Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 403
  • 579
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Защо приемате темата като хвалбa? Жената иска 3 деца. Мъж й не иска, защото смята, че не може да ги издържа с тази заплата. И съответно тя пита дали е така?
Съгласна съм, че в първия пост темата звучи странно, но след това се изясни къде ги стяга чепика.
В случая говорим за това дали може да се гледат "нормално" 3 деца в момент, когато появата на 2 от тях е опционна. Мисля, че е съвсем адекватно човек да си задава тези въпроси, преди да тръгне да прави още деца.

# 136
Убихте темата. Отвсякъде.

# 137
Даже мен ако питате, жена, решила да има 3 деца, би трябвало да НЕ РАБОТИ или да работи на половин ден за някакви по-малко пари.
Тогава задачата се усложнява още повече, защото МЪЖЪТ ще трябва да носи поне 2/3 от семейния бюджет на гърба си.Ако не и повече.

# 138
azaf, мисля, че цифрите са много надолу, даже на половина. Говоря за среден доход, който реално съществува и е постижим, а не колко трябва да бъде.

Не тази вечер, Жозефина!!!, да, но понеже от прочетеното тук, ми се стори, че оцеляване викат на 3-те хиляди, затова попитах Simple Smile

За неработенето, аз и 5 да имам, като са на градина/училище, какво ще правя у нас  Laughing няма да работи, докато е по майчинство, ако се е осигурявала на реалната, ще си ги взима почти като заплата, така че това няма да наруши кой знае колко дохода.

# 139
...
и после нека някой ми каже, че в Бг имало криза....

нека почете форОма...каква чудесна представителна извадка би било  Laughing

Разбира се, че има криза. Примерно, на същата длъжност като моята /и то, при започване на работа/ стартовата заплата в Румъния е около 3000 евро; в Германия мой колега /при това, по-ниско квалифициран от мен и с по-малък стаж/ взема 4500 евро - не ме срам да питам и го правя. Цените в магазините са еднакви, дори някои стоки у нас твърдя, че са по-скъпи. А после срещам коментари по медиите, че дори заплатите в БГ били високи и е редно да се намалят или поне замразят /е, аз лично не се чувствам по-ниско качество от румънката или от немеца/...

azaf, мисля, че цифрите са много надолу, даже на половина. Говоря за среден доход, който реално съществува и е постижим, а не колко трябва да бъде.
...

Аз затова написах, че това е личното ми мнение. Не ми се струва нереално и непостижимо, ако и двамата в семейството работят на по 2 места, примерно /разбира се, зависи от професията им/. Peace

# 140
Не мога да разбера как някои решиха че съм имала идея да се хваля и да дразня с дохода си ooooh!. То разбирам да беше 30 000 или поне 10 000 на месец, ама на тия 3000 ли взехте да завиждате, бе хора? За мен това си е един съвсем обикновен доход, има много дето получават в пъти повече. Да, живеем в голям град и възможностите са по-големи, но карам 8 годишна кола, а не мацерати, живея в двустаен апартамент, а не в палат. Изобщо не разбирам защо се изроди толкова тази тема. Явно не биваше да я пускам. Ще помоля модератор да я изтрие.

# 141

Не тази вечер, Жозефина!!!, да, но понеже от прочетеното тук, ми се стори, че оцеляване викат на 3-те хиляди, затова попитах Simple Smile

За неработенето, аз и 5 да имам, като са на градина/училище, какво ще правя у нас  Laughing няма да работи, докато е по майчинство, ако се е осигурявала на реалната, ще си ги взима почти като заплата, така че това няма да наруши кой знае колко дохода.

3 000 се доближава до средните нива на средната класа. Поне така пише.

# 142
Наистина транспорта се оказва голям разход за столицата. Тук  в провинцията, със служебен автомобил и бензин, отпада, което направо излиза сериозен % от дохода.

# 143
...
и после нека някой ми каже, че в Бг имало криза....

нека почете форОма...каква чудесна представителна извадка би било  Laughing

Разбира се, че има криза. Примерно, на същата длъжност като моята /и то, при започване на работа/ стартовата заплата в Румъния е около 3000 евро; в Германия мой колега /при това, по-ниско квалифициран от мен и с по-малък стаж/ взема 4500 евро - не ме срам да питам и го правя. Цените в магазините са еднакви, дори някои стоки у нас твърдя, че са по-скъпи. А после срещам коментари по медиите, че дори заплатите в БГ били високи и е редно да се намалят или поне замразят /е, аз лично не се чувствам по-ниско качество от румънката или от немеца/...

...

Аз затова написах, че това е личното ми мнение. Не ми се струва нереално и непостижимо, ако и двамата в семейството работят на по 2 места, примерно /разбира се, зависи от професията им/. Peace
аз живея в холандия от 10 години, знам къде, с каква заплата почват тук стартово новозавършили/пък ако са и чужденци съвсем  Stop/  Laughing . и знам какво е в Бг. за румъния и германия не знам, но са на по-ниски заплати от холандия, та си представям  Laughing

и пак твърдя, криза няма в Бг. четете форума  Laughing .

българинът умира да се надскача в обкръжението си. финансово. някакъв национален спорт е според мен вече. дори душа да не му остава да диша, но да скокне още, пък ако поеме въздух, ок, ако не....не ща да го мисля.

# 144
Не мога да разбера как някои решиха че съм имала идея да се хваля и да дразня с дохода си ooooh!. То разбирам да беше 30 000 или поне 10 000 на месец, ама на тия 3000 ли взехте да завиждате, бе хора? За мен това си е един съвсем обикновен доход, има много дето получават в пъти повече. Да, живеем в голям град и възможностите са по-големи, но карам 8 годишна кола, а не мацерати, живея в двустаен апартамент, а не в палат. Изобщо не разбирам защо се изроди толкова тази тема. Явно не биваше да я пускам. Ще помоля модератор да я изтрие.
както ти дадоха съвет вече, дерзай. не се примирявай с този доход. стреми се да го увеличиш.  Grinning

# 145
3 000 се доближава до средните нива на средната класа. Поне така пише.

Да Peace но както виждаш в темата има доста хора, за които това са пари за оцеляване.

azaf, нико й не казва, че е нереално и недостижимо. Казвам, че не е средното ниво и не е нивото, което да е определящо като нормално, а тези под него като недостатъчни.

Палмира, българите все гонят някой. Оня взимал еди колко си. Ами взима - иди при него и ти ще взимаш. Дори 2 развити държави като Германия и Франция са толкова различни от към стандарт и заплати една от друга, та какво остана да сравняваме нашата прясно разделила се с комунизма държавица. Всеки да си гледа и сравнява нещата в страната, която живее, да гледаме навън кой колко взема, няма особен смисъл.

# 146
Добре де, ето , в резюме:

Ниски нива на средната класа-2000
Средни-4-5000

От 8 000 нагоре-високо ниво средна класа.

Сега....тези цифри са отпреди няколко години. Може би....търпят лека корекция нагоре, знам ли....

Никол-страната ни не е "прясно разделила се " с комунизма, все пак. Вече минахме абитуриентския бал, моля ти се, свидетелство за зрелост дажбе трябва да сме получили.

# 147

Именно.
Не мога да си представя да народя 2-3 деца, а после да се чудя откъде да намеря кредит, за да  си платя парното примерно...

Като съм си родила децата във време, в което съм била с нормални доходи, а сега нещата не са същите, какво да направя с децата си- да ги изхвърля ли? Подобно мислене е меко казано странно. Както казах по-горе, палачинката рано или късно се обръща, за съжаление това може да стане и в двете посоки.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 13:02 от platinum

# 148
Да, като че ли само децата се увеличават, а доходите са константа във времето. Всеки нормален човек търпи развитие, или може би някой мисли, че колкото има днес, толкова ще има и след 10 години?

# 149
  • София
Ниски нива на средната класа-2000
Средни-4-5000
От 8 000 нагоре-високо ниво средна класа.
На човек или на домакинство?
Извинете, ако е казано. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт