108 САЩ-Сини гащи съхнат на простора, розовите чакат в гардероба, давай Ники !

• 30 966
  • 732
  •   1
Отговори
# 285
мишолина,благодаря за сайта. По вода на Мариана от нас.

# 286
Благодаря ви! За Коледа купихме на малката магнитни букви за хладилника (английската азбука). За около месец ги научи + коя как се произнася. Опитвала съм се да я уча да чете срички, но безуспешно. Хората и учителите в прискула много се впечатляваха, защото нямаше две години и половина. Там определено ги учеха буквите, всяка седмица беше отделена за различна буква. Масово пишеха принтабъл алфабет, което и сама правя у дома, защото пък имаше проблеми с развитието на фината моторика. Уточнявам, че въпреки че бе толкова малка, беше в група с деца на три и четири години. Училището обаче затвори врати и наред с други причини сега малката посещава хоум дей кеър, където предимно гледа "Мики Маус", т.е. Дисни ченъла, играят навън, използват някакъв лърнинг сет (кога и по колко не е ясно), най-доброто за нея според мен е рисуването с тебешири на драйвуея и факта, че е само сред англоговорящи. Следващата седмица ще навърши три, но ще я пусна отново на училище вероятно към март 2010.
Проблемът за мен е, че бърка сходните букви от двете азбуки, понеже не може да прочете дадената думичка и да реши на какъв език е, второ - у дома говорим само на български, а и английският ни не е съвършен, и ми е трудно да й обясня, че "С" (си) е буквичката на "CAT" (с и к са различни все пак), при все че знае как се произнася "С". Използваме много starfall.com (oт вас го знам), но очевидно й е трудно. Четем предимно книжки на български, взимам и от библиотеката на англисйки, но не задържа по същия начин внимание. Английският го разбира, но не го говори, изключвам отделни думи, т.е. не прави изречения. С българският пък има проблеми с произнасяне на някои звуци, не използва предлози и все още говори за себе си в трето лице. Далеч сме от съвършенството, но ми се струва грехота да не угодя на желанието й да чете и пише. То и повечето й игри са такива, обикновено нарежда плюшени играчки и сяда да им чете книжки (преразказ по картинка).
След като изписах толкова много, ще опитам да приложа метода на КТВ и да усвоим българската, имам половин година до завръщане в училище. Най ми е чоглаво, че детето е родено след кът офф-а за нашия щат. И че за жалост вече две години аз лично съм все още в една разкрачена позиция над океана и не мога да си подредя приоритетите, следователно и тези за детето.

Извенете ме, че прекалих!  Благодаря за мненията ви!

# 287
Аз изчезнах за 10 дни, а вие не сте изписали темата още?!

Добре дошла на бебе София и честито на Ники!!! Много се радвам за вас! Може ли някой дискретно да ми напомни как се казва Ники, че да я открия у Фейсбука?  Embarassed

Видях бебе Борис и щастливите му родители и големият батко Дани! Чудна муцунка!

Ние бяхме за 10 дни на невероятна ваканция - Акадия, котидж във Върмонт, планини, колелета, езера, невероятни гледки и близки срещи от третия вид: видяхме сума ти сърни всякакви размери, три мечки, диви пуйки, орли, зайци. Евала на амерканците, че си пазят така природата и че е направено толкова приятно да хайманосваш по национални и стейт паркове. В понеделник на работа, бляк.

Някой чете ли статията в Ню Йоркър, че в Тексас са екзекутирали невинен човек? Аз не мога да спра да мисля за тоя случай.

# 288
---.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 07:44 от Niki1

# 289
Мишолина и аз завидях за срещата с Бенс.

И аз исках да попитам, ако не е нахално разбира се, за името на Ники...

Кюбит 'що скромичиш. Гледала съм един албум с твои манджи, хич не приличат да са от пишман готвач.

Аз напълних едни зелени чушки с бял сос ммммм
======================================

Дъщеря ми е ходила една година на БГ у-ще в БГ. Взе 1-ви и 2-ри клас с пълно 6, но забрави много неща. Сега го поддържам като пиша (ръкописно) всеки ден бележки и слагам в лънч бокса й. Комуникирам с нея изключително и само на български. Бях й написала едно стихче, доста дългичко и с доста сложни думи, които се използват само в поезията. Започна да ми звъни по телефона по време на лънч да ме пита това, което не е разбрала. Стана ми много приятно.
Смятам живот и здраве да говоря на бебока само на български, дано успея и с четенето и писането.
Мамите на по- големите дечица сигурно са забелязали, но децата като растат сами започват да проявяват интерес към езика.

# 290
vanhorne, имахме съседи, на които синът им е започнал тук първи клас, когато са дошли, сега е седми, миналият месец майка му ми даде стари читанки, учебници и учебни тетрадки, останах впечатлена колко добре се справя детето с българският, оказа се че не тя се е занимавала с него, а са наемали частен учител, който е преподавал на детето, когато си е ходело ваканциите в България. Само споделям.

Имам задачка за презентация на тема "Кое според вас е най-голямото изобретение?". Ще ми бъде интересно да чуя вашите мнения.

Видео не мога да видя, ограничено ми е.

# 291
Имам задачка за презентация на тема "Кое според вас е най-голямото изобретение?". Ще ми бъде интересно да чуя вашите мнения.

Автоматичната пералня. Мисля, че сериозно подпомага еманципацията на жените.

# 292
Марелела ,може да кажеш например за компютъра Mr. Green  и как всичките сме накацали на клона....

И аз имам ограничение за видеото.

# 293
Племенниците ми бяха на 8 и 6 като дойдоха,много е странно но племенницата ми(сега на 17) е много по-добре с БГ отколкото племенника(по-малкия),тя говори много добре на БГ и чете и пише,племенника е като цигане като заговори и не чете и пише,като кажа нещо на БГ сланг и не знае какво е а племенницата го знае.Не знам на какво се дължи това...предполагам до дете.
При БГ семейства е по-лесно с езика обаче ,при мен нещата хич не са розови и се надявам да се обърнат нещата .Малката ми говори 80%  на англ. ,аз упорито говоря БГ но понякога се налага да и превеждам защото тя не вдява.Надявам се сега майка ми като дойде да оправим процента че иначе язък за всичко.

Кюбит ..снимки имам ,но сега ги отсявам и ако нещо става за показване ще ви покажа Peace
Бенс ,Мишолина...браво на вас щом и срещичка сте имали значи програмата съвсем е била пълна. Simple Smile

# 294
Марлела, аз съм съгласна с Хиър.  Peace Обаче...  newsm78 мира не ми дава мисълта за печатната преса. Та... понеже Хиър е предложила автоматичната пералня, аз предлагам печатната преса.
Не мога да си представя свят само с ръкописи. Блажка и Тандури, какво мислят?
Иначе имам и други "в ръкава".  Mr. Green

# 295
Аз само добавям: хладилника, топлата вода...

Вики трудно е когато половинката не говори БГ език, но си наложих и предупредих, че единствено когато имаме гости ще говоря с нея на английски. Когато сме си семейно с нея само на БГ. При нас работи много.

Бенс
браво на мъжа ти. Как го научи българския, с мерак или ти го притисна  Wink?

# 296
Кюбит, аз избрах печатната преса и Гутенберг, не исках да ви казвам, за да не повлияя някак, макар едва ли, но и безкрайно са ми интересни мненията по този въпрос.   Grinning
Вчера попаднах на сайт, в който ТВ дистанционното и виаграта бяха с по-голям рейтинг пред телескопа, телефона, колелото, пеницилина...  #Crazy Моето мнение разбира се не е меродавно. Компютърът беше след Интернет (всяко ново очевидно е по-добро от предишното, нищо че последното без предишното не би могло да съществува), пералня машина за съжаление изобщо не видях. А за да съм честна, ще кажа че наистина е добро изобретение, на мен обаче изобщо не ми хрумна за него.  Blush

Кюбит, изтръскай ръкава, моля!  Mr. Green

Топлата вода я чух от приятел, но и за нея не помислих. Simple Smile

# 297
Марлела,  Mr. Green възхищавам се на (почти) всички (разумни/практични) изобретения, но лично за мен пералнята, хладилника, микровълновите и други "удобни" са назад в класацията. Да, ползвам ги и то с най-голямо удоволствие (пералнята  Mr. Green).
Класирам по други принципи. Например променливият ток и транзистора, телефонът и пеницилинът са в челните позиции. Контролирания огън (палеолита) за мен е по-важен от топлата вода, ама ми е по-назад в списъка, понеже е случайно откритие.
Клише може да ти се сторят горните разсъждения, но повече аргументи ще даваш ти, аз есе няма да пиша.  Wink Само бих споменала, че говоря не за най-голямото изобретение, а за едно от големите.  Peace

# 298
  • Boston, MA
Надух се, ще излетя от толкова комплименти  Grinning много сте мили, благодаря! Боби в монента е опъпчен и не много фотогеничен

Дани много се радва на бебето, не му е омръзнало още. Показва го на всички, кара ни да пазим тишина (шт, бебе Боби спинка), но в следващия момент е забравил и крещи с пълен глас за нещо. Яде му бибата, искаше да пие от бутилка и да се кърми, но бързо се отказа. Доволен е от промяната де.

Ние сме непрекъснато на смени и най-уморителното е на Дани режимът. Ако само спим с Боби, ще се наспиваме, ама трябва да се обръща внимание и на голямото джудже. Дори и да беше по-самостоятелен, не бих искала да го лишавам от неговото време с всеки от нас поотделно и всички заедно.

# 299
Помолих Бубето за разрешение да ви покажа и аз моите снимки на прекрасния малък Борис  Hug
Можете да ползвате и този линк да видите всичко, което съм обработила:
....
(Снимките са свалени оттук, при интерес на лични...)

Ще ги сваля по-късничко... не стреляйте много по фотографа, той толкова си може  Mr. Green Те са още по-готини!

Последна редакция: пн, 14 сеп 2009, 13:47 от Agent Provocateur

Общи условия

Активация на акаунт