Веганството - да споделим опит

• 185 732
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
чесито!!!!!!!!!! че ми беше гузно все да си хваля софийските вег ресторанти... не се пуши в тях и във всичките обичат децата.

# 1 231
  • GYM
Имаме си вече Веда хаус и в Пловдив - http://www.vedahouse.bg/2009/10/blog-post.html.
Не е голямо, но е много приятно и не се пуши никъде! На втория етаж няма маси, а възглавници и барбарони на пода и децата могат да си подскачат, пълзят и т.н. Имат много чайове, трябва да са пуснали и кухнята (вегетарианска е), разни домашни сладкиши също имат, интересни напитки и т.н. Препоръчвам го с 2 ръце Simple Smile
Оооо, ще се пробва още в четвъртък, тъкмо се чудех къде да заведа детето и мъжОт на РД-то ми Hug

# 1 232
Момичета може ли идеи за мезета/предястия,не като основно и за наяждане за повечко хора,тоест да не е много трудно....

nor4y, мила, нещо много лесно, бързо и вкусно измислих тези дни
печен пипер (моя беше червен), печен чесън, зехтин, кафява сол(такава беше моята), лим.сок
пъхаш в блендера и няколко пъти бъжжжжжжж и мммммммм
чесана не съм го пекла специално, естествено
то нали и основно ястие ще има...при мен почти винаги има нещо за фурната и на единия край си ги слагам главите за 15-20 минути

друго, което се сещам е червено цвекло на пара, но съм го правила с млечна майонеза+чубрица

# 1 233
Мерси за идеите на всички,супер са!

Жени,заведението изглежда супер,дано бебо е ок да го посетим за 1-2 часа в сряда на татито на РД-то Simple SmileА Бритата и за миене на плодове и зеленчуци ли я ползваш newsm78???Напоследък се замислям за някакъв централен филтър,дано не са много скъпи...

Днес ми препоръчаха и бирария Розенхоф,имало салон за непушачи.Бирария е,но сигурно ще има всякакви неща.Също и пицарии Верди,едната в Кичука имало цял етаж за не пушачи,но там не знам какво здравословно може да се яде,освен салата,а и мисля,че не е за по-големи дечица....

А относно смутито,моя блендер не може да направи нищо без вода...поне аз не успях днес на два пъти или може би количеството плодове беше малко,знам ли,освен да пробвам в робота...А освен това днес се бях навила да правя крем супа с тиква,стигнах до пасирането и пасатора ми се развали,не е бил затегнат хубаво при пасиране и ножа е разказал играта на пластмасата отвътре SickИ сега съм и без пасатор,дано си намеря някой свестен на добра цена.

Блат за пица направих от тесто като за содена питка,стана супер.

А кори за баница така и не купих,не знам какви да търся,обикновени ли?Може би като имам време ще пробвам домашните,но до тогава имам мерак да направя една спаначена и една с праз.

Момичета последно да ви питам за мазнината за готвене,трябва ми нещо за тестени изделия...вие какво ползвате?Пак търсих в 2-3 големи магазина,нямат рапично олио,а ползвам от гроздови семки,мислих и за зехтин,ама не знам какъв,нали не бива да е студенопресован.

# 1 234
майчета, моля ви споделете вашите рецепти за курабии/бисквити
че малката много обича да ръфа нещо
благодаря ви

# 1 235
Импровизирах тази вечер на тема "кюфтенца от леща", гледайки първата рецепта от Вери:

- червена леща, добре сварена
- фини овесени ядки, колкото поемче, за да стане достатъчно гъста смес
- 1 едър стрък зелен лук нарязан на ситно
- няколко печурки, настъргани
- няколко ореха, смелини
- джодежен, ч. пипер, сол - на око Wink
- поради липса на доматено пюре - някаква заготовка от печени чушки и домати от свекърва ми (само това има вътре, дори соле не слага)
- повечко червен пипер за цвят Simple Smile
- 1 лъжичка зехтин

Пекох на 150 С за 40 мин. върху хартия за печене директно на решетката на фурничката (така не се налага да ги обръщам)
- чудни станаха, детето омете 3! Баща му и той като никога хареса веканската кухня Simple Smile

# 1 236
nor4y ,
за захранване на твоето бебенце след болестта е добре като за начало да му предложиш леки зеленчукови бульончета Peace
за мезета- препоръчвам всякакви зеленчукови салати. Има и такива, които направо си нахранват. Simple SmileБях споменала наскоро за една салата с киноа,  броколи на пара, лук и царевица.  За случаите с много гости имам една любима - зеленчуци на пара- ситно нарязани /картофи, моркови, червено цвекло/ с магданоз, лук и кисели краставички. Всичко се рабърква и се овкусява. Има универсален вкус и масово много се харесва  Wink. Можеш да добавиш и бял сос.
За мезета вървят и всиките видове веге- пастети, веге- майонези, и сосове.
За мазнините........
Много рядко готвя с мазнина.
Когато това се случи, ползвам био- рапично, кокосово/особено за сладки печива/ или био- зехтин/студено-пресован/, на който пише , че може да се обработва топлинно.
виж Grace' какво е споделила тук:
http://209.85.135.132/search?q=cache:cf9dlwBGhm0J:www.bg-mamma.c … ct=clnk&gl=bg

благодаря ви
за съжаление рецептата за курабийки, която понякога правя е със яйца+ кисело мляко. Сигурно може да се заместят/с ядково или соево кисело мляко + банан или нахутено брашно/, но не съм пробвала и не знам  резултата дали ще е успешен . Бисквитки не съм правела никога.

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 23:07 от realist

# 1 237
благодаря ви
Овесени бисквити:

1 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. брашно (пълнозърнесто, типово, царевично....)
1/3-1/2 ч.ч. кафява захар (кой колкото сладко обича)
1/3 ч.ч. олио от гроздови семки (или друга мазнина)
1 ч.л. сода
1/2 с.л. мед

Смесват се овесените ядки, брашното и захарта и се разбъркват. Олиото се загрява леко и в него се слага меда. Содата се гаси в 1 с.л. вряща вода, след което се прибавя към меда и олиото. Тази смес се слага в сухата и се разбърква добре. Ако според вас е много сухо, може да капнете малко вода. Така получената смес разделяте на 12 и правите малки топчици, може и да ги сплескате (оформят се като кюфтенца). Слагате ги в тава, най-удобно е ако сложите отдолу хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 15 мин - наблюдавайте ги (трябва да потъмнеят леко).

Може да се направи каша от фурми или да се използва водата от накиснати фурми, която може да замести меда и захарта. Медът между другото е свързващ агент тук. Оригиналната рецепта е с яйце. Ако не се сложи мед, се разпадат. Вероятно фурмите ще успеят да заместят успешно меда в тази му роля.

Тази рецепта я имам от една мама и много я харесвам,бърза,лесна и вкусна...мисля че и Жени може да потвърди.Утре ще потърся и други
Лека от мен

# 1 238
Ето от тук черпя доста идеи за бисквитки: http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/ - особено корнита и тези с тахан и сусам. Абе, потекоха ми лигите...

# 1 239
nor4y, благодаря ти, но и аз правя почти същите и вече са й омръзнали

M_Nik, благодаря утре ще ги разровя май са доста интересни

в какво слагате водичка на детето като излизате навън
питам от гледна точка на това, че захладнява и когато е в обикновено шише става студена
нещо като термос трябва ама от какъв ли материал се правят не ми известно

# 1 240
Цитат
най-вероятно кваса не е бил готов
поне с този от брашно само е така
пак става, но не е така бухнал хляба, когато не е съвсем готов кваса
става хубав хляб чак след третото зареждане на буркана за следващ квас(аз изсипвам целия квас-1/2 буркан, прибавян брашно към това, което е останало по стените
ако не си ме разбрала питай, че ми се спи и не мога да го обясня по-добре сега

fotinaklaros може ли малко по-подробно,трудно схващам Blush
M_Nik шупли имаше,но в никакъв случай не се удвои,а чаках вместо 24,48 часа Sad

# 1 241
Bergkristall, аз изхождам от моя опит на квас само от брашно, но мисля, че принципа е един и същ

първо да кажа, че тази рецепта нещо не ми е много ясна
Цитат
Топката се накъсва на парченца и се размива в около 400 мл топла вода или сурватка.
хем се накъсва, хем се размива....не разбирам кво става

значи ако кваса ти е бил готов, т.е имал е необходимите шупли/балончета, то значи след като си замесила тестото не му е било достатъно топло, за да втаса пак

на мен последно време ми се получава много добре
заредила съм си буркана от месец сигурно
при ново зареждане първите два кваса не са най-хубавите, получава се хляб, но не е така бухнал
изсипвам цялото количество квас в купа
добавям ново брашно само към това, което е останало по стените, отгоре марля с ластик, оставям до сутринта да втаса(обикновено вечер меся), сутринта го прибирам в хладилника да го "приспа", защото сага ми втасва бързо и не успяваме да изядем хлебчето

след като изсипя в купата слагам малко брашно, разбърквам добре, става като гъста каша, пъхам го в торбичка(да има малък отвор да диша) и го слагам на парното
пулучават се много мехурчета, преди да си легна го доизмесвам, пак в торбичка и близо до парното, но вечерта то почти не гори така, че не му е чак много топло и си втасва до сутринта
последно време кваса го правя от ръжено или грахамово брашно и доизмесвам с типово+чубрица и сол и става ммммммм
има един недостатък това, че втасва цяла нощ-формата-става малко по-разпльокано, като питка, но мен не ме бърка щом е за сметка на времето
иначе цял ден трябва с едно хлебче да се занимавам ааааа.... #2gunfire

# 1 242

в какво слагате водичка на детето като излизате навън
питам от гледна точка на това, че захладнява и когато е в обикновено шише става студена
нещо като термос трябва ама от какъв ли материал се правят не ми известно
в детско стъклено шише, което си има термо- кутия. Но в термо- кутията водата не винаги се запазва топличка. Зависи колко дълго сме били на вън и при какви студове. Затова винаги си вземам и термос. Когато ще давам вода, затоплям на водна баня през бутилката. Слагам я в канчето от термоса във врялата вода.

# 1 243
Bergkristall, другото, което влияе на кваса е водата-да не е с хлор, т.е да не е от чешмата и да е с дървена лъжица

майчета, всички ли давате на децата допилнително на какпи мастни киселини и ако да какви

някой имали предства на какво се дължи това - бели ми се вътрешната кожичка/ципичка на устната кухина
и миналата зима ми се случи и сега пак, макар по-малко

# 1 244
Fotinaklaros, да не си пила горещ чай? Така ми е ставало при изгаряне /без да усетя/ от нещо топло, ако правилно съм те разбрала...  Wink

Общи условия

Активация на акаунт