С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

  • 35 867
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 21
Момичета,

Благодарим с малката Паулинка за поздравите за рождения ден тази седмица! Бторият РД празнувахме натурално в парка в разкошно есенно време (най-големият подарък този сезон е хубавото време в Торонто през ноември, нали!) с няколкото малки приятелчета и техните мами от "източноевропейската" имигрантска групичка от съседни блокове, която неустено се оформи между нас през последната година! На детската площадка и на пикник маса с торта, кафе и чай за мамите, балони и най-веселото беше, че дойдоха при нас четири разкошни полицейски коня с полицаите барабар, и децата пощуряха - галиха ги, снимки! Забавление да си бяхме поръчали - нямаше да е толкова истинско! А Паулинка подходи плахо към конете и ръста им и викаше от скута ми "Папа, НЕ!" - демек "аз няма да ги галя"...Wink

Честит рожден ден на Карина!!!

На бременелките и новодошлите - здраве и бодрост!

Утре неделя - в Торонто ще има Санта Клаус парад - в центъра минава! Това е стара градска традиция, голяма радост за дребните, аз не бях впечатлена преди 3 години като го гледах, ама сега може би съм по канадец, и да вземе да ми хареса. Ама тази година още спим на обяд, та догодина ще гледаме, за 3-4 годишните е фън!

Благодаря на майсторите за винаги хубавите рецепти! От форумите на бг-мама човек може да си отгледа децата и да се научи на всичко домакинско! Wink))

# 496
  • Лавал-Пловдив
  • Мнения: 409
Рецепта за козунак:

3 и половина чаени чаши брашно
1 и половина чаени чаши прясно мляко
80 гр. масло
3 бр. яйца
2/3 чаени чаши захар
ванилия
сол
мая на прах
по желание - настъргана лимонова кора
Ползва се програма 8 на 2 пъти. След това тестото се слага във форма и се оставя да довтаса 1, 2 часа ( във фурната без да е пусната ) Поръсва се със захар отгоре и се пече на 180 градуса.

# 497
  • Мнения: 557
Благодаря Ви, момичета за хубавите пожелания Simple Smile

Купона беше невероятно шумен, но мисля, че на всички много им хареса, особено на децата.
Колкото възрастни имаше - толкова и деца Simple Smile
Накрая всички бяха уморени, но доволни - особено от толкова много скачане по леглото  Laughing
С Вас мога да споделя само снимка на тортата, надявам се да ви се услади!

# 498
  • Мнения: 919
Честито на малките рожденнициSimple Smile Да са ви живи и здрави!   newsm67

escorial, тортата изглежда страхотно..ммммм

ще си запиша и аз рецептите дето сте пусналиSimple Smile много мерси Mr. Green

Времето беше наистина превъзходно последните дни, дано и другата седмица да се задържи така хубаво.
Ето една есенна госпожица Simple Smile

# 499
  • Мнения: 18
Здравейте момичета,
докато разменяме рецепти, някоя от вас може ли да ми каже дали е правила кекс или козунак или нещо различно от хляб в машината. И ако може рецепта, аз имам една ама нещо не ми се получава много успешен кекса. newsm78

# 500
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
escorial поздравления за тортата - любопитна съм какво съдържа и колко е голяма защото изглежда много голяма Simple Smile Малката рожденничка опита ли я?

nikolova рецептата която съм дала за козунак се меси в машина но се пече във фурната - не знам дали това те устройва - аз лично в момента съм без фурна и направо ми се вие вече ама това е положението - гаранционния сервиз отнема мноооооооого време.

# 501
  • На бял кон в Pierrefonds
  • Мнения: 1 451
escorial, честита рожденничка!  Hug Да е жива и здрава и много да слуша.

Наистина страхотна торта. Присъединявам се към shemet_neveroiaten , би ли споделила как я правиш, защото на мен другата седмица ми предстои първи РД и се чудя какво да приготвя за малката.


nikolova
, тесто за пици и мекици брои ли се за различно от хляб? Кекс не съм правила. Козунак пробвах, но ми се получи по-добре на ръка.

# 502
  • Мнения: 18
Ronniе & myself , с тестото за мекици ме заинтригува  Laughing
Моите мъже ще са много доволни. Аз имам рецепта за пица и много си я ползвам.
Иначе мисля да опитам да меся козунак в машината, а да го пека във фурната. Нещо не мога да й свикна още на печенето, но ще се науча. Rolling Eyes

# 503
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
nikolova тестото за пици става и за мекици Simple Smile Козунака обаче си го печи във фурната а не в машината.

Бритиш Колумбианките усетихте ли земетресението или до вас не е стигнало?

# 504
  • Мнения: 753
Какво земетресение, момичета?Днес във фирмата спря тока за около 5 минути към 12.30, това ли е било?

Дами, моля кажете с какъв прах перете, аз откакто сме дошли сменям различни течни концентрати, последно Тайд за студено пране, но изобщо не съм доволна. Мисля да мина към нормалния прах в пакетите, но препорчайте някой?

# 505
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
kambanka 2304 ей за това питам
http://ca.news.yahoo.com/s/reuters/091117/n_top_news/cnews_us_quake_canada_1

А за прането пера с Персил или Ариел (който намеря) ама с тия къси програми и ниски температури нещо не съм очарована дори и с него.

# 506
  • Мнения: 5 714
Камбанка, с биоразградим пера. Преди Parisienne, сега с Biovert.

http://www.laparisienne.ca/vw/fs/p008.htm
http://www.bio-vert.com/fr/

# 507
  • Мнения: 3 932
kambanka 2304 ей за това питам
http://ca.news.yahoo.com/s/reuters/091117/n_top_news/cnews_us_quake_canada_1

А за прането пера с Персил или Ариел (който намеря) ама с тия къси програми и ниски температури нещо не съм очарована дори и с него.

И от къде ги намираш ако не е тайна, аз не съм ги мяркала по тукашните магазини  newsm78

От биодеградабл' продуктите сьм опитвала Паризиен, но никак не съм доволна. За статистиката, аз пера с Тайд - течен, не за студено пране.

# 508
  • Мнения: 753
Meрси Шемет!

Вери, гледах ги и тях, но изпират ли добре?
Първоначално мислех, че пералнята е виновна (общата в блока), но си купихме нова, европейски тип и пак същото пране Thinking Ще пробвам и с тях.

# 509
  • Мнения: 557
Копирам рецептата за тортата от едно друго място, където ме питаха:

------------------------------------------
Брей, сега рецептата.....лошото е, че знам какво съм сложила, но не знам по колко.
Аз малко на око ги правя нещата.
Сега ще се опитам да възпроизведа нещо.

За crust-а (не знам как е на БГ):
1 ч.ч. бадеми
1/2 ч.ч. пекани (peacans)
6-7 фурми
Всичко се миксира в кухненски робот, докато започне да се слепва, но ядките да са на частички, а не изцяло смлени.
Изсипва се в купа, облечена в прозрачно фолио и се натиска и разстила с пръсти, докато се полепи горе-долу равномерно по стените - около 6-7 см височина. Все едно ще правите пай.

За пълнежа:
1/2 кг кокосово масло (но от тези, които са със coconut flesh - седят малко по-жълтеникави и по-твърди)
1 ч.л. ванилия
10тина фурми
4-5 с.л. рожково брашно(carob) и по желание 1-2 с.л. какао за да стане по-фин вкус
1/2 ч.ч. вода или кокосова вода (може и повече да трябва)
1 шепа кашу
настъргана кора от 1 портокал
2 с. л. лецитин

Всичко се блендира в мощен блендер, докато стане еднородна смес. Трябва да стане като гъст крем.

Излива се в купата, върху crust-a и се слага в хладилника да се стегне за 1 нощ.
На сутринта се обръща върху голяма чиния и се украсява с някаква заливка (може ягоди с кокосово масло или
кокосово масло и кокосова вода  - или какъвто и да е плод, разбит с малко кокосово масло, за да се стегне,
когато се сложи в хладилника)

-----------------------------------------------------------


Да, рожденничката яде от тортата и много и хареса!
Гони ме из стаята да и давам отново и отново Simple Smile


А самата торта беше на 2 етажа, може би затова ви изглежда голяма. Всъщност направих две торти и ги лепнах една върху друга, преди да ги залея със заливката.

Общи условия

Активация на акаунт