Веганството - да споделим опит

  • 185 489
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
  • Мнения: 120
Здравейте, момичета,
За голямо съжаление не мога да взема отношение по въпроса за хляба и кваса, но съм възхитена от вашите познания и търпение да приготвяте разни здравословни вкусотийки.
Признавам, че не съм безкрайно прецизна по отношение на менюто, но се старая да внимавам какво ям и най-вече да избягвам пърженото.
Иначе в момента съм 44 кг. и ми се ще да кача някой друг килограм, защото доста се изтощавам от кърменето и неспането по цели нощи (моят палавник се буди по милион пъти на нощ). Нормално се чувствам около 48кг. Имам нужда от съвет и съм сигурна, че именно вие бихте могли да ми помогнете. Според вас какви е добре да хапвам, за да възстановя и да не отслабвам повече Rolling Eyes Hug
Благодаря ви предварително  bouquet Hug

# 1 006
  • Мнения: 3 869
Моник, дай примерно меню. Какво ядеш в момента? Иначе ще "стреляме на посоки"  Rolling Eyes

# 1 007
  • Мнения: 1 732
Каква е разликата между термофилните и термотолерантни дрожди, Реалист?
Защото за темофилните, които ти каза, че не съществуват, продължавам да чета. И да превеждаме.

"... бактериите продължават да живеят в образувалите се мехурчета в тестото дори и след печене, тъй като въздуха е лош проводник на топлина. Достатъчни са малки количества оцелели бактерии за да се възроди изключително бързо цялата колония отново в стомаха."

Лично аз имам много неизяснени въпроси относно дрожди, микроорганизми, бактерии... Laughing Интересно ми е. Не търся вариант какъв хляб да правя точно в този момент, защото ние сме си избрали друг начин на хранене.
Не съм достатъчно компетентна. Не мисля обаче, че може да се търси разлика м/у тези две понятия, тъй като явно става дума за едно и също.  Simple Smile Казвам нещата такива, каквито съм ги чела и аз. Имало термофилни млечнокисели бактерии. Но не и термофилни дрожди. Вярно е, че на много места се среща понятието "термофилни дрожди". Не знам дали е коректно казано. Чела съм мнение на специалисти, че това е груба грешка.
Навремето като студентка, една моя приятелка-колежка се насочи към биотехнология. С нея сме си говорили. Тя имаше  интереси в тази посока.
Но аз не съм специализирала нито в  микробиологията, нито в биотехнологиите.......
Едно е ясно- от дрожди до дрожди има разлика.  Peace
И е важно с какви именно дрожди се пече хлябът. Ясно е и, че има много материали за вредното въздействие на хлебни изделия , приготвени с "лошите дрожди" ........за съжаление.........
Чувала съм даже, че се вземат от храносмилателните органи на животните......Дали е така, не знам. Ще помоля monick
ако е учила за това, да сподели.

# 1 008
  • Мнения: 7 699
Чувала съм даже, че се вземат от храносмилателните органи на животните......

точно това съм чела и аз някъде newsm78.и беше първопричината да се заема с правенето на хляб с квас

# 1 009
  • Мнения: 1 947
...
аз имам един бритов въпрос
колко ви издържа филтъра
от двайсетина дена сме го сменили и не прекаяваме с филтрирането
филтърът е в годност, гледах го
ама нещо се смени вкуса на водата и има някаква лека утайка на дъното на каната
...пием пак ...в момента няма друга под ръка  Embarassed
  Филтърът на Брита се сменя на 4 седмици, но е нормално да улавя по-малко варовик
през последната седмица, затова ти се вижда друг вкусът. Аз минах на камъни в кана,
които пречистват и енергетизират водата, но по принцип не ме е страх, че водата от
чешмата е замърсена, иначе пак бих ползвала Брита. Утайката не знам какво може да е,
освен малко въглен от филтъра.

# 1 010
  • Мнения: 5 714
Реалист, благодаря.  Hug

# 1 011
  • София
  • Мнения: 120
И е важно с какви именно дрожди се пече хлябът. Ясно е и, че има много материали за вредното въздействие на хлебни изделия , приготвени с "лошите дрожди" ........за съжаление.........
Чувала съм даже, че се вземат от храносмилателните органи на животните......Дали е така, не знам. Ще помоля monick
ако е учила за това, да сподели.
Съжалявам, за хляба не мога да"кажа", но това, което ми идва на акъла в момента е за "сирищният ензим", необходим за приготвянето на мая за сирене. Извлича от стомаха на теленца - доста неприятно според мен Shocked ooooh!

Моник, дай примерно меню. Какво ядеш в момента? Иначе ще "стреляме на посоки"  Rolling Eyes
Ям всичко, без месни продукти и избягвам бял хляб:) Не се оплаквам от липса на апетит. Така, че всякакви идеи ще са ми от полза  bouquet
Хубава вечер и лека нощ Hug

# 1 012
  • София
  • Мнения: 5 348
Вери, и аз ти благодаря за този сайт и статия http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/ ,  настана един ад  в мозъка ми ....

Има едно лекарство против диария - Ентерол . Уж безвредно - само дрожди... Давах го на новороденото ми бебе (35 дни) над седмица. Безуспешно. Прочетох пост на basilisk във този форум, че някакъв лекар във Варна е лют противник на тези дрожди - настаняват се в червата, живеят си там и се размножават неконтролируемо, особено когато има храносмилателен проблем. Това беше единственото отрицателно мнение за ентеролските дрожди... С това новородено бебе стигнахме до Инфекциозна болница на 14-тия ден. Там категорично докторката спря всички лекарства и каза  - само кърма и Рехидрин (тайнственото , забранено поради крайно ниска цена лекарство...) . Отрече ползата от дрождите и каза веднага да ги спра.

 Такова удивително съвпадение на мненията за дрождите, макар и по различен път вкарвани в човека...

 

# 1 013
  • Мнения: 5 714
ОП, мен вчера ме блъсна главата от информация.  Laughing Ама аз съм така винаги като се срещна с нещо ново.

Моник, кажи например днес какво яде? Това имаше предвид Мег.

# 1 014
  • Мнения: 7 699
Ох,и аз за малко да уморя децата с пишман хомеопатка и разни прахчета от този род преди година и малко  ooooh!
Но не съм се замисляла за вредата им  .......

А ,щом  са такива термофилните дрожди,то закваската за кисело мляко и лактобацилите  и тем подобните термофилуси от същия род ли са  newsm78

# 1 015
  • София
  • Мнения: 2 348
Като прочетох за хлебната мая се сетих да ви светна по въпроса, ако случайно сте пропуснали, как се правят купешките сухи бульони   chef Слагат се продуктите(да речем зеленчуци) да врят няколко часа в солна киселина. За да се неутрализира киселината се слага сода каустик. По повърхността се образува пяна, която се събира изсушава се, прибавя се глутамат и хоп - бульон. Абра-кадабра  Mr. Green Да подчертаем, че има зеленчук в цялата работа. Не е току така от нищото станал бульона.

# 1 016
  • Мнения: 19 997
Вери, и аз ти благодаря за този сайт и статия http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/ ,  настана един ад  в мозъка ми ....

Има едно лекарство против диария - Ентерол . Уж безвредно - само дрожди... Давах го на новороденото ми бебе (35 дни) над седмица. Безуспешно. Прочетох пост на basilisk във този форум, че някакъв лекар във Варна е лют противник на тези дрожди - настаняват се в червата, живеят си там и се размножават неконтролируемо, особено когато има храносмилателен проблем. Това беше единственото отрицателно мнение за ентеролските дрожди... С това новородено бебе стигнахме до Инфекциозна болница на 14-тия ден. Там категорично докторката спря всички лекарства и каза  - само кърма и Рехидрин (тайнственото , забранено поради крайно ниска цена лекарство...) . Отрече ползата от дрождите и каза веднага да ги спра.

 Такова удивително съвпадение на мненията за дрождите, макар и по различен път вкарвани в човека...

 
За Ентерол и на други места съм чела лоши мнения. По същия начин една лекарка от Русе ми беше казала много да се внимава с лекарствата с пробиотици и бактерии за дебелото черво. Можело да попаднат в тънките черва и да се получи голяма какафония.

Преди време обсъждахме накисването на зърнени и бобови. Случайно попаднах на интересно инфо за накисването на сайта на Вери:
http://www.recipemagician.com/polezno/triabva-li-da-nakisvame/


Скреч,  направо си глътнах граматиката Shocked Не че ползвам бульони, ама все пак...сода каустик

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 01:20 от В_и_В_и

# 1 017
  • Мнения: 7 699
Скреч,дай моля те повече инфо-т.е.  авторитетно,та да натрия носа на някои хора  Praynig
Ей,че не ме слушат не ме е яд толкова,ама и за побъркана като ме обявят и се втасвам  #Cussing out

# 1 018
  • Мнения: 6 790
Скреч, направо ме срази с това инфо! Sick

Момичета, исках да ви питам - каква мазнина употребявате като приготвяте сладкиши? Коя е най-удачно да се ползва? Видях, че Кюбит предлага ето тази смес в една рецепта по-напред: смес от сусамово олио и авокадо . Това за всички случаи ли важи или само за конкретния сладкиш ?

# 1 019
  • Мнения: 19 997
Лурдес, Норчи,
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио издържат до 170градуса, тоест стават за печене.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=426634.msg12644036#msg12644036
мнения #300,#303


Общи условия

Активация на акаунт