Раничка на шийката на матката - тема 4

• 158 644
  • 689
  •   1
Отговори
# 510
Моят гинеколог ми обясни, че като се премахне хормоналният дисбаланс, то папилома вирусът ще си спи и няма да създава проблеми. И съответно няма да се появяват раничките. Т.е. той смята, че лечението трябва да се насочи към хормоните, а не към изчистване от вируса. Затова не мисля да си правя нито теста за папилома вирус, нито типизацията.

# 511
Хубаво де, ама който има раничка, пък няма хормонален дисбаланс?Аз нямам такива проблеми и раничка нямам вече. Това е интересна теория, но запърви път я чувам  Rolling Eyes

# 512
  • София
 Няма  пряка  връзка  между  хормоните  и  НРV  инфекцията  !  Тест за  НРV и типизация  на  високорисковите типове  е  едно  и също  изследване  - само  ,че  типизацията  определя  кой  е  типа  на  НРV , ако има  такъв  , ( изследва  12  най- високорискови  типа),  а   теста  само посочва  има ли  високорисков  тип (+)  или  няма (  - ) .

Ерозиото и  ектропиона  по скоро  имат  хормонално  обяснение  , а не  НРV .

# 513
Раничка и ерозио не е ли едно и също? Защото това, което написах се отнася всъщност за ерозио.

# 514
  • София
  Ерозиото  не  винаги  е причинено  от  НРV ,  възможно е  да се  дължи на  травми на  шийката  следствия  на  раждания  ,  аборти  и т.н , както и на  хормонални   проблеми  . Понятието  "раничка  "  е  лаичен не  медицински  термин  и  с него се  назовават  най- общо  измененията на  маточната  шийка  .  Прочети  1- ва  стр .  на  темата за  цитонамазките там е  обяснено  всичко  !  Peace

# 515
Моят гинеколог ми обясни, че като се премахне хормоналният дисбаланс, то папилома вирусът ще си спи и няма да създава проблеми. И съответно няма да се появяват раничките. Т.е. той смята, че лечението трябва да се насочи към хормоните, а не към изчистване от вируса. Затова не мисля да си правя нито теста за папилома вирус, нито типизацията.
Не мисля,че е прав този лекар. Naughty

# 516
Всичко съм прочела в началото на темата за цитонамазките, но къде е гаранцията, че всичко е вярно ? Например това: "Ако нямате оплаквания, лекарят ви е казал, че имате раничка, от цитологичното изследване всичко е наред – например ПАП 1 или 2 и ви предлагат”раничката” да се „обгори” (с ток, лазер или лекарство) – най-добре потърсете второ мнение, обгарянето вероятно ще е безцелно и потенциално вредно! " В този случай като не бива да се обгаря, какво да я правя? Още повече, че двама лекари ми предложиха обгаряне. Или може би трябваше да си я държа, докато стана по-зле ли?

# 517
  • София
  Имат  предвид  да не се  гори на  "сляпо " - без  колпоскоп  с мазане  с  оцетна  киселина  и евентуална  биопсия . Защото  хистологията  е най- точният  резултат ,  относно  това  каква  точно е  въпросната  "раничка "  !  Peace 

Казваш  ,че си прочела  всичко  ,но по  всичко  което  пишеш  ,относно този проблем  ми се  струва  ,че  не  ти  е ясно   никак ?  Не  знам  на  какво  основание  оспорваш  тази  информация  ,която   все  пак  е  проверена ? Peace

# 518
Това, че съм прочела всичко, не означава, че всичко ми е ясно... дори напротив - нищо не ми е ясно! Дори симптомите, които описвате не съвпадат с моите... ooooh!

# 519
Това, че съм прочела всичко, не означава, че всичко ми е ясно... дори напротив - нищо не ми е ясно! Дори симптомите, които описвате не съвпадат с моите... ooooh!
При тези състояния няма симптоми.При всеки е различно,а най-често безсимптоматично,което е най-коварното на тези заболявания.Ракът на шийката на матката в гплям бропй случаи се развива тихомълком.Затова е особено важно да се ходи редовно на прегледи при кадурни лекари.

# 520
Моля ви да ми кажете повече за обгарянето с ел.бримка на раничка?С упойка ли се прави каква пълна? Има ли престой в болницата?Колко долу горе струва?Скоро ми правиха друга манипулация и вече имам страх от упойки и престой в болницата... Cry

# 521
Момичета, повторих си изследванията и НРV типизация направих  Sad Положителен ми е теста за тип 52. Какво значи това?Четох в разни теми, но конкретно за този тип нищо не открих "ЧПВ са с доказан онкогенен потенциал. Едни вирусни типове носят нисък риск от прогресиране към рак (ЧПВ-6, 11, 42, 43, 44), докато други са свързани със среден (ЧПВ-31, 33, 35, 51, 58) или висок риск (ЧПВ-16, 18, 45, 56) за прогресиране към рак."
Цитонамазката от канала ми е ІІІА група с нискостепенни лезии. Последното вероятно се дължи на вируса. На преглед с видеоколпоскоп съм чак на 24-ти. До тогава ще изперкам  Cry
Моля за повече информация?Лекарката ми каза, че вероятно ще ми направят ЛЕЦ, защото вече имам едно ДТК. Ама трябва ли първо да се приложи лечение за този вирус или да не чакам. Прочетох, че от самосебе си изчезва, ама това не е сигурно...Микробиологията ми е чиста поне.
Изобщо много съм объркана и уплашена  Cry
Лекарката ми обясни, че при ЛЕЦ-а се отстранява и вируса, тъй като е в повърхностния слой. Обаче това няма ли да доведе до зарязяване или усложнения на по-долните слоеве от епидермиса?Може ли да ми се приложи сега този вид манипулация, при условие, че имам вирус?

# 522
Лекарката ми обясни, че при ЛЕЦ-а се отстранява и вируса, тъй като е в повърхностния слой. Обаче това няма ли да доведе до зарязяване или усложнения на по-долните слоеве от епидермиса?Може ли да ми се приложи сега този вид манипулация, при условие, че имам вирус?

Това е най-доброто,което може да се направи в твоя случай. Hug Не се тревожи,нещата са под контрол.Тази манипулация се прилага независимо от наличието или отсъствието на вирус и много често,след премахването на лезиите,организмът много лесно успява да се отърси от ЧПВ.Надявам се на колпоскопията нещата да са ок със самата шийка.А биопсия ще правите ли?

# 523
Не знам, ще ходя при д-р Славчев. Исках абразио, но лекарката ми обясни, че трябва да остана в болница и се прави с упойка и то венозна. За това ми каза да се консултирам първо със Славчев, защото при мен проблема е в канала, а той има апаратура за такъв преглед. Иначе с обикновен колпоскоп не може да се види. Ако той прецени ще ми направи и биопсия. Този път ще настоявам за повече изследвания, понже преди ДТК-то само цитонамазка и колпоскоп ми бяха направени. Като чета на Изопринозина листовката, пише че след три месеца прием прогнозите за нискостепенни лезии са много добри. Но пък лекарката ми е резервирана. Иска ми се някой да каже успял ли е да се отърве от вируса само с Изопринозин?И след колко време трябва да се повтори теста за HPV, за да разбера изчезнало ли е това животно или не  Sad

# 524
Тип 52 е високорисков, пише го на първата страница на цитонамазките.
Не знам защо пишете, че обгарянето на раничките е безболезнено, но мен си ме болеше поставянето на упойката.

Общи условия

Активация на акаунт