10 евъргрийна, free edition, от свекъра (свекървата) - 3

• 716 901
  • 3 345
  •   1
Отговори
# 1 080
Това да бъркаш името на снахата или да не я наричаш по име е един вид демонстрация кой е командва вкъщи и как нейната роля се свежда до това само да се подчинява и да бъде в услуга на другите от семейството. На времето да започнат да те наричат по име е било голяма чест, особено пък пред хора - публично! Трябвало е някаква особена заслуга: "да родиш мъжко", "да слушаш и изпълняваш години наред" - до тогава са ги наричали - ма, онази, тъз - според региона.

# 1 081
  • Бургас
Това да бъркаш името на снахата или да не я наричаш по име е един вид демонстрация кой е командва вкъщи и как нейната роля се свежда до това само да се подчинява и да бъде в услуга на другите от семейството. На времето да започнат да те наричат по име е било голяма чест, особено пък пред хора - публично! Трябвало е някаква особена заслуга: "да родиш мъжко", "да слушаш и изпълняваш години наред" - до тогава са ги наричали - ма, онази, тъз - според региона.

Не, чисто и просто демонстрира неуважение и нехаресване и има за цел да обиди човека насреща. Не е нужно да искаш или да очакваш нещо от някой, за да го уязвиш и унизиш.

# 1 082
  • Пловдив
Имало е моменти, когато съм била много ядосана на свекър си и по-късно в спорове с мъжа ми съм коментирала как този човек ме ядосва и не може ли да се направи нещо по въпроса да се държи по-добре, когато ни е на гости (все пак е в моя дом и очаквам да се опитва мъничко да се съобрази с моите порядки). когато вече много бях побесняла и ръсех обвинения казах и: "Някакъв човек ми идва у нас и ми се разпорежда кое, кога и как. При това този човек дори името ми не знае." това беше преди да се оженим. Името ми е сложно и тогава бях абсолютно убедена, че свекър ми не го знае. Мъжа ми обаче дали заради моя гняв или като окончателно потвърждение не отрече предположението ми, т.е. свекър ми не ми е знаел името след 3 г. съвместно съжителство със сина му. Сега, след като сме женени в мен живее някаква тайна надежда, че свекър ми вече знае как се казвам, но не съм напълно сигурна. Ние с него разговаряме кратко само, когато е наложително при лични срещи, които са до 3 пъти годишно.

# 1 083
Е да,ама освен простотия с това "тъз" не ми демонстрира нищо друго.Нали не очаква,ще ще си оскубя ритуално косата от мъка,че не съм мечтаната снаха Whistling. Просто ми става смешно от такива обръщения и им се смея.Да се оправят,ясно съм заявила от мене да не чакат за нищо Mr. Green

# 1 084
  • София
Рибозом, ама що се впрягаш, нали за баба говориш? Остави, изперкала работа.
На мъжа ми другата му баба, селската, ме преименува. Знаете ли колко е неприятно да се казваш Антония, а да ти викат Антоанетке. Но възрастна жена, толкова си може.

# 1 085
  • Бургас
Рибозом, ама що се впрягаш, нали за баба говориш? Остави, изперкала работа.
На мъжа ми другата му баба, селската, ме преименува. Знаете ли колко е неприятно да се казваш Антония, а да ти викат Антоанетке. Но възрастна жена, толкова си може.

Аз казвам на баба ми и майка ми Антоанетка, което няма нищо общо с имената им. Даже вече не помня защо почнах да им казвам така, ама така и си остана. Най-добрата ми приятелка пък ми казва Тоне още от гимназията. Кръстницата се обръща към майка ми с "Брат ми" и с още някакво мъжко име  Laughing Въобще сме големи идиоти всички  Laughing

# 1 086
  • София
И аз да се оплача от майка ми, свекърва все още нямам Simple Smile Бях трети или четвърти клас и тъкмо си бях пуснала дълга коса, когато ми откриха въшки и майка ми ме заведе на фризьор, та там ме подстригаха като идиотче, с бретонче и отзад по-дългичко, както навремето беше известната прическа на футболистите. Що рев отнесох тогава..., същият номер ми погоди преди гоини, когято бях с накъдрена коса, доста под раменете, тогава тя ме подстригваше. Както си работеше с ножиците, така ми отряза от едната страна косата доста късо, та трябваше да я подкъси цялата..., добре се справи, но пак отнесе голям скандал. Иначе като бях малка и мене ме държаха с къса коса като момченце, мързяло ги било да ме решат и да ми поддържат косата.

# 1 087
  • София
Джулка, то и аз се обръщам към майка ми с "Фифи", ама не защото не й знам името, а ей така - на майтап.  Laughing Та майтапът си е майтап, бъркането на имена е друго.

# 1 088
Това бъркане или незапомняне на имена си е чиста демонстрация. Един вид, ти си толкова никоя и незначителна, че името ти няма значение. Ти си "някоя-си-там-никаква".

# 1 089
А да ви е хрумвало някога, че възрастните хора започват да забравят? За склероза явно не сте чували...  Laughing

# 1 090
  • София
Аз отчетох възрастта като фактор за непомнене на имената.
Бабата на мъжа ми като иска да се обърне към някой от внуците си минава през 2-3 имена от фамилията, докато нацели баш това, което трябва. Тя самата си се смее.  Laughing Аз й казвам да се радва, че има толкова народ за изброяване.

# 1 091
А да ви е хрумвало някога, че възрастните хора започват да забравят? Laughing

Разбира се. Проблем е когато забравянето стане избирателно.

# 1 092
Имало е моменти, когато съм била много ядосана на свекър си и по-късно в спорове с мъжа ми съм коментирала как този човек ме ядосва и не може ли да се направи нещо по въпроса да се държи по-добре, когато ни е на гости (все пак е в моя дом и очаквам да се опитва мъничко да се съобрази с моите порядки). когато вече много бях побесняла и ръсех обвинения казах и: "Някакъв човек ми идва у нас и ми се разпорежда кое, кога и как. При това този човек дори името ми не знае." това беше преди да се оженим. Името ми е сложно и тогава бях абсолютно убедена, че свекър ми не го знае. Мъжа ми обаче дали заради моя гняв или като окончателно потвърждение не отрече предположението ми, т.е. свекър ми не ми е знаел името след 3 г. съвместно съжителство със сина му. Сега, след като сме женени в мен живее някаква тайна надежда, че свекър ми вече знае как се казвам, но не съм напълно сигурна. Ние с него разговаряме кратко само, когато е наложително при лични срещи, които са до 3 пъти годишно.

Пухито, на този свекър не сте ли му давали покана за сватбата? Може да направи справка там.

Няма извинение за незнание, тоест.  Laughing

# 1 093
Пухито, да се явяваш пред свекъра само с бадж на ревера. И името на баджа да е четливо изписано, с големи букви. Laughing

# 1 094
  • Пловдив
Нямаше покани за сватбата. Имаше само картички за гостите, които вече са дошли. Той също получи картичка, въпреки че не желаеше (мнението му беше, че една е достатъчна за семейството - той и свекървата). Може и наистина 1 да е била достатъчна, предвид че свекървата ми знае името  Mr. Green Голяма грешка е обаче, че картичките са с размер на визитна картичка и допълнителна украса и може да се разсея или да не види твърде ситно написаното ми име. Предвидливо обаче първо на картичката пише моето име, а после на съпруга ми, за да остава неговото скрито и замаскирано от украсата.
Аз за името принципно не се засягам много, защото наистина е сложно и съм чувала най-различни интерпретации. За свекъра обаче няма прошка  Joy #Cussing out Joy, защото е имал други провинения извън името  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт