Раничка на шийката на матката - тема 4

• 159 094
  • 689
  •   1
Отговори
# 480
Белинда,не съм съгласна с твоя лекар.Явно така са ги учили по едно време,че се диагностицира,защото и моя бивш гинеколог усилено не искаше да ми направи колпоскопия и биопсия.И той твърдеше,че нищо не се вижда,че ПАп групата ми е добра ,и че всичко ми е наред,ама то не беше.Добре,че си бях Тома Неверни и намерих темите във форума,че да разбера колко не е шега тази работа.Направи си колпоскопия за твое успокоение,нищо не ти коства.

# 481
  • София
Белинда,не съм съгласна с твоя лекар.
Да, и аз Confused Много странно беше, защото той се оказа, че има колпоскоп и може да ми направи прегледа, респ. - да ми вземе още не малко пари. А той - не, та не. Кой се отказва от пари бе Laughing

# 482
# 483
моите цитонамазки бяха перфектни според докторите, но на колпоскопията лъсна много различна картина...
естествено бях бясна на предните доктори.

# 484
прегледа с колпоскоп според мен е задължителен особено при наличие на раничка на шийката на матката независимо от ПАП групата, защото има промени които немогат да бъдат хванати с просто око или доказани само с цитонамазката.

# 485
Момичета и аз имам порблем. Преди няколко месеца цитонамазката ми беше Първа група, а миналата седмица си напраих профилактична и е ІІІА от канала. Така ми каза лекарката по телефона. Ужасно се притесних. Имам гъбички и ми предписа лечение за тях. Може ли този резултат да е повлиян от гъбичната инфекция? Преди две години ми правиха ДТК и на колпоскоп всичко е наред. Ужасно се разстроих, точно сега за празниците  Cry Много ли е страшно това? Може ли да да е в резултат на тея гъбички?Някой имал ли е такъв проблем?
Какво значи "Незадоволителна поради: метапластични клетки" и "Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии - нискостепенни" Sad

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 12:58 от red_devil

# 486

Какво значи "Незадоволителна поради: метапластични клетки" и "Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии - нискостепенни" Sad
Плоскоклетъчни Интраепителни Лезии - нискостепенни"

Клетъчните изменения при  HPV-инфекция (койлоцитоза), лека дисплзия, цервикална интраепителна неоплазия (CIN I). Тези находки имат сходна честота на прогресия в по-високостепенни изменения - 16% за HPV-находката и 14 % за CIN I.

Метапластичните клетки може би са следствие на гъбичките.

Според мен е нужно да се направи лечение на гъбичките,а след това нова цитонамазка след колпоскоп,и то с оцено-йодна киселина.

# 487
ДХ3, благодаря ти за бързия отговор. Гъбичките вече ги лекувам, а колпоскопски преглед ми направи лекарката при вземането на цитонамазката. Всичко беше наред, без абсолютно никакви изменения. Както казах, "раничката" ми е третирана чрез ДТК преди две години и то доста дъблоко, както ми обясни гинеколожката ми.  HPV не допускам да имам, но знам ли.....Само не разбрах какво точно е CIN I?

# 488

Tерминът цервикална интраепителна неоплазия (CIN) се използва за описание на степента на дисплазия (изменения) в клетките на маточната шийка и се базира на резултати от биопсия. Разграничават се няколко основни степени:

Степен 1 - CIN I:        Една трета от епитела на зоната на трансформация, в базалните слоеве, е изграден от атипични (болестно променени) клетки. В около 50% от случаите е възможно спотанно самоизлекуване.

# 489
А при условие, че нямам колпоскопски атипизъм и никакви следи дори от "раничка", може ли да се вземе биопсия за по-точен резултат?Нали се взима по принцип от изменените участъци, а аз нямам такива....извинявайте, че съм така настоятелна с въпросите си, но искам да знам какво да изискам от лекарката си,когато отида за повторни изследвания. Ходенето по сто пъти на лекар ме изнервя още повече и ако може да свърша всичко накуп, ще съм по-спокойна.

# 490
  • София
ДХ3, благодаря ти за бързия отговор. Гъбичките вече ги лекувам, а колпоскопски преглед ми направи лекарката при вземането на цитонамазката. Всичко беше наред, без абсолютно никакви изменения. Както казах, "раничката" ми е третирана чрез ДТК преди две години и то доста дъблоко, както ми обясни гинеколожката ми.  HPV не допускам да имам, но знам ли.....Само не разбрах какво точно е CIN I?

Както  сама каза  в  предишният  пост  -  РАР  ти е  ІІІ  А  от  канала , а там  с  колпоскопа  не се  вижда  -няма  как  . Добре  е ,че  проблема  е уловен  с  цитонамазката  ,защото  има  не  един  и два  случая  , когато  дори  и  с нея  не  се   хваща  . Иначе  за   канала  , ако  се налага се  прави  сепарирано  пробно  абразио .  

А ти  НРV  тест  или  типизация  правила ли си ?

# 491
Права е Джеси,че в канала не се вижда и това предполага да се вземе материал за изследване или сепарирано абразио/остъргва се горния слой на лигавицата на канала/.Но ,въпреки,че колпоскопията е била ок,аз все пак бих настоявала за нова след лечението,мазане с киселината и нова цитонамазка.Ако резултатите не са се променили мисля,че си трябва абразио да се направи.Вариант Б е всичко да ти го направят накуп: колпоскоп,цито и абразио.
А ХПВ би могла да имаш без въобще да знаеш откъде,кога и как!!!

# 492
Не, за папилома вирус никога не са ме изследвали. Пациентка съм да Д-р Славчев, дори преди ДТК-то не ми предложи такова изследване. Винаги спазвам стриктно препоръките на лекарите. Цялата тази сага започна след ДТК-то с постоянни течения, високи левкоцити и изследвания за какво ли не. Трихомони, хламидия, мико и уреа-плазма...все отрицателни. Аз отдавна съм сигурна, че нещо точно в канала не е наред, но как да споря с лекаря, като ми извади цитонамазка първа група и ми вика, че всичко е наред....и сега ето го резултата....Сега ми предписаха лечение за гъбичките, ще изчакам да ми мине и цикъла и пак отивам за нови изследвания. Благодаря ви за насоките, поне да знам за какво да настоявам. Колко спорих с лекаря си, че гъбичките са симптом, а не основна причина, ама...лекари...само, че сега аз ще страдам  Cry
Може ли само да ме насочите къде се правят изследванията за папиломавирус и какъв вид да искам - знам, че има такива, които са само положителни или отрицателни и такива, които уточняват типа вирус   bouquet и ако може някакви цени ориентировъчни  Rolling Eyes

# 493
  • София
red_devil, "Геника" - Човешки папилома вирус ( HPV тип 6/11) и HPV високорискови типове - генотипиране(16,18,31,33,35,39,45,52,56,58,59,66) - общо 132лв. Цитирам ти бланката, цената е от май месец, когато аз си правих изследването.

# 494
Аз обаче се чудя, на бланката за цитонамазка има отметки за наличие на Папилома вирус. На моята нищо не е отбелязано. Ако имам такъв, няма ли да пише...Всички цитонамазки си правя в Цитоморфологичната лаборатория на "Майчин дом". То е ясно, че ще трябват и допълнителни изследвания, но на моя позната преди няколко месеца в обикновена цитонамазка й бяха открили вируса, а после тя си направи допълнителните изследвания...
Цял ден чета и рева...при условие, че ходя на прегледи повече от редовно и че само преди няколко месеца резултата ми беше първа група, направо съм в шок в момента  Cry И само последно питам, за да не ставам досадна на всички тук, като ІІІ А е групата от канала, а не другата, лечението същото ли е като при наличие на "раничка", защото вече съм минала по този път и поне знам какво ме чака...

Общи условия

Активация на акаунт