Веганството - да споделим опит

• 189 822
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 480
Кестени взехме миналата седмица и си намерихме забавление за цяла вечер Mr. Green Как по друг начин могат да се приготвят освен печени?
  bouquet

Сурови.

# 481

..........Много съм се наточила и на праза, но досега не съм имала кой знае колко успешни опити с него и се допитвам до вас за изпитани рецепти.
Кестени взехме миналата седмица и си намерихме забавление за цяла вечер Mr. Green Как по друг начин могат да се приготвят освен печени?
  bouquet

Праз готвя на фурна с моркови и зехтин. Много праз и много моркови. Нарязвам ги на кръгчета и им слагам малко сол и вода. Това е всичко!!!
Става мно-о-ого-о вкусно - сладни и е ароматно.

Лятото правя супа от суров праз/нарязан наситно/ с настъргани домати и ситен босилек.Много свежо и вкусно!

Имам една любима рецепта с праз, целина ,моркови, червна чушка, картофи и нахутено брашно.
 Ако предпочитанията са малко "да сладни" и целината не е от любимите- може да се сложи тиква.
Аз съм слагала сварени и обелени предварително кестени . /но си е играчка/ . Понякога добавям малко макарони. Всичко ври на котлона във вода. Когато към края се добавя постепенно нахутеното брашно - се бърка, за да стане хомогенно и да не залепне. Зехтин добавям след като поизстине. От подправките /освен малко сол/- щипка джиндифил допринася за неповторимия вкус. Ястието може да се направи като крем- супа, или тип "манджа".

Праз готвя и на фурна с киноа и патладжани/понякога добавям и малко картофи и морков/.
Задушен праз /за 10- 15 минути /със заливка от "сиренето "на escorial /блендирано кисело зеле със кашу/  е страхотно! Simple Smile Peace

# 482
Вери, гледах ти снимките на манджите.  Grinning Най-вече ме интересуваше тази с брюкселското зеле и кестените (и двете много, ама много са ни любими).  Heart Eyes Искам да разбера как успяваш да ги извадиш цели тия кестени? Аз така и за толкова години не разбрах как става.  Blush
Приготвям ги така: цепвам всеки кестен на кръст от към острата част и ги варя докато се пукнат. И после се започва борбата, но честно казано тоя момент като дойде, искам да се скрия някъде. Печени съм яла само купешки, много са ми сухи.
Моля за съвет или хитринка.

# 483
Задушен праз /за 10- 15 минути /със заливка от "сиренето "на escorial /блендирано кисело зеле със кашу/  е страхотно! Simple Smile
Точно това ми се дояде сега. Simple Smile

Кюбит, и аз ги цепвам както ти преди да ги сложа да се варят. Махам ги като се пукнат, но не им изцеждам водата, докато не ги изчистя. Изчаквам малко да изстинат. Веднъж ги изцедих, те изсъхнаха чакайки ги да изстинат и после като почнах да ги чистя станаха на брашно.

# 484
Вери, и аз ги държа във водата, да. Мисля си, че може би не ги цепвам достатъчно.  newsm78 Освен това на повечето кестени ципата е вътре в гънките и като я дръпна, те се разпадат.  Whistling Тази година отново ще се надхитряваме.  Mr. Green

# 485
Вери, и аз ги държа във водата, да. Мисля си, че може би не ги цепвам достатъчно.  newsm78 Освен това на повечето кестени ципата е вътре в гънките и като я дръпна, те се разпадат.  Whistling Тази година отново ще се надхитряваме.  Mr. Green

Обожавам кестени, но досега съм ги правила само на пюре с прясно мляко. Е, разбира се, докато ги беля изяждам половината, значи и без нищо са вкусни. Но тук кестените са адкси скъпи, да не говорим колко трудно се намират, Кюбит ти от къде ги купуваш?

# 486
отдавна ви чета,и въпреки че не съм веган/ а често съм далеч и от вегетарианец  Embarassed / ,много полезни неща научавам с вас   bouquet

стигнахте до моята слабост-кестените ,и не мога да се стърпя да не се *обадя*
кестените ги обичам всякак- есента винаги ми е била любим сезон, а тук,където е тоолкова топла,че почти не се усеща- само кестените ми напомнят ,че е есен  Grinning

най-хубави ,за мен, са печени в онези специални устройства на уличните търговци Grinning
вкъщи ги пека на фурна, с доста водичка в тавичката,за да не изсъхват
тази година ще пробвам на пара,че да уползотворя уреда  Wink

консумирам ги всякак-любима ми е една френска кестенова торта ,но нямам нито време,нито желание да се занимавам с нея/ най-вече ,защото после и ще я изям без срам  Mr. Green /
инъче ,тук имат много приятна рецепта за кестенова салата- с моркови ,лук,зехтин,лимон и  пресен кориандър- вкусовете се смесват много странно,но се свиква с времето  Laughing

а като снакс покрай виното  Crazy -няма да ви обяснявам повече....

# 487
Клер, кестени в стария ми квартал миналата година продаваха от октомври до януари навсякъде. Не ми се мисли как ги съхраняват и с какво ги третират, но не се отказвам от тях. Скъпи са, да, около $4 за паунд.  Whistling Тази година още не съм видяла из Манхатън.  newsm78 Но уикенда ще ходя в стария квартал и ще се запася.  Grinning
Няма ли в Хол Фуд? Фармър маркетс?

Mamagemelar, миналата година бяхме канени на Коледа в едни французи. Жената беше направила нещо като руло, с кестенов пълнеж, каза, че това е традиционен френски коледен сладкиш. Аз се нахвърлих на купата с белени кестени,  Crazy защото обожавам кестени без нищо, натюр. И накрая чак се престраших да опитам от този сладкиш - божествен беше просто. Ако говориш за същото нещо те разбирам.  Laughing

# 488
Скъпи са, да, около $4 за паунд.  Whistling

Това си е направо евтинджос  Laughing , миналата година ги купувах на $8/паунд и ги имаше само на 1 място- Сентрал маркет.

# 489
Кюбит, и аз ги цепвам леко кестените. Не винаги излизат цели при чистенето, помякога на половинки, рядко на трохи. Но като цяло и на мен ми е трудоемко.

# 490
Ба ма, КлерShocked $8 на паунд е пладнешки обир.  Whistling Ох, чакай, че още преглъщам... Как може, възмутена съм!
Вери, добре че сподели. Аз си мисля, че само аз не мога да се справям ефикасно с кестените.

# 491
И аз много обичам кестени (като дете израснало в район с кестени), но ми звучат много странно всички тези рецепти. Аз съм свикнала да си ги ям само варени или печени, без нищо друго.
 А има ли трик да спася изсъхнали кестени? Преди 3-4 дни варих 1кг, но понеже само аз ги ям, имам още, които обаче са изсъхнали. Днес мисля да ги изхвърлям, ако не могат да се спасят Simple Smile Сурови също са вкусни. Като сме ходили в гората да си берем, по пътя си ги ядяхме така, но е голяма играчка обелването. Трябва да се махне и обвивката и люспата под нея, която горчи.

Мег, праз правя класически - на крем супа с картофи. Само картоф, праз, мазнина и подправки слагам. Вариант е и с леща.

# 492
Аз пък последния път забравих да ги цепна (кестените) и взеха, че се свариха пак добре, не са така водни и повечето излезнаха цели. Бяха много сладки и предполагам, че това дали се ронят зависи донякъде от вида (едните са по-хлебни) и от зрелостта на кестена. Когато не са много узрели - по-трудно се вадят.

Ето рецептата за сладкиша с кестени - свеки го прави, но веднъж в годината (доста е трудоемка). А и колко яйца и масло има...
http://www.receptite.com/recepta.php?r=2329

Праз със елда и маслини също е много вкусно, също картофи с елда и праз, кремсупа от праз, картофи и моркови. Става страхотна баница с праз!
А тази салатка със суровия праз (омачкан с пъце) и настъргани домати със зехтин е любима на семейството  Simple Smile
Писали сме заедно с Жени.

# 493
Да се включа  към темата за праза.През есента много често правя една салата,която дъщеря ми нарича "Веселата шарена салата".В дълбока купа настъргвам моркови,цвекло,ряпа.Нарязвам на лентички зеле,праз/повечко/,малко червен лук,стеблата от цвеклото и листата,ако не са твърде жилави,червена и зелена пиперка.Подправям със зехтин, сол,половин лимон/изцеждам го и нарязвам част от него без кората/. Не винаги имам всички съставки,  но каквото и да й сложа ,пак е  вкусна.
 От както миналата година си купих кестени с "месо" Mr. Green,не съм вземала сурови,  но много обичам от печените,които продават.

# 494
Жени, сложи кестените във вода и остави да заврят за 2-3 минути. Ще са като току що сварени.
Изпитана рецепта.  Peace Изпитвам я всяка година по 1 път поне.  Mr. Green

M_Nik
, съвсем различна е рецептата за която аз говоря. "Моят" сладкиш има блат и много, много кестенов крем. Ще питам жената за рецептата, но едва ли ще я направя. Стана ми интересно обаче, защото те са от Лион, а в твоя линк сладкиша е "по лионски", но звучи съвсем различно.
Ей така изглеждаше долу-горе: http://www.whytraveltofrance.com/images/stories/pictures/francechristmascake.jpg

Праз много обичаме и го готвя всякак - в супи, със зърнени варива, с паста, в гювечи... Както се сетите.

Последна редакция: сб, 17 окт 2009, 18:28 от Кюбит

Общи условия

Активация на акаунт