Веганството - да споделим опит

• 185 422
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 865
Моля ви бързо ми трябва рецепта (линк) за суров шоколад, че нямам време да търся сега.

# 2 866
Моля ви бързо ми трябва рецепта (линк) за суров шоколад, че нямам време да търся сега.

точно вчера правих!
1 ч.ч. кашу, накиснато за 4 часа
2 с.л. сурово какао
20-30г разтопено на водна баня какаово масло
меласа или друго за подслаждане

всичко се блендира до гладка смес, пъха се във фризера за 1 час или хладилника докато стегне и воала Simple Smile знам, че може и без кашу, примерно със соев лецитин или друго, но не знам как  Blush

# 2 867
Мерси много  Hug. А ако не го кисна кашуто какво?

# 2 868
няма да се разтворят ензимните инхибитори, както и трудно ще се смели

# 2 869
Аз съм правила сурово суши с Нори кори. Става много вкусно. Обикновено се водя по една от тези две рецпети в Земя на заем и от сайта на Вери.

Долу-горе слагам някакви покълнали меки зърнени като елда и съвсем малко киноа; слънчогледови семки покълнали; някакъв несладък тахан, малко джиджифил и соев сос.
Другите съставки варират според това какво имам в наличност и това какво обичам.

Мен ми е интересно тези спагети от водорасли какъв вкус имат?

А таблетките с водорасли, на които уж пише, че нямат добавки, дали са добра идея?Мен ми е по-лесно с таблетки.

# 2 870
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
набрах си бъз и искам да направя сироп, но всички рецепти са със захар.
аз ще я заместя със стевия, но някой има ли идея как да направи сиропа дълготраен?
захарта е и консервант, а стевията не... newsm78

какво да сложа, че да не ферментира сиропа? Thinking

# 2 871
realist, от водорасли хич не разбирам, но обожавам чай.
Имам само две правила, по които се водя - никога от пакетче и в повечето случаи - местни нашенски билки.
Взимам си самите билки - мащерка, лайка, жълт кантарион и така си правя, понякога само от една, а понякога от повече билки.
И честно казано - различно се получава от този в пакетче.
Правело ми е впечатление и строгите инструкции на пакетчетата с билките - как да се съхраняват правилно, тъй като много бързо изветряват. Затова и от пакетче са много по-слаби. Simple Smile

asyalein, естествени консерванти, които се използват за съхраняването и консервирането на храни са карамфилът и мащерката...обаче не знам как ще се вържат като вкус. newsm78

P.S. Някъде бях чела, че медът е добър естествен консервант.

# 2 872
Ориз с риба отгоре се казва нигири суши.

Реалист, от изброените само не съм виждала и купувала Hijiki. Нори много използваме; правим си и сурово и с варен ориз веге "суши". Араме и уакаме ги накисвам във вода както е указано на пакета и прибавям към салата. На всички много ни допаднаха. Приятни са на вкус. Маги е пощуряла по тях. Уакамето много набъбва.

Солей, за кои спегети питаш? Има едни келп нудълс, които приличат на спагети. Арамето също може да мине за спагети. Харесват ми, миришат на море, не на риба. Водорасли на таблетки не съм пила досега.

# 2 873
chugra , Soleil* , Щастливата  Вери,
благодаря ви за отговорите. Hug

оставам с впечатлението, че Нори корите не се обработват предварително по никакъв начин. Така направо от опаковката сухи  ли ги поставям, пълня  с плънката  и навивам? И после ям?  А свиването задължително ли се прави с подложка? Че аз нямам още такива аксесоари.
А мога ли направо една кора да си я хапвам просто ей така? без нищо, да й пробвам вкуса "на сухо" , натюр?
Има ли видима разлика във вкуса на Араме-то  и уакаме-то? на пакета, на който попаднах, не беше указан начинът на приготовление , а само, че можем да добавяме в супи, салати. И затова се чудих каква е технологията. Дали се накисва за дълго, с каква вода/гореща, топла, студена/, плакне ли се.
Soleil* ,
имам една опаковка био- Спирулина на таблетки. Пия ги много рядко, когато ми хрумне.
За мен пиенето на добавки, ако ще и да са "най- естествените", не е приемливо. Затова и не залагам на такъв вариант на осигуряване на организма с полезности. За сега съм си избрала други решения.
Отделна тема е ако по здравословни причини ми се наложи приемът на подобни "препарати"./имам опит вече, когато пиех за косата/
Щастливата,
само заради запазване на аромата ли не ползваш чай от пакетчета?
аз ползвам всякави видове....и от пакетчета,/ копринени или  хартиени/ и насипен........но са ме предупреждавали за хартиените пакетчета, че били вредни. Не съм наясно обаче за подробности и може би затова продължавам. Blush
Имаш ли някаква технология, която спазваш за запарването на чая. Аз съм отявлен чайо-фен , но реално така и не съм запомнила никакви специални методи за приготвянето му. Всичко заливам с врявла вода и запарвам....

# 2 874
Да, листовете нори не се обработват предварително. Те омекват от съставките вътре. Подложка задължително ти трябва. В китайските магазини има. Тънкостта после е в рязането. За мен лично навсякъде има тънкост- от вареното на ориз/приготвянето на сместа, която ще играе ролята на ориз(да не стане много водна), до навиването и рязането. Досега не съм навивала. Мъжът ми е по тази част.
Пробвай една суха кора, но мисля, че ще ти е жилава.

Видима разлика няма във вкуса м/у Арамето и Уакамето. Поне за мен. Накисвам ги във филтрирана вода с нормална стайна Т. Като за У. май му трябваше по-малко време- 10-15мин, а за А. около 30. Не го плакна после. А водата после я използвах да накисна семена, които след това ще покълвам.

# 2 875
Вери, точно за келпа питах. Защото им казвате нудълс и затова реших, че са някакви спагети от водорасли Embarassed А с някакъв сос ли ги консумирате?

Реалист,  и аз съм на същото мнение за таблетките. Много съм несериозна в приготвянето на по-нетрадиционни ястия и все не мога да им намеря приложение на водораслите (освен на Нори за суши). Затова се чудех за таблетки, но май не е  добра идея.

Аз не съм си купила подложка все още. Слагам два листа дебела кухненска хартия под кората и така навивам. Не е особено професионално и не стават стегнати ролца, но пак се получават. Най-важното е сместта да не стане прекалено влажна. При мен се беше случило един път така и корите се размекнаха неприятно. После е почти невъзможно да се нарежат.

Шугра, за пръв път чувам, че има глутенов ориз.

# 2 876
Има, преди също нещо го бяхме споменали този факт. Аз съм виждала в един индийски магазин тук. Хвърлила съм нашия пакет от ориз за суши, за да прочета какво пише.

Ето инфо за този глутенов ориз. Глутенът в него не е като този в пшеницата, примерно:
http://recipes.wikia.com/wiki/Glutinous_rice

Солей, да, като спагети са тези нудъли:
http://www.kelpnoodles.com/

Безсолни са; имат някакъв вкус, но не мога да го оприлича. Обикновено настъргваме краставица и морков, поръсваме с някакви ядки или мазнина. Слагаме в зелената салата или правя доматен сос + кедрови ядки.

Ето тук са присъствали нудълите в менюто ни:
http://www.recipemagician.com/dnevno-menu/za-denia/surovo-menu-18-05-2010/
http://www.recipemagician.com/dnevno-menu/za-denia/surovo-menu-16-05-2010/

Забравих по-горе да спомена за кашуто. то обикновено не е сурово заради начина, по който се маха обвивката му. Затова накисването при него е необходимо от гл.т. да стане по-меко и след разбиването му, по-гладка смес. А не заради инхибиторите.

Щастливата, направи броколите на пара. Стават вкусни.

И най-сетне ядох купешки суров шоколад. Хубав беше и е огромна разликата в сравнение с несуровия. Но имат някаква тайна, за да стои твърд на стайна температура.

# 2 877
Вери, мисля, че тайната, за да стои твърд на стайна Т е същато като тази на обикновенния шоколад - лецитин. Пробвали ли сте с него? Аз само съм чела за това, но съм правила с лецитин.

# 2 878
Мег, а има ли не-ГМО соев лецитин в България? Аз затова и изобщо не съм търсила, защото не очаквам да намеря чист.

# 2 879
Забравих по-горе да спомена за кашуто. то обикновено не е сурово заради начина, по който се маха обвивката му. Затова накисването при него е необходимо от гл.т. да стане по-меко и след разбиването му, по-гладка смес. А не заради инхибиторите.

Вери, разби ми надеждите с кашуто  Mr. Green бях подучувала подобни неща, но сега потърсих информация за това как се обработва - ми те ги варят, пекат, хич не били сурови. а имаш ли представа другите ядки, които се продават дали също не се обработват по някакъв начин? ползвам много бадеми, орехи, както и всякакви семки - тиквени, слънчогледови, сусам.. ако знаеш кои от изброените също не са сурови, моля сподели   bouquet  и благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 11:38 от chugra

Общи условия

Активация на акаунт