НЛП или Нервно лингвистично програмиране

• 52 474
  • 213
  •   1
Отговори
# 75
  • София
multimodal

Ами аз мога да споря много на тази тема, но не искам да оспамя темата, по-принцип можеш и да визуализираш лоши неща и те да се случват, но тук вече съвсем ще се отплеснем... ако някой иска да вреди той ще намери начина да го направи...  Не е това целта на темата...

А за НЛП - информирането в тази област може да бъде много полезно. Има какво да се научи и определено е от полза! Но ! Този, който се занимава с това се нуждае от  сериозно замисляне за това дали нещото е възможно, реално, дори почтено като желание.
Всъщност вижте какво открих туку що: http://kimglowfishinsider.blogspot.com/2009/04/blog-post_27.html

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 17:27 от Lilian_V

# 76
Случката с техниката за писане на 1 желания по 21 пъти на ден в продължение на 21 ще я разкажа отново там по-късно. Тя ме научи на важен урок относно ограничаването на потенциалните възможности, което дискутирахме снощи тук по повод едно питане на Вела. Peace

Описах и тази случка в темата за Подсъзнанието. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=424158.390
Там ме поправиха, че всъщност това е техника за писане на афирмации, което наистина е по-коректно, но в случая моята афирмация съвпадаше с моето желание. Laughing

# 77
  • Universe

Момичета, помислете какво всъщност седи в основата на НЛП - дали са идеални целите на този метод, след като той дава възможност на ползващите го да се намесват и да управляват живота на другите?

multimodal, зависи от отправната точка Peace Пишещите тук са наясно за връзката между намесата и кармичното обременяване, а също така и с теорията за непоисканото добро.
Всъщност науката  даде на човечеството атомът за мирни цели, но тя роди също Хирошима и Нагазаки.
Дарбата се превръща в проклятие, когато не се управлява с чисто сърце.

Основният принцип на тетралектиката е: Всичко е противополжности, които се раздвояват, за да се удвоят. Може ли да съществува взаимодействие, без да съществуват елементи /противоположности/ и обратно, може ли да съществуват противоположности, без да си взаимодействат. Отговорът е - не може и за двата случая. В първият случай няма да съществува движението като действие, защото ще има абсолютна, бездиханна празнина /абсолютно нищо/. Във вторият случай съществуват ли противоположности, те непременно ще си взаимодействат. Какво излиза, че без противополжности е невъзмжно както движението, така и образуване на цялостни системи – невъзможен е света. Тетралектичният закон е всеобхватен, защото чрез обобщаващото си субективно единство /Тетралектичната схема/ обхваща обективното многообразие на материалните структури и форми, което е предпоставка за съществуване и развитието на огромното системно разнообразие и намиране взаимовръзката между всички системи на света като Всеобща теория на системите.  - http://begetron426.blog.bg/nauka/2009/04/28/tetralektichen-otgov … ektikata-o.328075

# 78
  • София
lenny_pld - Лелеле направо ме разби с това за  тетралектиката. Чета, препрочитам и пак не мога да го разбера добре.  Laughing Дори не бях чувала до сега тази думичка.  Heart Eyes

# 79
  • Universe
lenny_pld - Лелеле направо ме разби с това за  тетралектиката. Чета, препрочитам и пак не мога да го разбера добре.  Laughing Дори не бях чувала до сега тази думичка.  Heart Eyes

Лили,  Heart Eyes едно от образованията ми е философия  Crazy
Тетралектиката на природата е продължение на диалектиката, за да се превърне тя във Всеобщ закон на съществуването и развитието.

И, за да не спамим - ето ти малко домашно  Joy - Тетралектика на природата - рeзюме

# 80

multimodal, зависи от отправната точка Peace Пишещите тук са наясно за връзката между намесата и кармичното обременяване, а също така и с теорията за непоисканото добро.
Всъщност науката  даде на човечеството атомът за мирни цели, но тя роди също Хирошима и Нагазаки.
Дарбата се превръща в проклятие, когато не се управлява с чисто сърце.

Пиша тук, защото се опасявам, че грешите в оценката си.
НЛП дава много възможности, от които духовно израстналите нямат нужда. Просто защото вече ги познават, не в тази форма разбира се.
Утвържденията, положителното мислене, визуализациите... са много древни методи. ПОлзвани са много успешно от определени хора.

Днес попадам на предложения в интернет да те научат "как да общуваш, за да си постигнеш целите". Във всички обучения, на които попаднах, не срещнах нищо свързано с духовно усъвършенстване. Известно ми е, че времето в което живеем, е такова. Именно това ме плаши - силно оръжие в ръцете на хора, които не са готови за това..

# 81
  • София
НЛП дава много възможности, от които духовно израстналите нямат нужда. Просто защото вече ги познават, не в тази форма разбира се.
Утвържденията, положителното мислене, визуализациите... са много древни методи. ПОлзвани са много успешно от определени хора.

Днес попадам на предложения в интернет да те научат "как да общуваш, за да си постигнеш целите". Във всички обучения, на които попаднах, не срещнах нищо свързано с духовно усъвършенстване. Известно ми е, че времето в което живеем, е такова. Именно това ме плаши - силно оръжие в ръцете на хора, които не са готови за това..

Поради зараждащият се дебат искам да кажа моята гледна точка, защото аз пуснах тази тема и пиша доста в нея.

Не знам защо или хората имат интерес към целите си или пък определят НЛП като манипулативно и вредно.

Независимо дали ние пишем тук или не, ако някой иска достъп до тази информация за да вреди ще си я намери в Интернет, в книжарницата и навсякъде. Тя не е забранена и е абсолютно достъпна до всекиго.
Не е моя работа да коментирам кой с каква цел я използва.

Какво е НЛП за мен? Повдигна се въпроса, че не е свързан с духовните практики и че всъщност духовно израснал човек няма нужда от НЛП... ето моята гледна точка.. когато се запознах с НЛП преди 6-7 години не го разбрах... и естествено и не го използвах... през годините обаче се докоснах до всякакви други източни и не такива теории и практики... и се върнах пак на НЛП, защото ...
вече смятам, че мога да държа стабилно енергийно състояние и да се грижа за него, защото преоткрих визуализациите и утвържденията за да реализирам мечтите си... намерих мира в себе си... и съм щастлив човек...

НЛП ми помага основно в работата ми и то не за да манипулирам хора, а защото подобрява общуването ми и разбирателството с другите хора. Аз на ден имам срещи с около 10 до 30 човека. Няма по добър начин описващ как да се поставиш на мястото на друг човек. Аз работя по проекти и общувам с всякакви хора по техните проекти и техните проблеми. Преди време се обяснявахме с дни докато разберем, че говорим за едно и също нещо, но се изразяваме различно. Доста по лесно е когато общуваш с мисловен тип човек на неговият език, или пък със сетивен и т.н.. Аз не убеждавам човека в нещо, а просто си върша работата и използвам НЛП за по-лесно предаване на информацията към човека отсреща.

А защо общо взето пишем на един език с повечето участници в темата, то е защото знаем, че Пол Макена е заимствал от НЛП, както и много други за които си говорим в Подсъзнанието може всичко. Според мен темата е за НЛП и е много полезна добавка към другата ни тема. Да си програмираш успеха, когато си и духовно израстнал си е направо супер, защото много точно си дефинираш важните неща и си следваш стъпките една по една. Ето аз примерно в последната година след като се вслушах в себе си родих една идея, нещо, което не е правено до сега и сега много добре ми дойде да си припомня НЛП, защото мога да си го програмирам успешно от самото начало.

Цитат, който съдържа и голяма част от моето мнение:

Всеки от нас има своя собствена "карта" на света. На нея е изобразено всичко, което протича в живота ни и има значение за нас, всички наши чувства, личният ни опит.. Всеки път, когато се опитваме да разберем обкръжаващият ни свят, ние работим с тази карта. Територията е самата действителност, а картата - начинът, по който осъзнаваме тази действителност или това е субективното възприятие. Приемането и разбирането на тази идея е от изключителна важност за вас. Тя ви предпазва от потребност да влизате в излишни спорове, да се борите за неща, които са безсмислени и да пестите време, оползотворявайки го по най- добрия за вас начин. Лежи в основата на добрите взаимоотношения с околните и на вътрешната борба с гнева. Така вие ще разберете, че това което мислят другите е свързано не със истината за самата действителност, а с техният личен опит, желания и надежди. Всеки е прав от своята гледна точка, тъй като тя именно отразява личното му битие. Това, което е добро за вас, не е задължително да е добро и за другите. Знаейки това, вие ще бъдете наясно, че противоречивите мнения на другите не застрашават вашите идеи и постепенно ще се научите да разбирате силата и качествата на събеседника си дори само по начина, по който той възприема света. А това ще ви освободи от гнева и ще върне вашата сила.....

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 02:52 от Lilian_V

# 82
Визуализациите и положителното мислене какво общо имат с НЛП?

Общото е, че НЛП може (би следвало да може) да се прилага и комбинира заедно с други методи.

Момичета, помислете какво всъщност седи в основата на НЛП - дали са идеални целите на този метод, след като той дава възможност на ползващите го да се намесват и да управляват живота на другите?

Всеки медал има две страни - хубава и лоша.

# 83
Здравейте, момичета!  Hug

Искам да поздравя с цитата по-долу всички, които работят върху постигането на своите успехи в личен, духовен, професионален и финансов план. Не гласи нещо ново, но за сметка на това много ми харесва как е казано:

"Мислиш ли, че ще загубиш, ти вече си загубил.
Животът ясно ни показва, че успехът започва от стремежа за победа, а той се ражда първо в ума. Щом мислиш, че си аутсайдер, ти вече си отхвърлен. Да литнеш, трябва първо да зарееш мисълта си към небето. Мисли, че заслужаваш своята победа, за да победиш. Най-силният не винаги печели, но рано или късно се оказва, че победителят е знаел как ще постигне своята победа и се е готвил за това.
Ще направиш всичко, ако вярваш , че можеш."

Източник: http://www.uspeh.bg/index.php?show=item&item=81

lenny_pld
, искрено ти благодаря за линка за тетралектиката - даде ми отговори на някои отдавнашни чуденки относно диалектиката!   bouquet

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 13:36 от Кафе с Канела

# 84
  • Universe
За ползващите руски език една аудио  книга - http://kinozal.tv/details.php?id=355956
Роберт Дилтс - Фокусы Языка. Изменение убеждений с помощью НЛП  / Бизнес / RUS / 2009 / MP3 / 96 kbps[/b]

Описание: В бестселлере известнейшего специалиста по нейролингвистическому программированию Роберта Дилтса отражены достижения в области НЛП за последние два десятка лет. Издание содержит систематическое описание основных речевых паттернов, применяющихся для создания у человека новых убеждений и изменения уже существующих, с примерами из реальной практики и различными упражнениями для усвоения изученного материала. Аудиокнига предназначена для специалистов по НЛП и краткосрочной психотерапии, психологов, врачей, педагогов, культурологов, топ-менеджеров, но будет также полезна всем интересующимся.

Треклист:
00. Предисловие
01. Язык и опыт
02. Фреймы и рефрейминг
03. Группирование
04. Ценности и критерии
05. Убеждения и ожидания
06. Базовая структура убеждений
07. Внутренние состояния
08. Мысли-вирусы и метаструктура убеждений
09. Применение системы паттернов
10. Заключение

Кафе с Канела,  bowuu

# 85

Напълно те подкрепям  bouquet Някои хора, без да са чели за НЛП, имат талант да влияят на другите с цел(разбира се).  И щом говорим за НЛП, трябва да помислим и как да открием, ако някой се опитва да ни повлияе:twisted: И като се сетя за всички реклами, повечето от които са на този принцип, то неминуемо може да си даден частична представа колко ни манипулират и колко сме подвластни. Ами вестниците, новините - само ни заливат с черна хроника и после се чудим защо българите са нещастни и депресирани Confused

# 86
  • София
Интресно,като за моят случай как се практикува ?

Какъв е случаят?

Аз в момента съм на вълна правене на пари  Laughing

Чета "Аз ще ви направя Богат" на Пол Макена и слушам всеки ден медитацията.

Да си позволя да се запиша в темата с това, че и аз съм на същата вълна в момента.  Laughing

П.П. Стигнах до историята на Кафе с Канела (допи ми се кафе с канела Simple Smile) със закупуването на жилището и довечера ще почна да визуализирам себе си и семейството в така харесано от мен апартаментче в почивния комплекс, откъдето се завърнахме вчера.  Laughing

Да кажа, че откакто се запознах с техниките на Силва, които всъщност бяха първото нещо, с което се запознах с тематиката за подсъзнанието, почнах да ги прилагам. не съм била много настоятелна, на моменти някак се задълбавам и после спирам, но си давам сметка, че много от нещата се случиха точно така, както си ги представях, мечтаех и визуализирах. Много са и няма смисъл да ги изреждам, но нашето съзнание е голяма работа.  Laughing

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 13:26 от sVeshti4ka

# 87
Здравейте момичета, прочетох темата , но някак не разбрах точно как се работи с НЛП. Съзнавам , че сигурно звуча тъпо, но бих искала да си разясня нещата. Това което аз разбрах , е - поставяш си конкретна постижима цел, обмисляш я от всички страни, започваш да правиш конретни стъпки за нейното изпълнение.  Не разбрах как точно с НЛП си помагам да бъде осъществена тази цел. С визуализации, утвърждения или др. Напремер в момента обмислям идея за собствен бизнес , с което се надявам да изпълня мечтата си да работя за себе си. Бихте ли ми дали конкретен пример за това как да си помогна чрез НЛП.
Благодаря на тези който имат търпение на ми обяснят.

# 88
Пропуснала съм я тази тема, затова ще се върна сега да я прочета и ще я следя занарпед. Нямам почти никакво познани по НЛП, но искам да науча повече. Би би било много от полза в работното ежеднениве - така или иначе там манипулаторите са много и с всячески подходи, а на мен одавна ми е омръзнало да обяснявам и разяснявам - сега предпочита с минимум усиля, да постигам максимум спокойствие и нормален работен процес...

# 89
Момичета, привет!  Hug

Добре дошли на новоприсъединилите се!  bouquet

Приключих  „Успехът и парите” на Кехоу и за тези, които се интересуват ще споделям опита си с тази книга, като ще описвам моментите, които са ми направили най-силно впечатление в реда, в който са изложени в книгата.

И така, след като преразгледате своите убеждения относно парите, както съм упоменала в поста си за раздела „Ново ниво на мислене” логично следва да промените или да се освободите от тези, които ви дърпат назад: „Вие не сте подвластни на това, което ви се е случило в миналото, освен, ако не вярвате, че сте. С тази нова система можете да се освободите от всякакви минали условности или ограничаващи обстоятелства, като просто смените мислите и убежденията си. Променяйки тях, вие променяте всичко. Бъдещето, пред което ще се изправите, не е предопределено и нищо в него не настъпва случайно.”

Трите основни метода за смяна на убежденията, които Кехоу предлага са следните:

1.   Преразглеждане на миналото – според автора не е нужно да губим време в търсене на отговори в миналото относно ограничаващите ни убеждения. По-скоро трябва да го инвестираме в това да търсим там примери, които ще ни послужат да заменим старите негативни убеждения с нови, положителни такива. Например, ако сме си изградили негативното убеждение, че „аз нямам въображение”, потърсете в миналото си примери, които подкрепят обратната теза, а именно, че притежавате въображение. Стъпвайки на тази база, изработете си ново, положително убеждение „аз имам въображение.”

2.   Запечатване – Новите убеждения, както многократно е споменавано в темите за Подсъзнанието, се нуждаят от грижи, за да покълнат. Кехоу съветва, давайки пример с наизустяването на таблицата за умножение, да отделяме по 5-10 минути дневно за концентрация върху някое убеждение. След като го формулирате, опитайте се да го почувствате. Изолирайте се от всичко останало и се фокусирайте върху новото си убеждение. „Нека утвърждението, емоционално наситено и почувствано, оживее вътре във вас.”
Повторението на утвърждението, независимо на глас или наум, е от изключително значение, защото активира неврологичните пътища. Не се насилвайте и не подлагайте на съмнение новото си убеждение. Опитайте се да му се насладите и почувствайте силата му. Тук Кехоу казва нещо, което се различава от коментираното от него повтаряне на утвържденията по няколко пъти на ден в „Подсъзнанието може всичко”, а именно: „Когато приключите упражнението, не обгръщайте с внимание утвърждението, не се замисляйте отново за него, не се чудете дали е истина. Изключете го от ума си до следващия ден, когато ще повторите процеса.”

3.   Действие – „Ако сте бедни и искате да имате повече пари и се опитате да си създадете убеждение за изобилие, докато все още изпитвате нужди, започнете да демонстрирате изобилие. Направете някакво символично действие, за да докажете на света около вас и на себе си, че се променяте.” Например – можете да отделите средства за благотворителност или да се поглезите с нещо дребно. Независимо колко малко или незначително изглежда действието, то трябва да присъства в процеса, защото само така до подсъзнанието ще стигне сигнал, че новите реалности заемат мястото си. 

Здравейте момичета, прочетох темата , но някак не разбрах точно как се работи с НЛП. Съзнавам , че сигурно звуча тъпо, но бих искала да си разясня нещата. Това което аз разбрах , е - поставяш си конкретна постижима цел, обмисляш я от всички страни, започваш да правиш конкретни стъпки за нейното изпълнение.  Не разбрах как точно с НЛП си помагам да бъде осъществена тази цел. С визуализации, утвърждения или др. Например в момента обмислям идея за собствен бизнес , с което се надявам да изпълня мечтата си да работя за себе си. Бихте ли ми дали конкретен пример за това как да си помогна чрез НЛП.
Благодаря на тези който имат търпение на ми обяснят.

Да, pavlina3, правилно си разбрала. Поставяш си конкретна цел, трябва да вярваш, че е постижима за теб, макар и да звучи неизпълнима за околните (аз самата съм дала пример в началото на темата за такава цел) и започваш да работиш за нейното изпълнение. Изследваш убежденията си, създаваш си утвърждения, които работят за теб, визуализираш...Разбира се, трябва и да има действие. В противен случай според мен изпадаш в ситуация като анекдота за един човек, който постоянно се молел: "Господи, помогни ми да спечеля от тотото!", но все не се получавало. Накрая небето се отворило и се чул гласът господен: "Хубаво, де, ще ти помогна, но отиди поне един фиш да пуснеш!"

Смятам, че откъсите, които съм се заела да публикувам тук от "Успеха и парите" ще ти помогнат да си изясниш процеса. Засега публикувам моменти от първите глави, но по-нататък Кехоу излага конкретни стъпки как да съставим план за постигането на целта и да работим по изпълнението му. Книгата я има и някъде в нета, в една от миналите теми за Подсъзнанието някой беше публикувал линк. Надявам се отговорът ми да ти върши работа! Hug

Общи условия

Активация на акаунт