Пухкава и бяла зима пак в ТЪРГОВИЩЕ ще имa!!!

• 43 281
  • 729
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте дами... Grinning
..ето го и кафенцето за днес,който не иска има и фреш

Dandi ,бързо оздравяване на баща ти  Praynig Hug
van4eto_02 ,радвам се за малката..еми тате да помага ,че да не я боли кръстчето  Wink Peace
..какво става с вас..къде сте работа ли почнахте....май ще спирам и аз да пиша тук  Peace

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 14:11 от merydit

# 526
Тука сме някой ама колинарстваме или поне се опитваме Joy

# 527
stefinka ,измисли ли какъв ще бъде следващия колаж/нали ти ги правиш/....ако искаш може  всеки да каже по някоя идея и ти да прецениш... Peace ...момичета съгласни ли сте?
Тема....трябва ли когато  жената роди ...да започне работа веднага на първия месец или трябва да си изкара майчинството до край...какво ви е мнението по въпроса?

# 528
Таман за туй сядам да пиша Мери.
Време е за нов колкаж - чакам идейки и който иска нови снимки на дечицата  Hug
А за майчинството мисля много неща, ама тоооооооооолкова ми се спи, ша ма сфинявате - утре ша са изходя по въпроса  Hug Hug Hug

# 529
Добро утро дами! Grinning
..кафето и малка закуска...

Нали ви казвах ,че още не бях получила парите..то имало защо ...объркали в счетоводството някакви данни и кой без пари пак аз  #Cussing out
Дано ги оправят бързо че вече ще се разправяме много.... Naughty

сега ....ставам ,че имам малко работа...и се връщам с предложения за колажа  Peace

# 530
  • София
Добро утроооо

Нещо се успиваме с Любчо последните дни, та чак сега сядам и аз с кафенцето... той още спи сладко  Crazy. Ама така е като ме разиграва до 24ч вечер...

Мери, ще си правим компания като гледам Wink

И моите пари винаги се забавяха, когато трябваше да се подават някакви документи. Много неприятно  Crossing Arms. А сега ми ги превеждат все около 20-то число на месеца...

За майчинството да се изкажа - аз действам на принципа "който има деца да си ги гледа". С Криси се гледахме до 1г. и 8 месеца, след това й намерих бавачка и се върнах на работа, на 3г - на градина. Сега още не знам, но преди да приключи учебната година няма как да се върна в офиса - продължавам да се трудя от дома. Тук да се уредиш с ясла е някакво чудо, бавачките са безбожно скъпи, при баба надалеч не ми се праща... Та накратко - детето си има родители и те трябва да го гледат и възпитават  Peace

За колажа - освен нещо снежно, засега не ми идва нищо друго наум, като се събудя може и повече  Rolling Eyes

# 531
# 532
InaD ....трябва трябва ,че то другите майчета нещо се губят.... Peace  Wink
stefinka ,голям сладур е малкия....  Hug ...
С една приятелка си говорихме...как стои въпроса за яслите...че за нейното детенце наближава яслата....може ли да си дадеш детето в ясла без да ти се спира майчинството или няма такава вратичка...защото едни казват че може други не  newsm78...вие какво знаете по въпроса?
Малката се събуди ставам ,че ме вика...после пак ще влезна вече наистина с предложенията....  Peace

ето малко идейки за заглавие:
"Ех ,че хубав сняг за Търговищките ни дечица,пак ще се пързалят до насита!"
"Баба Марта наближава,на Търговищките ни дечица мартенички ще раздава !"
"Снежко вънка се усмихва ,на Търговищките ни дечица"
"Снежен човек ще прави пак,веселата Търговищка дружина"
"Ето Св.Валентин дойде ,хайде да раздадем на Търговищкото ни дете по едно малко сърчице"

...май нищо не мога да се сетя за колаж...освен някои от тези тук...показвам ги направо ,защото ще ми бъде трудно да обясня точно каква ми е идеята...пък ти Стефи....от който стил решиш прави Peace ...е нека и другите мами кажат какво мислят...хайде... Peace
нещо в такъв стил....или
...такъв....
...или нещо от този стил....
...и последно че се олях...

е олях се  Joy Joy

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 17:57 от merydit

# 533
Здравейте, Снежанки - Домакини!  Joy
Аз малко не съм се включвала, за което се извинявам, но сега смятам да си наваксам, така че слагайте очилата да четете!  book
stefinka , голям бонбон е дребосъка, такъв един опакован и зимен, скица!  Hug
Моето майчинство още не са го превели.  Mr. Green Ходих в НОИ да проверя какво става и най-спокойно ми обясниха, че имали проблем с обработката на документи този месец. От НАП още не им били пуснали информацията. При което аз се развиках, че не ме инетересува, защо не си вършат работата, защото им плащам аз и трябва да си я вършат  Mr. Green #Cussing out После ми стана криво, защото се сетих, че самата служителка, с която говоря, едва ли е лично виновна и й се извиних  Embarassed Не можа да ми каже нищо конкретно повече.

Меридит, относно това, дали да се започне по-рано работа...труден въпрос с много и нееднозначни отговори. Зависи от приоритетите ти.
Пиша си моето мнение, базирано на опит и обучение по въпроса:
1. При децата до 2 годинки се осъществяват много важни психически процеси, които след това влияят на изграждането им като личности, на това, дали ще станат страхливи, срамежливи или уверени в себе си хора. Доказано е, че децата, които са прекарвали повечето време с мама до 2, че и до 3 годинки в последствие стават хора, уверени в себе си, с много по-малко комплекси, а и са с по-високо IQ. А според езотериката аурата на бебето почти до годинката е част от аурата на майката и то има вопиюща нужда от мама. Ако аурата се раздели, се наранява психиката и на детето, и на майката, а това има дълготрайни последствия. Естествено много хора отричат тези неща и казват, че са измишльотини, защото така им е удобно, за да оправдаят избора си. За вредата от разделянето на мама и бебето до 2 годинки може още много да се пише, но в края на краищата, всяка майка може да го усети със сърцето си и да решава.
2. От друга страна, в днешно време, безпаричието притиска всички и е нормално, ако парите не стигат дори за храна, майката да реши да започне работа.
3. Моята лична позиция е, че ще щом  за момента имаме пари  за храната и нуждите на детето, нашите нужди ще минат на заден план, за известен период и ще си стоя да си я гледам. Това е последното мое дете, на което ще имам възможност да се радвам и да му дам цялата си любов, време и внимание. После цял живот ще работя, но миговете с малката няма никога да се върнат и не мога да си ги купя с парите, които ще изкарам, ако започна работа сега. Е, ако стоях пред заплахата да загубя работата си или пък ми предложат нещо, което никак не е за отказване бих помислила. Но ще трябват доста сериозни доводи в полза на работата, за да се откажа от първите годинки на Мимка. Така че, засега съм си с нея.
Това е моето мнение. Имам още много да кажа по въпроса, но не искам да досаждам, че и без това съм една от най-досадните тука   #2gunfire Joy

# 534
Много добре казано  LaMariposa  Peace ...аз съм на същото мнение...просто исках да чуя и вие какво мислите по този въпрос..защото познавам майки които тръгнаха една седмица след като са родили и това не е от безпаричие....но всеки сам решава   Peace
Не даде никаква идея за колажа ,заглавие ..хайде пиши...нищо че си една от най-досадните тук /майтапя се/ ...след мен  Joy

# 535
Здравейте на всички мами. Редовно следя вашите теми но и така не съм се включвала. Като стана дума за ясли искам да ви запитам ако някой вече е мнал от там, макар че имаме много време до започване на ясла обмислям как ще стане. Чувала съм че майките пускат децата си 1 месец по рано на ясли за да могат да свикнат, но в същото време прочетох че ако го пусна 1месец по рано трябва да си прекратя майчинството и да започна работа, но така как ще мога да си я вземам по рано, защото знам че в началото не седят по цял ден, а не вярвам работодателят ми да ме пуска да си ходя. А по принцип искам да си я гледам до края на майчинството та дори ако мога и до 3 години ако съществува някакъв вариант.

# 536
Добре дошла , dida1001  Hug!На този въпрос ще ти отговорят майките с по големи дечица  Peace...аз все още не съм запозната ...точно това питах и аз преди малко....знам само че една приятелка пусна детето си на ясла, но без да уведомява своя работодател и така продължи да си взема майчинството.Но какви други варианти има не знам ...

# 537
  • до една звездичка
Добре дошла , dida1001  Hug!На този въпрос ще ти отговорят майките с по големи дечица  Peace...аз все още не съм запозната ...точно това питах и аз преди малко....знам само че една приятелка пусна детето си на ясла, но без да уведомява своя работодател и така продължи да си взема майчинството.Но какви други варианти има не знам ...

че то майчинството не и го плаща работодателя, за какво да го уведомява?

# 538
٠•● Dega ●•٠   не знам за какво трябва да се уведомява работодателя.....така знам от нея....пък и нали вас питаме!

# 539
Ако дадеш детенцето си на ясла, преди да е навършило 2 г., но не се върнеш на работа, трябва да се обадиш да ти спрат майчинството, вече директно в НОИ ли трябва или е достатъчно да уведомиш работодателя, той да ги информира, нямам идея. Но ако не направиш това, в един момент може да се наложи да връщаш тези майчински с ужасни лихви. За Варна се говори, че НОИ-то периодично вземат информация от яслите за дечица, които са под 2 години и правят проверки на майките. Това най-вероятно е заради хроничния недостиг на места в яслите в големите градове, да не би някоя майка да има неблагоразумието да пусне детето си на ясла и "нахалството" да си стои вкъщи и да получава двойна субсидия. Пък че кой работодател ще те търпи да отсъстваш непрекъснато в началото, никой не го вълнува.
А ако дадеш детенцето преди 2 г. възраст и се върнеш на работа, си запазваш 50% от майчинството. Ако имаш свестен работодател и кризата и него не го е ударила, решение може да е следното: връщаш се на работа, излизаш в обикновен платен отпуск /натрупал ти се е по време на майчинството/ и си вземаш него и 50-те % майчински.  Трябва все пак да се провери дали няма някаква спънка да се направи този вариант.

Иначе текстът в Кодекса на труда е следният:
"Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст
(загл.изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.)

Чл.164. (1) (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете."

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 17:37 от Dandi

Общи условия

Активация на акаунт