Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 130 652
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 800
Аз го пия от лятото на 2006 и се чувствам добре. И още 20 души около мене.
Това е.

Засега единственото съмнение идва от тебе.

А рибено масло се използва от 1750-а година.

Не ме карай аз да доказвам, че не съм камила. Почвам да подозирам некоректни намерения.

# 616
  • София
  • Мнения: 2 531
Аз го пия от лятото на 2006 г

Надявам се да не съм разбрала правилно тона на постинга ти и това да е просто шега.

Защото ако това значи:
 
Аз го пия от лятото на 2006 г..... и още съм жив

явно "ще трябва да започнем" както ти се изразяваш не от самите химикали , а от някои от основните положения на токсикологията . Не съм убедена че ще имам толкова време.




s+chris, и все пак би ли си изложила тезата, защото ние простосмъртните не разбираме какво точно и как си го мерите!

Та значи питам те: Какво и защо ни грози ако приемаме нон-стоп рибено масло?

# 617
  • Мнения: 216


s+chris, и все пак би ли си изложила тезата, защото ние простосмъртните не разбираме какво точно и как си го мерите!

Та значи питам те: Какво и защо ни грози ако приемаме нон-стоп рибено масло?

бях написала един  дълъг предълъг пост но се върнах и го изтрих 



Ще го кажа само с  едно изречение
Примери за токсични химикали в маслата има твърде чнгоо за жалост  но най-известните са т-нар Устойчивите органични замърсители, силно токсични, натрупващи се по хранителната верига и концентриращи се само и единствено в мастните депа-
токсични в много ниски дози , особено опасни при децата


Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 03:01 от s+chris

# 618
  • Мнения: 216
трия

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 03:02 от s+chris

# 619
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Бравост  Peace Rolling Eyes!
Дай поне линк, толкова ли е секретно  ooooh! ...

# 620
  • Мнения: 1 741
 s+chris, тези устойчиви органични замърсители различни ли са от тези, химическите, които се откриват в растителните масла? Нали затова има БИО растителни масла, при които се гарантира неизползването на съответните пестициди, химии и т.н., т.е. такива масла са чисти. Дай, моля те, малко повече инфо! А пък за рибеното масло ... там, пък, е друга работа, но нали и при консумация на самата риба си поемаме същото, така че... да пием рибено масло не е ли същото като все едно да ядем мноооого риба, примерно като ескимосите? Във всички животински продукти има определени (кол-ва) токсини, но дали трябва да станем вегетарианци заради това? Не е ли редно един здрав организъм да се справя с тези (кол-ва) токсини?

# 621
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ето новозенландско рибено масло, което е молекулярно филтрирано  Whistling
Има много други филтрирани - норвежки, от Аляска ....
Така става ли ?
http://www.truthaboutomega3.com/omega.html?pg=g01-001-1000L& … p4CFdx05Qodcxplow
Долу на следващата страница се споменават диоксин, бифенили и живак, като се споменава че живака е предимно в плътта а не в маслото от рибата, а другите контаминанти са в такива количества, че при 3 гр. на ден се приемат като пренебрежимо малки  Peace.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/patient-fishoil.html
Организмът има способността да се освобождава от тежките метали чрез синтеза на глутатион - силен антиоксидант. Като добавка не се усвоява добре, но тялото го синтезира доста успешно  Peace. Така че ако механизмът на синтез на глутатион не е увреден генетично и не се храним предимно с йелофин туна суши, обикновено няма проблем с живака  Peace.

Ето тук един линк за иззети от продажба в англия масла марка Boots и Seven Seas, заради 2.7 пикограма на грам концентрация на диоксин и ПСБ, при норма за ЕУ 2.0. За сравнение - в една лъжица краве масло - 15 г. има 3.5 пикограма.
http://www.nutraingredients.com/Regulation/Dioxins-prompt-second … sh-oil-withdrawal

It is widely agreed that consumers would be doing themselves a disservice if they avoided fish and fish oils out of fear of contaminents which, according to current advice, pose no risk if consumed only at small levels.

Some suppliers have moved to lower the dioxing and PCB levels in their fish oil, in a bid to prevent consumer confidence being dented.

For instnace, EPAX pledged last month that its omega-3 concentrates - both triglyceride and ethyl ester - will from now on contain no more than 5 pg/g of dioxins, furans and dioxin-like PCBs combines. Its previous specification limit was 7.5 mg/g.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 04:49 от eli_c

# 622
  • SA
  • Мнения: 3 349
И аз сьм попадала на много публикации за това, че живакьт се натрупва в много по-големи количества в месото на рибата , а не толкова в мазнините. Освен това малките риби от типа на сардина по принцип натрупват минимални количества токсини, поради по-краткия си живот.
Хубаво е наистина да се купува молекулярно филтрирано рибено масло, което е по-пречистено, но обичайно то е и доста по-скьпо.
Не сьм срещала описани отравяния с живак в резултат на консумация на рибено масло. Иначе в Япония в миналия век има описани живачни отравяния на цели рибарски селища, поради консумация на риба, сьдьржаща живачни соли. Там обаче отпадните води на химичен завод са се вливали директно в залива, в който са ловяли риба.
А храната ни като цяло, че сьдьржа много токсини, хормони и вредни вещества - това е безпорно. Животните се третират с хормони, хранят се с неестествена храна/ затова бе и епидемията от луда крава преди години/, растенията се обработват с торове, препарати за растителна защита, а пьк в готовите храни май има повече химия, отколкото хранителни сьставки. Но какво да се прави, не можем да произвеждаме сами храната си. Изхода за мен е просто да подбираме по-внимателно какво ядем. Не мисля, че рибеното масло и рибата са сред най- опасните за здравето ни храни. И аз като PinkPanther от 2006 година пия редовно рибено масло, дори по 5-6 гр. дневно през последните 2 години. Засега отчитам само позитивни ефекти от приема му.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 12:36 от kameloth

# 623
  • Мнения: 800
Да разведрим темата. Нямам намерение да доказвам, че нямам сестра...

Преди около два месеца уважаемата д-р kameloth ми изпрати една твърде подробна книга за мазнините (над 500 стр). Разбира се, прочетох това което ме интересува. И ето го новото:

Някои масла, по спецално сусамовото, издържат на продължително загряване при 180 градуса (разбирай пържене), благдарение на субстанцията сезаминол, която го предпазва от оксляване, благодарение на антиоксидантните си качества. Други масла за пържене се предпазват от окисляване чрез добавяне на микроскопчни количества вит.Е - антиоксидант.  И в двата случая става въпрос за продължително загряване (10 часа!)

Какъв е изводът - може да се пържи със зехтин, като към него се прибави около  5 % сусамово масло (една двадесета).
Същото стана и с  0,1 % вит.Е, ама знам, че няма да го направите.

Така приготвеният бленд не съдържа наситени мазнини, а е устойчив на окисление при загряване. Разбира се, вие няма да пържите по 10 часа, освен ако не откривате мекичарница.

Аз си купувам сусамово масло "Балчо" от магазин Hit. Но сигурно го има и другаде.

# 624
  • Мнения: 572

Някои масла, по спецално сусамовото, издържат на продължително загряване при 180 градуса (разбирай пържене), благдарение на субстанцията сезаминол, която го предпазва от оксляване, благодарение на антиоксидантните си качества. Други масла за пържене се предпазват от окисляване чрез добавяне на микроскопчни количества вит.Е - антиоксидант.  И в двата случая става въпрос за продължително загряване (10 часа!)


Еее супер, благодаря, че се сещаш и за тези, на които не им се разделя с пърженето  Peace

# 625
  • Мнения: 216
Бравост  Peace Rolling Eyes!
Дай поне линк, толкова ли е секретно  ooooh! ...

Ели не е секретно,
и нощеска като талъсам като свърших да работя писах час и половина, но нещо ми стана гадно като си помислих как се появяват язвителни забележки а аз не искам и не мога да водя празни спорове и сатанах включих си компа и ги изтрих

За УОЗ има стотици неща - от официални до съвсем на човешки език написани
Пусни ги на търсачка и ще ги видиш
това с две думи са веществата забранени със стокхолмската конвенция, често ги наричат мръсната дузина
Концентрират се понеже са мастно разтворими *а не водно* в животинските организми, не се метаболизират - те не се изхвърлят, а си стоят там и се трупат Това е
И после с мазнининте и - хоп в храната
Особено мазната, такава  а какво ли остава в маслата, където просто си ги извлякъл и насъбрал


Моята най-обичана приятелка и колежка, непоправим оптимист и с психика на тийнейджър ,  която от десет години се бори с вятърни мелници все ми предлага да правим нещо заедно за да превеждаме на нормален човешки език малкото неща от които разбираме  - Защото аз разбирам от много съвсем малко неща, но святам че нивото ми е добро
Въпросът е че аз за разлика от нея не вярвам че с писане в интернет или борба с институции нещо ще стане  Тя самата освен че се съсипа от работа нищо май не постигна освен удовлетворение както казва тя самата  Пък аз -  Sunglasses Как да кажа по-пасивна съм и не толкова социално ангажирана като нея

Ще я попитам дали не иска да ме отмени в тази тема
Освен това да ти призная прочетох някои постинги на автори от тази тема *да нне цитирам имена * и имам чувството че спорът ако почне няма да има край, а трябва да се работи за да се яде и да се купуват разни неща за тийнейджърите,  дето цените им са такива че предпочетам да мисля за рибеното масло Cry

# 626
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Вит Е продава ли се течно, за да се добавя в зехтина?
Апропо, аз знам, че зехтинът по принцип съдържа вит. Е
ТАЗИ таблица говори същото

# 627
  • Мнения: 800
Да, тази таблица покадва съдържание на токофероли в зехтина.(не съм я виждал преди това).
На шишето със зехтин, обаче, не го пише. Както и да е...

Вит.Е се продава на капсули по 200, 400 и 600 М.Е. - както рибеното масло.  2-3 капсули на шише зехтин стигат. По аптеките или от GNC. 100 M.E. = 66 mg

Няма опасност да стане много...

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 16:33 от PinkPanther

# 628
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
A продава ли се в бг ленено олио? (флакс сийд ойл)
Тук го има по 400 г опаковки, ще отида да видя пак какво пишеше, но мисля че поне едно 10% беше вит. Е за да има трайност. Вкусър е много неприятен обаче Confused, горчи. Може би в смес с други да е по-добре, трябва да опитам  Peace.

# 629
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Има го, продават немско и българско, пак на Балчо. Там някъде, 400-500 мл

Общи условия

Активация на акаунт