Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 3

• 85 575
  • 481
  •   1
Отговори
# 60
Здарвейте,
До сега четох много голема част от тази тема и предните 3, но все пак искам да питам дали съм разбрала правилно. Дано не досаждам.
Първо да кажа детето ми е на 2г. и 3м. и съм взимала майчинство до навършване на двете му годинки, с бащата живеем заедно, но не сме скючвали брак. Искам да подам документи за помощите от 35лв. на месец:

Значи ми трябва бележка от работодател за последната година, за 3-те месеца от които работя а за осаналите ще видят в НОИ по служебен път. Доходът ми е 500лв. тези пари на 2 ли ще се делят и ще се вземат ли предвид тези на бащата, и предвид че преди това съм взимала майчински по 220 така за 12 м. назад как се формира доходът на семейството?

Много благодаря?

FEO_DORA от писмото ти разбирам следното:
- че нямате брак
- че след майчинството от 3 месеца работиш
- и най-важното, че досега не си взимала тези 35 лв. детски.

Но защо ? Тези детски и майчинството се получават ЕДНОВРЕМЕННО. Значи 2 г.3 м. не си ги получавала. Това прави 27 мес. х 35 лв. = 945 левчета, които си подарила на държавата ...
Но как беше ? "Незнаенето на закона, не извинява никого"

Но станалото станало. Щом нямате брак, семейството ти се състои само от теб и детето ти. Тоест описваш в Молбата-Декларация, чийто образец го има в горния имейл-адрес, за последните 3 месеца по 500 лв. бруто, колкото ти е заплатата, а за предните 9 месеца по 220 лв. майчинство. Това прави средно 290 лв. бруто за 12-те месеца, които се делят на 2 и се получава по 145 лв. на член от семейството. Значи си далеч под прага от 350 лв. бруто. Тоест ще получиш тези 35 лв. най-накрая ...

# 61
Момичета, имам въпрос относно помощта за първокласник, но така или иначе отговорът ще ми е от полза и когато подавам документи за детските след два месеца.
Трябва ли да искам от работодателя служебна бележка с нулев доход за предходните 12 месеца? Миналата година, когато подавах за детски, имах все още и доход от работодателя и просто няколко месеца от справката ми бяха с нулев доход, но сега вече нямам никакви доходи от службата, трябва ли пак да ми издават служебна бележка или справката от социалните за изплатените обезщетения ще е достатъчна?

Да, необходима е служ. бележка, както за молбата за първокласник, така и за семейните помощи. Работодателят отразява в бележката, че за предходните 12 месеца сте без доходи. А за плащанията от НОИ се взима служебно документ от социално подпомагане. Срокът за подаване на молбата за първокласника е до 30.09.09 год.

# 62
  • Бургас
Платина, благодаря   bouquet

# 63
Здравейте! Имам следния въпрос: може ли мъжът ми да взема детските, при условие, че нямаме брак? Понеже получавам противоречиви отговори  се обръщам към вас. Извинявам се, ако този казус е коментиран вече.
Да побутна въпросчето- никой ли не знае? Rolling Eyes

# 64
  • София
Сега говорих с една колежка.Каза ми че е занесла бележка с нетната си заплата и те са я приели,но понеже имала болничен последния месец са направили спарвка в НОИ за да видят колко са и изплатили и го прибавили към дохода.Баси......... аз нямам думи що за държава сме и от къде на къде ще ти слагат болничен в доход а да не говорим как в един и същ град но в различни общини има различни правила.В едни се иска бруто в други нето + болнични  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 65
Здравейте
Нямам много време да чета мненията,така че питам директно,въпреки че със сигурност отговора фигуририра много пъти в темата,за което предварително се извинявам
Става дума за молбата за детските надбавки
-ако детето е родено септември,може ли молбата да се подаде септември или трябва да се чака до октомври
-молбата лично от мен ли се подава или може и таткото до иде
-аз и таткото сме самоосигуряващи се лица и имиме удостоверение от счетоводителите за доходите
-за един месец имам платен болничен и доколкото разбрах трябва да го включа като доход
-в удостоверението за последния месец пише №,защото пак имам болничен за тогава,но той не е изплатен,така че не трябва да го включвам,нали
-сега за бланката на самата молба
-под таабличката ,в която се смятат доходите пише: !.Брутни доходи на семейството,облагаеми по Закона за облагане доходите на физическите лица-какво се включва тук-доходите на мен и мъжа ми като самоосигуряващи се лица,което се взема от удостоверенията,издадени от счет ,или нещо друго
Благодаря предварително

# 66
Аз искам да попитам следното:Понеже подавах детски миналият месец и няма да мога да взема пак служебна бележка от бившият работодател на съпруга ми мога ли да подам само молба за  целевата помощ за първокласници и да помоля да ми я прикачат към документите за детските.

# 67
  • до реката
Както всички и аз имам въпрос.Някои знае ли след колко време се изплаща помоща за първокласник? Благодаря предварително за отговора.

# 68
Сега говорих с една колежка.Каза ми че е занесла бележка с нетната си заплата и те са я приели,но понеже имала болничен последния месец са направили спарвка в НОИ за да видят колко са и изплатили и го прибавили към дохода.Баси......... аз нямам думи що за държава сме и от къде на къде ще ти слагат болничен в доход а да не говорим как в един и същ град но в различни общини има различни правила.В едни се иска бруто в други нето + болнични  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

По Закона за семейните помощи не се работи с нетна заплата. Обезщетенията за временна неработоспособност/болничните/ изплащани от НОИ също са доход за семейството, така че е правилно да ги декларира в молбата.

2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

Ако можеше да се приемат молби с нетни доходи, аз щях да си получавам семейните помощи за моите деца, но не става.

Както всички и аз имам въпрос.Някои знае ли след колко време се изплаща помоща за първокласник? Благодаря предварително за отговора.

През месеца следващ подаването на молбата, т.е. ако молбата е подадена през август, изплащането ще е през септември, а подадени молби през септември, плащане през октомври.

# 69
Здравейте
.........................Става дума за молбата за детските надбавки
-ако детето е родено септември,може ли молбата да се подаде септември или трябва да се чака до октомври

Молбата се подава през месеца следващ раждането на детето, т.е. през октомври.

-молбата лично от мен ли се подава или може и таткото до иде

Може и таткото, но подписана от вас и с личната ви карта за справка.

-аз и таткото сме самоосигуряващи се лица и имиме удостоверение от счетоводителите за доходите

Ако детето е първо за вас и имате сключен гр. брак с бащата, трябват ви брутни доходи от 10.2008 г. до 09.2009 г. вкл.

за един месец имам платен болничен и доколкото разбрах трябва да го включа като доход

Справка за доходи от болнични, платени от НОИ, ще ви дадат от социално подпомагане.

в удостоверението за последния месец пише ,защото пак имам болничен за тогава,но той не е изплатен,така че не трябва да го включвам,нали

Може би в удостоверението е посочено 0/нула/, а не №. Неизплатени болнични не се вписват в молбата

-сега за бланката на самата молба
-под таабличката ,в която се смятат доходите пише: !.Брутни доходи на семейството,облагаеми по Закона за облагане доходите на физическите лица-какво се включва тук-доходите на мен и мъжа ми като самоосигуряващи се лица,което се взема от удостоверенията,издадени от счет ,или нещо друго

Да, вписват се брутните доходи на двамата родители за предходните 12 месеца.

Благодаря предварително

Моля. Peace

# 70
Аз искам да попитам следното:Понеже подавах детски миналият месец и няма да мога да взема пак служебна бележка от бившият работодател на съпруга ми мога ли да подам само молба за  целевата помощ за първокласници и да помоля да ми я прикачат към документите за детските.

Няма как да стане, тъй като миналия месец е подадена молба с доходи от 08.08 г. до 07.09 г. А сега за първокласника са необходими доходи от 09.08 г. до 08.09 г. Просто е трябвало да си подадете двете молби през м.08 с едни и същи доходи.

# 71
Мерси на Platina 33
А по въпроса за тези 250 лв,които се дават от социални грижи,какво е това удостоверение от служба ГРАО,т.е в какъв период след раждането мога да го взема от там и необходима ли е нещо по-специално за издаването му

# 72
  • Пловдив
Мерси на Platina 33
А по въпроса за тези 250 лв,които се дават от социални грижи,какво е това удостоверение от служба ГРАО,т.е в какъв период след раждането мога да го взема от там и необходима ли е нещо по-специално за издаването му

удостоверението е за родените от теб деца.няма срок за удостоверението,но има срок за помоща-до 3 години от раждането се получава.
за да вземеш удосотверението ти трябва само личната ти карта и се плаща такса-май 2 лв беше

# 73
Мерси на Platina 33

удостоверението е за родените от теб деца.няма срок за удостоверението,но има срок за помоща-до 3 години от раждането се получава.
за да вземеш удосотверението ти трябва само личната ти карта и се плаща такса-май 2 лв беше

Помощта може да бъде поискана до три години, считано от края на месеца, през който е родено детето. Получава се през следващия месец от подаването на молбата с посочения документ от Elfita + лична карта за справка, оригинала и копие на акта за раждане на детето и номер на банкова сметка, ако желаете сумата да бъде преведена по банков път.
За удостоверението за родствени връзки ще искат да се приложи и копие от акта за раждане на детето. Същото се издава по постоянен адрес на майката в районното кметство.

# 74
Platina 33 благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт