Постещи, пируващи, с дечицата летуващи - в 124 арабска тема сте добре дошли !

• 42 448
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
лелеееее, а аз съм се загрижила дали обясняват нещата свързани с избягване на болестите... доста има да се потруди гилдията над себе си.

# 181
  • Egypt
По тая тема мога книга да напиша, и съм съгласна с НСЕ- повечето претупват нещата. Аз бях в лоши отношения с докторите по принцип още преди да родя, споменавала съм защо. След неуспешния опит да ги осъдя (има си хас), винаги съм прибягвала до услугите им с едно наум. Когато родих дъщеря си, в родилното не разрешаваха да държим бебетата, освен като ги кърмим. Аз няколко пъти взимах на ръце Софчето, защото непрекъснато плачеше, и от носа й се стичаше обилен секрет, и сякаш се задушаваше. Сестрата ми направи няколко пъти забележка "А бе ти не разбираш ли, че е забранено...Те бебетата така си плачат, ще свикне, ще спре..." Поисках да повика лекарката, а тя що не ме наби, не можело посред нощ да я безпокои за нищо. На сутринта другата сестра направо грабна Софчето и не я видях два дена. Имала тежка инфекция, и още не знам си какви неща, сложиха я в кувьоз, 9 дена стояхме, докато ни изпишат. Наложи се да се обаждам, да търся връзки, да звънят от високи места от мое име, за да получа информация какво се случва, защото бях решила- пари няма да дам. Гледайки сестрите се научих как да къпя бебето, и как да процедирам с пъпа. Никой не ми е разяснявал нищо, даже и получих здрав мастит, защото не знаех как да се изцеждам.
От личната лекарка, която е и педиатър, бях доволна, тя си вършеше що годе свястно работата, но аз си имах още двама педиатри, на които плащах, за да мога по всяко време на денонощието да имам достъп до Детското отделение  в болницата ако ми се наложи. След случката в родилното дъщеря ми остана с астма.
Една нощ отидох при дежурния лекар в болницата, детето беше с пристъп - това беше в началото, още се паникьосвах като видех бебето да се задушава, аз самотна майка, тогава и кола нямах, мятах се в някое такси и директно в болницата отивах. Та пред кабинета имаше 2-3 човека, сестрата излезе, и ми каза да почакам, че доктора пиел кафе. Почаках го. Като влязохме направо съблякох детето, да не се бавим излишно, и даже и носех всичко необходимо да се бие орбазона, имах го в хладилника по препоръка. Сестрата почна да пита за данните, и да иска здравната книжка, която аз не носех. Казах, че ще си платя, не я нося, точно до здравна книжка ми беше като тръгвах от нас. Тя настояваше, ама как така няма да я носите... Викам й виж какво, детето едва диша, викай доктора да я види и да даваме лекарството, тя пак се пъне нещо. И влиза господин Доктора, изпил си кафето, и вика " Кой вдига скандали в кабинета ми", "Не виждам детето да е в предсмъртно състояние". И побеснях аз, взех да крещя, хванах го за яката, голяма патардия стана, всички се изпокриха като мишоци по стаите, извикаха и полиция... На доктора и сестрата им казах да се оглеждат вече и да внимават като вървят по улиците, че аз хора, дето пият кафе, докато дете се задушава не понасям. Та така, научих се сама да бия инжекции.
И това са все случки с хора на възраст. Случвало ми се е доста пъти да ходя до спешното, и съм попадала на изключителни свестни лекари, ама все бяха млади, току що завършили.
И Хадил, ще ти кажа още нещо по темата, ама на лични Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 01:03 от faima

# 182
Ох и в тази тема ще се включа.....зради едно такова кафепиене един мой съученик си загуби последната фаланга от десния показалец.Майка ми беше фелдшер в нашето училище на момчето му премазват пръста на тежката входна врата,докато си играели добре че са се замеряли със снежни топки,пръстите му са били измръзнали и не е усетил ужасната болка.Такаааа пръстът се държи само на една кожичка,майка ми тича събира го,с колата на един учител го закарват за 7 минути до болницата в горна оряховица.Тичат в хирургия и там ги посреща сестра,иска данните и пита майка ми направила ли му е ТАП?Майка ми казва,че за тапа има 24ч. време,но ако не се зашие пръстът веднага ще го загуби момчето.Оная пак,ама вие какъв фелдшер сте да не направите веднага ТАП.......хирургът имал планувана операция и не можело в момента да зашие пръста,защото си почивал преди нея и пиел кафе.....отбелязвам че е било 1/2час преди операцията,самата операция е била 2 часа.След 3 часа вече момчето е зашито,след още половин час кафе след операцията.....Естествено след няколко дни фалангата на момчето некротира и отпадна ..........Майка и до днес много се ядосва за това момче и казва:"Аз можах за 7мин да го закарам,а те не можаха за 3 часа да му слонат 5 конеца,което отнема минути).Хирургът е можело да закъснее малко за операцията-все пак е планувана-не по спешност.......
Имам едно наблюдение .......хората,които работят с хора в България са добри специалисти,но се отнасят с тях с голямо високомерие и демонстрират излишно превъзходство над другите.Тук например,като вляза някъде (съвет,съд,банка,полиция,магазин) ме посрещат с искрена усмивка,поздрав и с голямо усърдие ме обслужват.Докато в България ме осрещат намръщен с думите "кажи",или какво искаш-все едно не работят там да ме обслужват а за да ме ругаят и да демонстрират надмощие над мен....Ако това се промени в Родината ще бъда истински щастлива!
Не знам вие забелязали ли сте го,но по нашия край е силно изразена това неуважение......
Хайде,че мно се разписах...
Поздрави и целувки за всички! Hug  bouquet
Лека нощ!

# 183
Хадил, историята на семейството ти ме потресе. Шапка свалям на майка ти, че е отгледала и възпитала такива стойностни хора след ада, през който е преминала  bouquet. Пожелавам на всички ви безоблачно и щастливо бъдеще, заслужили сте го Hug.

По темата и аз като останалите имам какво да кажа и то не е никак ласкаво. Такъв преглед, какъвто ти описваш, не е правен никога на синовете ми. Големият ми син е захранен на 2 месеца със сок по настояване на педиатърката (тогава все още не четях БГ Мама). За малкия не ми е давала никакви препоръки, явно смяташе, че е излишно щом вече имам едно дете. От третия месец на големия, пък и на малкия, е настоявала да давам АМ като добавка, въпреки излишъка от кърма, който имах. Добре че не я послушах поне за това. Здравните книжки изобщо не искаше да ми даде, били излишни, никъде не ги искали. Даде ми ги с триста зора. Оказа се, че не е вписала имунизациите, които са правени, та за тях отделно се разправяхме. Сега сме с нов личен лекар, от който останах с добри първоначални впечатления, но също ме разочарова с една негова постъпка. Водя Илия за имунизация, той го поглежда от 2 метра, заключава, че е видимо здрав и му поставя ваксината Close. Без да му е преслушал дробовете и да е видял гърлото. Имаме още една ваксина за слагане, но истината е, че я отлагам от страх Rolling Eyes.

От написаното от теб оставам с впечатление, че си страхотен човек и лекар и да знаеш, че ако не е много нахално, ще се възползвам от услугите ти да прегледаш децата ми, когато дойдем в София Simple Smile

# 184
  • Varna
ДобрЮутрУУУ
Да сЪ включи и кака ви Делта по темата. Та отдавна бях мама на малко детенце но това което чета за сега е валидно и за тогава. Но пък имах късмет със педиатърката. И да точно това щях да спомена, че младите лекари са тези които обръщат внимание а моята беше много млада тогава но на много неща ме научи. Да е жива и здрава!
И това е истина, че тука хората които работят със хора са страшно високомери и все едно висчки са им длъжни. Винаги готови да те наругаят и да те накарат да се чувстваш виновен за нещо за което не си виновен.
А моето семейство и досега няма здравни книжки а нашата лекарка разбрах, че се е преместила. А аз смятах и без това исках да я сменям след нова година защото имам проблеми когато искам направление за ортопед. Това е единствено направление за което моля а всичко останало от което имам нужда ми го плаща моят съпруг. И въпреки всичко винаги ми прави проблеми за това направление за ортопед. Последния път беше толкова любезна, че чак ми стана неудобно но то било защото отива на друго място което не е удобно за мене и губи семейството ми като пациенти а ние не я безпокоим-само аз нахалницата със моя ортопед. Иначе едно кръвно не е поискала да ми види или да ме прати за изследване на кръв. Гинеколог, мамограф, егограф -гърди -ходя задължително там от 35 годишната си възраст защото имам и някакви диверсанти във гърдите си- егограф бъбреци защото и със бъбреците имам проблеми, изследвания за бъбреците  ей тия неща си ги плащам като поп. Единствено съм благодарна на ортопеда си, че момчето е много внимателно и иска поне 2 пъти във годината да ме праща на физиотерапия, а да и на физиотерапевтката си съм страшно благодарна- тези двамата направо са като Хадил- ама са млади. Въпреки, че ортопеда не е много опитен поне получавам внимание и страхотно човешко отношение и виждам, че е много загрижен. Това си личи! Така, че младите все още имат души за пациентите и не ме карат да се чувствам като просякиня и нахалница.
Уфффф, че кофти пост ама поне похвалих двама лекари. Да ме простят останалите лекари които са ЧОВЕЦИ- сигурна съм, че има такива!
Хайде сега по една закусчица и да бягам аз

# 185
Хадил, и аз се прекланям пред майка ти, минала през толкова много изпитания, но успяла да възпита дъщеря си и тя да стане такъв прекрасен човек!   bouquet

3а педиатрите в БГ, нямам наблюдения. Но си спомням, че като малка ходехме често в частни кабинети – плащаш за да ти обърнат внимание и да се погрижат за теб.
Мис Тайра, за лекарите в Германия може и да са усмихнати, но поне моето впечатление е, че има и доста, който претупват – 3аписват по 6–7 човека на час...и после за да смогнат да прегледат всички  поглеждат гърлото и изписват лекарство.
Така че има доктори добри и и не толкова добри навсякъде... Може би е въпрос на късмет да попаднеш на първия тип!  Peace

Шилан, ех, че е хубаво на Рилсия манастир. Аз там така се зареждам с енергия и сила, но последно ходех преди 5 години, и тогава нямаше такива нахални бабички, никой не ни притесняваше...жалко, много жалко  Naughty
А има ли още една малка пекарница, малко зад входа, с най хубавите мекици, ХХЛ формат....ммммм   chef

животинки много обичам, цял живот сме имали куче(та) в двора...Но вътре вкъщата ми не приемам – да се мотаят там, където ядем и спим, да оставят косми навсякъде ...  Stop
3а котенцата само ще кажа, че тях не ги харесвам  Embarassed

# 186
Здравейте момичета,
Hadil- Наистина е плачевно състоянието, ако искаш вярваи точно снощи си говорех с майка за педиатрите тук и в Алжир.
С чиста ръка на сърцето мога да кажа че такъв преглед който ти описваш сме нямали в Бг, но да такъв преглед имаме на всяка консултация в Алжир. Не знам дали разликата идва от това че там педиатърът е частен и за всяко посещение си плащаме- само имунизациите са безплатни (  Embarassed боге то са едни имунизации че ако мога няма да слога една - все едно работят на конвеир- няма жал за децата , бият тия ми ти инжекции и хаиде бягаи).
дакато пук тук са внимателни в това отношение даже ни правят задължитеният преглед преди имунизация , но нишо повече- в смисъл дават инфо само ако аз питам.
 Относно кърменето- да една акушерка беше добра да ми покаже как да го слагам на гърда и благодарение на нея до ден днешен се кърмим- не на 100%, но жсе пак е нещо ( че пък ние си яден имама мляко достатъчно няма Simple Smile ) По темата мога да ви разкажа много но сега бяган че малчо е буден и крещи

# 187

... Не знам дали разликата идва от това че там педиатърът е частен и за всяко посещение си плащаме...

Това изобщо не е фактор за подценяване, повярвай ми Simple Smile. И тук в БГ, ако си платиш, ще получиш и отношение, и внимание на ниво Peace. Не знам обаче доколко е правилно да обвинявам системата на здравеопазването и ниските заплати на лекарите за това положение Thinking. Все пак пациентът не е виновен, че заплатите са ниски, напрежението е голямо и тн. Аз например още се разплаквам при спомена за един лекар-светило, който прави очно изследване на Алекс. Такова арогантно държане, липса на всякакво отношение,  просто е трудно за описване. Тази история още не мога да я преживея и още ме боли, а се случи преди 3 години. В същото време до мен имаше семейство, което си беше платило за същото изследване и можех да видя разликата. И този лекар е спряган във форума като най-добрия детски очен специалист. Но всичките му доволни пациенти са го посещавали в частния му кабинет. А аз някога бях наивна и глупава и смятах, че щом ЗК покрива някой преглед или изследване е по-разумно да си спестя парите за нещо друго Blush.
В оправдание на нашето здравеопазване мога само да кажа, че в една Швеция, безплатното здравеопазване е на същото, ако не и на по-лошо ниво. Ако ти се случи да се разболееш там събота или неделя, не можеш да откриеш работещ мед.център в радиус от най-малко 100 км, отворени аптеки също няма. Прегледите са безплатни за децата, но не видях някакво по-различно отношение от това на нашите педиатри. Единственият плюс е обстановката и базата Peace

Много се отплеснах, извинявам се Hug

# 188
Астра- права си така е и В Алжир- за това ако се разболееш петък или събота, ходиш в един спешен център на нам си колко км от нас. Имам спомени и от посещение на такъв център с бебко- беше болен, по точно имаше Т и отидохме там  хубавото беше че ни изпратиха, вторият път, с препоръка нашият педиатър та ни обърнаха внимание, но като отидохме сами първият път никакво внимание.
Определено не искам даси спомням случката защото доста гадни спомени имам но  мога да кажа че не е виновнанашата (в бг) система.Просто май на всякъде е едно и също.

# 189
Беба, има ги мекиците, те са там, откакто се помня! Само цените им растат- двойно от тези в града. Както и на ръчния хляб  Thinking Аз изядох само 1, че не съм им фен, ей така за адет!

Имаше в манастира огромен рижав персийски котарак, дето му ухапа, като го погалих! и той злобен като монасите  Joy  И огромно черно рошаво куче лежеше точно на входа на църквата  Simple Smile

ПО музеите не ходихме, щото много скъпо  Mr. GreenАбе богат е Рилския манастир открай време, дарения, имоти, алъш-вериш, туйцък-онуйцък  Simple Smile

От един рибарник си купихме 3кг пастърва, уловена пред нас, а колко е вкусна, няма да разправям  Simple Smile  Само ще кажа, че я предпочитаме дори пред прехвалената сьомга

# 190
  • София
Гледам всички са препатили малко или много в контактите си с лекари. Thinking Но Naughty, няма да е честно да не признаем достойнствата и вниманието към пациента на онези от тях, които независимо от ниското заплащане и работата с касата, си вършат работата съвсем съвестно и с желание. Peace Може и изчезващ вид да са, не зная, но все още има и от тях.. Grinning Успоредно с множеството неволи  с незаинтересованите доктори, при отглеждането на децата съм попадала и при много точни медици.Изводът за мен е, че преди всичко си зависи от човека.... PeaceКато при всяка друга професия...Нима не е същото и при учителите newsm78

# 191
Според мене главния пробем на българските доктори е ЧОВЕЧНОСТТА.
И на индийците напр.им плащат мизерно,но никой не крещи,не омаловажава,камо ли да се подиграва с проблемите или още по-парадоксално:с живота на пациентите.
Ако искате да видите УЖАСИ,четете историите на родилките във форума,нямали избора,но да родят в държавна болница в България...
Съжалявам,че го казвам,но ако имах клиника,не бих наела български доктори и сестри,но бих наела араби завършили в БГ Peace
не съм попадала на свестни НСЕ,несъмнено има,но % е малък изглежда.Защо от док в Емирствата не мога да се оплача,а от бг и аз имам истории..

Педиатрите в Емирствата не правят цялостен преглед,освен до 2 годишна възраст.
Зависи какви са оплакванията,разбира се.Но съм доволна,че за резултатите от изследванията напр.ми се обаждат по телефона и ми спестяват време и пари.
Аз съм от нахалните родителки,които много питат Mr. Green,никой не ми е направил физиономии,които са типични за бг докторите Rolling Eyes.

При родилките в държавната болница идва сестра,която проверява гърдите и на дъглго и широко обеснява в присъствието на бащата за ползите от кърменето и т.н.Докато жената роди-за нея се грижат денонощно сестри.
Къпане и повиване показват,има безплатни курсове за бъдещи майки в нашата болница,месечни лекции за здравословни проблеми като рак,затлъстяване,кампании против тютюнопушене..
Изобщо:доволна съм от здравеопазването като цяло.

какво го спягате този Рилски Манастир?На мен ми хареса,на мъжо му харесаха мекичките,имаме много хубави снимки от там.Как ви Лили е слаба,слаба,млада..ех!
Купихме си мед и си го занесохме  в Дубай.
В музеите има чудни дърворезби,ама който е скръндзав не ги е видяш,Шило Mr. Green

# 192
Лили, скръндза съм да  Laughing  аз се наслаждавах на шейтаните от стенописите  Twisted Evil  ама никак не ми се иска и на живо да им се наслаждавам  Sunglasses
А пък отвънка се разхождаха едни красавици  Mr. Green  Вътре им даваха зелени пелерини да се наметнат и да прикрият бликащата красота  Mr. Green

Меда значи е хубав? Аз не посмях да рискувам с непроверени стоки. Исках да купя дървена чесалка да изпратя на свеки, ама не ми допаднаха  Laughing имаше направена като ръчичка  Laughing

айде стига за лекари, че аман вече, нямам сила да ходя пак по доктори!

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 13:35 от Шилан & Шиар

# 193
  • Varna
Водна Лиле-
кака ти Делта когато и да ходи по Рилския манастир може да не яде мекици и медове но задължително влизам във музея. Така, че не е до скръдзавото мисля на Шило също. Права е, че поповете гледаха със злоба и го казвам аз христианката. Но не само българи не влизаха във музея когато аз ходих. Фрашкано беше със чужденици и българи. Във музея като влязохме и като излязохме бяхме аз и Бате. А музея не го гледам на тъгъдъг защото  обожавам история и въпреки, че преди това съм го посещавала все намирам по нещо ново. Просто май им беше скъп входа.
За лекарети Водно Лиле аз писах по горе но бях писала, че имам Явка у Кевейтско- местни хора там родени. Обожават Българските лекари и сестри- това ми казаха, последния път когато  път говорих със тях. И да, плащат им добре.Тука съм ходила и на лекар на който му плащам много добре и не ме поглежда а е и във известна клиника и съм ходила във държавната болница при лекари за които тази сутрин ви писах. Господ да ги благослови и да ги остави човеци. Но не може така генерално да говорим, че предпочитам арабските лекари. Добър лекар ли е може и марсианец да е. Въпреки, че съм виждала лошо от наши лекари не съм забравила и доброто което съм получавала. Няма да забравя как се бореха за мене и за детето ми защото предишните лекари не си бяха свършили работата. После Лиле незабравай ти живееш във Емирствата. Така, че има голяма разлика мисля аз, там и тука а и във други държави и то във доста държави. Може само да ти завиждаме благородно, че имаш такава добра медицинска помощ
Та момичета пожелавам ви от цялата си душа да не ви се налага да търсите такава помощ няма значение колко са добри специалистите.
Нека сте ми здрави ама много здрави а със Хадилчето само на  сладки приказки и каЙвенцИ да се събираме и за някой безценен съвет от младата но мъдра Лекарка Hug

# 194
  • сред маслини и портокалов цвят
Аз пък мойта педиатърка мога само да я хваля. Избрах си я още преди да родя от четене на мнения тук във форума. На всяка консултация прави обстоен преглед на малкия, разпитва за ежедневието на детето, с какво обича да играе, какво може да прави, какво не. Винаги ми отделя достатъчно време, въпреки че е и семеен лекар. Не бърза с антибиотиците, само в краен случай и след изследвания и антибиограма. На моя възраст е, демек е още младичка Mr. Green Не я мързи да чете , помня беше проверила какви ваксини се правят в Сирия, защото ние заминахме, когато малкия беше на 4 месеца и трябваше да се синхронизират нещата.
За захранването благоразумно не ми се месеше Mr. Green, само ако аз имам въпроси.
А бе, много съм доволна от нея. А и ходя при нея по здравната каса, та не ми се налага нищо да плащам(това последното ми е много непривично и странно, щото последните 10г. докато се борих да забременея, не съм ползвала услугите на здравната каса, всичко съм плащала, та ми е наистина странно да водя малкия на преглед и нищо да не плащам).
На разположение е 24ч, винаги си вдига телефона и идва в къщи ако се наложи(дано не се налага). В събота и неделя, в клиниката, в която и е кабинета има дежурен лекар денонощно. И той бил без пари, но за щастие не сме имали нужда от него.

Такива работи, нека има едно положително мнение за цвят! Laughing

П.П. Относно кърменето, никой нищо не ми е обяснявал. Добре, че предварително бях изчела де що има литература по въпроса, та се кърмихме успешно и досега продължаваме.

Общи условия

Активация на акаунт