Веганството - да споделим опит

  • 185 433
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 2 132
Някой знае ли марка соеве мляко, което да се прави по класическа технология, а не да се бърка протеин с вода?

В момента имам в хладилника на Алпро, което съдържа само вода и обелени соеви зърна(7,2%). На опаковката пише, че е без сол и захар. По принцип имат и други видове. Виж и на био соевите млека какво пише.

# 226
  • Мнения: 19 997
Моето е някакво био и съдържа вода, соеви зърна 10.7%, сурова захар и ванилия.
Гледах и брашната. Имам един пакет био, който съдържа само пълнозърнестта пшеница и един пакет бяло. Пише , че съдържа брашно тип 405. Освен подобрителите да не са написани  Thinking
Иначе аскорбиновата киселина поне е вит. С. Не че ми е ясно защо я слагат, но ако е само тя...

# 227
  • Мнения: 957
Цитат
Иначе аскорбиновата киселина поне е вит. С. Не че ми е ясно защо я слагат, но ако е само тя...
Мисля че като консервант я ползват.

# 228
  • Мнения: 1 947
   Антиоксидант е, но е синтетична.
   Два пъти съм взимала соево кисело мляко за проба и на етикета пишеше 10 реда съставки.
Сигурно затова не ми е харесало.

# 229
  • Мнения: 19 997
Мен ми хареса,че е много хомогенно соевото мляко. Някой купувал ли е бадемово мляко? Тук не съм виждала да продават, а ми се иска да пробвам разликата с правеното. Моите ядкови млека имат частици вътре. Към блендера имам една приставка като цедка, но пак млеката не стават толкова хомогенни като соевото. Дали ако цедя през тензух ще е по -добре?

Бях се навила да правя мангови тарталетки, а магическите рецепти не се отварят Crossing Arms

# 230
  • Мнения: 5 714
Купувала съм бадемово мляко. Има разлика- по-разредено е.  Laughing И макар че е био, има още 5-6 съставки, предполагам консерванти. Виви, пробвай през тензух, би трябвало да стане гладко.  Със сайта нещо се случи, съжалявам.

# 231
  • Мнения: 3 869
Аз когато правех соево мляко, винаги съм го прецеждала през тензух, такава си му беше технологията... Сега ядковите ги прецеждам през сито за брашно (малко, като цедка) и добре се получават, но след 2 дни в хладилника се разслояват...

Вери, как предлагаш суровата храна на Ясен - говоря основно за зеленчуците? Моят след първоначялното захранване със сурови зеленчуци, сега само домат яде спокойно в сурово състояние. Чушките ги лапа на големи парчета, не може да ги сдъвче и плюе съответно. С морковите е малко по-добре, продължава да ги гризе, но често гълта и по-едри парчета. Не знам дали да не ги режа на много малки парчета (имам чопър) и така да ги предлагама като салати?!

# 232
  • Мнения: 6 790
Здравейте,
искам да питам за тофу-то нещо. Купих от магазина някакво тофу в нещо като саламура newsm78 newsm78 На вкус беше  Sick, но аз днес за пръв път експериментирах с изцяло веганска манджа и останах супер доволна! Значи зеленчуци, тофу, кълнове задушени във фурната. Стана доста добре, със добро количество зелена салата направо си беше идеална вечеря.
Въпросът ми е - тофуто как го предпочитате вие, как е най-добре да се приема? Сурово? newsm78 Като част от готвено ястие? Определено без термична обработка ми се струва доста блудкаво на вкус, направо горчиво.

# 233
  • Мнения: 5 714
Меги, Ясен със зеленчуците е най-назад. Специално за него не пасирам и не кълцам на дребно. Правя бургери, крекери, някакъв пастет / зеленчук+ядки /, сурова супа. От салатата най-добре се справя с домата. Давала съм да си ръфа краставица, чушка, морков. Все още не се е научил хубаво да дъвче и после намирам парченца на митницата. Със салати и марули се дави и затова, когато е на кеф, предлагам зелен нектар. Не му е голям фен. Броколи, аспержи и картофи ги готвя за малко на пара. Карфиол- суров под формата на пастет и също на пара. Като правя гуакамоле, гледам да има повечко лук и магданоз. А да, тези дни хареса много суровите тиквички. Бяха нарязани на малки кубчета.


ЛУРДЕС, знам, че тофуто по принцип не е сурово. И аз го намирам за блудкаво, затова вече не купуваме. Иначе му слагахме разни подправки.

# 234
  • Мнения: 3 989
Лурдес, пробвала съм различно видове тофу, приготвено по различен начин и сурово и все ми е отвратително на вкус. Експериментирай и виж дали изобщо ти допада. Аз примерно не понасям принципно соя и соеви продукти.

# 235
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Въпросът ми е - тофуто как го предпочитате вие, как е най-добре да се приема? Сурово? newsm78 Като част от готвено ястие? Определено без термична обработка ми се струва доста блудкаво на вкус, направо горчиво.

сурово май не съм го яла  newsm78
винаги купувам това тофу в саламурата.
вадя парчето и внимателно притискам межди 2 дъски, за да се изцеди водата. моде да се сложи тежест отгоре.
внимава се да не се натроши.
после режа на кубчета (1х1см) и мариновам (червено или зелено тай къри, или провансалски подправки със зехтин...)
маринатата може да варира, може да е соев сос или каквото ядете у вас с удоволствие. само внимавайте при купешките тай кърита - понякога в тях има сушени скариди!!!
кубчетата трябва да са много добре овъргаляни в подправките. оставям да се маринова половин-един час, най-добре е по-дълго.
после пържа в уока. когато тофуто е почти говото, добавям зеленчуци.
отделно сервирам бял ориз.

маринованото тофу може да се приготви и на грил Peace

слагала съм го натрошено и неовкусено към разни други смеси (пасирана, накисната леща) за да правя нещо като кюфтенца...

леко сварено без никакви маринати го ям в мисо супа.

не винаги ми е вкусно тофуто, но понякога ми се дояжда, явно тогава ми липсват белтъчини, а то има неутрален вкус и мога да консумирам повече, отколкото животинско сирене  Peace

# 236
  • Мнения: 3 869
Лурдес, аз най-често си го ям сурово - в салата нярязано на кубчета или на филийка. Но пък не го ям често като цяло, не съм осебен фен на соято и продуктите от нея. Много внимателно следя етикета - да пише соеви зърна, вода, лимонена киселина, сол (най-много още 1 нещо) - а не соев протеин! Същото и за соевия сос - соеви зърна ферментирали в присъствите но пшенинични зърна .... (а не рани там киселини, овуксетели и пр.). Като цяло се препоръчва да се консумарита само ферментирали соеви продукти - темпе, мизо, соев сос. Но класическото соево мляко и тофу също могат да се включат в омерени количества. Аз ям аколо 300 гр тофу на месец...

# 237
  • Мнения: 1 849
Малко рецепти с тофу, макар че не съм му фен и как да си направим сами тофу:
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
Аз лично го хапвам запечено в червена чушка с чесън вътре или при правенето да се сложи кимион или някоя по-силна подправка и на шишче със зеленчуци. Самостоятелно е малко блудкаж.
Някой беше писал, че е направил орехово масло? Може ли да сподели.... Само с блендиране ли  newsm78

# 238
  • Мнения: 4 392

Някой беше писал, че е направил орехово масло? Може ли да сподели.... Само с блендиране ли  newsm78
Май аз писах. newsm78
Пасирах орехите. Стана доста гладко. Добавих малко подправки и си го ядох намазано на черен хляб.

Междувременно правих и орехово сиренце, като пасирах накиснати и обелени орехи  с няколко безсолни маслини. Heart Eyes

# 239
  • Мнения: 1 849
Благодаря!   bouquet Сега малкия е на вълна орехи и ще бъде прието с голям интерес, надявам се. А и за мен ще е хубаво допълнение, може би с чесънче....
Ще се пробвам и със сиренцето, но е по-пипкаво заради беленето на ядките.
А от нахут дали би се получило тофу  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт