Раничка на шийката на матката - тема 4

• 159 124
  • 689
  •   1
Отговори
# 435
А какво всъщност значи да имаш раничка? Задължително ли е примерно, когато сме ПАП 3 да имаме раничка или ако сме ПАП2 да нямаме, или това няма общо?
ЗНачи да имаме видоизменен епител по маточната шийка,клетки,които са с известни промени на клетъчно ниво по някаква причина.ПАП групата не е правопропорционално обвързана с наличие на "раничка".И всъщност понятие раничка е малко разговорна дума.Прочети в темата за цитонамазките в подписа ми,има много информация.

# 436
Малко съм притеснена днес бях на гинеколог и ми каза че имам раничка на шийката, направи ми цитонамаска,но след 10 дена ще са готови резултатите,четох сега по темата и ми стана странно помеже лекарката каза че ще трябва да я изгорим,а чета че на нераждала жена не е хубаво горенето,аз съм на 21години моля кажете си мнението... Cry

# 437
Малко съм притеснена днес бях на гинеколог и ми каза че имам раничка на шийката, направи ми цитонамаска,но след 10 дена ще са готови резултатите,четох сега по темата и ми стана странно помеже лекарката каза че ще трябва да я изгорим,а чета че на нераждала жена не е хубаво горенето,аз съм на 21години моля кажете си мнението... Cry
Нека изчакаме резултатите ти и тогава ще говорим.Колпоскопия правиха ли ти?

# 438
Не,само ме погледна и това беше,а след като ви чета ми е странно след като не са готови резултатите как реши че трябва да я обгаря, говоря за д-р Желязкова от Варна.

# 439
и да питам последно мазането все още използва ли се,че вече е обърках от толкова информация...  Rolling Eyes

Кой според вас е най-добрия начин на лечение за нераждала жена,това най-силно ме вълнува  ooooh!

Последна редакция: чт, 18 ное 2010, 20:36 от mimenceee

# 440
Отиди на колпоскопия,и според мен лазер е най добро,и мен ме наплашиха че след горене няма бебе,но не е вярно,с лазер се гори и още след 3 месеца може да се забременее Peace

# 441
Отиди на колпоскопия,и според мен лазер е най добро,и мен ме наплашиха че след горене няма бебе,но не е вярно,с лазер се гори и още след 3 месеца може да се забременее Peace
[/q Лазер освен в София,правят ли и другаде примерно Варна?

# 442
Незнам,питай във Варна някой,неможе да няма  newsm78

# 443
Здравейте!Преди 1 седмица ми правиха конизация и днес си взех хистологичното изследване.Резултата е : Тежък хроничен цервицит с две овули Nakothi и ерозио гландуларис с дифузен възпалителен пифилтрат;участък с CIN I без морфология на HPV инфекция.Може ли някой да даде някакви разяснения?

# 444
Имаш тежко хронично възпаление на шийката на матката, овулите са овули Наботи   
( Овулите Наботи представляват изменени жлези на лигавицата на маточната шийка, чиито изходни каналчета са се запушили и поради тази причина се получават малки мехурчета (микрокистички), с размери най-често от милиметри до сантиметър. Наименованието им е дадено в чест на немския лекар Мартин Набот (1675-1721)... Това са абсолютно безобидни структури, които често може да бъдат установени при гинекологичен преглед, а по-големите се виждат добре и с ехограф. Не изискват лечение, обикновено изчезват с времето. „Обгарянето” им без други индикации е самоцелна дейност. Ако цитонамазката е 1-2 група не е нужно да се прави каквото и да е последващо „лечение”. При трета група резултата подлежи на изясняване от гинеколог. )
...
За останалото дано да кажат по-запознати от темата.

# 445
Здравейте!Преди 1 седмица ми правиха конизация и днес си взех хистологичното изследване.Резултата е : Тежък хроничен цервицит с две овули Nakothi и ерозио гландуларис с дифузен възпалителен пифилтрат;участък с CIN I без морфология на HPV инфекция.Може ли някой да даде някакви разяснения?
А защо са те конизирали?Аз не виждам нищо притеснително.

# 446
  • София
Моми4ета, имам нужда от малко споделен опит.
Преди месец и нещо прокървих след секс и веднага се изстрелях на 4и4о доктор. Установи "рани4ка", псевдоерозио ако не се лъжа, цитонамазката беше ок, обгори я с лазер и уж вси4ко трябваше да е наред. Имах те4ение след това 2-3 седмици, което той каза, 4е е нормално, после ми дойде цикълът, след като кървенето спря не би трябвало да се полявява пове4е. След около една седмица "4иста" тази сутрин се престрашихме с мъжа ми да се пробваме и пак кървене, и то обилно Sad Ярка кръв, като от порязан пръст Sad Спря много бързо, по4ти веднага, но ни изкара акълът Confused Обадих се на лекаря, той потвърди, 4е няма как да е от рани4ката, тя би трябвало ве4е да е заздравяла. Ще отида така или ина4е при него за нов преглед, цито и микробиология, но ми се щеше някой да сподели, ако е преживял нещо подобно и да каже какво са установили при него? От какво може да кървя така Rolling Eyes

# 447
Belinda,обикновено минават 6-8 седмици преди окончателно да се възстанови епителят,може още да не се е случило.Аз имах подобен случай  ,оказа се,че ПАП групата се е повишила,макар без видима раничка.Смених лекаря,който настояваше,че нищо ми няма и след преглед с колпоскоп при друг лекар се оказа,че имам рецидив на друго място.Обезателно нов преглед ,включващ колпоскопия.

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 08:56 от ДХ3

# 448
  • София
Ама 4е работа Sad Ами да беше казал 6-8 седмици, нямаше да умра без секс 2 месеца...Той ми каза - след като мине един цикъл и кървенето спре, ве4е може и секс, и басейн, и вана и т.н. И сега какво - пак отна4ало ooooh!
Нов преглед ще има със сигурност - той самият ми каза при обгарянето, след втория цикъл да отида за нова цитонамазка и микробиология. Но колпоскоп ми се струва, 4е няма в кабинета му. Ще погледна в темата назад, ако сте препоръ4вали някой, може да отида за едно страни4но мнение Rolling Eyes

# 449
По принцип лекарите казват един месец без секс,тампони,вани и тн.,но то при всеки си е индивидуално.Аз след горенето получих контактното кървене при секс,да речем месец и половина след него.При преглед на око нищо не се виждаше,всичко наред.Пуснахме ново цито,макар лекаря да каза,че още не било заздравяло съвсем обгарянето.Цитото беше ПАП 2-3,от ПАП 2 няколко месеца преди това.Лекарят ми продължаваше да твърди,че нищо ми няма,да си действам за бебе и ме убеждаваше,че кървенето било хормонално,а то си беше ярка кръв.
Смених лекаря и април месец ,приколпоскопки преглед се установи рецидив на друго място по шийката,ПАП 32-д ,съмнения за ЧПВ,които се потвърдиха,через типизация.Имах тип 16,един от най-опасните,биопсията показа умерена дисплазия и веднага ме оперираха,за да махнат дисплазията.Направено ми бе и абразио на канала на шийката,за всеки случай.Сега всичко е наред,слава Богу.Simple Smile Та моят съвет е да ти направят задължително колпоскопия и то преди и след намазване с оцетно-йоден разтвор.Аз ходя при др.Антоанета Ганчева,на първа страница в темата за цитонамазките има нейни координати.Цъкни ми в подписа. Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 09:11 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт