Постещи, пируващи, с дечицата летуващи - в 124 арабска тема сте добре дошли !

• 42 450
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
да ви кажа честно не очаквах толкова масово негативни отговори. все си мислех, че процентът претупване не е толкова голям. значи с колегите ще се пробваме със щурия си план за ограмотяване на майките, че иначе колегите не можеш ги ограмоти - те, ако са искали, сами да са се ограмотили (за арабските лекари завършили тук нищо няма да кажа, освен че заради болшинството от тях ни третират като хора, които са си купили дипломата - това е нещо, което никога няма да им простя и винаги подхождам не с едно, а с милион наум спрямо тях, докато реално ги видя какво могат и колко знаят. знам, че е предразсъдък, но ги видях как завършиха, а и още си патя от тяхната слава. има и много кадърни лекари, но който си е добър се е доказал - доста трудно, но все пак златото и в тиня се открива). а що се отнася до това със сокчетата и захранването. аз да ви кажа, не съм много за прескачането на лекарите и обмяната на съвети само между майките, ама май изхождам от позицията на много обясняващ и все си мисля, че и колегите така са направили. та мисълта ми беше за сокчетата - школите за захранване са две. според двете обаче при наличие на кърма не се дава адаптирано мляко нито изцяло, нито частично - даже понякога препоръчваме дарителска кърма. обаче да ви кажа даването на сокове в края на втория месец и пюрета в третия съвсем не са лоши неща, нито водят до алергии в по-ранна или по-късна възраст и ако се проведат правилно нямат отношение към кърменето и ползата от него. захранването, обаче е нещо което се преценява задължително от педиатър видял и прегледал обстойно бебето, а още по-добре запознат с него поне от 4-5 прегледа. независимо кой метод си изберете, в смисъл класическо захранване или късно захранване от 6-ия месец, никога не забравяйте, че в пети месец сте длъжни да дадете жълтък (или месно пюре, ако вече сте захранили), защото в петия месец бебето изчерпва резерва си от желязо натрупан във вътреутробния период и сте длъжни да внасяте желязо, за да избегнете желязодефицитна анемия. предполагам, че колегите са ви казали, че адаптираните млека имат желязо и може да се разминете - това не е точно така, поради особености в резорбцията на желязо, свързани със самото желязо и с незрелостта на стомашната и чревната лигавица. Иначе аз съм от хората, които при здрави, необременени деца, започват соковете от 2 месец, в други случаи от 4-ти и само в краен случай чакам 6-ти месец. Все пак това е отчасти и решение на родителите, но не е удачно много късно захранване след 6-ти месец.
Иначе от утре на майките на бебоците ще раздаваме основните правила и ще обясняваме - не ни коства нищо, само парите за ксерокопията, а те не са болка за умиране. Мисля, че даже само на няколко майки да помогнем нещата малко по малко ще се оправят.
Майка ми казва, че ще си умра будала, дето все хуква да оправя света....  Wink ама може и да успеем, нали така !
А да ви кажа за Рилския манастир да се посмеете. Заведох там едни приятели и дядото в семейството беше това, на което тук му казват ходжа (имам на джамия) - да видите какъв смях, като му казаха това за паричката... човекът не на шега се засегна: "Може ли свят човек да го забърквате в такава търговия, а пък разправяте, че си уважавате светците.... и т.н." (като че ли по нашенско няма такива изпълнения, ама хайде  Joy ). Като му мина се заговориха с поповете и аз "превод в ефир", та като заобяснява защо при нас няма монашество и защо се гледа с лошо око на неженени мъже (за жените не важи) и накрая отсече: "Абе пак сте по-добре от католиците, поне тук поповете се женят, а там ни попове ни монаси, та от яд като някой прегреши го карат да повтаря сто пъти молитвите, белким се почувства като тях и му мине кефа от греха." - а кажете какъв зор да се преведе такова нещо. Та от тогава внимавам кого къде водя.
Астарта не е нахално възползвай се, когато искаш, а имунизациите не ги отлагай, че ако знаеш тук в България какво е наистина положението с епидемиите и болестите - вярвай никоя майка няма да прескочи имунизация. Да не говорим за някои заболявания освободени от имунизации, без да има смисъл медицински, а пък за препоръчителните ваксини, дето половината колеги не знаят на кого и как да ги препоръчат или изобщо не са чували.... ееееех.
Ама да ви кажа в детската болница в София, а и в Стара Загора в двете болници има педиатри дето душата си дават за дечицата. Имах късмет и като студентка в Стара Загора (пък и 19 години живях там и им ползвах услугите лично) и като специализантка тук, да видя педиатри, които връх на човечността и професионализма, без значение от пол, възраст, религия, етнос и дали са доценти или професори (макар че понякога точно прехвалените доценти и професори са специализирали до степен лява ноздра или десен крак, но не всички). И да си кажа честно винаги има кой и къде да те научи стига да искаш и да питаш.
Постовете ми станаха много на брой и много дълги - направо ме хваща срам  Embarassed . ето здравословно нещо да се реванширам за главоболието, дами:

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 17:45 от hadil

# 196
Хадил, а нали според СЗО се препоръчва захранване след 6-ти месец? Доколкото съм чела ранното захранване със сокове е според Руската школа, която сега се отрича. За негативите от ранното захранване съм чела много, но не съм прочела нищо за ползата от него. Би ли ми обяснила (може и на лични) Praynig. Дано не го приемеш като заяждане, просто искам да разбера всички гледни точки Peace. Аз не съм човек на крайностите и захраних малкия ми син на 4 месеца, но все си мисля, че сгреших със соковете, които давах на големия Thinking.
А за това каква слава се носи на арабите, завършили медицина в БГ не знам, но се ядосвам на тенденциозното отношение към някои кадърни лекари араби Close. За мен това си е чиста проява на расизъм, без никакво извинение. Умирам от яд като почна да чета каква помия се излива тук по форумите за моя гинеколог, който е страшно кадърен лекар, но е арабин. И обикновено пишат не негови пациентки, а такива, които са чули-недочули нещо и се измислят какви ли не истории за него ooooh!.

# 197
  • In a surreal moment!
Здравейте!
Имах проблеми с нета и не можах веднага да се похваля , че омъжихме детето успешнооо Simple Smile
Най-хубавата булка! Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Сега е ред да ме направят баба...ох...ужас...Ако е рекъл Бог може и да си бременеем заедно ...това вече ще е чудо Simple Smile
Започвам с качване на снимките и ще ви поканя да ми я ведете сладураната.
В готварския ще пусна това , което приготвих и ще дам линк.
Отивам.... Simple Smile

# 198
Честито - супер - пожелавам много мног бебета !!!! Не, че си търся контигент, просто им се радвам !
Астарта не го считам за заяждане, спокойно. ранното захранване не е само по руската школа и се препоръчва за стимулиране на съзряването на локалния имунитет на стомашно-чревния тракт. СЗО препоръчва захранване 4-6 месец, касаещо пюретата, но не и соковете. В старите препоръки даже се считаше, че не трябва да се дава вода, докато се кърми, ама пробвай да го направиш по нашенско при 460С  Joy . Сега се ползват индивидуланите протоколи съобразени със СЗО и затова казах, че захранването се преценява от педиатър познаващ детето и съобразно жеалнието на майката. Късното захранване води понякога и до изнежване - говоря за захранването след 6 месеца, но и това зависи какво, как и колко давате на детето. Всяко захранване е индивидуално според детето, средата и фамилната обремененост. Ако има още въпроси ще отговоря на лични.

# 199
Хадил, мерси  bouquet
Мигче, горчиво на младоженците Hug. Щастлив семеен живот!

За снимките исках да ви питам, след като ги качите в общия албум оставяте ли ги там или ги изтривате? Защото на мен това ми е четвърта поред тема, в която пиша. Надявам се скоро да ми дадете достъп до албума ви и ми се иска да видя снимките, които сте коментирали тук Simple Smile

# 200
  • In a surreal moment!
така ...прецених ,че не всички имат достъп до албума и затова ви пускам в личния ни
заповядайте
http://4a4evi.snimka.bg/relationship/cveti-i-nasko-svatba.419678
от бързане съм написала само някои , но вярвам , че ще се ориентирате
в телефона на мъжо има още , но не сме ги смъквали ....

# 201
  • по пътеката
дами, много интересни теми за захранвания и педиатри си хортувате!аз съм от смелите мами,но май си ходим според времето и школите! големите по бг метод на  1-2 месец сок от моркови и ябълка  и после около 3 плодово пюре,а  4-5 картофено, към 6-7 попара! от 5-я жълтък! по арабско има и по драсти4ни захранвания от 2-я с нахутено и бобово брашно и май до 1 г и лютото се въвжда покрай затопванията от общото!линда беше с добавка от малка, аз опитах да и дам сок, после спрях до 4-5 м и полека дадохме  компот от ябълка и круша, после катофено пюре и от риба,пти сюис, после каши и жълтък и така ,но се разминахме с  тестените изделия като попари,грис и тн. по традиция се ядат много макаронени в тунис и сега, едно от ка4ествените похапвания на дребното, са то4но с макаронени- на другите ве4но им намира кусури, освен на кебаб4етата! Wink!
за лекарите има всякакви! аз уцелих ка4ествен гинеколог в тунис, който ми обясни положението,а преди няколко дни една от добрите специалисти във варна, само с опиване преразказа думите на тунизиеца,което пък ми ка4и в о4ите и тамошното докторство, 4е им бях набрала от нощта на реанимацията,добре,4е не ми дадоха оръжие тогава,щях да се про4уя-бяха ме зарязали без болкоуспокояващи и транквиланти след операцията1 правеха се на  глухи и си хапваха  ифтар4ето и сухура без какпка хуманизъм! на сутринта като дойде приятелката ми бг,дето ни върна от оня свят,направо ги подкара и ги нарежда поне  30 мин, как можели да бият  успокоително експрес!излязах на 46-я  час, едвам се удържах да не подкарам от директора надолу наред!загубиха  и ли4ната карта на мъжа ми и 4акахме  2 м да оправят заплащането, това в държавна болница! не знам как щеше да е, но пак си е до късмет! едно беларуско бебе при операцията от едно професорско светило в 4астна клиника в столицата ,му  резнаха бузата на бебето и коляното, та дори не се посвениха да  искат пари за пласти4ните операции!аз като отидох имаше и доста смъртни слу4аи от един и същ оператор, та си влезе в затвора! бях доста стресирана,но се осланях на късмета си и този горе!да пази бог!

# 202
  • Varna
hadil-
МойтУ дзвер му дадох сокче на 2 месеца и пюренца на 3 месеца.
Нямаше как, на 11 ден ми секна кърмата, ама това друга тема. И след тези 11 дена трябваше да лапа мляко ама кисело със водичка. Другите млека ги плюеше. Хуманата беше със връзки аз както винаги нямах пак Grinning Мислех си, че това детенце няма нищо млечно да яде. И до сега всичко млечно лапа и не сяда на масата без тях.
Колкото до арабските лекари във Варна от мои познати техни пациенти само хубави неща съм чувала!!! И когато са ги препоръчвали пред мене на други хора никой никога не е казвал, че им няма доверие и не би отишъл.  Важното е да са добри лекари и както казах дори да са марсианци но да са Лекари със главно Л както казвам за учителите.

# 203
така си е - в медицината като навсякъде професионализма зависи от човека, а не от гражданството му.
Мигче - страхотни снимки - много сладка булка !

# 204
МАРСИ-и аз така моето дете съм го захтанила от 1 месец-сок.аз съм доволна от нашата педиатърка,винаги е на линия.родих в държавна болница сестрата беше платно до мен.лекарката така ме заши все едно не бях раждала Simple Smile Simple Smile.а що се отнася за лекарите по националнос не съм 4увала негативни мнения,във Велико Търново има гинеколог арабин,но му забравих името моя приятелка ходи само при него(тя пък е мед.сестра)и МНОГО  е доволна.за мен е важно 4овек да си върши съвестно работата без зна4ение от каква националност е аз ли4но не деля хората. Hug-за вси4ки Ви

# 205
Спирам да разнищвам темата за лекарите и не отричам че има много големи професионалисти в България.Само се моля всички да притежават 2 много важни качества за това призвание-хуманност и отговорност!Поздравления за Хадил за притежанието на тези качества.За това свидетелства търпението и да обяснява и да прави обстойни прегледи,преди да е помолена за това!Адмирации!
Аз докато чета тази тема,май ще се науча как се захранват и отглеждат бебоци...... Grinning-пизнавам си-нищо не знам и никак не съм готова да стана майка.Осланям се на майчиния инстинкт..... ooooh!,но ето че започнах да запаметявам вашите диалози-добре е като за начало,нали?Благодаря ви!
Мигче-Чудесна булка!Пожелавам на младото семейство всичкото щастие на света!Искрено се забавлявах,докато гледах албумчето с писанчетата-много големи сладурани!А за кулинарния албум-думи нямам......златни ръце имаш!Мернах тук-таме някои специалитети,които ми изглеждат дюкански,да не би да дюканстваш?
Приятна вечер ви желая! Hug

# 206
Включвам се набързо преди да  smile3524 само да поздравя Миг Незабравим и пожелая отново много щастие и любов за младото семейство!   bouquet  bouquet  bouquet
Снимките са прекрасни, а булката е истинска принцеса!  Дано скоро се радвате на  baby, и ти, и тя!
3латната пита е невероятна, мисля, че ще я сънувам тази нощ  Heart Eyes Докато гледах снимките с вскусотиите, моя араб4о е зад мен...и му обяснявам колко са вкусни и кое какво е – с какъв пълнеж са фунииките, как се правят ябълките...а той – Не ми показвай на картинка, а вземи направи да опитам  Mr. Green  Whistling newsm78

# 207
Привет, привет   bouquet

Мигче незабравимо, да ти е честито щастливото събитие!  Hug Много е хубава булката! дано колкото е хубава, два пъти по-щастлива да е!  Heart Eyes

Пак сте подхванали любимата ми тема.  Mr. Green  Много ни куцат в Бг отношенията лекар-пациент, спор няма, но не е едностранно... както и да е, според мен е по-скоро лоша народопсихология - и то от двете страни на процеса. Като влезе нацупен пациент, който е недоволен още преди да бъде консултиран е много трудно да се държиш добре, че и да му промениш мнението. Мнението изначално на повечето хора за лекарите е негативно. Не позитивно или поне неутрално. А неуважението и негативизмът се усещат.
Моля ви, за малко да си представите, че ходите с чуждите обувки - 10 години тежко образование, последвано от лошо заплащане, т.е. невъзнаградени усилия, масово лошо отношение от хората и недоверие в труда и познанията на лекаря. Това не е огромна мотивация да се усмихваш от зори до мрак, от ухо до ухо. Или иначе казано - трудът ти не се въжнаграждава нито емоционално, нито материално. Трудно е да опазиш стимулa си жив.

Съжалявам,че го казвам,но ако имах клиника,не бих наела български доктори и сестри,но бих наела араби завършили в БГ Peace
не съм попадала на свестни
Хадил го е казала, макар и доста деликатно.  Peace В България повечето от тях не са мерна единица за познание и любезност, както и другите чуждестранни студенти.  Ето пример обаче за твоята предварителна настройка. Нямаш поглед (предполагам), за да сравниш завършилите в Бг български студенти с арабските такива (пак завършили тук), но си готова да се довериш на едните и категорично отричаш другите.  Peace
В тази връзка ще допълня, че на доверието на пациента към лекаря, се базира 30% от успеха на терапията. Това е измереният пласебо ефект.

За да не кажете сега, че съм лоша и кисела проекто-докторица, ви поднасям един буркан цветя.   bouquet

# 208
  • София
Ябълчице, пак рано-рано си се разписала....на работа ли отиваш?
По повод медиците, за да избегна ненужни  обобщения, и в двата си поста по-горе подчертах, че има лекари и лекари... PeaceДаже, за да съм по-точна, ще допълня, че недоволството ми от някои от тях не се дължи по никакъв начин на лисата на професионализъм и познания, а просто на отношението им към пациента. Права си, че е въпрос може би и на народопсихология, тъй като често за негативизма в отношенията допринася и пациентът. PeaceНо и неговата позиция следва да бъде разбрана, ThinkingПринуден заради честата липса на сестра, последният чака с часове реда си успоредно с болните в чакалнята и когато влезе в кабината на лекаря с искането на направление за специалист, се оказва че в началото на месеца лимитът им е изчерпан..Знае, че ще му е трудно втори или трети път да отсъства от работа по същата схема , затова се вижда принуден да прибегне до услугите на частен лекар,..Еми да си признаем тогава, че е нормално, също да е изнервен... Peace
Вчера и днес и тук захладя и не става много за плаж, затова докато още спи домочадието, окупирах компа, Mr. Green Че вчера не можах да се доредя за дълго от тях, цял ден някакви филми сваляха. Снощи се разходихме пеша до Пирея, никак не ми омръзва да гледам отблизо тези огромни, луксозни лайнери....Което ми напомня, че със заминаването си ви оставих продължително да висите на един такъв, но се надявам че покрай луксовете на борда му,  сте ме извинили... Mr. GreenЩе продължим пътешествието като се върна в София, обещавам Peace
Днес ще ходим до Джъмбо, да изнудват татко си  на място за нови раници и несесери... Rolling Eyes, гледаха го вчера умолително с тъмните очи и дългите пърхащи мигли...Изпитан метод,за има няма две минути се предаде. Wink При мен обаче номерът по-трудно сработва, нали съм си злобарка.. Mr. Green
Мигче,направи ме разногледа с тази сватбена пита с позлатените гълъбчета.. #CrazyКакто уж не ям хляб, цялата ми мисъл се насочи към нещо тестеничко. Crossing ArmsСлучило е на  човек твоето момиче, толкова обич по всички направления получава от теб!  bouquet

# 209
  • In a surreal moment!
Забърках се вече ...да пусна и манджите Simple Smile , които сътворих - ето темата ми от готварския

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=427321.0

голям зор ...и да ги направя и после да навия народа да хапне в жегата....ама в ресторанта почнаха да питат "Къде са сладките"...Къде са , къде са - в кухнята ги дадохме да ги сервират с тортата ...ама персонала ги изплющя половината ...и даже забравиха да ни поднесат вечерята...ужас ...не ми се спомня
С две думи гУляма беля с тез домашни сладки - народа като нивидял Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт