Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 130 661
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Здравей Пинк Пантер,пак имам питане към теб.
Взела съм рибено масло на ф.Фито Фарма-Троян,37,5мг.за перла

Знаеш ли нещо за този производител,или да не го пия.
И да ти кажа ,че спирам прогестогела-не е още за мен.
Като го мажа ме болят ставите на краката.

# 631
eli_c, не зная колко вит. Е има лененото олио, но това, което винаги съм чела за него е, че е едно от най-нетрайните масла - след отваряне трябва да се изконсумира до месец, при това сурово! Никъде не съм чела да става за термична обработка, ако това имаш предвид. Може би Т му на горене е много ниска, не зная, не ми се рови да проверявам, сигурно го има в някоя от таблиците, които имам, но за мен е достатъчно инфото, което съм срещала - т.е., че става само сурово.
Не зная това с изкуственото добавяне на в.Е доколко върши работа. Звучи прекалено лесно, решаването на въпроса с окислението на маслата - някак не мога да повярвам, че никой не се е сетил досега.  newsm78

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 10:08 от desi_sunshine

# 632
По ред на номерата...

В България има течно ленено масло на "Балчо" - по 250 мл (~ 5 лв) и може би 500 мл.
Има и едно немско, много по-скъпо.

Капсуловано има на Barlean's   - много прехвалено и ужасно скъпо - 35 лв за 90 капсули.

Течното не горчи, по-скоро прилича на рациново. Вечер пия по една чаена лъжичка да си урегулирам стомаха.

Течното няма допълнително добавен вит.Е, освен природния. Когато са добавя е от порядъка на 0.1 %.

iznenada -  за да пиеш по 3 г на ден от това рибено масло, трябва да гълташ по 80 капсули! Не е лошо маслото, но дозировката е като за малко коте или канарче...

Това с крема ме учудва, но изборът е твой.

desi_sunshine - потърси линка за книгата от д-р kameloth назад в темата. Виждам, че въпросът те интересува.

# 633
Благодаря ти, Пинки, за идеята. Мисля да си я съхраня, защото маслата, определено, ми станаха любима тема, и някой слънчев ден като имам време да я погледна, сигурно като порастне детето.
А ето това четох в уважаван от мен сайт за синтетичния витамин Е, когато си правих домашен козметичен крем и затова се отказах да го добавям:
http://www.zemianazaem.com/%d1%81%d0%bf%d0%b0/%d0%bc%d0%b0%d1%81 … %b8%d0%bd-%d0%b5/ най-отдолу, последния коментар.

# 634
Извинявай Деси, ама е пълна глупост. Защо ли? Ще ти кажа само, че оргоничната природна форма на съединения с оптически изомери е...лявовъртяща (L)! Затова говорим за Л-тироксин, Л-карнитин, Л-фенилаланин...

Сега го прочети пак и виж какво остава от коментара. А вит. Е е смес от токофероли - алфа, бета, гама, делта...

Само не ме карай да ги обсъждам, това е извън темата и няма да ти отговоря.

# 635
Съгласно ей тия данни:

http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/7554/2

в лененото масло по природа има 17.5 мг 26 М.Е.) витамин Е в 100 г.

Не е достатъчно за предпазване от окисление. За това се държи на тъмно и студено.
И затворено.

# 636
Пинки, не се извинявай!  Hug
Аз поствам нещо, на което много хора вярват (в Алтернативния форум, където по презумпция отричат всичко, което не идва директно в натурален вид, така че не става въпрос за компетентна оценка и мнения, макар и да е всеобщо разбиране - много хора мислят така, но това не означава, че са компетентни, просто са се доверили като мен). Не съм коментирала, защото нямам мнение, но исках да разбера кое е вярно, т.е. да видя вашите коментари - на по-знаещите. Така, че не го приемай като спор от моя страна, просто исках да се успокоя за себе си. Peace Наистина човек трябва да внимава като чете и избира на кой да вярва, защото много хора се изказват толкова уверено и "компетентно", а не са наясно с това, за което говорят.  Tired  Това в подписа ми показва колко съм изморена от това във хората, доста от хората, за жалост.

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 15:40 от desi_sunshine

# 637
Добро утро от мен!
Снощи Ви открих и цяла вечер Ви четох (диви ентусиасти колкото щеш  Mr. Green).
Потърсих нещо във връзка със Зоната и попаднах на вас. Определено доста от основните постулати на книгата намират някакво отражение във Вашата дискусия.
За въпросната книга прочетох само положителни отзиви и смятам да започна да следвам хранителния режим, описан в нея. След като се снабдя с някой задължителни реквизити, необходими за обслужването на тази цел, разбира се.
За така широко обсъждания Прогестогел-беше ми предписан за наистина сериозен проблем (фиброаденоми и други гадости), но по мое скромно наблюдение, при някой жени произвежда желания ефект, при други-не. Като цяло мнението ми е нито положително, нито отрицаетлно. Но не съм го изпробвала върху останалите части на тялото си, освен тези, за който ми беше предписан.  Mr. Green
За рибеното масло-навих се да си купя и да изпробвам в рамките на месец въздействието му върху организма ми, още повече че Сиърс го препоръчва.
Ще следя темата с интерес!
Ползотворен ден на всички!  Hug

# 638
  • В сънния Люлин, прибулен...
zila1, ти прочете ли д-р Сиърс? Не мога да открия сега как се дозираха мазнините в случай че се използват напълно обезмаслени белтъчини - например протеин на прах или напълно обезмаслено кисело мляко
Имам някакъв спомен, че 1,5 гр се удвояваше

# 639
zila1 - кремът Прогестогел помага на жени, които са с дефицит на прогестерон. Които са в норма - не действа. Логично. (жена ми значително си заглади бръчките...)

От диети не разбирам. Въпросната диета веднъж я четох и останах с впечатление, че трудно би се адаптирала за нашата кухня.(Това е мнение на пълен лаик)

Много по-добре се оправям с понятията от биохимията.

# 640
Пинки, може ли едно въпросче? (дано не обърках темата, че ти ги следя и трите редовно, ама по рождение съм скарана с химията и биологията.  Blush )

По колко и какво рибено масло да давам на децата си - едното е на 1.6 години, а другото на 11?
Питах ЛЛ дали да давам, а тя компетентно отсъди - ами полезно е, ама много горчи и сигурно няма да го пият!!! Хич не ми се занимава повече с нея, чакам 1.12 да я сменям.

Поздравявам те за темите и труда ти!  smile3525

# 641
♥rumichka♥ - тук има една таблица (преведена от немски), съгласно която децата ти трябва да пият:

на 11 години - 1100-1200 мг омега-3 мазнини или 3 г рибено масло (по 400 мг омега-3 в капсула от 1 г) дневно.

на 1.6 години - 600-700 мг омега-3. Купуваш течно Ескимо-3 и даваш на детето една чаена лъжичка дневно.

Горните числа са ориентировъчни и отклоненията са от малко значение.

Таблицата:

http://translate.google.com/translate?hl=bg&ie=UTF-8&sl= … nslate.google.com

А личната лекарка и да я смениш - все тая. От трън та на глог...

# 642
Въпросната диета веднъж я четох и останах с впечатление, че трудно би се адаптирала за нашата кухня.

Диетата превъзходно Е АДАПТИРАНА към нашите условия и кулинарни традиции с ЕТО ТАЗИ КНИГА (авторките са българки, едната е небезизвестната д-р Мария Папазова, д-р по холистична медицина)
За разлика от първата книга на д-р Сиърс, която е качена в нета, тази НЕ Е, но си струва да се купи и с нея следването на принципите на Зоната става песен

# 643
Въпросната диета веднъж я четох и останах с впечатление, че трудно би се адаптирала за нашата кухня.

Диетата превъзходно Е АДАПТИРАНА към нашите условия и кулинарни традиции с ЕТО ТАЗИ КНИГА (авторките са българки, едната е небезизвестната д-р Мария Папазова, д-р по холистична медицина)
За разлика от първата книга на д-р Сиърс, която е качена в нета, тази НЕ Е, но си струва да се купи и с нея следването на принципите на Зоната става песен

За въпросната книга чух съвсем скоро и мисля да си я купя, за да си улесня режима.
Иначе не мисля, че става дума за диета, по-скоро специфичен начин на хранене, както споменах по-горе-режим на хранене.
Относно питането ти, ще се разровя и ще ти кажа, имам книгата на хартиен носител. Аз засега съм на етап доуточняване и доизглаждане на понятията.  Hug
Пинко, самият Сиърс е специалист в сферата на биотехнологиите, ако се не лъжа!  Naughty

# 644
Иначе не мисля, че става дума за диета, по-скоро специфичен начин на хранене, както споменах по-горе-режим на хранене.
Ох, ми така е, разбира се, аз според Зоната се храня от месеци и даже не мога да си изяждам всичкото, ама Пинкото каза "диета" и аз от там.

Общи условия

Активация на акаунт