НЛП или Нервно лингвистично програмиране

• 52 484
  • 213
  •   1
Отговори
# 60
НЛП метод за самопрограмиране ли е, или метод за програмиране на другите? Или и двете? newsm78

# 61
Lilian_V , първо да ти благодаря за темичката ..е много е обнадеждаваща   bouquet и много дтимул ми даде да си призная. Историята на Винцето е уникална и на другите момичета. За Дона Идън не съм я изучила подробно но ми се струва, че има нещо общо но може и да няма.

krem-karamel , може би и двете. Съвсем случайно вчера една съседка ми каза, че ги обучавали по този метод а продават прахосмукачки от 6000 лева. Имало хора дето правят луди пари и продават по няколко броя на месец но има и такива дето и една не могат да продадт и явно тези без продажбите не могат да програмират както трябва.

# 62
  • София
krem-karamel И двете! Само, че ние нямаме интерес към вторият в тази тема за момента Simple Smile

Както каза
Интересна тема, за любопитни жени. Както всеки метод, и този може да се използва за добро, или за други неща.
Освен в медицината, НЛП се използва в съвремието предимно в рекламите, препоръчват го и за справяне със жените при което както твърдят майсторите те безотказно и неусетно се навиват за секс.
Дали  newsm78 НЛП е полезно или коварно - решете сами. Laughing

Метода се изпозлва в рекламите и наистина може, ако си мъж и владееш добре НЛП да манипулираш жени да става на твоето, т.е да спят с теб.
Но пък когато човек познава метода е възможно да се предпазва, защото веднага разбираш, че си подложен на манипулация.

Има неща в НЛП, които не са кой знае колко нестандартни, по-специално сетивните модалности, движенията на очите, думите и изразите, които използват хората в различните модалности, и например всичко това може да се използва от един добре обучен човек по време на презентации и т.н.

- Къде е тънката граница между това да накараш някого да направи нещо и да го манипулираш?
- Няма такава граница. Тук въпросът е в отговорността. Ние, знаейки как да въздействаме на хората, можем да продадем всичко на всеки. Отговорността принадлежи на този, който използва инструмента за убеждаване. Ние обясняваме на обучаващите се какво се случва след продажбата. Човек винаги разбира когато е бил изманипулиран недобросъвестно, или е накаран да извърши нещо против неговите интереси.
В следващия момент той намразва манипулатора и разказва на всички за това.. Логично е „измаменият" да не поддържа вече взаимоотношение с недобронамерения манипулатор.
Съвременният бизнес е построен на принципа на дългосрочните взаимоотношения. Предишните разбирания отпреди 15 години „взимай парите и бягай" вече не работят и в България. И все пак има много начини за груба манипулация. ..... От тук: http://www.nlp.bg/events/Мозък  … 1078;и-/30/

Ето цел на темата да достигнем ниво на което не може да сме подвласни на манипулации.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 11:56 от Lilian_V

# 63
Lilian_V , не мисля че си манипулаторка  Wink по -скоро си магнетичен човек а с такива хора ти е драго на душата да общуваш и да си пазаруваш. Така си мисля ....... В този ред на мисли моя близка си купува банани от само една жена и то от друг квартал. Казвам на пазарчето при нас има няколко места с банани и в хипермаректа а тя е категорична че тези банани не са като онези. Хубаво е че се разбираме и може да ми разкаже за това бананско приживяване. Едва ли онази женица дето продава банани е манипулаторка а по-скоро е светъл човек.

# 64
  • София
Lilian_V , не мисля че си манипулаторка  Wink по -скоро си магнетичен човек а с такива хора ти е драго на душата да общуваш и да си пазаруваш. Така си мисля ....... В този ред на мисли моя близка си купува банани от само една жена и то от друг квартал. Казвам на пазарчето при нас има няколко места с банани и в хипермаректа а тя е категорична че тези банани не са като онези. Хубаво е че се разбираме и може да ми разкаже за това бананско приживяване. Едва ли онази женица дето продава банани е манипулаторка а по-скоро е светъл човек.

Hug Благодаря ти за милите думи! Определено смятам, че съм светъл и добър човек, т.е опитвам се. Между другото в този род мисли бих искала да кажа, че при хора като нас, които се интересуват от духовни практики НЛП по скоро е средството за лично осъвършенстване, отколкото начин за увеличаване на продажбите. Самата сила на подсъзнанието привлича успех и светлина около нас и както всички знаем Вселената има достатъчно за всеки.

# 65
Здравейте, момичета!  Hug

kerm-karamel, както са ти отговорили преди мен - и за двете се използва. Имам едни клиенти - фирма за корпоративни обучения, та те обучават продажбени отдели в различни компании като използват НЛП практики. Аз лично се занимавам с маркетинг и от професионален интерес "изследвам" НЛП методите в рекламата, наред с всички останали рекламни похвати, но никога не бих си позволила да ги дискутирам в тази тема. За целта има достатъчно форуми за Маркетинг и реклама.

Смятам че ролята на нашата тема е да си помогнем да се самоусъвършенстваме и развиваме духовно, и влизам тук с такава цел, което мисля личи и от постовете ми.   bouquet

# 66
Благодаря за отговорите bouquet
И все пак не мисля, че е възможно да накараш (т.е. програмираш) някого да извърши против волята си нещо, което не желае. Или поне не е толкова лесно.
Добра прахосмукачка вече може да се купи и за по-малко от 100 лв. Не виждам как някой ще се излъже да даде не 1000, а цели 6000 лв. за подобна стока newsm78
И най-обиграните в НЛП доста зор ще видят докато успеят да подведат и 1 клиент да олекне с такава 4-цифрена сума...

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 13:44 от krem-karamel

# 67
  • Universe
Присъединявам се и тук  Wink
Повечето сте познати муцунки  Hug
Lilian_V, благодаря за темата   bouquet
На всички - желая успех

# 68
Момичета, само да споделя, че разказах в другата тема за случката, базирана на техниката за посяване на пари, предоставена от lenny_pld, за която бях споменавала в началото на нашата тема. Пускам линк тук за всеки, който се интересува

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=424158.new#new

Случката с техниката за писане на 1 желания по 21 пъти на ден в продължение на 21 ще я разкажа отново там по-късно. Тя ме научи на важен урок относно ограничаването на потенциалните възможности, което дискутирахме снощи тук по повод едно питане на Вела. Peace

# 69
  • София
Прочетох историята ти и отново  smile3501 smile3501 smile3501 ! Направо се радвам на успехите ти! Много се радвам, че избра тази тема!

lenny_pld - Добре дошла и много благодаря за пожеланието !

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 15:28 от Lilian_V

# 70
Смятам че ролята на нашата тема е да си помогнем да се самоусъвършенстваме и развиваме духовно, и влизам тук с такава цел, което мисля личи и от постовете ми bouquet
Разбира се Peace
А за това, че има и такива, които използват недобросъвестно метода е отделен въпрос.
А за вас се радвам най-искрено  bouquet

# 71
Чета темата от самото и създаване. Първоначално мислех да не пиша за да не ви дразня, защото виждам, че гледате на НЛП откъм добрата страна и сте добронамерени.

Едно е да работиш върху себе си, а съвсем друго - да въздействаш на други хора, пък дори за тяхно добро. Не мисля, че който и да е човек е в състояние да преценени кое е добро за някой друг, нито да се намесва в личните му житейски уроци.
Затова не харесвам НЛП.

Имам едни клиенти - фирма за корпоративни обучения, та те обучават продажбени отдели в различни компании като използват НЛП практики.
Използването с цел лична облага на гърба на хората е наистина много грозно.
Аз пък съм срещала в интернет коментари на млади момчета, които обсъждаха НЛП като метод да вкарат някое момиче в леглото си.

# 72
  • София
Чета темата от самото и създаване. Първоначално мислех да не пиша за да не ви дразня, защото виждам, че гледате на НЛП откъм добрата страна и сте добронамерени.
Едно е да работиш върху себе си, а съвсем друго - да въздействаш на други хора, пък дори за тяхно добро. Не мисля, че който и да е човек е в състояние да преценени кое е добро за някой друг, нито да се намесва в личните му житейски уроци.
Затова не харесвам НЛП.
Използването с цел лична облага на гърба на хората е наистина много грозно.
Аз пък съм срещала в Интернет коментари на млади момчета, които обсъждаха НЛП като метод да вкарат някое момиче в леглото си.

Подкрепям!  Peace Обаче, НЛП през нашата призма е доста силно средство за самоусъвършенстване.

А тези, които използват НЛП само за лична изгода и камо ли за това да вкарат някой в леглото си, идея си нямат за кармични уроци или пък нарушаване на вселенски принципи и рано или късно ще разберат.
Повечето от нас, които пишем тук спазваме Вселенският закон:

намерих нещо, за непосиканото добро , казано от Светлана Тилкова Hug
"- И още нещо - един от вселенските закони, за които ми е разрешено да кажа, е: Не прави непоискано добро. Защото този, на когото го направиш, става враг, без да ви моли, сте видели негова слабост и подсъзнанието вместо да ви е благодарен, си казва: откъде накъде. Девет години ми трябваха на мен, за да осъзная смисъла на този закон. Казвах си, че не може да е така. Докато не се посипаха удари от хора, на които съм правила непоискано добро. Леля Ванга стриктно спазваше този закон."
Тя лично, не ми е от любимте астроложки, защото  работи на комерсиално ниво...но е казала истината за закона ,за непоисканото добро
[/b]

И от тук: http://angprotempore.blogspot.com/2009/08/blog-post_26.html

" ...Един човек отишъл до Буда и го питал няколко пъти:
"УЧИТЕЛЮ, чух че си много мъдър, научи ме, КАК ДА ПОМАГАМ НА ХОРАТА?"
Буда му отговорил:
" ЗА ДА ПОМАГАШ, трябва да те има. Не можеш да помогнеш, ако не съществуваш"- и потънал отново в медитация.

когато някой е решил да направи добро, той би го направил дори да не са го искали от него. като направи човек добро, той и се чуства добре.

да, но обичта към ближния не те освобождавала от вселенския Закон за непоисканото добро. а той гласи -

"Твори само поискано добро, за да го получиш

Библията ни учи, че да правиш добро е най-висшето благо на този свят. Да, така е, но само когато доброто е поискано, а не дадено насила. Само и единствено поисканото и оценено добро, което винаги трябва да бъде заплатено, дори с едно цвете или с едно изречено в очите "благодаря", скоро ни носи същото добро от човека, на когото сме помогнали, или от някой друг човек, към когото сме се обърнали с молба за помощ ние самите. Поискано добро е само това, което човек е поискал от нас директно, очи в очи, не чрез други хора, и не като върви около нас и мърмори досадно, за да ни предизвика да му помогнем. "

една поговорка тибетска казваше : "Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие".

"Не прави непоискано добро. То задължително ще ти бъде заплатено със зло

Законът е труден за разбиране, защото смисълът му противоречи на библейските закони. Свикнали сме, а и са ни учили да раздаваме добро винаги, когато видим, че можем да го сторим. За съжаление, ако това добро не е поискано, когато отмине моментът на нечия безпомощност, той, получилият нашата помощ, започва да ни мрази, защото сме му помогнали виждайки го в момент на негова слабост. Ако ни се наложи да потърсим неговата помощ след време, той ни обръща гръб, желаейки да види как, като сме толкова силни, ще се справим сами. Обикновено даденото непоискано добро ни печели врагове, затова не трябва да го даваме в момент на обзело ни вдъхновение. "

трябваше ми много време да осмисля последствията и да се убедя, че тези закони наистина действат. това беше моят урок за цял живот и дано никога повече по никакъв повод не повторя тази грешка.
Simple Smile

"За пътят към Ада - туй всеки го знае -
осипан бил със добри намерения.
И аз си го знаех, но пак се подлъгах -
и пак се забърках в трагедия.

И е доста обидно, и доста боли,
когато, загрижен за други,
оказваш се целен с отровни стрели
без да имаш най-малки заслуги.

И горко съжаляваш, и се чудиш защо,
как можа точно тъй да се случи?
Ти си мислеше само, че правиш добро.
Затуй пък... си го получи. " ..."

Ние гледаме тук по различен начин на НЛП и дори много го преплитаме с други подобни идеи като Подсъзнанието може всичко...

Искам да припомня и Причината за следствието от Седемте Херметични принципа:

VI. ПРИНЦИПЪТ НА ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО
"Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона." Кибалион

Този Принцип олицетворява факта, че съществува Причина за всяко Следствие и Следствие от всяка Причина. Той обяснява, че "всяко нещо се Случва в съответствие със Закона", че нищо никога не се случва "просто така", че не съществува такова нещо като Случайност; че макар и да съществуват различни нива на Причина и Следствие, по-горното доминира над по-долните нива и нищо никога не може да се изплъзне на Закона. Херметиците познават изкуството и методите за издигане над обикновеното ниво на Причина и Следствие до известна степен и с помощта на ментално издигане до по-високо ниво те се превръщат в Причинители, вместо в Следствия. Обикновените хора са носени, подчинени на обстоятелствата; волята и желанията на другите са по-силни от тях. Наследственост, внушение и други външни причини ги движат като пешки върху шахматната дъска на Живота. Майсторите обаче, издигайки се до горното ниво, владеят своите настроения, характери, качества и способности, както и заобикалящата ги среда. Те помагат да се ИГРАЕ ИГРАТА НА ЖИВОТА, вместо да бъдат играни и тласкани от чужда воля и от заобикалящата ги среда. ИЗПОЛЗВАТ Принципа, вместо да бъдат негови инструменти. Майсторите се подчиняват на Причиняването на по-висшите нива, но помагат да се УПРАВЛЯВА на собственото им ниво. В това твърдение се съдържа концентрираното богатство на Херметичното познание - който може, да го прочете

А по темата на момченцата и за секса... скоро ще пусна един доста обширен пост за момичетата... Той и моят мъж като се запознахме ми пусна зарибявка от НЛП Simple Smile
Има една история за елфи дето я използват доста за лична облага...

Обещавам да пиша по темата скоро.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 17:07 от Lilian_V

# 73
multimodal, по скоро не трябва да харесваш тези, които си служат с метода за манипулация с цел лично облагодетелстване. За това, че някои го използват с користни цели не е виновен самия метод. Така, че проблема не е в метода, а в тези които си служат с него Peace
Не е користна цел, а най-чисто намерение да желаеш да закупиш изгодно жилище, визуализирайки бъдещия дом.

Другото обаче - програмиране на някого да олекне с 3- или 4-цифрена сума, закупувайки стока или уред, които при нормални обстоятелства не би закупил, е изключително издевателство на чужд гръб.

# 74
multimodal, по скоро не трябва да харесваш тези, които си служат с метода за манипулация с цел лично облагодетелстване. За това, че някои го използват с користни цели не е виновен самия метод.

Визуализациите и положителното мислене какво общо имат с НЛП?
Освен че е създаден на базата на тези древни прийоми, които наистина работят.
С тази разлика, че те се ползват за самоусъвършенстване, а не за манипулация.

Момичета, помислете какво всъщност седи в основата на НЛП - дали са идеални целите на този метод, след като той дава възможност на ползващите го да се намесват и да управляват живота на другите?

Общи условия

Активация на акаунт