Алтернативна козметика - тема 2

• 64 795
  • 801
  •   1
Отговори
# 360
О, аз не я ли казах рецептата? Преварения на водна баня зехтин (или не, не съм наясно как е по-добре) изсипвам в бурканите с билките (натъпках ги, понеже имах достатъчно, но може би просто трябваше да използвам повече буркани, не зная). Билките - невена, пресен, откъснат от центъра на Бургас, а тетрата - суха билка. На невенът му откъснах само цветовете, но после четох, че се слага с листенцата и дръжките, така че и за това не съм сигурна. Държах ги на терасата, за да са на слънце, около 1 месец и половина. Беше станало вече студено, но все пак ги оставих докато мине този срок, за да си взимат слънцето, когато има. Затова се учудих, че в твоята рецепта, cayenne, е точно обратното - да са на тъмно.  Thinking  Та, с 2 думи и това не зная. То май за нищо не съм сигурна.  Laughing  Рецептата не съм я чела никъде, а една приятелка ми каза какво да направя по Скайпа. Беше приятно да си набера сама невенчето.  Flutter  Моля ви, да ме поправите как точно е най-правилно да се направи този извлек, по принцип един извлек, ако имам принципни грешки!

п.п. Нищо не казвате за ботушите - как да ги подхранвам? С козметичен домашен крем сигурно става, но нещо по-евтино като вариант да се сещате? Имам глицерин също - не беше скъп и като гледам отзивите за него, май по-добре да го употребя с тази цел, вместо за косата, както се гласях по едни рецепти.

# 361
Ще ги описвам по ред на грубост като започна с най-нежните ексфолианти:
1. Пшеничени трици - продават се във всички по-големи магазини за хранителни стоки.
Как се използва: взимаме в шепа малко трици леко ги навлажняваме с вода и започваме да масажираме кожата на лицето и деколтето около 1 мин. След което отмиваме с вода. Кожата остава мека и гладка.
2. Сода бикарбонат - обикновено купувам 1 голям пакет, защото го използвам не само за почистване на тялото си, но и на дома. Взимаме в шепа малко сода и без да я мокрим започваме да масажираме върху навлажнена кожа. Този ексфолиант е особено полезен за кожа, която образува черни точки и се омазнява често. Кожата отново става много гладка и подсушена, а черните точки по-незабележими. Също е подходящо да поръсите със сода това, с което търкате тялото си. Дори може да не използвате други почистващи средства като сапун и гел. Содата почиства доста добре.
3. Сол - с нея също може да загладим загрубялата си кожа, когато няма с какво друго, но солта не може да отмие и себума, затова след ексфолиране трябва да измием лицето си с още нещо пенливо (гел, сапун).
4. Кафе - взимаме в шепа кафе или утайката от кафе и разтъркваме цялото тяло. Може и лицето, но е доста силно абразивно и трябва много внимателно да масажираме. С кафе е добре да ексфолираме лицето, когато доста дълго време не сме го правили и кожата е станала по-груба. За да смекчим силата му може да добавим капка гел за измиване на лице и така да масажираме.
5. Захар - захарта действа също като кафето и се използва най-вече за тялото, защото е също толкова груба. Разликата е, че след известно масажиране, кристалчетата започват да се топят и намаляват размера си.
Вие преценете кое от по-горните да използвате.
А ето по долу и някои рецепти за страхотни ексфолианти за тяло. С тях освен че ексфолирате, но също омекотявате и тонизирате кожата си

# 362
Забравих да кажа,че може да се правят и комбинации с тези ексфолианти и с растителни и етерични масла,мед,билки,розова вода и т.н. в зависимост от типа кожа и желания ефект.
Никой вещ ли няма да се включи за този пуст зехтин Cry

# 363
Деси, точно снощи попаднах на рецепта за освежаване на обувки тук. Смесват се 2 части зехтин и една част лимонов сок и се нанася с чисто парче плат въхру обувките. Престоява и се забърсва с друг парцал.
Относно ексфолирането: НЕ се препоръчва често ексфолиране на проблемна кожа, а ако се прави да бъде възможно най-нежно. След снощното ми ексфолиране с трици днес съм с 3 чудесни пъпки... Confused Така че лично за мен това правило важи с пълна сила  Peace

# 364
  • GYM
Деси, обувките мажа с парафинава олио - импрегнира чудесно и омекотява. Не е скъпо - около 2лв. шишенцето 100 тина грама Peace

# 365
O, Starlight' абсолютно си права, колкото и да е полезно ексфолирането, ако е твърде често или с повече натиск, може сериозно да раздразни кожата Confused И аз съм си го причинявала. И винаги след това мажа с нещо успокояващо. Кантарионовия зехтин например. За кожа склонна към омазняване мисля ,че е добре масло от гроздови семена, като едно от най-леките, с някоя капка етерично от салвия. И с етеричните масла също трябва да се внимава, разбира се. Никога директно ввърху кожата без да е разредено в базово, че изгаря NaughtyКойто си го знае, моля да извини повторението Laughing
nor4y , какво за зехтина ?
bluelady♥D , и аз щях да пиша за парафина Peace

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 17:19 от cayenne

# 366
Много интересно това за парафина, ще се пробва.  Peace

# 367
. Държах ги на терасата, за да са на слънце, около 1 месец и половина. Беше станало вече студено, но все пак ги оставих докато мине този срок, за да си взимат слънцето, когато има. Затова се учудих, че в твоята рецепта, cayenne, е точно обратното - да са на тъмно.  Thinking  Та, с 2 думи и това не зная. То май за нищо не съм сигурна.  Laughing  Рецептата не съм я чела никъде, а една приятелка ми каза какво да направя по Скайпа.

Ами и аз съм чувала рецепти с оставяне на слънце, ама от друга страна съм чела как всички масла се развалят и губят качества, ако се нагряват, и  че се държат на тъмно. Затова предпочитам така. То като е било вече студено, не ти се е нагрявало чак толкова маслото и трябва да си е ОК
А , като компромисен вариант, съм пробвала буркана на слънце, ама в плътна хартия увит. Пак се понагряваше...Не съм го решила още за себе си. Дето казваш- да си вземе слънцето- вярата в силата на слънцето не е случайна, от Заратустра до Дънов...Сигурно и тук истината е в мярката

# 368
Норчи, а къде са рецептите за ексфолианти?
Това парафиново олио от аптека ли го взимате?
Норчи пита дали трябва да се преварява зехтина, преди да се употребява за козметика. Нали може да има замърсяване с бактерии някакви и затова.  newsm78  Но, пък, за да се унищожат тези бактерии е нужна висока Т, която пък ще унищожи в по-голяма или по-малка степен омеги, витамини и т.н.
cayenne, искам да разбера повече за етеричните масла. Взех си лавандула, за да оправя малко аромата на крема против изпотяване, който си забърках. Оправи се наистина, но първо сложих 12 к., видяха ми са, че са малко (все още миришеше кофти) и затова сложих още 8к. И така заедно с чаеното дърво преди това (около 20 к.) общо стават 40, а може би и нагоре. В рецептата грамажите бяха по 6к. чаено дърво и лавандула, т.е. общо 12к., но пък аз направих около 4-5 пъти повече като количество крем. По принцип какво точно може да предизвикат етеричните масла, каква е опасността в най-общите случаи (предполагам е различно за различните масла) - защо на лавандулата пише да не се ползва от кърмачки, бременни, деца. Аз като кърмачка никак не се съобразявам, се оказва.  Rolling Eyes

# 369
Ааа, за зехтина и варенето- ако е студено пресован, който всъщност е пълноценния, той не бива да се вари и нагрява над  около 50 градуса, точно по причината дето си написала, desi_ sunshine GrinningОт друга страна, почти всички билки си пускат екстрактите по-интензивно при донякъде по-висока температура...Затова има логика в оставянето на слънце, то загрява не до кипене...Би трябвало да зависи и от самите масла и билки, нали съставът им е различен. По тези въпроси мисля да проучвам още, ако намеря нещо, ще докладвам Grinning Пък зехтина, дето не е екстра върджин и да го вариш, и да не го все тая, той не че е вреден, само е по-малко полезен и без друго вече е загряван и стабилизиран с повечко химикали.
Бактериите в случая не са толкова страшни, много от билките са антисептични, тетрата, кантариона...А и кожата ни, ако състоянието и не е променено от прекалено много химия, си се справя чудесно с бактериите Hug

За етеричните масла, каквото знам ще пиша, но от понеделник, че сега изчезвам на диво, без нет. Приятен уикенд на всички Peace

Последна редакция: сб, 07 ное 2009, 12:10 от cayenne

# 370
Сладък ексфолиант за тяло
Състав:
Кафява захар
Мед
Розова вода
Растително масло (бадемово, пшеничено, кайсиево, сусамово, от гроздови семки, от жожоба) – комбинацията е пожелание
Етерични масла – лавандула, портокал, грейпфрут, мандарина, салвия, бергамот, чаено дърво, лимонова трева (комбинацията е пожелание в зависимост от търсения ефект и очакваното настроение)

Антицелулитен ексфолиант
кафе или утайка от кафе
мед
растително масло от пшеничен зародиш и жожоба (или друго пожелание)
няколко капки етерични масла от грейпфрут, лимонова трева, портокал, копър, пачули

Масажираме достатъчно дълго и след това престояваме така известно време, за да може маслата да попият добре в кожата. Кафето пуска кафяво-черно оцветяване, което лесно се отмива.
Този ексфолиант освен че се бори с целулита, оставя кожата ни мека и еластична и след това няма нужда да я мажем с кремове и лосиони.
Най-добре да приготвяме количество колкото за 2-3 пъти. Маслото от жожоба е естествен консервант, тъй че може да добавим малко от него ако искаме козметиката да трае по дълго време

Ето предпочитани комбинации на етерични масла:
грейпфрут, портокал, лимон, бергамот, копър – тонизира, ободрява, против целулит и застаряваща кожа, регулира мастната секреция, действа противовъзпалително

портокал, лавандула, салвия, здравец, и петигрейн - понижават напрежението при умствена умора, дават свобода на фантазиите и повишават усещането за здраве и благополучие

портокал, сантал, тамян, смирна, бергамот и иланг-иланг - запазва сияещия и младежки вид на кожата, съхраняват дълготрайно влагата в нея и забавят процесите на стареене
грейпфрут, лимон, джинджифил, тамян, розмарин и мента - прочистват мислите и изцеляват тялото и душата, повишават жизнената ни енергия и сила, оставаме бодри и в добро настроение.

портокал, лавандула, хвойна, розмарин и ветивер - отнемат напрежението и болката в мускулите отмиват стреса и претоварването, чувстваме се бодри и в добро здраве.

# 371
А за зехтина(студено пресован) въпроса ми е дали преди да се използва като козметика трябва да се превари на водна баня?Знам,че не бива да се загравя на висока температура(над 42 градуса май),защото става канцерогенен,но моята педиатърка ми каза да го преварявам за бебо 1 час на водна баня с отворена капачка....тогава не се замислих и мазах 8 месеца така Embarassed,но сега се замислям ooooh!.Като я питах каза,че затова се оставя отворена капачката....тоест всичко да излезне #Crazy
Не съм веща по въпроса и не знам точно какво се случва със зехтина при загряване,какво се отделя и къде....Питах и Кабив,която е доста по-веща,но тя не каза да е зле.......

И за малко да забравя да попитам,препоръчайте ми чисто,органично бадемово масло(май алтея бяха добри,ако не се лъжа) и да ми кажете горе-долу колко стува?

# 372
Здравейте! Имам един въпрос:искам да си направя мехлемът от невен(малкият е болен от едра шарка и като му паднат коричките искам да го мажа да не останат петна и белези). Знам,че по принцип се прави със свинска мас,но искам да ви питам може ли вместо свинска мас да използвам кокосово масло? Благодаря!

# 373
...Ето предпочитани комбинации на етерични масла:
грейпфрут, портокал, лимон, бергамот, копър – тонизира, ободрява, против целулит и застаряваща кожа, регулира мастната секреция, действа противовъзпалително

портокал, лавандула, салвия, здравец, и петигрейн - понижават напрежението при умствена умора, дават свобода на фантазиите и повишават усещането за здраве и благополучие

портокал, сантал, тамян, смирна, бергамот и иланг-иланг - запазва сияещия и младежки вид на кожата, съхраняват дълготрайно влагата в нея и забавят процесите на стареене
грейпфрут, лимон, джинджифил, тамян, розмарин и мента - прочистват мислите и изцеляват тялото и душата, повишават жизнената ни енергия и сила, оставаме бодри и в добро настроение.

портокал, лавандула, хвойна, розмарин и ветивер - отнемат напрежението и болката в мускулите отмиват стреса и претоварването, чувстваме се бодри и в добро здраве...
                              Точно такова инфо си търсех, мерси   bouquet! Ако дадеш и някакви напътствия относно капките...  Blush . Бтв, защо по време на бременност не трябва да се употребяват етерични масла (така пише на листовките)? Несъвместима ли е бременността с ароматерапията, и изобщо може ли по някакъв начин да се ползват все пак маслата?

# 374
Здравейте! Имам един въпрос:искам да си направя мехлемът от невен(малкият е болен от едра шарка и като му паднат коричките искам да го мажа да не останат петна и белези). Знам,че по принцип се прави със свинска мас,но искам да ви питам може ли вместо свинска мас да използвам кокосово масло? Благодаря!
Струва ми се, че кокосовото масло е дори по-добър вариант - като състав е също с много наситени мазнини, всъщност дори повече като процент, макар че не са дълговерижни МК, а повечето са средноверижни, което всъщност е по-добре. Кокосовото масло се знае, че е много хубаво за бременни и деца, така че действай смело. Имаш предвид варианта, при който на водна баня се разтапя мазнината и се слага невена и се вари известно време (колко беше точно?), но на слаб котлон? Така ли? Това е добър вариант, не се бях сещала и затова разпитвам за подробностите как се прави, че съм забравила. Иначе аз в момента имам зехтинов извлек от невен, но за него си иска доста време - билката престоява поне 3-4 седмици, както по-горе коментирахме.
Норчи, благодаря за смеските!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт