Веганството - да споделим опит

  • 185 852
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 780
  • Мнения: 753
само искам да добавя, за рязането откъм опашката - да се имат предвид и бананите. Simple Smile Peace

Сега ако може да кажете и кое е опашката и кое началото? Embarassed Ценна информация, момичета, Благодаря!

# 781
  • Мнения: 1 048
Малко инфо, което съм си вадила от различни теми.


* най-много нитрати: цвекло, моркови, спанак (в този ред), зелени листни зеленчуци, репички, други кореноплодни
* средно съдържание на нитрати: картофи, краставици, тиквички и др.
* най-малко нитрати: домати и други червени зеленчуци, чушки, зеле и др.
* най-много пестициди: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби
* най-малко пестициди: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др.
Няколко неща, които могат да намалят нитратите:

Варенето унижожава поне 20-40% от нитратите.
Махането на кората гарантира, че се премахват тези части, където се натрупват най-много нитрати и пестициди.
Доста нитрати се натрупват в семките и около опашката на плода, а те се махат така или иначе.



* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.

* Зеленчуците се съхраняват в хладилник:
Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре - в найлонова опаковка с отвор.

* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.:
Губят се около 10-15% от нитратите, тъй като те са водноразтворими. Разрязването е важно най-вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.

* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%:
Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.

* Водата от варенето се маха веднага след сваряването:
В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.

* Зеленчуците се заливат със студена вода:
Целта е да се охладят възможно най-бързо.

* Отстранява се най-нитратната част:
При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото - най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката, при спанака – в проводящата тъкан и т.н.

* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно:
Така се образуват нитрити.

* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).


Няколко неща, които могат да намалят пестицидите:
- обилно и продължително измиване под течаща вода
- белене (силно препоръчително при децата)
- най-много пестициди задържат: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби
- най-малко пестициди задържат: тропическите плодове (банани, авокадо, киви, манго, ананас и пр.), зеле (броколи, карфиол и пр.), лук, грах и др.
- при сушене на плодовете пестицидите се запазват; при термична обработка повечето пестициди се запазват, някои се разпадат до нетоксични съставки
- ако се спазват стриктно карантинните срокове, остатъчните пестициди не са толкова опасни т.е. вариант е да се разчита на реномиран производител или мар
 ka
 
 

# 782
  • Мнения: 1 048
Цитат
Също от място , където знаеш, че има контрол.  Например, голяма верига супери, където всичко влиза след докуметална проверка за качество.
Странно,но съм останала с впечатлението,че специално за Бг не се препоръчва купуването на плодове и зеленчуци от големи вериги магазини.Те работят с големи,масови производители,които произвеждат в количества,освен това стоката е много,често залежава и т.н.Предпочитат се пазарите и дребните производители.Но може и да греша .Нека ако е така да ме поправите.Аз много време вече не пазарувам плодове и зеленчуци от големите магазини.
Дано наистина скоро да има по-голям избор на био продукти и дано са по-достъпни.
А до тогава....сега например имам едно цвекло вкъщи,което стои и ме гледа всеки път  от хладилника като го отворя и аз му се чудя ли чудя Laughing

# 783
  • Мнения: 19 999
Не знам и аз къде е най-добре да се купува. Наскоро ми казаха, че на пазара повечето зеленчуци въобще не били от производство на самите продавачи, а се вземали от борси, които се снабдяват от Турция, Гърция и пр. Shocked
За веригите не знам в БГ какъв е контролът. В Германия преди години имаше скандал, че Лидл имат твърде много пестициди в плодовете. После обаче взеха мерки и бяха с най-ниски стойности от изследваните магазини Rolling Eyes

# 784
  • Мнения: 2 652
Аз ще добавя един съвето при избор на плодове и зеленчуци - ако няма български (или био), предпочитайте гръцките (авокадо, лимони, портокали), защото поне не ги облъчват.

# 785
  • Мнения: 1 732
kambanka 2304 ,
опашката на банана е откъм дръжката Simple Smile Изрязвай я на разтояние от около 2 пръста.
nor4y ,
Съветът за купуването на плодове и зеленчуци от големите вериги са ми го давали специалисти.
Аз рядко предпочитам да купувам от подобно място. Просто имам късмета да имам възможността да купувам от био магазин или от директно от немски фермери. Тяхната продукция е много качествена и им имам доверие.
Когато съм в БГ ми е много трудно.
Там нямам доверие на разни малки магазинчета/където често се продава на принципа на тарикатлъка/
или пък на  сергийно предлагане/от съмнителни/ борси на плодове и зеленчуци.

По - горе споделих някои "правила за избиране на ниско- нитратни плодове или зеленчуци".
Понеже виждам , че се споделят мерки за намаляване на нитратността, ще допълня и още нещо, което знам за дините.
Основно нитратите са в кората и неузрялата част на плода, непосредствено до нея.
Изрязвайте добре тази част - на  около 3 см от кората.
Нитратността на дините е по- висока, ако на някои места кората е мека.
Ако динята не издава специфичен звук отвътре при почуикване, значи е узряла с помощта на химия.
На пълната с нитрати диня месестата част е светла/ бледа, с дебели жилки. Понякога пък интензивно - червеният цвят е с лилав оттенък. Ако се сложи парченце диня във вода и тя се оцвети в червено или розово- значи е нитратна. Чистата диня само замътнява водата.
При разряване- нитратната диня е с гладък гланцев срез, а чистата- съз захарни неравности.
подобно е и при пъпешите.Там ако кората е с меки и пожълтели, потъмнели части - сигурен белег Peace


# 786
  • GYM
  • Мнения: 814
Да ви споделя една страхотна салатка, която си хапнахме на обед с Дарчето Grinning
половин авокадо
1 краставица
1 шепа кълнове от боб мунг
1 шепа кълнове от морков, червено зеле и китайско зеле
малко хималайска сол
лимон, зехтин и няколко орехови ядки

получи се фантастично Hug

# 787
  • Мнения: 129
 bluelady♥D, а тези кълнове от боб мунг от къде се купуват? newsm78

# 788
  • Мнения: 129
А вместо кълнове от морков и китайско зеле, може ли да  се сложат самите зеленчуци,  нарязани на ситно ?

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 20:15 от black-russian

# 789
  • Мнения: 1 732
Евридик@,
много интересно звучи съчетанието на дюля и ряпа с булгур и нахут Simple Smile Бих вкусала от подобно ястие Simple Smile
Напиши , моля те подробности.
bluelady♥D <
варианти на тази салата с авокадо и кълнове е любима вечеря за сина ми Simple Smile Понякога добавям маслини и лук. Кълновете също варирам. Между впрочем кълнове от морков не съм пробвала никога, какъв им е вкуса? Simple Smile
black-russian,
кълнове от "боб мунг"/т.е. зелена соя/ стават много бързо и лесно в домашни условия Simple Smile

# 790
  • Мнения: 129
realist, мерси за отговора.  Hug В чаша вода и завити зрънца в памук предполагам ще стане  Thinking

 bluelady♥D
,ти как се сдобиваш с кълновете?   Rolling Eyes

# 791
  • Мнения: 1 732
[........ В чаша вода и завити зрънца в памук предполагам ще стане  Thinking

не мисля ,че покълването с памук е удачен и подходящ метод. Peace

Последна редакция: пт, 06 ное 2009, 21:29 от realist

# 792
  • GYM
  • Мнения: 814
[ bluelady♥D[/b],ти как се сдобиваш с кълновете?   Rolling Eyes
Ами купувам ги... Отскоро съм привълженик на кълновете, та сега ги опитвам.. Все още не ги правя, но съм си взела уреда на биосет и смятам да започна bowuu
има огромно разнообразие от кълнове в Билла  bouquet

# 793
  • Мнения: 129
Мерси много момичета, запалихте ме с кълновете. Hug Ще се пробва!  Peace

# 794
  • Мнения: 896
Да ми препоръчате някоя книга за отглеждане на кълнове на българския пазар, а може и на английски (а аз да си я търся)?

Цитат
подобно е и при пъпешите.Там ако кората е с меки и пожълтели, потъмнели части - сигурен белег
Не разбрах за пъпешите - ако кората е мека с пожълтели/ потъмнени части, значи са нитратни ли? Предполагам.
А за Гръцките плодове - да, не се облъчват, но не е гаранция за това дали са ГМО и дали са пръскани, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт