10 евъргрийна, free edition, от свекъра (свекървата) - 3

• 718 184
  • 3 345
  •   1
Отговори
# 2 940
  • София
Бисерът е на баба ми (бог да я прости). По въпроса с имената. Дъщеря ми се казва Ева. Отиваме и на гости и тя пита, как ще се казва бебето - Ева. Е, как го избрахте това религиозно име. Жената е доста възрастна и за нея религията е табу, защото е отявлена "комунистка". А моят мъж и вика; "не е ралигиозно, а библейско, даже имен ден си няма". Но за нея няма разлика, всеки път името и вадеше очите. А пък баткото е Симеон, той беше разбира се "кръстен на царя". Нещо абсолютно невярно, ама как да и обясниш.

# 2 941
  • където ми харесва
Анна, Ева празнува имен ден на Бъдни вечер Wink

# 2 942
  • Deutschland
Откакто съм при нашите с бебето, моята С не спира да ми звъни по тел. Пита подигравателно дали бебето е здраво, понеже " в Македонията много мизернууу"😠. След като снощи видях 8 неприети от нея, номера й замина в Blacklist-а. Сега е свободна да звъни, когато пожелае

# 2 943
  • София
Има и други дати, които ги дават като имен ден на Ева, но реално в църковните календари няма официален такъв.

# 2 944
Има и други дати, които ги дават като имен ден на Ева, но реално в църковните календари няма официален такъв.
Ева не е производно на Евгений, че да е на 24.12. (Бъдни вечер)!
А то за всяко име може да се "намести" някой имен ден -
Скрит текст:
Например Радост някои са категорични, че празнува на 8.11. Арахангел Михаил (Де Рангел, де Радка  newsm78), но според свещеника е на 2 февруари - Сретение Господне (т.е. 40 дни на Исус и довеждане в храма...) та тогава били производни на Радост  и Драго...
Да се върна на темата - бившата ми свекърва смяташе, че задължително трябва да е кръстено детето на свекъра (ама то едно име ти казвам... ма човека заслужаваше, но!), е в краен случай щом се налага, айде на нея да е! Е, не го кръстихме на никой, на него си е! Даже не знаехме, че има имен ден... и се оказа, че всъщност има и именния му ден е на рождения ден на точно този дядо, свекър ми Simple Smile Човека си е заслужил, уцелихме го. Нищо случайно няма Wink

# 2 945
  • Sofia
А то за всяко име може да се "намести" някой имен ден -
Скрит текст:
Например Радост някои са категорични, че празнува на 8.11. Арахангел Михаил (Де Рангел, де Радка  newsm78), но според свещеника е на 2 февруари - Сретение Господне (т.е. 40 дни на Исус и довеждане в храма...) та тогава били производни на Радост  и Драго...
Не знаех за 2ри февруари! Бившата ми свекърва пък настояваше, че Радост празнува на 25.12... Логика аз не намерих, ама сигурно, за да съвпада с имения ден на екс-свекъра...

# 2 946
и аз така смятам - питах в църква и ми казаха тази дата, реално ако се разровя из нета, може и още 5 дати за именни дни за Ева да намеря...

# 2 947
  • където ми харесва
Ева може да не е производно на Евгения, но в няколко църкви съм питала, различни свещенници и всички казаха, че на 24 декември празнува имен ден Ева! Simple Smile

# 2 948
По въпроса с именните дни, аз по-скоро бих попитала някой филолог с интереси в ономастиката, отколкото в църква. Моите уважения, но от къде ще знае някой поп на кое име е производно Генчо, примерно...

# 2 949
А нужно ли е да има имен ден? Аз имам, но не си спомням да съм го отбелязвала по някакъв начин. Обикновено ме поздравяват познати и до там.

# 2 950
А дъщеря ми не стига, че е с двойно име, ами комбинацията от имената ѝ е такава, че 4 (четири!!!!!) пъти в годината празнува имен ден гадинката! Ама хак ми е! Аз ѝ избрах името до последната буква. Laughing

# 2 951
А нужно ли е да има имен ден?

Естествено, че не. Стремежът всяко име да има ден води до недоразумения като това на Красимира да се честити 17 пъти в годината  ooooh!

# 2 952
Как недоразумения? 17 пъти купон! 17 пъти подаръци! Laughing

# 2 953
Как недоразумения? 17 пъти купон! 17 пъти подаръци! Laughing
Ако има кой да се хване!?

# 2 954
Да бе, няма начин! Като си ги организира само ако ще и 17 000 пъти да празнува Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт