С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

• 35 829
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • Лавал-Пловдив
Не е 6 месеца смяната на паспорта в посолството - ние го подадохме средата на юли и ни казаха, че края на септември ще е готов да звъним, но сега се подсетих да се обадя. Значи към 2 месеца.
На другите въпроси не мога да отговоря.  Embarassed

# 76
  • Vaudreuil Canada
Пчеличка официално срока е 2 месеца но обичайно откарва до 4-5-6.
Доколкото знам може да изкарате канадски и да пътува но си носи и българския изтекъл паспорт и пояснява че ще го поднови в БГ - съответно в БГ трябва да го поднови.

# 77
Благодаря за поздравите, момичета  bouquet
Николова, не знам на колко годинки е детенцето, но тук до 2-годишна възраст е забранено да се продават сиропи за кашлица за децата, а не се пропоръчват май до 6-годишна възраст.
Eто какво намерих:

Although cough and cold medicines have been used by children for many years, there is limited evidence supporting their effectiveness in this group. In addition, reports of misuse, overdose and very rare serious side-effects have raised concerns about the use of these medicines in children under 6.
....
There is no cure for the common cold, but there are other ways to help your child feel more comfortable by treating the symptoms- -stuffed-up nose, cough, feeling achy and tired:

* Allow the child adequate restand clear nasal passages;
    * Ensure plenty of clear fluids (for example, water, diluted non-sweetened fruit juice, or clear soups) to prevent dehydration while keeping the throat moist; and
    * Provide a comfortable environment with adequate humidity.

If symptoms do not improve within 6 to 10 days, worsen, or are accompanied by a fever higher than 38 C or by thick mucus (phlegm), consult a health care practitioner.
http://www.hc-sc.gc.ca/dhp-mps/medeff/res/cough-toux-eng.php

Това лично съм го изпробвала. Много отдавна съм спряла всякакви сиропи или лекарства за вирусни заболявания на децата (само при много висока температура бих дала) и винаги оздравяват Peace

# 78
Благодаря за отговорите за паспорта, ще се радвам и други да се включат, дори отговорите да се препокриват. Той по принцип няма намерение да пътува скоро, но за всеки случай да знае с кой паспорт да се заеме да си изкара. А знае ли някой колко е цената на канадския паспорт за възрастен и цената за преиздаване на българския, използвайки услугите на посолството?

# 79
p4eli4ka,
Izviniavam se za latinicata, no imam problem na moia komputer.

Prez mart tazi godina az patuvah s Canadski Passport. Moiat BG pasport e iztekul, no ot Vancouver e ciala idilia da si izkaram nov i kategorichno se protivia da se vkarvam v edna narodna pesen s konsulstvoto.
Reshih da izkaram BG passport v BG (koeto taka ili inache nestana). Moiata lichna karta e validna. Pri vlizaneto v BG dadoh Canadskiat passport, no mi iskaha i BG. Kazah, che shte go podnoviavam v BG. Te me pitaha za lichna karta i az ia dadoh. Durjat na BG dokument, no sega v BG i Evropa moje s lichna karta da se patuva. Na izlizane ot BG niamah nikakvi problemi ili pitanki.
Dokolkoto dochuvam moje bi shte smeniat pasportite i da gi praviat po secured, otgovariashti na USA i Evropeiskite standarti.
Koga shte stane, neznam.

# 80
Николова, не знам на колко годинки е детенцето, но тук до 2-годишна възраст е забранено да се продават сиропи за кашлица за децата, а не се пропоръчват май до 6-годишна възраст.
Този сироп го водят хомеопатичен.  Wink За мен, и не само за мен, не е.

# 81
Dokolkoto dochuvam moje bi shte smeniat pasportite i da gi praviat po secured, otgovariashti na USA i Evropeiskite standarti.
Koga shte stane, neznam.

Сагата за новите паспорти http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4158& … =2&id=0000402 . Вероятно от март 2010 ще издават новите паспорти Peace

Николова, много се радвам, че при вас се развиват добре нещата. И бързо да оздравява малкия юнак Hug Аз знам един бабин лек за кашлица. Не съм пробвала, но са ми казвали, че помага, а нищо не пречи да се опита. Намазваш току що купен вестник /не трябва да е стар/ с течен мед и слагаш на гърдичките като компрес. На сутринта там където е болното място, вестникът е сух Shocked
Иначе и аз не се намесвам нито при сополи, нито при Т по-ниска от 38.5 Peace

# 82
  • На бял кон в Pierrefonds
Привет и от мен от БГ. Дано в Канада времето е хубаво. Ние за лош късмет тук сварихме не толкова добро време, но се надявам да се оправи. Детето прие добре полета. Не ни дадоха кошче и спа на пода в самолета. Загубиха ни всички куфари във Франкурт, но слава Богу се намериха след 12 часа. Започнахме ваканцията не толкова добре, но сега вече профитираме почти на 100 процента.

p4eli4ka, на нас ни отне около 2 месеца за издаване на БГ паспорти от консулството в Отава. Зависи кога тръгва дипломатическата поща. Най-добре се обеди да питаш. Иначе не виждам проблем мъжа ти да пътува с канадски паспорт. Няма да се регистрира в РПУ-то, защото той е БГ гражданин. Цените за издаване на канадски паспорт може да намериш на сайта на Passeport Canada

http://www.ppt.gc.ca/

# 83
Търсят се Java programmmers с опит за голяма фирма в Монреал. Ако някой ваш познат търси такава работа може да му се помогне.

# 84
Момичета, здравейте!
Ние отново сме на канадска земя след три месечен престой в България.
Пътуването ни на отиване не беше никак леко- пътувах сама с бебе и малко дете и нито в самолета, нито на лондонското летище някъде получих дори намек за елементарна помощ - дори напротив много ни проверяваха, количките не ги дават като едно време като слезеш от самолета, та ми се откъснаха ръцете/доста повървяхме - поне 1 км - тук-там има движещи се ленти/, после огромни опашки с бебе на ръце. Зор се добрахме  Grinning

После само мързел и релакс, изкарахме хубава ваканция - за децата също беше много ползотворно време- по цял ден навън само игри. Дори така свикнахме всички, че сега наново се адптираме, затова и чак сега пиша, като ми попремина първоначалния шок, а и бях отвикнала от всякаква домакинска дейност, че доста ми се събра Mr. Green

Да кажа привет на всички нови, списващи, честито на Каролина за най-хубавата новина в розово Grinning

Ние пътуваме с канадски паспорти, бг са изтекли - няма проблем - не съм и подновявала, не виждам смисъл. Регистрация не съм правила за никого, малката все още не беше бг гражданин, но после хеле кметът разреши и взехме егн /един месец чакахме по новите разпоредби да разгледат молбата/.

# 85
Добре завърнали се! Като се освестите и влезете в ритъм, разкажи повече впечатления за БГ и всичко  Hug

# 86
  • Vaudreuil Canada
Г-жа Броненосец  добре завърнали се. Мога само да си представя какво ти е било с две деца по самолетите  Hug  Навява ми много спомени твоя разказ ... и не всичките хубави ама минало заминало.
Реанимирайте и разкажете какво ново из БГ-то.
Може пък да успеем да изпишем тази тема преди нова година....

# 87
За БГ ли искате да пишем. Ами кажете какво ви интересува и веднага ще го обрисувам Wink.

# 88
 За  България - аз не си бях ходила две години. Основно впечатленията ми са от Варна.
Много строителство- нови, лъскави, големи сгради- молове. Много обновени детски площадки в целия град, някои от тях по световен стандарт - обезопасени, с парк, пикник маси. Постарали са се доста, дано само да се поддържат, но това, знаем не е силна страна. Много палми, пръснати из града, според мен много не се вписват в пейзажа и малко на гол гъз чифте пищови, но пък на някои места стоят чудесно.
Най-зле е положението с паркирането- градът е пълен с коли, улиците са задръстени, тротоари, градинки- грозна и жалка картинка - това разваля много от добрите ми впечатления. Редовно се случва водачи да ми подвикват, бибиткат, когато съм с количката и каката за ръка и по принуда слизам на пътя и се чудя как да лавирам между дупки, боклуци, коли. Това така ме вбесява и сме разменчли реплики, но най-лошото е, че разбиране не срещам.
Като цяло животът е станал скъп- кафето гони 2 лв на по-централни места, а шопската 4 и нагоре . Евтиното море, за което четох по вестниците- аз не видях къде е. За чадър на плажа се плаща от 5-7 лв, само на едно място видях за 2 лв, отделно шезлонг, отделно шалте.
Криза има и се усеща-много от познатите ми се оплакват, много са загубили работата си, но има и такива, които имат доста висок стандарт .

За децата - за голямата на 4 год. - в началото и беше трудно да свикне с децата, оставаше изолирана, но после влезе в ритъм и бързо си намираше приятелчета.

Най-хубавото за мен - все още силно активния социален живот  на хората - непринудени събирания, излизания. Особено нощният живот през лятото - тълпи хора от всякаква възраст до малките часове по централните улици и крайбрежните алеи, заведения за всеки вкус, топли вечери- да си облечеш ефирни дрешки и да се гмурнеш в нощта Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 21:59 от Г-жа Броненосец

# 89
За тези палми във Варна имаше цяла тема в Клюкарника.  Wink На скандал го бяха обърнали. И въпреки всичко от България най-ми липсва Варна, макар че не ми е роден град. Може би това: "да си облечеш ефирни дрешки и да се гмурнеш в нощта".  Simple Smile Театъра също ми липсва.

Общи условия

Активация на акаунт