2880 лв. накуп за майки студентки - 2

• 58 793
  • 732
  •   1
Отговори
# 75
malinkap, някой беше писал вече - една мама е с твоя случай и е взела и двете помощи! Peace

# 76
Старата тема стана доста страници, затова пускам нова

Еднократна помощ за отглеждане на дете до една година от майка студентка, учеща в редовна форма на обучение:
Молба-декларация за получаване на еднократни парични помощи за отглеждане на деца по чл. 6а, 8в от Закона за семейни помощи за деца се подава в Дирекция Социално подпомагане по постоянен адрес.

Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;

2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;

3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;

4. лична карта (за справка).

Еднократните помощи могат да бъдат поискани в срок до навършване на една година на децата.

Няма значение дали сте работили, дали сте осигурени, дали детето е родено преди да сте се записали да учите- единствено в момента на подаването на молбата трябва да сте редовна студентка и детето ви да е под 1 година или ако вече сте завършили, че сте била студентка, когато сте родили. Също така тази помощ е различна от майчинството от НОИ и от майчинството и детските от соц. осигуряване, както и от еднократната сума за раждане-250лв.  и не е свързана с тях-  не се гледа взимате ли нещо от изреденото или не. А ако учите в частен университет така и не разбрах какво става, май пак се взимат

ето и последния пост от старата тема
Здравейте. Искам да попитам, тъй като си подадох документите и сега чакам да ми излезе заповедта, до колко време би трябвало да  ги изплатят тези пари newsm78?
            Na men ot sociqlnite mi kazaha , 4e nqmalo zna4enie 4e sum bila studentka kogato sum rodila...trqbvalo e togava da si podam dokumentite ...ta ti4ah pak do universiteta za belejka za novata u4ebna godina(u4a v RO)...a i horata ot siciqlni griji imat edno otno6enie kum...kakvo da vi govorq...vse edno ne sme hora...ta neznam kakvo da pravq newsm78

# 77
Момичета, моля Ви някой да пише ако е взел паричките и учи в частен университет.
Какво бихте ме посъветвали -  да възстановя студентските си права /след 3 години/  в  Аграрния частен университет или да се  запиша първа година в ПУ.
Днес в социалното ми казаха ,че в закона въпреки че не е споменато за  частните университети може би нямало да стане.
ПС искат ми документ от университета ,че не получавам стипендия,Това безумие някой чувал ли го е ?

# 78
Цитат
ПС искат ми документ от университета ,че не получавам стипендия,Това безумие някой чувал ли го е ?

Та това е абсурдно!!! Всички майки вземат целогодишни стипендии в държавните ВУЗ-ове!! Аз съм 3-та год. редовно във ВТУ и сега чакам второто си дете. Стипендията си ми е била за първото, а тази помощ е за второто. Няма нищо общо м/у двете.
Потърси по горна инстанция, те съветвам, защото тия тетки само ще те побъркат с безумията си, вместо да си седнат кротко и да прочетат закона.

# 79
Аз днес си получих паричките newsm44

# 80
Цитат

Та това е абсурдно!!! Всички майки вземат целогодишни стипендии в държавните ВУЗ-ове!!
Да, искат такъв документ. Аз представих и НЕ взимам стипендия, нищо че съм във държавен университет  Crossing Arms

# 81
  • Бургас
Аз днес си получих паричките newsm44
Честито ! Със здраве да ги похарчиш и за сладкото ти бебче !   bouquet

# 82
Цитат

Та това е абсурдно!!! Всички майки вземат целогодишни стипендии в държавните ВУЗ-ове!!
Да, искат такъв документ. Аз представих и НЕ взимам стипендия, нищо че съм във държавен университет  Crossing Arms
Ако ти е първо раждане няма как да си взимала стипендия за майка. Аз се чудя в моя случай как ще постъпят чиновниците.. Thinking

# 83
Цитат

Е, аз за пръв път чувам да искат такъв документ!
Колко мами досега си взеха парите БЕЗ този документ.
Аз самата подадох документи БЕЗ този документ.
Необходимите документи са три - акт за раждане, уверение от ВУЗ-а и попълнената молба-декларация за съответните пари.
Всичко допълнително според мене са някакви пълни глупости! Peace

# 84
Аз уча в НБУ, който си е частен, в уверението ми пише "платено обучение", подадох документи средата на септември и казаха, че края на октомври ще получа паричките Simple Smile

# 85
Аз уча в НБУ, който си е частен, в уверението ми пише "платено обучение", подадох документи средата на септември и казаха, че края на октомври ще получа паричките Simple Smile

И аз съм в НБУ, и на мен ми казаха същото Simple Smile Но не се знае колко ще взема, защото съм първа година а беба е вече на 6 месеца.
Ти коя година си и каква специалност?

# 86
  • София
Здравейте...

Няма значение дали сте платено обучение или държавна поръчка (това ми отговориха от Министерството на труда и социалната политика)

Няма значение дали си бакалавър, магистър или докторант. И при трите степени си студент, важното е да си редовен.
Относно закона... приет е на първо четене от парламента на 27.02.2009 и е в сила от 01.03.2009. Това го съобщиха по всички медии и аз от там го знам.

Само искам да попитам за тези 250 лв. от къде и как се вземат?
Благодаря предварително.

# 87
  • София
Здравейте,

Исках да попитам дали има някой, на чието уверение е пишело, че е семестриално завършил, но недипломиран, и е взел парите? Тъй като на мен ми казаха, че само такова уверение могат да ми дадат (остава ми един изпит + държавен) и не знам дали ще ми свърши работа.

# 88

Само искам да попитам за тези 250 лв. от къде и как се вземат?
Благодаря предварително

Като вземеш акта за раждане на детето попълваш при социалните една декларация за тези парички и подаваш декларацията плюс акта за раждане/оставяш оригинала - те после ти го връщат с един печат отзад, че ти е изплатена тази сума!/. В декларацията оставяш номер на банкова сметка и там ти ги превеждат горе долу след месец - може и по-рано, а може и да закъснеят малко! Peace

# 89
  • София
shtastlivata благодаря ти...Значи мога да съчетая двете неща с едно ходене. Да подам декларация за 250лв и тази за 2880...

Общи условия

Активация на акаунт