Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 972
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
asito80, абсолютно няма да сбъркаш, ако препоръчаш на майка си сусамения тахан и рибеното масло. По-нагоре по темата даже имаше мнения с положителни резултати и намаляване на холестерола. Не мисля, че рибеното масло ще повлияе зле на "критическата".
На сестра си също можеш да го препоръчаш. Изчети и другата тема - за ревматоидните заболявания и лечението с LDN - препоръчвам ти я заради Lupus-a - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382374.0

# 166
Голямо дете, това го зная, само с едно уточнението, че не е нужен много тъмен тен, за да е получил организма витамина. (за вит. Д говоря) Настя е наследила твърде бяла кожа от руската си рода и краката и целите голи са излагани ежедневно на най-големите жеги (докато спи в количката особено), но въпреки това не и потъмняха чак толкова много.  Rolling Eyes  Моят въпрос беше към Пантерата, защото останах с впечатлението, че той не е съгласен с въпросните 2 капки за бебе. Междудругото на нас само 1 капка ни изписа педи според състоянието на фонтанелата.
Не съм ви изчела, така че ако ме заинтригува още нещо, може пак да досадя.  Simple Smile
Аз взех да разпитвам другите кърмачки за тези неща - да видя как се хранят, взимат ли добавки, рибено масло и т.н., но нещо не са фенки - смятат, че си получават нужното от храната (явно се хранят правилно, не като мен  Rolling Eyes). Но ето какво попита една от тях:
Цитат
Само не ми е ясно ЕМК като са неустойчиви и се разграждат лесно при топлина, сурова ли да ям рибата  Sick

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 00:52 от desi_sunshine

# 167
  • В сънния Люлин, прибулен...
Деси, аз рибата я пека в стъкло, на 120 градуса; отнема малко повече време, но се запазват ВСИЧКИ полезни вещества
Когато варя рибни филенца на пара, СЕДЕМ МИНУТИ им стигат (същото важи и за пилешките бонфиленца)

Обаче това е твърде диетично, аз съм свикнала

Кога ще се явне PinkPanther  Rolling Eyes Cry

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 11:27 от veihaivei

# 168

Кога ще се явне PinkPanther  Rolling Eyes Cry

Не знам, veihaivei   Cry май чак другата седмица ще е тук.

Деси, не знам с какво се хранят другите кърмачки, но ме съмнява да успяват да си осигуряват по 1 гр рибено масло на ден.

# 169
  • София
Не съм блондинка, ама пак да питам по колко мг рибено масло на ден да пия?

Купих си на ABO Pharma
Съдържание в 1 таблетка:
Омега 3 рибено масло от сьомга (500мг)
Витамин Е (3.29мг)
Белтък 109 мг
Въглехидрати 59 мг
Мазнини 500 мг
Калории 5 ккал
На блистери по 20 перли

В тази тема се чувствам много тъпа..... да взема да се изруся лииии?  newsm78

# 170
Пантера, аз пак ще повдигна въпроса за това какво палмово олио се предлага на нашия пазар (масово). Една приятелка е говорила с нейн познат, дистрибутор на палмово масло и и е казал, че не става - извличали го с много химикали и било бъкано с боклуци. Аз днес гледах това, което предлагат в по-големия магазин в нашия район. Беше Олинеза "Палмолина" (мисля) - внос от Индонезия, запомних само дезодориран палмелеин, че съдържа. На мен много ми се иска да си взема палмово масло да пробвам как се получават манджите с него. Но сега се зачудих каква марка да търся. В БИО магазините/сайтовете сигурно е доста по-скъпо, но ще се радвам да пуснете някой линк с изпробвано палмово масло. То не, че ще се усетят по някакъв начин химиите след изпробването му, след като ние отдавна сме привикнали към всякакви химии от храните.  Laughing
Пантера, какво ти е мнението за нерафинираното слънчогледово олио? Има ли нещо по-полезно в него (в сравнение с рафинираното) или все са си омеги 6, които трябва да намалим в менюто и затова да изключим слънчогледовото олио, без значение рафинирано или не? То въпросът ми пак е свързан с готвенето (на повече от 100 градусе) - дали нерафинираното е по-устойчив.
А царевичното олио? Мисля, че го спомена, но не съм сигурна на кое място може да го поставим пак във връзка с готвенето (на повече от 100 градуса). Дали след зехтина или някое друго или преди тях? За термичната обработка имам предвид не точно пържене, а задушаване (с вода) но въпреки това пак се развива висока Т според мен и затова съм се зачудила.
И последно ми се иска да питам и за пължилния индекс на оризовото олио. Зная, че щеше да го споменеш, ако ставаше за това, но поне да питам как се приема за готвене на по-ниска Т?
Деси, не знам с какво се хранят другите кърмачки, но ме съмнява да успяват да си осигуряват по 1 гр рибено масло на ден.
Ами доста несериозна ми се стори реакцията им - една дори каза, че истината била в това да я караме по-спокойно и даде за пример един индиец, който още обикаля Земята, без да е ял 14 години.  Rolling Eyes  Не зная какво да кажа за това, но аз лично не бих пробвала да му бия рекорда.  Whistling  Laughing 
Аз лично имам съмнения, че си пият разни допълнителни нещица, но нещо заради принципа си кривят малко душата.  newsm78

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 20:22 от desi_sunshine

# 171
  • В сънния Люлин, прибулен...
Алфа, колко мг са ЕПА и ДХА? Ние нали тук си говорим за продукти - кой какво и по колко съдържа
Та значи 1000 мг с 18% ЕПА и 12% ДХА аз пия 3х1, това са 15 мг вит Е

Деси, с нерафинираното олио аз знам, че съдържа И омега 3, ама много малко; и че мирише
Сещаш се, че при рафинирането това отива в джаза; при готвене също
Ако много държиш на олиото, нерафинираното е за предпочитане
Палмово аз никога не съм купувала, то е за пържене, а ние почти не пържим, нещо им нямам доверие на тия олинезци
Ето какво намерих за маслата (в скоби % омега 6), значи подреждането е от най-добрата към най-лошата

1 Масло от макадамия (3%)
 2 Чист зехтин (6%)
 3 Масло от ленено семе (16%)
 4 Канолово масло (22%)
 5 Фъстъчено масло (33%)
 6 Масло от сусамово семе (41%)
 7 Орехово масло (51%)
 8 Соево масло (54%)
 9 Царевично масло (61%)
10 Слънчогледово масло (69%)
11 Масло от шафраника (77%)

Все пак сусамовият тахан "излиза" от тази таблица заради многото други ползи от него, за които вече ни разказа пантерата
А за твоите приятелки кърмачки, щом ги приказват такива, да ти кажа явно им се е отразила вече липсата на омеги
Ти избираш на кого да вярваш

# 172
А всички ли са неустойчиви над 100 градуса (с някои разлики плюс минус, предполагам)? Всъщност какво точно се случва при по-висока Т с тях? В какво се превръщат съставките им?

# 173
Деси, преди няколко дни си купих от Била палмово масло. Аз го ползвам отдавна, само за фритюрна мазнина. Не готвя с него и доколкото си спомням от темата Pink Panther го препоръча само и единствено за фритюрна мазнина. Не съм гледала подробно какво съдържа, дори не помня на коя фирма беше, но го купих от Била - калъп от 1 кг в хартиена опаковка и на него пишеше 100 % палмово масло. 5 лв. му беше цената.

А самият Pink Panther е командировка тази седмица, пак ако не ме лъже паметта, така че го очакваме с нетърпение другия понеделник.

# 174
Когато е в калъпи, е в твърдия си вариант, така ли беше? Т.е. това, което се използва и в сладкарството? Твоето беше твърдо, така ли?
А когато купуваме Помасе зехтин как да разберем дали е чист зехтин - ако е смес със слънчогледово или друго? олио би трябвало да го пише, нали, пък и цената сигурно ще е доста по-ниска. Питам, понеже търся на по-ниска цена, т.е. по-евтина марка и да не се подведа. Защото нали знаете, че цената не винаги означава по-добро качество, а марката я вдига.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 10:36 от desi_sunshine

# 175
Аз да повдигна въпрос за това - какво краве масло да ползваме измежду предлаганото на българския пазар.
Имате ли някакви конретни мнения, информация, наблюдения?
Български или вносни масла?

# 176
Попаднах на темата случайно . Научих много неща за което съм много благодарна на PinkPanther  !

# 177
  • SA
Аз да повдигна въпрос за това - какво краве масло да ползваме измежду предлаганото на българския пазар.
Имате ли някакви конретни мнения, информация, наблюдения?
Български или вносни масла?

На бьлгарския пазар напоследьк продават доста масла, на които пише например- с ниско сьдьржание на мазнини , или с 20% растителна мазнина. Мисля, че такива не са никак препорьчителни. Аз в Бьлгария си купувах предимно от немските масла, или пьк масло от магазина на една мандра, кьдето го продаваха на килограм и бе много хубаво и вкусно.

# 178
Замислям се напоследък точно за мандраджийското масло. Препоръки някакви? От вносните - основно немски ползваме, но ... ако има по-добра (най-вече ценово) алтернатива - би било чудесно  Hug

# 179
  • На точното място
Аз скоро си купих българско масло от това в старите едновремешни опаковки/ сребристо фолио /  - беше Ужасно ooooh! Миришеше и имаше вкус на пластмаса  Sick

Общи условия

Активация на акаунт