Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 343
  • 579
  •   1
Отговори
# 555
Предлагам нова тема: Възможно ли е с доход 12К да се почива в 5 звезден хотел?

То може и с доход 1000 лв да се почива в 5 * хотел. Ще ти стигне за 2-3 нощувки.

Въпросът не е дали с 3000, 10000 или 12000 можеш да ходиш по 5 * х-ли, а разумно ли е, при положение, че човек е в период на изграждане на живота си, натрупване на блага, развитие и има за цел да стъпи на здрави основи, за да осигури себе се, семейството и най-важното - децата, които има или му предстои да има.

# 556
но съдейки по моето обкръжение - хората с добро образование и амбиции получават именно такива доходи.
silviti не и в провинцията Peace

Е да, вярно е. Знам, че е така, и за това има такъв приток на хора от провинцията към София. Но пък в София и конкуренцията е жестока, а например във В. Търново една чаша бяло вино в обикновен ресторант е 1.50 лв. Щях да падна като го видях това оня ден. В София и цените са къде по-солени, на всичко, без изключение.

# 557
Обяснението е толкова семпло, че се чудя питаш ли ме наистина или просто си пишеш. Оскъпяването на краткосрочния ипотечен заем е далеч по-малко от този за 20 или 25 години.

Естествено, че ще плащаме лихви, за да можем да имаме собствен дом СЕГА след като сме създали семейство. Така прави 3/4 от белия свят. Не е наша инвенция. Според теб може би е по-добре да живеем 5 години на свободен наем, за да събираме парите за жилището в банка? Е къде е логиката тук? Лихвата на месец (при голям заем) е точно колкото наема на приличен апартамент.

Не съм против кредитите, напротив, но не и с вноска, която ме "стяга", в момент, в който имам достатъчно доходи, за да живея супер, без ограничения, да пиша, че едва ли не с този доход свързвам двата края.
Но пак казвам - всеки си решава как да харчи парите си, когато обаче си избере някаква скъпа стока или услуга, която му дърпа 50% от дохода, това си е негово решение, нека не се изхвърля, че въпросната сума е едва ли не минимума за бг Peace

# 558
12000 лв? Shocked
Без каквито и да било лоши намерения-как се постига този доход Crazy?
Питам съвсем сериозно, нищо, че почти не очаквам адекватен отговор Blush
Имам познат, лекар, който на месец прибира 8к. Естествено, с частна практика.
Жена му също е медицинко лице, има си кабинети, май 2.Колко прибира тя-ми да си сложим макс.5к.Примерно.

Охм, тази тема за 3 -те хиляди лева почна да цикли яко. Модератор няма ли?
(щото отдаааавна вече авторката ни се включва, нито желае да го направи)

# 559
  • София
а разумно ли е, при положение, че човек е в период на изграждане на живота си, натрупване на блага, развитие и има за цел да стъпи на здрави основи, за да осигури себе се, семейството и най-важното - децата, които има или му предстои да има.
За мен е разумно. Предпочитам да си изплатя жилището за петнадесет, вместо за пет години и всяка година да почивам по два пъти, за предпочитане в чужбина, отколкото пет години да ходя в Равда на море, за да градя здрави основи в София Simple Smile Въпрос на усет за живота. Аз предпочитам да трупам спомени, вместо имоти. Но това съм си аз, не казвам че това е единственият правилен подход, просто е моят подход Peace

# 560
Обожавам темите за пари!  Blush

# 561
Не мога да разбера защо питаш дали е нормален дохода ти .Ти сама не можеш ли да си прецениш!? Joy Joy

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 09:58 от sasha88

# 562
Обяснението е толкова семпло, че се чудя питаш ли ме наистина или просто си пишеш. Оскъпяването на краткосрочния ипотечен заем е далеч по-малко от този за 20 или 25 години.

Естествено, че ще плащаме лихви, за да можем да имаме собствен дом СЕГА след като сме създали семейство. Така прави 3/4 от белия свят. Не е наша инвенция. Според теб може би е по-добре да живеем 5 години на свободен наем, за да събираме парите за жилището в банка? Е къде е логиката тук? Лихвата на месец (при голям заем) е точно колкото наема на приличен апартамент.

Не съм против кредитите, напротив, но не и с вноска, която ме "стяга", в момент, в който имам достатъчно доходи, за да живея супер, без ограничения, да пиша, че едва ли не с този доход свързвам двата края.
Но пак казвам - всеки си решава как да харчи парите си, когато обаче си избере някаква скъпа стока или услуга, която му дърпа 50% от дохода, това си е негово решение, нека не се изхвърля, че въпросната сума е едва ли не минимума за бг Peace
При доход от 12000лв, не мисля, че е особен проблем да давам 50% от дохода си за изплащане на заем. Peace  На мен са ми много по-смешни хората с 2000 лв доход, които дават 1000 лв за изплащане на жилище и мизерстват и треперят доходите им да не паднат под този минимум. Аз напълно подкрепям silviti. Много по-добре е да си изплатиш жилището възможно най-бързо и да нямаш тази грижа на плещите си, от колкото да е на банката 15-20 та и повече години. При положение, че имат възможност сега, защо да не се възползват? Много по-лесно е да си разчетеш бюджета за 5 год. и да се решиш да рискуваш, отколкото за 25 години.  Ако изплаща жилището 25 години и вноските са по 1500лв вместо 5000лв, жилището ще е нейно след 25 години, вместо след 5, и ще трепери 20 години повече да не се случи нещо с доходите й. Голяма работа, че е харчила 3500лв повече на месец за удоволствие.

# 563
...При положение, че имат възможност сега, защо да не се възползват? ...

Да се възползват, но без да мрънкат.
И 80% да дават, няма лошо, както казах, всеки си преценява как да си харчи парите, но не и да се разпише тук, че 12000 са доход, който едва стига.

Оффф, аз ли пиша неразбрано или вие не искате да четете  Joy същото е като да си изберат скъпо хоби, което гълта да кажем 10000 лв./месец и да напише, че с 12000 лв. в България се преживява горе долу, но трудно  Crazy

# 564
... да напише, че с 12000 лв. в България се преживява горе долу, но трудно  Crazy

Жената е написала, че не тънат в лукс, а не че едва преживяват.
Верно всеки чете само това дето му уйдисва.

# 565
argun, нормално е всеки да го тълкува различно  Simple Smile

...  просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми ...

Това за мен значи, че все пак имат финансови проблеми, макар и да не са сериозни.
Ако беше написала, че живеят нормално и могат да си позволят хубава къща и нова кола, не си правят сметката например дали да купят тази кора яйца, защото е с 20 стотинки по-евтина от другата, тогава нямаше да има разлика в тълкуването, щяхме само да кажем Браво!  Peace

# 566
Темата ме накара да осъзная за пореден, че се интересувам само и единствено от моя си доход. Confused

# 567
Какво значи уйдисва  newsm78. И не съм съгласна по принцип. И аз мисля, че мрънкането с цел да се покажат (на кого ли  hahaha) е излишно...

# 568
Да се възползват, но без да мрънкат.
И 80% да дават, няма лошо, както казах, всеки си преценява как да си харчи парите, но не и да се разпише тук, че 12000 са доход, който едва стига.

Оффф, аз ли пиша неразбрано или вие не искате да четете  Joy същото е като да си изберат скъпо хоби, което гълта да кажем 10000 лв./месец и да напише, че с 12000 лв. в България се преживява горе долу, но трудно  Crazy
[/quote]

нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми

Мисля, че ясно казах, че живеем НОРМАЛНО и не изпитваме сериозни финансови проблеми. Това като "мрънкане" ли се е схванало от Не се сърди човече? Още по-малко съм имала предвид, че едва ни стигат средствата.

Но от другите мнения разбирам, че останалите в темата ме четат правилно.

Всеки интерпретира както му изнася, важно е конфронтация да има, иначе какъв е смисълът от цялото това писане  #2gunfire #Crazy

# 569
За мен е изумително изобщо да се коментира кой с какъв доход е, защото доходите са супер различни, както са различни и хората. Аз поне наистина дори и с приятели не си спомням да сме си обсъждали някога доходите. Всеки си има доходи и си ги прави каквото си реши така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт