С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

• 35 911
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • Vaudreuil Canada
Със сигурност не мога да изброя всички негативи и позитиви на живота тук но поне част от тях - ще пиша само нещата които са различни от БГ (например няма да напиша че трудно се намира място в детска градина защото явно и в БГ има такива трудности ... или че образованието (по думи на познати) не било на добро ниво, ама и в БГ вече не е... здравеопазването куца е то и в БГ не ме очарова) та:
- липсата на близките и приятелите
- студения климат
- трудностите в интеграцията и намирането на добра работа
- много по-ограничени контакти
- скъпи зъболекарски услуги

+ дори на нископлатена, далеч под възможностите ти работа живееш прилично
+ много добра техника в болниците
+ няма отявлен рекет (катаджиите, докторите, учителите и другите подобни)
+ липса на мутри и сродните с тях структури
+ респект към законите и към личната ти персона
+ значително по-ниската престъпност
+ много паркове - поддържани, оборудвани и обезопасени - на теб или детето ти е слабо вероятно да се случи нещо нежално.
+ много възможности за спортуване на открито и закрито
+ възможност да живееш "средна класа" живот без да си рокфелер, без да ти обират апартамента/къщата през равни или неравни интервали и да ти разбиват колата.
+ възможност да ядеш пресни плодове и зеленчуци целогодишно

# 241
И на мен и моето семейство ни харесва много.Има и минуси,но плюсовете са толкова много...При нас мъжа ми беше инициатора за тук,но не минава и ден без да му благодаря,затова че ме спаси и ми даде шанс за много по-добър и спокоен живот. HugА и да добавя,ако бях в БГ,нямаще да имам второ дете Simple Smile

# 242
Здравейте момичета
с моя скромен опит тук не мога да дам крайна оценка за живота тук и в Б-я. Истината е, че идеално място няма. Ако имаш близките и приятелите си, няма да имаш спокойствието и по-сигурния живот и обратно.
Тук много се радвам да добре поддържаните паркове и на това, че няма да намериш кучешко ако в пясъчника.
Аз имам 2 въпроса:
На малкия ми син, едното предно зъбче е леко потъмняло. Знаете ли на какво може да се дължи и дали да се обърна към зъболекар.
Другото ми питане е за ваксините. Нося от Б-я списък с това, което е правено до момента. Какво трябва да направя от тук нататък, не зная какво му предстой, пък и има разлика какво се прави в Б-г и в Канада. Разбрах, че това не било работа на личния лекар.
И още нещо  Laughing
Какъв препарат против лекета ползвате? В чудо съм се видяла с дрехите на малкия. Цялото дневно меню е по тях.

# 243
Николова, аз само мога по единия въпрос да ти отговоря. За ваксините отивате в CLSC-то по район със списъка от България. Те знаят какво следва и ще ви насочат.

# 244
Вери,
благодаря за отговора. Ще действам по въпроса Simple Smile

# 245
  • Монреал
nikolova, аз пък ще ти отговоря за препарата  Grinning - единствено при нас работи Оксиклийн, направо го слагам с препарата за пране и никога не са оставали петна.
Иначе съм 100% съгласна с мнението на Шемет за сравнението между България и Канада. Най-добре обаче да се избягват сравненията, и всичко различно и ново да се приема за даденост.

# 246
Николова, за ваксините наистина трябва да се свържеш със CLSC-то, само да споделя, а пък ти ще си прецениш - тук ще искат да сложат всички липсващи ваксини на веднъж, а това са обикновено 4 или 5. За мен това не е приемливо и крие големи рискове.Всеки обаче си преценява сам Peace

А за плюсовете и минусите, ние сме тук от прекалено от скоро и много неща още не са ни уредени и не мога да кажа, че се чувстваме точно у дома си в момента, но вече виждам много предимства и като цяло се адаптираме добре. Най-големия минус според мен е отдалечеността от БГ, в това отношение в Европа е много по-добре.Най-големите плюсове, които съм усетила за момента е социалната политика и доброто отношение към имигрантите. Съгласна съм и с всичко, казано от Шеметката.

# 247
Здравейте скъпи мами вече от Монреал  Hug. Искам да се присъденя към мнението на kambanka 2304, т.к. и ние сме отскоро тук и много неща още не са ни уредени, но наистина срещаме невероятно отношение от всички и интегрирането ни е много лесно. Животът е прекрасен, Монреал е невероятен град - парковете са супер, местата за спорт - просто нямам думи, училището на дъщеря ми е повече от прекрасно. Наистина тук се чувстваме мнооого добре и изобщо не съжаляваме за решението си да емигрираме в Канада. Наистина БГ ни липсва и то е нормално, особено близките и приятелите, но когато човек е със семейството си и вижда как нещата се нареждат, преодолява по-лесно носталгията. Емиграцията не е за всеки, определено трябва да се претеглят + и -, та когато се вземе решение и се стартира процедурата да си сигурен, че това искаш и си готов да се бориш за мечтата си. Пожелавам успех на всички бъдещи емигрантки, а на мамите от Канада просто мога да кажа едно: от вас лъха на оптимизъм, мненията ви са наистина много полезни и съдържателни, прави впечатление това непринудено изказване, което липсва често в комуникацията в БГ, където хората са доста по-угрижени. Да сте живи и здрави и все така позитивни, което тук наистина не е трудно да се постигне   bouquet

# 248
TarikMom, сега пък ще питам и за магазина от където го купуваш.  Embarassed

# 249
TarikMom, сега пък ще питам и за магазина от където го купуваш.  Embarassed

ТарикМ, постни направо една снимчица да не се мъчим  Praynig

# 250
  • Монреал

Не може да не сте го виждали, един младеж го рекламира по тв-то.  Crazy Аз го купувам от Уолмарт, но би трябвало и по други магазини да го има.  Grinning Аз взимам това дето е в кофичката - то е на прах и направо го добавям в пералнята със перилния препарат.

# 251
TarikMom, благодаря за изчерпателната информация. Още днес ще закупя
 Wink

# 252
Жива да си TARIK Mom,oт кога  питам и търся препарат за петна  bouquet

# 253
  • Монреал
Моля  Embarassed сигурна съм, че ще ви хареса. Аз вече без това нещо не мога да пера. Особено дрехите на мъника след като се върне от градина  ooooh! - след това са като нови.

Ето малко съвети за пазаруване в Квебек. Изненадах се, че дори и някой местни хора не са запознати, затова ще ги напиша тук, предполагам ще са полезни за новодошлите семейства:
- пазете си касовите бележки, когато купувате неща на по-голяма стойност. В зависимост от политиката на магазина, може до 30 или 45 дни, ако видите същият продукт на промоция да ви върнат разликата от цената на касата.
- следете цените, когато ви сканират покупките - ако ви сканират някой продукт с грешната цена, и продукта е под 10 долара, тогава трябва да ви го дадат безплатно. Ако е над 10 долара, тогава трябва да ви махнат 10 долара от цената.

Ако някой друг знае още такива хитринки да сподели!  Hug

# 254
  • На бял кон в Pierrefonds
За петна ползвам ето това и съм доволна. Намирам го в Maxi.

TarikMom това за десетте долара важи ли за всички магазини?

Общи условия

Активация на акаунт