С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

• 35 928
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
# 196
Аз също мисля,че и за децата важи тримесечния период за здравното осигуряване.На нас ни се наложи да ползваме лекар и си платихме... Аз искам да попитам нещо, провокирана от Щастливка и факта,че работи почти дотермин - ако през бременността се наложи да излезеш в болнични това намалява ли ви от времето/седмиците на платеното майчинство?И изобщо как точно са уредени нещата с отсъствията по време на бременност?

# 197
  • Vaudreuil Canada
kambanka 2304 след 24-та седмица можеш да излезеш по майчинство но наистина ти се съкращават седмиците след раждане платено майчинство което можеш да ползваш. Аз работих до 38 седмица включително и си взех след това двете седмици отпуска които ми се полагаха така че майчинството ми се активира от датата на раждане на детето. Ако си издействаш ретрет превантив (как го написах само ...) то в този случай се водиш в майчинство от момента на раждане на детето и не се намалява нищо.

# 198
Шемет, благодаря ти за отговора, сега ако обясниш и какво е retraite préventive (предполагам това имаш предвид?) ще е супер Simple Smile
Добре, ако искам по собствено желание да изляза в майчинство ОК, но ако бременността го налага, тогава пак ли се отнема от времето след раждането? С няколко думи- има ли отпуск по болест по време на бременност заради самата бременост и как се отразява той на времето, което ще ми се плаща след самото раждане, намалява ли от него или не?

# 199
  • Vaudreuil Canada
retraite préventive (уточнявам че това не е болничен) дават ако си в опасна среда или има опасност за теб и бебето - CSST (ако съм уцелила абревиатурата) го покриват мисля 90% от работната заплата. Ако е болничен зависи от компанията доколкото знам в случай че застрахователя покрива болнични то той плаща до раждането, ако няма застраховател до 24 седмица си неплатен а след това излизаш по майчинство.

# 200
И на нас ни се наложи да ползваме мед. услуги първите три месеца за детето, но си платихме и после ни възстанови парите частната застраховка. Доколкото знам първите три месеца здравните разноски са си за ваша сметка.

# 201
utro77 ние дойдохме в Канада, когато синът ни беше на 4 месеца, като постоянно пребиваващи. На следващия месец той хвана варицела и си платихме и то не малко в болницата, а бяхме спешни..е после ни върнаха част от парите с данъците, но то да те ушушкат в началото си е доста гадно посрещане в Канада..та през първите 3 месеца, поне моят опит показва, че не си осигурен и никой не те жали. Аз бих те посъветвала да си направите застраховки за тези 3 месеца. Ние си направихме после български до датата на получаване на канадските карти..но след дъжд качулка...

# 202
Благодаря ви много за отговорите!   bouquet

# 203
Edna statia, koiato mi beshe izpratena na e-maila:

http://ide.li/modules.php?name=News&file=comments&sid=37 … order=&thold=

Колкото до сравнението Канада-САЩ и Канада-Западна Европа, Канада губи и в двата случая. В САЩ има и по-добър климат, и повече възможности за професионална реализация, цените са по-ниски на стоките и услугите, а жилищата са по-скъпи само в Ню Йорк и Калифорния. Единствено по престъпност и здравеопазване Канада печели по точки с много по-ниска престъпност и безплатно здравеопазване. Друг е въпросът, че в Канада докато чакат хората за да видят доктор и да им направят изследвания понякога умират. Преди 2 месеца един човек умря от свински грип в Торонто и на другия ден му пристигнали изследванията, че е болен от свински грип. В сравнение със Западна Европа, Канада губи по всички показатели, за които се сещам. Начално и средно образование- в Канада нивото е трагично като цяло. Да не говорим, че в 99 процента от училищата освен френски никакъв друг език не може да се научи в провинция Онтарио примерно. А, висшето образование в Канада е по-скъпо от европейското с изкл. на Великобритания. Няма класически гимназии, музикални училища и т.н. Общественият транспорт в повечето градове е лош, с изкл. на 3-4 града. Социалният и културен живот на градове с 800 000 до 1 милион жители, като Едмънтън, Калгари, Отава е под нивото на западноевропейски градове със 100 000 жители. Дори в един Колмар с 65 000 жители в Елзас има повече култура и събития отколкото в канадската столица. Храната е нискокачествена в Канада, но за сметка на това ужасно скъпа. Пресни данни имам от Хайделберг, Германия и затова веднага давам цени. Дунапренен хляб, от най-ниско качество 2 долара и нагоре в Канада, което е поне 1 евро и 50 цента. За хубав италиански или немски хляб от пекарна си пригответе 4 или 5 долара. В Хайделберг хубав хляб може да се купи за 50 цента. Френско сирене, 400 г- 1.45 евро в Германия, 16 долара в Канада. Бира от 33 цента в Германия, около 2 долара в канадските магазини, за виното ситуацията е подобна. Салами, мляко, шоколад- в пъти по-ниски цени отколкото в Канада. Каменно-тухлена къща във Виена се намира за 120 000 до 250 000 евро. Талашитено-картонена барака в Торонто поне 400 000 долара, във Ванкувър милион и нагоре отива. За сибирските температури в Канада няма смисъл да говорим. Повечето градове не предвиждат пешеходци, а само широки булеварди за коли, грозни сиво-кафеви сгради и живот от работа в къщи. В Канада няма централен площад в градовете с много кафенета, катедрала и пешеходци. За сметка на това има много паркинги, много молове и много лалугери, които живеят докато умрат от работа-вкъщи и затова след 17ч. е трудно да се видят хора в градове с над 600 000 население. Дори в Торонто и Монреал хората по улиците са доста по-малко спрямо градове в Европа с много по-малко население и социалният живот е концентриран на 1-2 улици. Да не говорим, че доста хора родени в Торонто не са ходили в центъра на града и не са посещавали никога нито концерт, нито опера или театър. Но, ако знаете в колко мола са били, а и как пътуват по света, то това Куба, това Доминиканска република, това САЩ за евтини стоки. След една седмица в Пунта Кана, не са сигурни в коя държава са били, защото любознателността им е чужда. За съжаление да си намериш квалифицирана работа в Европа е толкова трудно колкото и в Канада. Това е единственият показател по който ЕС и Канада правят реми. От друга страна хора, които обичат този затворен начин на живот, събират се с други българи да пийнат ракия и да послушат чалга се чувстват прекрасно тук. За мен мога да кажа, че аз лично не се чувствам на мястото си в Канада. Материално съм доволен, но не е това животът, който искам и затова ходя през месец на интервюта за работа в Западна Европа вече 8 месеца. При първата оферта от Западна Европа напускам този фризер! Но, иначе уважавам всички хора, които харесват такъв живот. В крайна сметка за вкусовете не трябва да се спори, а и за всеки влак си има пътници. Показателно е обаче, че Канада губи доста имигранти и канадци родени тук в посока САЩ и други дестинации.

# 204
  • Vaudreuil Canada
Ъъъъъ интересна статия .. само дето Западна Европа пък и Щатите не размитат за имигранти.

# 205
  • Монреал
Който я е писал тази статия е доста незапознат с живота в Канада и Щатите, моите наблюдения са абсолютно обратното на написаното. Не съм съгласна с поне 90% от статията.

# 206
Hug

Момичета, трябва ми информация за кандидатсване в Манитоба, по програмата Млад Фермер - бизнес инвестиция  - някой да знае нещо  Wink

# 207
по-голяма глупост от тази статия не бях чела. Поредното субективно мнение на недоволен от Канада, който иска да додрапа до Европа. Но хората с подобно мислене и там не са доволни, щото пък в Европа има расизъм и дискрминация по географски признак например.... цените на френското сирене и къщите цитирани в статията са смешни, както и повечето от дадените примери  Tired

# 208
Hug

Момичета, трябва ми информация за кандидатсване в Манитоба, по програмата Млад Фермер - бизнес инвестиция  - някой да знае нещо  Wink

виж тук http://www.gov.mb.ca/ctt/invest/pnp-b/myfp/yf_faq.html

# 209
Тази статия ме разби. Много е субективна. В крайна сметка добре е там където можеш да живееш добре според критерия си за добро.  Цената на бирата ми е последната болка Simple Smile То от България все една работническо- селска аристокрация емигрира и не може да си удиса тетър и опера тук, а и хубавите сирена едни скъпи - ужас.

Общи условия

Активация на акаунт