Раничка на шийката на матката - тема 4

• 158 570
  • 689
  •   1
Отговори
# 645
Има такава вероятност, но при мен не стана така даже размера й се е увеличил, но това за изчезването ми е споменавано от доктори.
Най добре си е да си направиш преглед и да разбереш

# 646
Здравейте и от мен Simple Smile

Аз също имам раничка на шийката на матката, отлагах лечението-премахването почти 1 год.( с което не се гордея, не ме разбирайте погрешно)
Смених 3-а лекари вече, сега ходя в Клиника Надежда, чувала съм много добри отзиви от познати и затова реших да отида там.
Искам да попитам, дали на някоя от вас раничката е премахвана с Лед. За лазерната конизация и изгарянето прочетох доста, но за този метод почти нищо не можах да открия. Ще се радвам, ако някой може да каже нещо повече.

# 647
  • София
Преди 6 години ми гориха раничка, тогава ходих при д-р Румен Димитров във Фемина. Преди това обиколих около 4 лекаря, но само той успя да ми обясни какво и що е положението и ми направи колпоскопия. Каза, че няма изменения, цитото беше 2А група, нормално, и ако искам да я изгорим (единствени ядове ми даваше че прокървих след секс). Тогава колко материали изчетох по въпроса, сега информацията е на 180 градуса. Факт е, че забременях съвсем нормално, на 4тия месец опити и родих нормално. След раждането раничката пак се появи и сега се чудя какво да я правя. Ако мога да си спестя горенето ще съм щастлива. Сега виждам, че раничката не се препоръчва да се гори, а според цитото и ХПВ тест да се види какво да се прави. Преди 6 години когато се убих да търся мнения на специалисти, общо взето всички бяха на мнение да се махне- независимо по какъв начин, само да не е с т.нар. туширане. Дали с лазер, дали с азот, дали с ток- няма никакво значение, ефектът е един и същ. Сега пък не препоръчват горене. Да видим какво ще стане след още 6 години... вече много се дразня като изкарат една теза и я повтарят като мантра, и след известно време изкарат нова теза и всичко останало става невалидно... Но поне едно остава валидно- горене без колпоскопия не бих направила.

# 648
  • София

Смених 3-а лекари вече, сега ходя в Клиника Надежда, чувала съм много добри отзиви от познати и затова реших да отида там.

Болницата е страхотна,преди да се сблъскам с моята раничка ходих за профилактични прегледи при един доктор,който преди работеше в Тина Киркова,сега откакто откриха болницата е в Надежда,но за съжаление той не е особено запознат с раничките,насочен е по към бременностите.Мисля че там си имат един онкогинеколог и доколкото знам също е добър,нямам лични наблюдения.От д-р Игнатов също съм с много добри впечатления,но като цяло също се занимава главно с бременни.

# 649
 Здравей, malka maimunka,
Аз също имах раничка, обиколих 5-6 лекаря клинини, и през Майчин дом минах също. Накрая моя позната ми препоръча доктор Еленчев от клиника Надежда, който всъщност си е онколог-гинеколог.
Според мен си разбира от работата, не е много разговорлив(в смисъл че не говори празни приказки), но това не мисля че е от значение.
А за самата интервенция, премахнаха ми раничката с Лец Нож, казват че това за момента е най-щадящото. За горенето мисля, че вече не се практикува много.
Но ти колпоскопия направила ли си, може и да се наложи оперативно премахване.

# 650
Момичета аз нямам раничка а ектопия на шийката , но продуцира много секрет и искам да я изгоря. Въпроса ми е това знаете ли дали го покрива здравната каса ? И ако не го покрива колко струва

# 651
Момичета аз нямам раничка а ектопия на шийката , но продуцира много секрет и искам да я изгоря. Въпроса ми е това знаете ли дали го покрива здравната каса ? И ако не го покрива колко струва

Темата продължава на този линк:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=725496.msg29186939#msg29186939

там последно съм коментирала по темата, защото моята диагноза също е "ектопия" и доколкото разбирам става въпрос за едно и също - "раничка" не е точно най-правилната дума, която трябва да се използва...
Напълно нормално е да генерира повече секрет. (но това не бива да е притеснително, просто е едно ежедневно неудобство). (цитирам лекари, които са ми го казвали).

При всички случай става въпрос за тъкан, която е извън маточния канал, която е просто по-чувствителна и податлива на инфекции и т.н.. И така често се образуват инфекции или разранявания  на определени места от тази тъкан и явно на това му казват "раничка".

Ако смяташ да преминаваш към определено лечение / третиране ще е същото - било то с лазер, ток или всички познати медоти. Не съм запозната на 100% , но мисля,че това не се покрива от ЗОК.

А дали трябва изобщо - вече е въпрос на лично твое решение.

# 652
Значи,някаква част от процедурите,за които се изисква болничен престой, се покрива по НЗОК ,но е минимална.Моят гинеколог работи с МБАЛ Сердика и ми каза,че с направление N: 7  ,абразио на канала на шийката и кюретаж на маточна кухина,ще струва 250лв.
В частен медицински център,който посещавам, само абразиото струва 580лв.

# 653
  • Пловдив
Момичета имам нужда от съвет...това ми предписа гинеколожката за премахване на "раничката" имам време за размисъл почти до края на следващия месец...не съм раждала и се страхувам да не избера грешен метод по този начин като търся в гугъл лекарството нищо не ми излиза, а ме поправя на solcogyn  newsm78
Да се доверя ли на лекарката си или да потърся лазер /знам, че се среща в някои от частните болници в Пловдив/?
Скрит текст:

# 654
Ако е направена цитонамазка,колпоскопия ,HPV скриниг,чак тогава бих се съгласила на мазане със Солкожин.Мен наскоро ме мазаха няколко пъти с това лекарство,но заради кървящи повърхностни кръвоносни съдове.

# 655
  • Пловдив
От всичко изброено нямам само колпоскопия, като при скрининговото цитологично изследване попадам в Отрицателна 2 група...така или иначе мисля януари да отида и до Селената да се консултирам за процедурата с лазер /по описание работи ок и е сравнително бърза процедура/...

# 656
Без колпоскопия не давай никакви манипулации да ти правят.Цитонамазката не е 100% сигурен метод ,за да се отхвърли проблем.

# 657
  • Пловдив
ДХ3, благодаря ти за информацията, всеки гинеколог ли може да прави колпоскопия?

# 658
ДХ3, благодаря ти за информацията, всеки гинеколог ли може да прави колпоскопия?
Стига да има колпоскоп(вид микроскоп).Мажат те с оцетно-йодна киселина и гледат дали има промяна в оцветяването на лигавицата на шийката.

# 659
HPV скриниг се прави при нуджа, ако лекар прецени че е необходимо и има някакви съмнения.

Общи условия

Активация на акаунт