Към любимата си ЯСЛА,тръгвам с мама за ръка-ЯСЛА 20

• 16 204
  • 424
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ами въобще не съм мислила кое има и кое няма. Като видя дрешка на изгодна цена купувам. Ако не беше темата и не бях почнала да надписвам и да броя нямаше и да знам / а не съм извадила по-зимните неща/. Confused Не съм взела всичко наведнъж, не съм и мислила конкретно за ясла когато съм взимала повечето неща.
 Мен също ме тормози този въпрос. По-скоро колко бързо ще се научи да се обръща към леличките когато трябва да седне на гърне. Има ли някой с опит да сподели.........

# 61
Добро утро,дано днешния ден е само с положителни емоции за децата

Да ви разкажа колко съм ядосана на директорката на нашата ясла......
Уж започвахме от 15-ти,но в последния момент решават че ще правят ремонт и в яслата,и каза да отидеме на 28-ми ,аз започвам лекции от 21-ви и то от14ч. Как ще стане номера незнам.1 седмица няма кой да я гледа,а от 28-ми за по 2-3 часа........

Кажете знаете ли детски клуб или часна занимална около военна болница?

А сега по-приятната част от деня ми.Имахме вчера гости.Най-добрата приятелка на майка ми е лелка в ясла в Овча купел........така съм се смяла.....такива ми ги е разказвала.
В група са по 29 деца,тя ги нарича съчми,фъстъци.....на смяна са тя и мед.сестрата,която си клати крачката,има си кога да ги забавлява уж.

Каза че 4 пъти на ден мият ръцете,искат от родителите 10 бр кърпи за ръце,в яслата има пералня и всяка кърпа се ползва по 1 път.На опашка пред чешмата нарежда децата и започва да ги мие,до нея е коша с чисти кърпи.........мие ръцете,хваща кърпа бърше,хвърля и така всяко дете с индивидуална кърпа за по 1път.
При проверка на ХЕИ не трябва да намират мокри кърпи=гъмжи от микроби.
Сваля мръсния кош с използваните по 1 път кърпи в пералнята и наследващото миене пак така.
Имат стотици кърпи.От 29 деца по 10 броя....... Crazy

За смяната на памперси на малките-по 4 пъти на ден+ неочаквано "ако"

Вчера й прочетох за детенцето на ЛЕЛКА,как бил мокър навън и тя се сети да ми обясни,за да знам.
Излизат навънн например и тя в 15;30 е сменила и преубула всички деца,обаче навън се наакват 2 или 3 деца,тя влиза с едното и го оправя,обаче в този момент,ако дойде майката на нааканото дете,което е още навън........става скандала  ooooh!,въпреки че тя го оправя и не ги отпраща така.

За гърнетата-на памперс или казващите деца слагат се в определени часове на гърненце+ когато пожелае детето.
Ставали като пълзящи хлебарки на гърне  Rolling Eyes,сядат всички,и един да започне да севлачи сгърненцето(седнал с крачета се прибутва напред,като на количките) и всички започват този номер или започват подскоци върху гърнето.Който е пишкъл вече,при преместването напред му пада бодито вътре и се измокря,следващия може да обърне гърнето,друг докато седне,може да се напикае прав...... ooooh! представяте ли си #Crazy
започва великото преобличане....

За следобедния сън-всички се слагат да спят.Дрешките са сгънати навсяко легло в края,за всяко дете.
По-големите се обличат сами2,6-3 год и започват кои което свари това облича,уж си седи на леглото и с неговите дрехи,а дърпа и от другите(палавите така правели) Затова тя предпочита надписаните дрехи,ако може всичко дори.
Каза,да се приготвя,че детето ми може да бъде облечено с друга дрешка,в раницата може да намирам чужди дрехи,нашите да са в друго дете.... Confused

За храненето-не се внасят храни от вън.Хранят се някой добре и сами,други се мажели,дори бъркат с ръце и стискат храната м/у пръстите си.
При злояди деца,както моята яде сух хляб трябва да се каже,да я пробват с намазаната филия,ако не иска да й се даде сухия хляб.
Не пасират,намачкват средичката в супичката или манджата.
Има случай и то повечето-че бързо прояждат децата,та дори и злоядите.

За плача и адаптацията-зависи от характера на детето,от родителите,персонала.От всички.
Родителите колкото по-малко седят при предаването на детето,толкова по-добре.Даже казва,даваш я обръщаш се и да те няма,никакво обръщане,никакви целувки.Колкото повече се моткам там,толкова детето  ще плаче повече и не могат да я разсеят.
Персонала,трябва да ги посреща с усмивка,веднага да го заговори.........има деца бягат от нейните колежки,защото нямат подход истава страшни писъци
Характера на детето-има по-лесно приспособяващи се,има които не обичат да играят с други деца седят сами и се занимават,но идва друго и му взима играчките,всякакви случай.
За безопасност на новите и плачещи,слагат ги на столчето или пейката,за изолация от нападащите го,да ги погледа децата,и когато реши да отиде само.

ПО ВСЯКО ВРЕМЕ РОДИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ СКРИШУМ ДЕЦАТА СИ,КАК СА,ПЛАЧАТ ЛИ,ЯДЪТ ЛИ И Т.Н.Но видят ли ви,трябва да си ги вземем,започват да плачат.

За букетче при първото посещение-каза,че е много мил жест и ще го помнят дълго.Разказа случай,как на празниици има майки пращат мартеници за всичкия персонал(4 бр ппо 2 за смяна)Има пращат само по 2 бр за госпожите(а лелките отнасят всико по гледането на децата),за 8-ми март също някой носят.
За Коледа,Великден са индивидуални случай....има подарък от детенце мъничко мече с малка картичка.Сложила си го е в спалнята.Има надписана чаша за 8 март,сложила я е в секцията.Имат подарък за цялата група коледни лампички за елхата от момиче което вече е 8клас.Всяка година споменават детето и си спомнят срадост за нея.
Дребните неща топлят сърцата им и помнят всяко дете.

Има обаче случай добро утро не казват родителите,а за честит празник забравяш да чуеш от тях.

Но всико е до желание на родителя,това не е задължителна процедура.

Много ми беше интересно с нея вчера,много се смях,много случай чух....Забавлява много моята с над 20 песни и стихчета,песни-игри,книги четоха........

Дано да съм ви полезна с това инфо.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 08:50 от oncheto

# 62
oncheto - много полезен разказ.. съвпада с повечето от нещата, които знам за нашата ясла..
Персиа много неща си накупила, но пък както казва мъжа ми - "имането не е като нямането.." на нас ни искат два комплекта дрехи с бельо и чорапи в шкафчето + резервни пантофии връхна дреха.. другите са обичайните му дрешки за игра.. по официалните не ги обличам за ясла.. дрехите му са панталонки с ластик и тениски, потници.. не слагам боди, защото лелките не ги предпочитат.. обувам памперс гащи, защото е по лесно при изпишкване.. общо взето гледам да им е максимално удобно, защото не им е лесно.. за зимните дершки ще оставя тениските, защото в яслата е доста топло, а те навън не излизат.. и дълъг анцунг със горница с цип.. блузи с дълъг ръкав евентуално в най големия студ бих облякала.. но по принцип в яслите темп не пад под 25 градуса и като сложиш това, че бягат и се гонят - все ще е мокър...
ViFresh  в нашата ясла е практика детето да ходи две седмици до обяд и после ги оставят да спят там.. ако детето е трудно адаптивно предлагат да се увеличи периода, но ако ти настояваш да я/го оставиш въпреки това, ще ти я/го вземат.. преди дву-седмичния период не са склонни, защото оставането на обяд е съобразно приема.. децата се приемат по две на седмица - едното във вторник другото в четвъртък..и в този ред по едно, по едно свикват и за сън.. така няма галимация.. направо ми изглежда страшно, когато прочетох за ясли, в които приемат 9 деца наведнъж..
Milenni, а и другите майки с по малки деца - пасирването е недопустимо.. мачкат с вилица до колкото позволява.. така да се опитва докато се научи.. прието е че деца над 10м могат да ядът намачкана с вилица храна..съветвам ви да ги учите и у дома така... в началото е трудно, но им е време.. разбирам ви напъно, моят син също дълго не ядеше храна ако не е пасирана.. но щом сте ги пуснали на ясла трябва да се приспособявате към това.. по добре да им помогнете и вие..
amarinova  не се тревожи ще слагат бебка на гърне с другите за да свиква, но няма да я мъчат.. много е малка.. инак ще я държат с памперс.. и теб те съветвам да видиш за памперс гащи.. в нашата ясла не дават шишета.. ХЕИ забранява именно от хигиенични съображения.. учете се на чаша, а до тогава изисквай шишето за смяна през ден..направо носи друго..
лелка - обърни им внимание, настоявай за повече деликатност и подход към детето си.. кажи им че те тревожи липста им на заинтересованост и че е в техен интерес да улеснят адаптацията им.. кажи им че се плаши ако му викат.. нашите проявяват разбиране след един дипломатичен разговор промениха някой неща в подхода към детето ми.. лелките са такива повече викат, карат се, малко са джаста праста.. най добре говори с тях, малко от малко поне в началото да смекчат тона към него..

# 63
  • в Надежда-та
oncheto  много ти благодаря, за събраната информация Hug
Аз нещо щях да питам, ама докато те изчета забравих какво беше Embarassed ooooh!
Хубав ден, без сълзи за всички Hug

# 64
  • в Надежда-та
А, да по колко деца са в група newsm78
Че при нас съпруга ми се занимава с всичко около яслата и не се е сетил да пита ooooh!
sky*   Hug

# 65
при нас са по 22, но в момента са 12.. рядко били в пълен състав.. сутрин е една мед сестра и една лелка, на обяд са две лелки и две сестри, а следобяд пак една сестра и една лелка.. справят се що годе сега незнам, като приемат всички как ще е, като се има предвид, че сега приеха по големите дечица, а на зима ще приемат по малките.. ще има ревове усещам.,.

# 66
Хайде и аз тук.Оставихме се в 8.50 ,докато и сменя сандалките беше спокойна,но като тръгна да влиза започна рева.Измъкнах се потайно и отвън отново я чувах.Дано се е успокоила,че с тези ревове е много неприятно.Слънчев ден на всички ви  bouquet
oncheto много се смях с разказа ти.Благодаря за ичерпателната информация  Hug

# 67
  • София
И моят син тази сутрин поплака малко, но се надявам бързо да се е успокоил.
oncheto, искрено ме разсмя!  Grinning Дано да намериш лесно решение на проблема, все пак става дума за една седмица.
Бърза и лека адаптация на всички ясленчета!  Heart Eyes Hug

# 68
  • София
Рони,  bouquet

# 69
oncheto, и аз благодаря за разказа ти. Беше ми много интересен и някакси успокоителен.  Heart Eyes
А това с вашата ясла е много неприятно, дано намериш решение за една седмица.

Аз днес занесох изследванията в яслата, казаха ни в понеделник в 8.15 да заповядаме на закуска.  Wink  Whistling

# 70
  • София
 Ончето  погледни тук дано намериш подходящо решение на проблема:
http://www.az-jenata.com/index.php?offset=24&page=article&aid=4680

# 71
Мерси Персия за инфото,ще подбера нещо,а и една комшийка е доста добра приятелка на Ивет и може и на нея да я оставям,ще го измисля.

Аз не съм ви казала най-смешното от вчерашното гости.

Разказва приятелката на мама,че стаята в която играят е огромна,колкото целия ни апартамент,без стените да са пречка.
Тя:-Има пързалка и люлка на Чико,място с книжките,място за играчките и посредата огромно пространство за игра......да обаче,всичко се разхвърля за секууунди.Големите се гонят или дърпат за играчка,винаги едно доста пищи(потърпевшия),но и нападащия доста пищи за да го обори по този начин,някой може да хапе или щипе други деца,малките едвам проходили,стъпват върху разпилените играчки,едно паднало,върху кубче.....плаче и тя казва да се чудиш кое да подхванеш и кое да спасяваш.
А в същия момент един фъстък тича напред и гледа назад и се е засилил към стената  ooooh! а аз съм в другия край на стаята,не мога да го хвана в никакъв случ1ай

Аз:-И какво стана?
Тя:-е какво,ще вземе да бутне стената на градината
АЗ-ама детето бутна ли се?
ТЯ-е бутна се де!!!
АЗ-и какво?
ТЯ-е не успя да бутне стената и дупка нямаше!!!
АЗ-кой нямаше дупка? Главата му ли?
ТЯ-Не бееее,стената!!!
Аз -ама ти за стената ли се притесни?  Rolling Eyes
Тя-е че за стената,нали е гипскартон,ще я пробие.
Аз-Добре де,ами детето?
Тя-еееее детето се разплака....поплака си......заведох го на люлката и толкоз.........мале,мале добрече не бутна стената Crazy
То трябваше ремонт да правят,пък да се чисти после
 Joy Joy Joy

Казвам вииииии,припадам от смях и по улицата си вървя днес и като се сетя сама се смея.

# 72
Онче, благодаря и аз за инфото  bouquet Как се разведри темичката Hug

Диди днес беше за 4-ти ден на ясла. Все така "примерно" се държи. Изяла си е супата и почти цялото карт. кюфте, но не е имала място за пъпеша. На връщане от яслата, заспа в количката. В понеделник пак сме от 9,30-12. Според нашия тати, аз вече съм била станала баровка, чета списания, ходя до МОЛ-а Sunglasses. Мъжка му работа!
Много съм щастлива, че мъничето ми е доволно и засега ходи с желание при каките и батковците, че в нашата група, тя е "най-големия" човек hahaha

# 73
  • Ланкър, планините Овнерог
Ние от понеделник нападаме яслата, пък да видим дали ще е с рев. Днес минахме, за да си кажем - Емма видя едната леля, та се закачаха и си се усмихваха. На края даде целувка на старшата, та се обнадеждих малко.

ViFresh
, аз лично не бих отписала късите ръкави, макар и да идва зима. И през зимата Емма  в яслата е с тънко панталочне или клин(без ципове и копчета, само на ластик), потник(без бодита), къс ръкав и отгоре тънък дълъг ръкав, та ако лелите преценят, да съблекат единия кат. Целогодишно в яслата е супер жега. За това и съм супер доволна, че намерих пантофи като сандали.
На нас ни искат по два комплекта дрехи от - до, мокри кърпи за памперсовите и памперси. Еднократно занесох 10бр. кърпи за ръце. Там си ги перат. С техни пижами, по-скоро нощници, спят. Не надписваме дрехите, един - два пъти се е случвало да намеря чужда дреха при нейните, но ги връщаме. За внесените отвън играчки, никой от персонала не носи отговорност. Така загубихме една ценна топка, но никой не ми е виновен.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 14:37 от Гита Ог

# 74
Здравейте!
Моят син ,ходи само 3 дни на ясла и днес вече е болен.Вчера като взимах  детето си на обяд от яслата забелязах,че едното от децата е със сополи.Днес бях решила,че няма да го пусна за да не се зарази, но беше вече късно.Понеже познавам въпросната майка и й се обадих да й кажа,че ако пуска детето си болно на ясла просто да ме предупреждава,а тя "Ама те нашите сополи не са заразни".Е кажете ми това какво?

Общи условия

Активация на акаунт