зехтин, а при по-високи температури - мас и т.н. За мое голямо съжаление продължавате да икате от мене уточнения. Ще ви кажа кратко: не знам, а и едва ли някой знае къде минава точната граница при различни манджи и при различти добавени продукти. Аз се опитвам да опростя задачата, за да се запомни лесно, а вие почвате да ме питате едва ли не за всяко ястие поотделно. Честно казано, вдигам ръце и повече на въпроси до каква температура да се използва зехтин просто няма да отговарям.

Деси, дал съм линк, където много точно е даден състава на страшно много масла. Ползвайте го.
От всички масла описани там съм ви казал кои препоръчвам. Сега ме питаш за макадамия, утре друг ще ми пита за гроздови семки, после за кайсиеви ядки и т.н. Ами четете, не ме карайте да чета вместо вас!
За здравословно готвене виж зоновата диета, Вейхайвей ще ти помогне.

Мили дами, аз съм мъж и реагирам в подобни ситуации като болшинството от мъжете, които познавате - просто ще тегля една майна, а не искам да го правя. Готов съм да отговарям на всякакви смислени въпроси, но много държа на едно нещо - да мислите!

# 423
desi, опитай се постепенно да пържиш по-малко, докато свикнете с вкуса на не-пържени манджи. Печенето в това отношение е добър заместител.
http://www.whfoods.com/ в този сайт има рецепти и съвети относно здравословното готвене.

# 424
  • В сънния Люлин, прибулен...
Пинко, не се сърди, тука сме отбор блондинки  Hug
Ние на теб се осланяме, как така ще теглиш майни?  Heart Eyes
Усмихни се, ние ДЪЛБОКО ТЕ ЦЕНИМ И СМЕ ТИ БЛАГОДАРНИ!  Heart Eyes

# 425
Ох, съжалявам, Пинки, аз просто се учудих на коментара ти за оризовото олио, понеже в тоя сайт пише друго: "А високата точка на горене ( над 250оС) и липсата на транс-мазнините го правят идеално за готвене." (http://www.bioslunceluna.com/shop/osnovni-hrani/olio-i-masla/ori … lio-alfa-one.html) И реших, че не мога да имам доверие на сайтовете, които явно си рекламират продуктите както им падне, логично, нали те ги продават. Затова исках да разбера дали съм се предоверила на макадамията, по-точно на написаното за него в американския сайт. Иначе не зная за кой линк казваш, който си дал за различните масла. Аз чета по принцип всички линкове, немските им се пуля основно, но просто не помня да е пишело някъде за макадамията конкретно. Може да съм го пропуснала просто, не съм сигурна. Та, още веднъж ти се извинявам - в крайна сметка за друго си в тая тема - не очакваме от теб да знаеш такива подробности, наистина (за готварски техники и използването на маслата в кухнята).  Hug

# 426
здравейте, сина ми е с атопичен дерматит. педиатърката изписа рибено масло и крем на юсерин за атопична кожа. Вече година пием и мажем, няма проблем. Дано, да съм помогнала на някой с препоръката. Какво ли небяхме мазали и давали, дори кортикостероиди....

# 427
BLAGODARQ NA PINKI,  сега прочетох, че в крема на Юсерин за суха кожа има омега киселини, много ми е подробно това което пишете, и нямам възможност заради детето да изчета всичко, но явно има и лекари които знаят и се интерсуват, както моята педиатърка,малко с учуда и недоверие я изгледах като ми предложи козметика и хранит,добавка,но ето че проблем няма вече....или се обостря доста рядко. Може да незнаят всичко лекарите, но поне може да им гласувате доверие и да ги попитате, както напарвих аз.
Не подценявайте лекарите-и те са хора като нас, неможе да се запомни всяко лекарство и хр.добавка.

# 428
  • София
PinkPanther, дете на 10г. може ли да пие ESKIMO BRAINSHARP и ако да, по колко капсули на ден?
http://www.helsonbg.com/main_brainsharp.html

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 11:25 от sophsan

# 429
  • На точното място
Здравей, Пинки. Мисля, че преди около месец коментирахме с тебе и започнах да давам на синчето Рибено масло. Интерсуваме колко време минимум трябва да го пие за да усетя положителния ефект /не за да го спирам/. И да се оплача , че сега е с остър ларингит, а не беше боледувал отдавна. Пие рибено масло, яде моркови, ябълки, спанак  и пак болен  ooooh!

# 430
  • На точното място

Друг болен проблем за мен са т.н. Е-та. Знам, че част от тях са безопасни, но кой!? Трябва ли да пазарувам със списък на Е-тата в ръка. Оня ден купувам сол, йодирана и какво виждам в къщи - 2 бр. Е-та  ooooh! Whistling  Пинки, понеже имаш познания в областта на химията дай малко повече информация по въпроса, моля те. Като ти остане време, де. Виждам, че си на няколко фронта едновременно.

В момента случайно ми попадна вестник със статия по тази тема. Намерих го в нета и си позволявам да я пусна, въпреки че не е съвсем с общата тема
http://www.podlupa.bg/ShowPage.aspx?id=7449

# 431
така, върнах се от командировка... Да видим въпросите:

за отбора блондинки - последно за маслата: освен препоръчаните от мен масла (резултат от задълбочено проучване) само кокосовото масло е по-добро от изброените, но е скъпо. Затова не съм го препоръчал. Всички останали масла заемат някакво средно положение между олиото (най-лошо) и (мас, масло и палмово) и зехтин, които са най- добри и на разумна цена. Ако на някой му попадне без пари варел от някакво много специално масло и иска да го проучи, да потърси тук:

http://www.nutritiondata.com/foods-004000000000000000000.html

е да, на английски е...

mari boris - радвам се да чуя за добрите резултати. Бих препоръчал да включите и витамин Д.

Аз се отнасям с най-дълбоко уважение към лекарите, които знаят много, но за съжаление не всичко. Този форум е за това, да допълним някои празноти, а не за да изместим или компрометираме лекарите.

sophsan - да, дете може да пие този препарат, но няма смисъл. Не знам колко струва, но ще е много по-скъп от обикновено рибено масло, а освен рибеното масло останалото в него е или баласт или в микроскопични количества, без ефект.
Дете на 10 г трябва да приема 3 г рибено масло (1100 мг омега-3) + 2 капки (1300 М.Е.) витамин Д.
Ако много държиш на посочения продукт, нека да пие по три капсули дневно от него + 2 капки вит.Д.

de_desto - радвам се да те чуя! Положителен ефект от рибеното масло се наблюдава след около месец, но само ако има нещо хронично - алергия, екзема и др. Ако човек няма конкретни оплаквания, маслото действа благотворно, но без ярък външен ефект.
Аз никъде не съм писал, че рибеното масло предпазва от инфекциозни и простудни заболявания. За тази цел на детето трябва да даваш витамин Д. а рибеното масло го предпазва от хронични усложнения.

Темата за Е-тата е безкрайна и обект на много спекулации от страна на много хора с различни разбирания. Статията който ни цитираш е пример за такава спекулация - всичко е в черни краски и ние бавно умираме... Аз не искам да споря по този въпрос, защото колкото хора, толкова мнения. По принцип списъка се наблюдава от Европейската комисия и в него се правят корекции.
Да не забравяме, че през пролетта група патки (журналистки) обявиха палмовото масло за канцерогенно. За повишаване на драматизма...

# 432
  • На точното място
Пинки, благодаря ти ! Чета успоредно и темата ти за вит.Д и явно ще почваме и него. От това което прочетох разбрах че дозата за сина ми /8 год./ е 2 капки на ден.
Пинки , искам да те питам и нещо друго - рибеното масло и вит.Д дават ли и някакво отражение в/у костната система? Извинявай ако ти се стори въпросът ми глупав, но не ме е срам да питам като незнам. А питам, защото синчето е високо за възрастта си /по общия критерий/ и доста често започна да се оплаква от болки в краката и бързо измаряне.

# 433
  • София
Пинки, здравей.  Laughing  Hug
Тук сме и сме добре. Но и аз искам нещо, в допълнение към казаното, да те попитам. Другата седмица ще махаме 3-тата сливица на баткото. Нещо с дозите на рибеното масло и Вит.Д да бутнем ли?  Rolling Eyes
А за мен, както ти писах, пак отлагаме във времето.  Laughing Виждаш, друго ми е на главата.  ooooh!
Радвам се, че си още тук.  Hug  Wink

# 434
Благодаря за хубавите въпроси!

de_desto - Имат и ощи как! Участват в усвояването на калция и изграждането на костите. От друга страна намаляват възпалителните процеси в ставите, а от там и болките.
Щом юнакът расте бързо - допълнително калций и магнезий (100 мг калций + 300-400 мг магнезий). И никакво спиране на рибеното масло и вит.Д.  Жизненоважни са за него.

dama - добре че попита: Спирате за около седмица рибеното масло, защото би предизвикало обилно кървене при хирургическата интервенция. Два дни след това - продължавате.  Вит. Д няма отношение. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт