Здравейте,

Преди година-две ми се появи съвсем малка пъпчица отдясно върху повърхността на горната устна. Толкова малка, че трудно можеше да се види, ако не знаех, че е там. Това лято като се върнах от морето забелязах, че е увеличила размерите си доста, наподобява брадавица и е с цвета на кожата на лицето ми, а не на самата устна. Като допълнение, са се образували още няколко такива, като снопче, около нея, само дето са съвсем миниатюрни и видими само ако се опъне устната с пръсти.
Отидох при личния лекар и той ми каза, че имам синдром на Фордис или Fordyce's Disease. Накратко, представлява наличие на мастни жлези на места, където не би трябвало да ги има, като например устни, пенис, вулва и др. Даде ми направление за дерматолог и ме изпрати по живо по здраво.
Та, другата седмица ще ходя на дерматолог, а междувременно се опитвам да се информирам за това заболяване. За жалост, не намерих нищо в нета на български, за сметка на това има доста статии на английски. Това, което ме обезпокои беше, че почти навсякъде се посочва, че често лекарите назначават манипулации с лазер, но след това "пъпчиците" се появяват отново...
Моля, ако някой е запознат с този синдром, нека сподели личен опит. Наистина искам да се махне това образувание от устната ми, защото ме притеснява. Не мога да го скрия с гланц или червило, тъй като те го карат да изпъква повече. Освен това се притеснявам за другите "малки пъпчици", които сега не се виждат, но какво ще стане, ако се уголемят и те?