Веганството - да споделим опит

  • 185 430
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Мнения: 2 185
За домашна боза знам тази рецепта от Базилиск http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

# 1 126
  • Мнения: 1 849
Ами същата си е рецептата, аз за опит сложих 1 ч.ч. брашно от просо и го запекох в сух тиган, като се бърка само с дървена лъжица - непрекъснато. Сложих 1/2 ч.ч. захар (сигурно ще стане и с нещо по-полезно Blush ама по-нататък) и 3-4 ч.ч. хладка вода, като се бърка пак - да ври за 5 минути. После се остава да изстине. Ама нашето просено брашно е много едро и го минах през пасатора  - за хомогенност. Сложих 2-3 с.л. квас и в буркана... Днес вече е почти готова бозата (разклаща се като се сетиш), зависи колко е топло вкъщи. Но ухае страхотно и си е истинска и вкусна боза. Внимавайте като запичате брашното, че много бързо започва да си сменя цвета, на по-слаб котлон и го бъркайте...

# 1 127
  • Мнения: 1 732

А тези сачове (електрическите) с какво покритие са? Иначе съм си харесала от обикновените, но се чудех на керамичен котлон дали стават  newsm78
с незалепващо - незагарящо. Затова и стават печени .  Simple Smile
Отдолу е алуминий.
Не пише никъде, че е тефлон. Надявам се, че не е вредно, понеже  не харесвам тефлони и подобни.
иначе като най- здравословно съм си избрала йенско стъкло, Силит - "Силарган" и керамика.
Готвя основно в последните две.

# 1 128
  • София
  • Мнения: 5 347
А пордава ли се брашно от просо?


По повод съвета да се добави ЛИМОНАДА  в палачинките - не го правете! Лимонадите са изкуствени и стават отровни при загряване. Сигурно има и някое био-изключение...

Бадемите са американски масово! И радиоактивно облъчени. Ако са красиви, тумбести, светло-кафяви.
Ако са кафяви, сбръчкани, като съсухрени - са български или гръцки. Лични впечатления.

# 1 129
  • Мнения: 189

M_Nik , Hug аз като човек със стаж в ресторантьорския бранш Wink - веднага се включвам с отговор Peace
Всеки сач, след купуването му от магазина, се намазва обилно с олио /можеш да сложиш 3-4 суп. лъжици/ и се слага за няколко часа във фурната на най-високите градуси /без предварително загряване на фурната/. Предупреждавам - доста пуши и цветът му се променя към тъмно.
След тази процедура може да се ползва на всякакъв /дори и на газов/ котлон, включително и във фурната Peace
Мие се едва след изстиването - иначе се пука/чупи/ Peace
Извинявай за глупавия въпрос, но вътре в сача ли се налива мазнина или целия се намазва и да ми капе във фурната? Embarassedи колко време трябва да стои там...
аз изкам да го ползвам на газов котлон...

# 1 130
  • GYM
  • Мнения: 814
Онтосно ядките, коментирани по-горе... Пловдивчанки, на четвъртък пазара ми казаха, че има доста евтини - 10 лв-орехи, цели ядки, 11-12 лв - бадеми, лешници. За произхода - незнам, като отида ще питам, че не ми е много близко и още не съм ходила Wink

# 1 131
  • Мнения: 1 849
Оп, брашно от просо има в почти всички диетични и биомагазини. Цените варират от 2 до 6 лв. - за биото.

# 1 132
  • Universe
  • Мнения: 1 559
Извинявай за глупавия въпрос, но вътре в сача ли се налива мазнина или целия се намазва и да ми капе във фурната? Embarassedи колко време трябва да стои там...
аз изкам да го ползвам на газов котлон...

Вътре в сача се поставят няколко лъжици мазнина, но може да го намажеш и отдолу /няма да ти капе Joy/ - става още по-здрав - обаче много пуши при обгарянето Wink
Няколко часа на макс /"колкото повече-толкова повече" Peace/,после го остави да изстине във фурната и едва след това го измий Peace

Онтосно ядките, коментирани по-горе... Пловдивчанки, на четвъртък пазара ми казаха, че има доста евтини - 10 лв-орехи, цели ядки, 11-12 лв - бадеми, лешници. За произхода - незнам, като отида ще питам, че не ми е много близко и още не съм ходила Wink

Ако са на тези лъскавите сергии - 2 на брой - които са специалицирани само за ядки - не са български. Най-добре е от баби и дядовци, покрай пазара Peace


По повод съвета да се добави ЛИМОНАДА  в палачинките - не го правете! Лимонадите са изкуствени и стават отровни при загряване. Сигурно има и някое био-изключение...

Просто споделих как се правят  Wink Иначе лиманадата се подслажда с аспартам, който, освен че е вреден, не е за термична обработка и т.н..........

Най-евтиното брашно от просо е на ЕТ ТИТ - ТЕНЬО ТЕНЕВ - 0,5 кг - 1,06 лв /май не е био newsm78/ -
http://www.titbg.com/index.php?main_page=index&cPath=68

# 1 133
  • Мнения: 1 732


По повод съвета да се добави ЛИМОНАДА  в палачинките - не го правете! Лимонадите са изкуствени и стават отровни при загряване. Сигурно има и някое био-изключение...

Просто споделих как се правят  Wink Иначе лиманадата се подслажда с аспартам, който, освен че е вреден, не е за термична обработка и т.н..........
http://www.titbg.com/index.php?main_page=index&cPath=68
когато лимонадата е био и е с натурален подсладител, става превъзходно и здравословно! Peace
Както за палачинки, така и за полята баница! Grinning
Тук продават био газиран натурален ябълков сок- с газирана вода.
Понякога прибавям от него.......ефектът е незаменим! Grinning

# 1 134
  • Мнения: 1 849
И аз я видях тази фирма ТИТ, всичко им е в пъти по-евтино!? Не знам дали сега тръгват и пускат всичко на ниски цени - да зарибят или просто това си е истинската цена. Гледам, че повечето продукти си пакетират сами.

Всъщност точно за такъв сок, тип сайдер исках да питам, някой правил ли е? Във Франция го имаше навсякъде и децата го пиеха с десерта или вместо кока-кола. Е, татковците също пиеха, но алкохолния му вариант  Simple Smile Дали ако сложа само накълцани ябълки и вода (като за оцет) - ще стане  newsm78

# 1 135
  • Мнения: 2 132
На мен четвъртък пазара ми е далеч.. Иначе ми се иска да отида, че ми казаха, че продават пъщърнак, сладки картофи и др. рядко срещани.

Понеже имах купени от магазини бадеми, сравних и действително магазинските са по-светли, а тези от дядото са тъмни и на доста личи къде им е чукал черупката Simple Smile

Аз съм пила една био напитка от бъз. Имаше различни видове. Нещо такова май беше - http://zelenazemia.com/products/bionade

# 1 136
  • GYM
  • Мнения: 814
Купих си орехи от един дядо, 10лв, цели ядки, съвсем пресни, каза човекът ,ч еса от Брезово. Бадемите, когато са български , си личи -едни по-светли и сбръчкани стоят, като да са още мокри. Жени, тъй като спомена за Гранд-а, а аз живея на 50 метра от него, та затова помислих, че четвъртък пазара е добра алтернатива. Аз ходих като на разходка, а имаше и прекрасни зеленчуци - гулии, пащърнак, сладки картофи, български круши ooooh! Бях се натоварила като палестинско магаре hahaha

# 1 137
  • Мнения: 3 869
Момичета, обърнах днес първата книга на д-р Гайдурков, понеже там съм чела за меда, но не гонамерих и не помня точно защо не го препоръчваше за храна на хора...

# 1 138
  • Мнения: 5 714
А за зехтина какво казва, Мег? Прочетох странен цитат. Затова питам.

# 1 139
  • Мнения: 3 869
А за зехтина какво казва, Мег? Прочетох странен цитат. Затова питам.
Стедено пресован, екстра върджин, и в никакъв случай де не се готви, да се ползва много пестеливо, както и вяска други извлечена мазнина...

Общи условия

Активация на акаунт