Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 116
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
Пантерка Stop
Не се ядосвай, няма повече да те нервирам. Само искам да кажа, че не можах да се убедя, че е нужно да приемам вигантол и всякакви други неорганични минерали.
За СЛЕЕПОХОЛИК намерих намерих масло от морски водорасли на ЕФА ГОЛД: http://www.revita-bg.com/pics/15438L.jpg
За лененото масло мога да кажа, че според мен, приемано в съчетание с богати на ензими храни /като повече сурови плодове и зеленчуци, ядки, семена и кълнове/ е в пъти по-добро от рибено масло и нездравословна храна. Лененото масло съдържа от 54 до 70% Алфа-линоленова киселина, която посредством редица метаболични стъпки и използвайки ензими, организмът преобразува в ейкозапентаенова и докозахексанова киселини.
Затова някой /като съфорумките на Деси Съншайн/ са избрали да пият растителни ЕМК, заедно с ензими и водорасли, така както вие тук сте избрали рибено масло и витамин Д. В крайна сметка всичко зависи не от вида на ЕМК, а от храненето и начина на живот на отделния индивид.

# 526
# 527
Тази статия е коментирана още в началото на темата стр.8 от Dr Spirulinova, която скоро не е писала.
Поздрави и приятна вечер на всички!

# 528
  • В сънния Люлин, прибулен...
И на мен ми е мъчно за д-р Спирулинова  Heart Eyes

# 529
Пинки, родих нормално - избор, продиктуван от желанието да следвам това, което майката-природа ми е отсъдила, шансът, който ми е даден да го преживея (чудото на живота, изстрадването на възникването му ... ох, прекалявам вече  Laughing) и ... също така, защото ме е страх от секциото (т.е. и без да го има предното). От наблюденията ми над много майки (нямам начин - сега това ми е средата основно) не съм останала с впечатлението, че секцио родилите си прибират по-трудно корема - може това да има значение при някои за първия месец след раждането евентуално, но пак е само при някои, т.е. може и да не се вземе впредвид. Виждала съм слабички момичета, родили секцио и седмица след това коремът им е буквално хлътнал навътре! Истината е, че аз получих травма доста преди да забременея - от 2 дни във фитнеса - смъкнаха ми се долните коремни мускули, долу на триъгълника ми се появи една доста издута топка, която първо погрешно ме носочиха да проверя за херния, но тъй като нямах абсолютно никакви болки, в крайна сметка един лекар ми каза какво е това и да сложа колан да се стегна. Е, прибра се до толкова, че да не се вижда от околните, но аз си го виждах - остана си леко издут целия корем в долната част. Съжалявам, че не отидох тогава при специалист (травматолог, хирург) за по-компетентно мнение, но всъщност не за друго, а само да ми потвърди това, което аз смятам - че си иска операция. По принцип коремчето си ми е генетично заложено и хора с такава физиология трудно постигат резултати с упражнения. А в моя случай имайки предвид това допълнителното, още по-малко вероятно ми се струва да окажат голямо значение упражненията. Та, сега, след раждането, въпреки че в момента съм доста слаба, коремът си стърчи, особено като си хапна по-доволно. Но този ми проблем, който е бял кахър, няма нищо общо с темата, която ще започваш. Но поне си излязах душата за пореден път, "приятелко моя"!  Wink
Вижте на какво попаднах: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Num … ollapsed&sb=5
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Num … ollapsed&sb=5 и другите подобни. Това е от там пак (на англ.): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950524
Попрегледах и линковете на английски, но май нищо не ми остана в главата като много убедително. Вие какво мислите? Пинки?

# 530
e4o_me4o - ако още в началото беше казала какво харесваш и какво не харесваш, щяхме да си спестим много време, нерви и писане.  Да, аз предлагам (не налагам) да се приемат минерали, стероидни препарати и субстанции, укрепващи нашето здраве. Нито си първата нито последната, която (било по-меко или по-остро) се нахвърля върху мене, че не изповадвам нейните виждания. Ако на някой не му харесват моите аргументи - моля, да живее както иска и както се чувства щастлив.
Но когато опрем зо фактология, компромиси не правя. Ако намерите достатъчно факти по вашите екологистични сайтове, аз съм  готов да ги оборя. Като абсурдното ти твърдение, че лененото масло + растителни ензими е по-полезно от рибеното. Съвсем в началото съм посочил, че растенията не могат да удължават веригата на мастните к-ни, тоест да правят от ALA - EPA, ама кой да чете...  А ако ти откриеш външен източник на необходимата за целта делта-6-десатураза, те очаква световна слава.

Публикуваните от мен коментари са резултат на 5 годишни проучвания и търсения из мрежата, или по-скоро това, което ми е останало в главата. Направете си труда да е ровите поне месец, та поне да знаета за какво иде реч и заповядайте тогава да поспорим.

P.S. Материали на български чета по-изключение. Ако лекарите знаеха това, за което дискутираме, този форум е излишен.

# 531
Пинко, не се нахвърлям изобщо върху теб, просто размишлявам на глас. Още съм в търсене на истината и обичам да си я намеря сама. В това търсене обаче не отхвърлям опита на другите, а напротив черпя от него. Не съм против рибеното масло, но по принцип съм привърженик на естествените неща. Не работя с научни факти, а с факта, че тялото е една съвършено мъдра система  и колкото повече живеем по природните закони, толкова по-добре се изявява тя. Но имайки предвид днешните условия на живот и хранене, сигурно си прав.

Съвсем в началото съм посочил, че растенията не могат да удължават веригата на мастните к-ни, тоест да правят от ALA - EPA, ама кой да чете... 
Какво  става тогава с веганите и суровоядците, ще загинат ли като не могат да си произведат EPA и DHA?

# 532
e4o_me4o - това, което най ме дразни е, че те мързи да се поровиш из горните 30-40 страници, където всичко е дискутирано, а искаш всичко а го пиша отново. Една дама от Германия ме попита преди време какво да правят вегетарианците и аз така и отговорих - да пие ленено масло, пък колкото се усвои, толкова.
Ама аз няма да правя всички хора зорлем вегетарианци. Какво е необходимо за да работи успешно делта - 6 - десатуразата съм описал накратко. Мога и по-подробно. Но това е за някой форум за вегетарианци.

Преди седмица една друга дама ме попита как оживяват финландците без слънце (заради витамин Д). Казах и ако някой финландец я притесни с такъв въпрос - да ми го прати. Всяка тема която водя я подплатявам със солиден наборор линкове - източниците, откъдето черпя информацията. И си мисля, че вече няма да ме питат къде вече водата при вятърната мелница. Но не би!

Извинявай, но отсега нататък ще си правя труда да отговарям само на въпроси, на които до сега те е даден отговор. Днес съм написал над 20 постинга и отговори на лични, а съм на работа...

# 533
  • София
С нетърпение очаквам новата тема ти Пинки.
Момичета дайте му глътка въздух за да може да ни бъде още дълго полезен.

# 534
Ето един линк / на англ./, в който е обяснен нагледно и много просто процеса на преобразуване на АЛА в ЕПА.

http://www.asthmaworld.org/asthma-OMEGA3.htm

# 535
Изчетох ги! Някой по няколко пъти. Исках друго да кажа, цитирам те от първата страница:
"Това става като най-късата мастна киселина (линолова LA - (18:2) омега-6 и α-линоленова ALA - (18:3) омега-3) са подложени на последователно преобразуване и удължаване под въздействието на ензимите  Δ6-десатураза, елонгаза и Δ5-десатураза. Последователността
е следната:

Ω-6: линолова к-на > дихомогамалиноленова к-на > гамалиноленова к-на > арахидонова к-на.

Ω-3: α-линоленова к-на > ейкозатетранова к-на > ейкозапентанова к-на > докозахексанова к-на.

За да се осъществи тази трансформация трябва да имаме достатъчно ензими, а за целта трябва да сме здрави, да не пушим, да имаме достатъчно магнезий и селен в организма и още десетина такива условия. Трудни са за изпълнение. Затова по-добре приемайте готови дълги мастни киселини.

Някой хора ги спазват и това е по-добрият вариант. Това исках да кажа, ама ти не ме разбра.

# 536
Ама аз няма да правя всички хора зорлем вегетарианци.
 Thinking Rolling Eyes
Сега те оставям да си подготвиш темата за отслабването, въпреки че вече знам какво ще препоръчаш.  Sunglasses

# 537
Ето нещо сензационно, което мечтаех да прочета:

Clinical effectiveness for most conditions (e.g., cancer and all inflammatory/autoimmune diseases) will be increased by implementing a diet low in linoleic and arachidonic acids, which is achieved via avoidance of vegetable oils, nut oils, milk/dairy, and most grain-fed beef, liver, pork, lamb, and, to a lesser extent, turkey and chicken. Food allergens are avoided and the underlying immune dysfunction is addressed with orthomolecular immunomodulation. Balanced, complete fatty acid supplementation along with a healthpromoting diet, multivitamin supplementation, and assurance of optimal vitamin D status, forms the foundational treatment plan for nearly all patients with all diseases. For many patients, regardless of their official “diagnosis”, this simple, safe, cost-effective approach of overall health improvement is all the treatment they require. Doctors who use this approach will have achieved a significant clinical advantage in the treatment of patients with premenstrual syndrome, diabetic neuropathy, respiratory distress syndrome, Crohn’s disease, lupus, rheumatoid arthritis, cardiovascular disease, hypertension, psoriasis, eczema, migraine headaches, bipolar disorder, borderline personality disorder, mental depression, schizophrenia, osteoporosis, polycystic ovary syndrome, multiple sclerosis, and musculoskeletal pain.

Или с други думи:

Клинична ефективност за повечето състояния (например, рак и всички възпалителни / автоимунни заболявания) ще бъде увеличена чрез прилагане на диета с ниско съдържание на линолова и арахидонова киселина , което се постига чрез избягване на растителни масла, масла от ядки, мляко / млечни продукти, и хранени със зърно говеждо месо, черен дроб, свинско, агнешко месо, и в по-малка степен, пуйки и пилета. Хранителни алергени се избегнатват и основната имунна дисфункция се третира чрез ортомолекулярна имуномодулация. Балансиран, пълнен прием на  есенциални мастни киселини като добавка, заедно с здравословна диета, допълнена с мултивитамини, както и осигуряване на оптимални нива на витамин D, представлява фундаментален план на лечение за всички пациенти с почти всички болести.  За много пациенти, независимо от тяхната официална "диагноза", този прост, сигурен, разходно-ефективен подход за укрепване на цялостното здраве е всичко, от което те се нуждаят като лечение. Лекарите, които използват този подход ще постигнат значителен клиничен резултат при лечението на пациенти с пременструален синдром, диабетна невропатия, респираторен дистрес синдром, болест на Крон, лупус, ревматоиден артрит, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, псориазис, екземи, мигрена, главоболие, биполярно разстройство , гранично разстройство на личността, психическа депресия, шизофрения, остеопороза, поликистозен яйчников синдром, множествена склероза, и мускулно-скелетни болки.

Запомнете това. Аз ще го цитрам често.

източник:

http://picassoinsussex.com/uploads/flyers/Vasquez%20ND%20pain%20 … on%20complete.pdf

страница 17.

# 538
e4o_me4o , не може всички да сме светци  bishop като тебе. Иначе ще се препълни рая и няма да има място за такива като вас.

Аз например дишам всяка секунда отвратителен въздух, ям боклуци от кварталния магазин ... и накрая понеже всичко това не ми стига аз и пуша  smile3546 . Та четейки твоите и тези на Пинки препоръки, аз залагам на неговите, защото повече подхождат на начина на живот който ми се предлага в тази държава.

# 539
  • В сънния Люлин, прибулен...
Пинко, аз не съм изненадана. Точно такава противовъзпалителна диета е тази на д-р Бари Сиърс "Зоната", която следвам от няколко месеца и кръвните ми изследвания отпреди месец са в абсолютна норма.
Топлата вода е открита, остава някои хора да започнат да пият вода от извора.
Но все пак всеки избира на кого да вярва и този избор трябва да бъде уважаван.
Държа само да вметна, че важен елемент от противовъзпалителната диета е и да бъдат преимуществено избирани въглехидрати с нисък гликемичен индекс.
Книгата може да бъде безплатно изтеглена от тук:
http://dox.bg/files/dw?a=360230b509
Книгата ще бъде достъпна за изтегляне около седмица.
Всеки, който си направи труда да я прочете, ще установи, че авторът е проверил и доказал ефикасността на неговия режим при елитни спортисти, болни от СПИН, автоимунни заболявания, със сърдечно-съдови проблеми.
Не твърдя, че е лесно да се следва. Но се свиква и усилието се възнаграждава.

Общи условия

Активация на акаунт