Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 414
  • 579
  •   1
Отговори
# 120
Искам и аз 3000 лв. доход!!!! Не само че ще ми стигат, но какви само чудеса бих направила с такъв.... Praynig

# 121
Няма да пиша какъв доход имаме - не е и важно, но ще напиша грубо колко пари ни трябват като минимум + евентуално нещо повече /става въпрос за София - 4-членно семейство/:
1. Аз работя на такова разстояние от нас, че трябва да сменя между 4 и 6 превозни средства на ден и това означава между 4 и 6 лв. само за билетчета. С кола - около 10 лв. на ден. Мъжът ми работи близо до мен - т.е. общо за двамата /само за едното ходене на работа/ трябват около 200 лв. на месец. Отделно, парите за обяд и дневните разходи. Излиза минимум 500 лв. на месец.
2. Ходенето на децата ни на градина /държавна, но с допълнителни занимания, от които не бих ги лишила/ излиза около 200 лв. на месец.
3. Сметките вкъщи са общо между 200 и 500 лв., според сезона /това само за жилището, в което живеем/.
4. Пазаруване и храна - минимумът е 10 лв. на ден, ама излиза повече, ако човек иска да си купи разнообразна и качествена храна, а не да кара на хляб, кренвирши и кисело мляко.
5. Ако едно семейство има желание да си купи собствен дом, семеен автомобил, обзавеждане за дома, електроуреди и др. - минимумът на месец трябва да е между 500 и 1000 лв. - и то ако се обзавежда с години и на лизинг, който оскъпява нещата в пъти.
Само до тук са над 2000 лв. необходими. А къде остават дрехи, обувки, някое и друго семейно забавление, кратко пътуване, за лекарства и медицински изследвания да не говорим...
Ами книги, козметика, допълнителни уроци или забавления за децата, срещите с приятели, подаръците за празници, по някое и друго посещение на фризьор и зъболекар /едни шини за децата излизат около 3000 лв./ и т.н., и т.н.
Все пак, човек не живее за едното ядене, спане и ходене на работа...
Не ми е ясно защо мислите в посока: "щом може и с по-малко, значи можем да се справим". Не е ли по-добре да се търси повече, за да не се налага да се преживява, а да се живее...

# 122
Не тази вечер, Жозефина!!!, не знам кога си живяла, говоря за миналата и тази година.
Семейството не е социално слабо, но и темата не е за социално слабите.
За да ти е безплатен прегледа, трябва втора осигуровка, накрая на годината като сметнеш, ходил, не ходил, все едно си си платил прегледите.

За наема - конкретно цифрите са запредградие на Нант, 2 ет. от 3 етажна сграда, гредоред, необзаведен, закупен преди 1.5 г. за 180 000 евро.

azaf, сигурна ли си? С 10 лв. минаваме 100 км. newsm78

Всеки човек е склонен да харчи различно и това не зависи толкова от заплатата, ако вземем 2-ма с еднаква заплата. Аз например 500 лв. няма да дам за хранене на обяд, за мен това са пари, хвърлени на вятъра. В другите държави за обедното хранене почти никой не дава пари, много малко хора искат да ядат по ресторанти, така че и това имайте предвид като се сравнявате с европейците.

Няма как да сметнем всичко, което ще е нужно, ти шините остави, но може да се наложи и нещо много по-сериозно и скъпо, да кажем 80 000 евро за операция. И какво да правим сега, Нероден Петко, да се тръшкаме, че сме на дъното и нямме пари за такива непредвидени работи.

Не смятам за нормално човек да може да си позволи всичко, лично мнение.

# 123
  • София
Не смятам за нормално човек да може да си позволи всичко, лично мнение.

Може би, но пък е нормално да имаш стремеж да постигнеш повече.
Съгласно старата максима, че чувството на неудовлетвореност води към прогрес.

# 124
  • на брега на морето
И имайки впредвид, че човек, свикнал да кара по на широко, се плаши ако се налагат ограничения!

Много жално ми стана. Да живеят в такъв страх!

Пронобис, от примера ти с дресираните бълхи ми
се дорева, но после се сетих, че никога не можеш
да стъпиш два пъти в една и съща река - всичко тече,
всичко се променя. Някой по-горе беше писал, че
палачинката се обръща.  В един момент бълхите ще
се сетят, че може и да се ИЗскочи от гърнето.

# 125
Не се сърди, 10 лв. са, ако и двамата ходим с коли /ако сме с кола, трябва да пътуваме поотделно, защото всеки отива на работа и си тръгва в различно време, въпреки близостта на местоработите ни/, пък и в задръстванията  гори много повече, отколкото в извънградско /само на моста на НДК се налага да чакам над 20 мин. и да "пълзя" с по 1-2 м. - т.е. не можеш да изключиш двигателя и да стоиш на едно място/. С такси ми излиза между 12 и 18 лв. същото разстояние. Изчислявам го грубо, но е над 10 км. и почти през цялото разстояние в задръстване. Peace

И не става дума за 500 лв. по ресторанти /в тях включвах пътните за мен и за половинката и храненето на двамата - няма как да са по-малко просто, като сметнеш, че между 8 и 12 лв. на ден ни излизат само билетите за градският транспорт/, ама нито мога да се кача на трамвай и да не си продупча билетчетата, нито мога да издаяна цял ден, без да не ям нищо.

Въпросът е не човек да може да си позволи всичко, но да не се налага да се ограничава от основни неща.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 11:56 от azaf

# 126
Така е, това е начинът човек да се развива. Исках да кажа, че не трябва да се гледа с насмешка на тези 3000 лв. и да се смята как не можели да идат на море по начинът, по който би могъл да го направи един милионер.
Сумата е напълно нормална и може да се живее с нея напълно доволно, без лишения от нищо. Ако човек си е разточителен, няма да му стигне, но на него и 30000 пак няма да му стигнат, така че не е причината в парите.

П.П. Интересно ми е колко според вас е нормалния доход на семейство в България? Не говоря за наркобос и скитник, а нещо средно newsm78

azaf, разбрах Peace имахме ги тези проблеми преди, това беше и една от причините да сменим квартала.

# 127
 Леле темата се е отплеснала адски много.

Естествено, че всеки човек се стреми към прогрес!!! Кой е казал, че някой се е примирил с положението и пляска с ръце? Естествено, че всвеки иска средната работна заплата тук да е 3000лв, но не е.

Говорим за реалността в момента! И тя е точно такава- тези пари са над средното ниво за 3 членно българско семейство, а това кой за колко се бори и какви фокуси прави за увеличаване на бюджета е отделен въпрос.

Пожелавам на всеки, пишещ тук много успех и професионална реализация, удовлетвореност и спокойствие във финансово и всякакво отношение. Но нека да сме обективни все пак!

# 128
  • София
Според мен и тази, както и всички останали теми, касаещи пари, се извратява...
В случая трябва да правим разграничение между минимален и нормален доход. За мен минималния доход е този, който покрива разходите за битовизми - храна, режийни, такси за държавни детски градини. В тези нужди включвам и жилището - наем или ипотечен кредит, ако предположим, че няма наследствено. В една друга тема авторката беше написала, че търси жилище за около 50 к евро в един от хубавите квартали на София. Това прави около 1000 лв. вноска при 15-годишен период. Без автомобил.
Всеки човек освен физически, има и интелектуални нужди - кино, книга, повишаване на квалификацията, някаква почивка, екскурзия. В тази графа слагам и ремонта и обзавеждането на новото жилище, защото то е "екстра", дотолкова, доколкото семейството може да живее и на походни легла в необзаведения апартамент.
Ако човек иска да задоволява чисто физическите си нужди, да, вероятно 3000 лв. ще стигнат за семейство с 2-3 деца. Но когато нещата опрат до някакви "екстри", то със сигурност с 3 000 лв. ще е доста трудно да се подсигури нещо съществено извън насъщния и евентуално дрехи за най-голямото дете, които по-малките ще износват. Да не говорим, че по време на майчинство доходът на майката е по-нисък, ако иска да се върне на по-високо платената си работа, трябва да плаща за ясли, детегледачки и т.н.
За мен нормален живот и респективно нормална заплата са тези, които гарантират, че няма да затъна до гуша в битовизми и в сметки как да преживеем до края на месеца, как да ида на кино или на почивка, без да го изгладувам.

# 129
  • София
За мен нормален живот и респективно нормална заплата са тези, които гарантират, че няма да затъна до гуша в битовизми и в сметки как да преживеем до края на месеца, как да ида на кино или на почивка, без да го изгладувам.

Именно.
Не мога да си представя да народя 2-3 деца, а после да се чудя откъде да намеря кредит, за да  си платя парното примерно...

# 130
... П.П. Интересно ми е колко според вас е нормалния доход на семейство в България? Не говоря за наркобос и скитник, а нещо средно newsm78
...

Личното ми мнение, че нормален /за съжаление, за болшинството хора все още нереален/ среден доход за едно българско семейство с 2 деца е около 4-5000 лв. Друг е въпросът дали и те са достатъчни, но съм убедена, че /както каза милинка, за да не опира семейството само до битовизмите/ това е някакво добро средно ниво. Друг е въпросът какво изисква постигането им. Повече е още по-добре, но зависи от други фактори.
Иначе, за наркобос - около 40-50 000 е добре, а за скитник - от -безкрайност до +безкрайност /пример е клошарката-милионерка отпреди няколко седмици/...

# 131
.

П.П. Интересно ми е колко според вас е нормалния доход на семейство в България? Не говоря за наркобос и скитник, а нещо средно newsm78

azaf, разбрах Peace имахме ги тези проблеми преди, това беше и една от причините да сменим квартала.
прочети това, което пейстнах в по-предишен постинг.
А парите за оцеляване са тези, които е цитирал НСИ, не помня колко беше на човек, около 400 лева май. Но това е ОЦЕЛЯВАНЕ.

# 132
  • в реалността
Естествено, че трябва да се търси повече, azaf, но не това беше въпроса на авторката. Доход от 3000 лв не е нормален за мнозинството българи, а по-висок от нормалното. Дали може да се живее нормално с 3000 лв е различен въпрос и както стана ясно от отговорите дотук всеки има различно виждане по въпроса.

Но наистина това парадиране с финансови средства във форума е грозно. Браво на тези, които са постигнали висок стандарт със собствени усилия! Но има толкова много българи - и интелигентни и способни и с желание за работа - които по една или друга причина се свиват финансово и вечно се тормозят как ще изкарат месеца... Понякога чета форума и имам чувството, че в България изобилства от пари, стига да има желаещи да се потрудят за тях и хоп, като нищо човек си докара по няколко хиляди на месец. Лесно е да се каже, че винаги може, а де факто не е съвсем така. Нито в България, нито където и да било. Нещата зависят от толкова много фактори...

# 133
Мирандина, аз не виждам някой да парадира /говорим за нормален, достатъчен, необходим, пожелателен и т.н./ - никъде никой /освен авторката не е споменал дохода си/, а това кой, дали и как може - в случая авторката е написала, че имат възможности да си увеличат дохода. Аз не виждам нещо лошо в това да използват тези възможности.
И въпросът й е не дали 3000 са нормален доход за мнозинството, а дали са нормален и достатъчен доход за отглеждане на 3 деца в едно семейство, без това да наруши настоящия им стандарт. И отговорът е очевАден. Peace

# 134
... Понякога чета форума и имам чувството, че в България изобилства от пари...

и после нека някой ми каже, че в Бг имало криза....

нека почете форОма...каква чудесна представителна извадка би било  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт