Есен е навън сега, и тръгва Май-чето към яслата!

• 24 261
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
...в неделя видях майчето на Женския пазар. И не знам дали съм се припознала.
не си - бях с дребно девойче, нали? откирков купувам сушени плодове и ядки, а също и натурални шоколади. днес използвах неделните 6 шоколада, за да забъркам огромно количество шоколадов крем за тортите и бонбоните ми  Peace

за коледа и НГ нямам идея. тъй като филков има РД на 24ти, ще оставя той да реши къде и как. ако каже при свекитата за коледа, там ще сме, но тогава пък ще компенсираме с присъствие и у нашите за НГ. ако каже у дома, у дома ще сме си - ще си посрещнем приятелите, ще се развихря в кухнята, камината ще бумти с бъдника - пак е чудесно. което и да е обаче, всички 4мата ще сме си заедно  Heart Eyes

# 691
  • Варна
Рени, големи премеждия си имаш мила, дано скоро всичко се нареди, а то и така ще стане няма накъде. Ами работата ви в Бургас, сега нова ли ще търсите?

Аз днес съм се отдала да търся забавления за Мирела, понеже при нас вали дъжд и е студено. Понеже обожава да рисува и то много, това е основното ни занимание, но както си чистя покрай ремонта, а тя е на самотек, започнала рисуване върху една от стените в кухнята ooooh! Та четох някъде, че ако на детето му се обяснява, че може да рисува на стена, но не на която и да е,а само на една единствена, то ще се отучи от този навик и ще си има кътче за рисуване. И така жертвах една от стените в дрешника, който така и не е боядисан още и си има нужада от "украса" Laughing Тя още не смее обаче да пише по нея стена,защото си мисли , че ще се карам Mr. Green Ще докладвам за развитието на проекта ни Laughing
После, направих й домашен пластелин по идея на една позната- няма нищо общо с купешкия и при това е екологичен, нетоксичен и много , много мек, при това с аромат на малини Laughing

# 692
Рени, добре дошла  Simple Smile

Руми, у нас няма ненарисувана стена. Всичко е надраскано, вкл. и печката, миалната, пералнята.. кво ли не...

# 693
  • Перник
Рени, радвам се да те видя отново тук  Hug
Руми, би ли споделила рецептата за домашен пластелин? За пръв път чувам за такъв  newsm78
Калоян много рядко рисува по стените, в пристъп на лига и бесове, иначе си пише кротко по листата, които съм му дала и по себе си. Е, имам един бял чаршаф, който никога вече няма да е бял, но тогава беше гепил перманентния маркер и кротувал докато баща му пиел кафе  Mr. Green

# 694
  • На морето!
Рени, мислих си какво се случва с теб съвсем скоро. Пожелавам ти тази промяна да е най-доброто решение, което си взимала някога и сагата при теб да върви към края си! Пращам ти много силни прегръдки и ще чакам следващото ти включване- надявам се да е още по-ведро и да има още с какво да се похвалиш.  Hug
Румка, сподели как върви експериментът, аз бях правила такъв в стария дом, сега не съм, но стаята на Симеон е пред ремонт и мога да жертвам стените.
А какъв е този домашен пластелин?

# 695
  • Варна
Домашния пластелин се прави така:
1 ч.ч. брашно
четвърт ч.ч. сол
2 пакетчета (или 2 с.л.) лимонтозу
1 с.л. олио
1 ч.ч. вода плюс оцветител- използвах степче от малини, иначе го дават като идея и боя за яйца, но мисля, че ще цапа ръцете после, а с степчето не цапа.
Брашното със солта и лимонтозуто се смесват. Заливат се с водата, олиото и аромата. Става една безформена течност с малко бабунки, която се бърка непрекъснато на умерен котлон около 5 минути, докато се оформи плътна еластична топка . 
Пластелинът е неприятен на вкус, така че децата нямат стимул да го ядат независимо от страхотния му аромат - но е нетоксичен, ако случайно хапнат.Съхранява се в кутийки с плътно прилепващи капачета, може в хладилник. Трайност - около месец.

# 696
  • Варна
Да, аз съм правила веднъж такъв пластелин. В "Часът на мама" го бяха показвали. Добре, че ме подсети. Може пак да им направя на моите диванета, че и аз се чудя как да ги усмирявам.
Рени,  Hug

# 697
Доста нетипично,за пластелин,но предвид продуктите съм убедена,че ще ги трогна.
Виж,сега се сетих,че Йони ще го измайстори. Wink

НГ.и всички празници около тая дата,сме си трите,надявам се да съм в нас,да не съм на работа,че нещо взе да ми писва да ги мъкна с мен постоянно. Cry
Подаръците,са налице по скоро се двоумя,за малката но има време да помисля още.
Рени,сигурна съм,че там в Пазарджик,ще ти бъде по лесно.
Още повече,че имаш и родители до теб,макар и на село.
Дано съумееш да намериш и работа в комбинация с малката,щото аз все още се лутам из лабиринта. Hug

# 698
КатяН- много е пораснал Преско, аз си го спомням като бебе.
Рени- биенвеню.
Данче- аз също храня Ники само и само да става по-бързо, въпреки че тя може. Не мисля, че е проблем и въобще не бих се притеснявала ако не яде сама. Тя хапва 5 лъжици сама и после казва: искам мама да дава.
Единствено миналата Коледа и НГ празнувахме в Сф и то само защото бях бременна и не смеех да мръдна от града. Много обичам да сме при някой от родителите, просто атмосферата е различна и по-топла. На Ники Коледа нищо не и говори, даже казва дядо Кольо- щото си имаме дядо Кольо на село  Mr. Green. Но след като получи подаръците  ще го запомни и ще се впечатли.Много обичам да украсявам и го правя веднага след Никулден. И сладки правя.... Измислих подарък на Ники- една люлка за кукла или кукла с дрехи, биберони, такива истории, тя много ги обича. Вчера си тръгна с количката за бутане от яслата.

# 699
рени - вярно - добре завърнала се. аз обаче съм в неведение за останалото - чета внимателно, но бързо забравям, така че подозирам, че може и да съм знаела някога някакви подробности, но сега вече няма никой в главата ми  Rolling Eyes

аз днес направих около 90тина мини тартички, 70-тина кошнички от кори за баница, 53 фунийки от сирене пармезан и към 3 кила бадемово-шоколдов крем. маааалееей - чета се и сама не вярвам  #Crazy

# 700
Маик, внимавай с описанията, че да не пращаш SOS манджи към Надежда!  Mr. Green

Рени, тия дни те мислих и даже щях да ти звъня! Надявам се скоро да се наредят нещата при вас с Маичка!  Hug

# 701
Тази седмица само ви чета и не смогвам да пиша. Миличка не ходи на ясла два дена и днес за пръв път отиде, за да разбере, че има варицела  Rolling Eyes......Тя вече се оправи, но мен ме подхвана и два дена не знам къде съм, но ще се оправя.
Рени  Hug, щом ти си взела решението ще ти е по-лесно, макар, че лесно никъде няма. Наслука  Heart Eyes А селото е Драгомир.
Направо ме радвате от края на октомври да сте празнично настроени, трябва да има повече такива хора като вас. За мен те са тооооолкова далече Rolling Eyes
Майче, ми писна ми да те четкам постоянно. Знаеш вече , че съм ти фенка Peace

Асе, как е коремчето Heart Eyes

# 702
Добро утро,
Майче- ти даде ли рецептата за кошничките? Я бързо пиши, моля те  Laughing. А от къде беше купувала разни силиконови форми за торти, за мъфини ме интересува по-точно, че искам да си купя.
Ще излизам на дълга разходка с Габи след час, ще я събуждам днес, че нещо обръща деня и нощта. Снощи не искаше да спи, играе и се, а през деня спи по 3 часа сутрин и следобед.

# 703
бих метнала една обща покана към всички, но партитата и в 2та дни ще са огромни, така че физически няма място за нито едно човече в повече у дома  Rolling Eyes
рецепти:
- кошнички от тарти - за 12 броя - малко пакетче масло, ама меко + 1 яйце + малко сол + четвърт брашно. аз умножих дозата х 5, уж за да станал 60, а те излязоха над 90. яйцето и маслото се объркват, добавя се слота и брашното; омесва се и се слага в хладилник за 30-тина минути, за да се стегне маслото. после се точи и се изрязват формички -а з изпозлвам малки от едновремешните за саварини - наследство от мама. намаслявам формите, изрязвам с тях тестото, обръщам формата и тъпча тестото в нея и после го бода с вилица, че се подува. това се пече на 180 градуса, докато се зачерви. аз пека винаги с вентилация. отнема около 10-тина минути. в една такава се събират 30 саваринести формички, така че общо 90 броя тарти се правят за около 1 час - бързо, лесно и впечатляващо гостите. върху тия тарти може да се сложи малко заквасена сметана, да се наредят резенчета синьо сирене и круша, и да се метнат за 2-3 минути във фурната - изглеждат и ухаят възхитително  Peace
същата тая смес, ако се наплеска в голяма намазнена тава /и пак се набоде с вилица, а може и малко бобена зърна да се сложат,че наистина се подува/ - та това нещо, ако се сложи върху опечен в голяма форма крем-карамел, и после карамелът се обърне, така че тестото да стане основа, та така става карамелова торта  Peace
ако пък върху туй тесто се наредят тиквички, патладжани, лук, доматки, и всичко се залее със сметана - заквасена или готварска +  яйце - става мексиканска тарта. и изобщо - аз туй тесто много го обичам  Peace
тестото издържа много. аз лчино съм го държала около 7-8 дни. не знам още колко би издържало. демек,можете да си направите и псоле да мятате я карамелова торта, я мексиканска тарта  Peace
- кошнички от кори за баница - вземат се 3 кори и се наманяват с оло, за да залепнат; туй  нещо се нарязва на 12 парчета /с ножица е най-удобно, да знаете/ и после се натъпква във формички за крем-карамел или други. пече се на 180 градуса 2-3 минути - стават трошливи кошнички с приятен кафеникав загар. е туй нещо се пълни с карамелизиран лук с бешамелов сос, с крема сирене, руска салата -каквото ти душа сака - туй също изглежда супер впечатляващо и връткаво, а не е - 70-тина кошнички ми отнеха също около час време  Peace
- фунийките от памезан са по-връткави, но са бързи - просто изисвак бързина и трескавост при приготвянето - не че са бавни. те пък съвсем сигурно обират овациите - 200 гр. пармезан се настъргва на дребно /с робот; на ръка не зам колко време ще е/. слага се малко червен пипер - около четвърт, и се обърква с пармезана. изрязват се 2те страни на консерва от нещо - от царевица, от русенско варено и т.н. - туй ако нямаш по-голяма кръгла форма за сладки - аз нямам. изрязват се и кръгчета от хартия за печене. слага се консервата върху хартията и вътре се мята от сиренето и пипера. не трябва да има дупки, но не трябва и да е супер дебело. това се мята на 200градуса във фурната за 1-2 минути. сиренето се разтопява и почва да бълбука и да ври. маха се и още докато е горещо, се отлепя и се свива на фунийки. тия фнийки като изстинат стават твърди като карамел. и после се пълнят с крема сирене. изглеждат направо професионално  Peace за моите 53 пармезанови фунийки имах нужда от 600 гр. пармезан /1 кило е 35 кинта  ooooh!/, но гиправих по-дебели. можех поне 80 да изкарам. това също ми отне около час време, за да стане, кето не е много, но пък е изтощително - тябва да се действа много бързо и никога да не се слагат повече от 6 кръгчета пармезан за печене, защото сиренето изстива много бързо и не сколасваш да го завиеш, а и честно казано, на 5тата фунийка пръстите вече горят. подозирам, че има някакво готварско пособие за завиване, но аз нямам такова и действам с ръце  Peace

- силиконови формички за мъфини имаше в магазин евроленд на кирков, но беше преди 6 месеца време поне. 1 форма = 6 мъфина, и струваше 1.50. кексовата силикнова форма беше 2 лева. отдавна вече няма, а бих взела още за подаръци за мама, за леля, за свеки  Rolling Eyes мъфини могат да се правят и във формички за крем-карамел, а подозиам и че и обикновени хаертиени форми биха издържали тестото; има освен това и алуминиеви еднократни, които са много подходящи, но така ще излезе много скъпо  Rolling Eyes
ако искаш на нормални цени - в хит има щанд на тескома и там 100 % има всякакви. тескома продават продуктите си и в магазини техномикс - има в люлин след околовръсното и на мадрид на гара подуене. аз лично съм им голям фен. много са скъпи нещата им, но каквото кухненско имам за окачване и ползване, включително бамбукови дъски за рязане и суши, не е мръднало и лесно се поддържа. слава богу, повечето неща са ми подарявани и не се е налагало аз да харча  Rolling Eyes

а колкото за четкането - не ме четкайте, а се молете да не изпаднете като мен в такава подобна лудост. моята ме хваща 2-3 пъти годишно и ме държи около 3-4 седмици. тогава какво количество неща въртя, просто не можете да си представите. и понеже никой не яде нещата ми - а зоще по-малко - дори не си ги опитвам, та финално се оказва, че кулинарствам и раздавам по приятели, нося в канората и т.н., което е супер тъпо и ресурсо-емко. явно за тая година това сегашното е апогеят. естествено, тая лудост винаги се случва в периоди, в които нямам текстове за работа - явно тогава се чудя какво да правя и намирам начин да уплътнявам времето си. нищо за хвалене няма в това, а направо за съжаление и нарочване с пръст  Rolling Eyes

# 704
  • Бургас
Рени   много целувки от нас с Бори и на двете ви с Мая Hug

Общи условия

Активация на акаунт