Веганството - да споделим опит

• 185 958
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 370
аз не съм 100%веган,нито дори веге,но момичетата ми-да!
затова съм сред вас ,и ще споделя тяхното меню...
днес например-
закуска портокал,30 мин след това лимон с мед/малко покашлят/
втора закуска банан+овесени ядки/сухи/
обяд - накисната от вечерта елда /натюр/+салата кресон,домати,краставици,зелен лук
следобедна закуска крем авокадо+орехи+мед, сурови бисквитки с ябълка и тахан от сайта на Вери
вечеря-салата домати+краставици+лук,печена филийка+кисело мляко
малко по-късно -тиквени семки/сега е модата им у нас ,по всяко време се сещат за тях  ooooh!/

# 2 371
  • ул. "Мечтание"
крем авокадо+орехи+мед

Оооо, това ще си го открадна като идея.  Sunglasses Mr. Green

В нашето семейство май сме тръгнали по пътя на вегетарианството, ама да видим до къде ще стигнем.  Whistling Outta Joint

# 2 372
Филма беше много интерес. Разбрах, че там се говори за сока. Обаче аз не мисля, че говори за прясно изцедени сокове.
Ако говори за пресен портокалов сок излиза, че чаша такъв е равна на чаша алкохол по вредност.
 В началото казва, че фруктозния сироп е синтезиран по някакъв начин от царевицата, който го прави чужд за организма, което не е случаят с фреша.
 Всъщност това не мога съвсем да го проумея за обсъжданата вреда от соковете при положение, че с тях  се правят пречистващи диети. За плодовите сокове, ясно за захарите и т.н. Но зеленчуковите? Те също имат захар-цвекло, моркови, целина глава и др. и също става разрушаване и окисляване на вит. Ц. Освен това същата автолиза на клетките се получава и при смутитата. Клетките не са вече в биомолекули. Само че там сокът и фибрите са заедно, тоест захарта се усвоява по-бавно, но структурата е пак разрушена и по логиката на момичето от земята усвояването е пак със загуби.

# 2 373
Филма беше много интерес. Разбрах, че там се говори за сока. Обаче аз не мисля, че говори за прясно изцедени сокове.
Ако говори за пресен портокалов сок излиза, че чаша такъв е равна на чаша алкохол по вредност.
 В началото казва, че фруктозния сироп е синтезиран по някакъв начин от царевицата, който го прави чужд за организма, което не е случаят с фреша.
 Всъщност това не мога съвсем да го проумея за обсъжданата вреда от соковете при положение, че с тях  се правят пречистващи диети. За плодовите сокове, ясно за захарите и т.н. Но зеленчуковите? Те също имат захар-цвекло, моркови, целина глава и др. и също става разрушаване и окисляване на вит. Ц. Освен това същата автолиза на клетките се получава и при смутитата. Клетките не са вече в биомолекули. Само че там сокът и фибрите са заедно, тоест захарта се усвоява по-бавно, но структурата е пак разрушена и по логиката на момичето от земята усвояването е пак със загуби.

Soleil*,   Hug
Става въпрос не само за сокове, но и за всяка храна, която е обогатена с фруктозен сироп. Иначе, както каза и лекторът, ок е за плодовете, понеже те съдържат фибри, но не е ок например
за подсладеното мляко, в което фибри няма.Доколкото разбирам основната тема е не "фрешове", а плодови сокове&безалкохолни напитки.
Да споделя и аз за нашето меню Mr. Green Вкъщи сме разделени така - аз вегетарианец в преход към веган, мъжът ми - месоядно ooooh!, с преход към вегетарианец Mr. Green(надявам се, че не чете тук Mr. Green), а детето е 3мес. кърмаче Heart Eyes Още преди да се съберем, сме се разбрали, че вкъщи месо не се готви, нито пък и риба. От време навреме 9 един път на няколко месеца) се купува малко шунка за котката, та и мъжът ми се присламчва. Та дотук с "месната" част. Оттам нататък дневното меню е следното:
Закуска- сравнително рядко, но : плодове;мюсли;овесени трици със сок, препечени филийки с тахан и нещо соленко.
Обяд: основно супички - най-различни, салата
Вечеря: Картофи, запечени с подправки на фурната+кетчуп;салата с булгур- булгур+чесън,моркови, джинджифил, домати, лимонов сок, зехтин; по същия начин салата от сварена леща,;пица със зеленчуци;гуакамоле - много ми е любимо;брускети с много босилек, чесънче и домати. Има и много други, но май това е основното +много, много плодове, зеленчуци и сурови ядки( имаме две красиви бурканчета на масата - едното с орехи, тиквени семки, слънчогледови, кашу и каквото съм купила, а другото със сусамено и ленено семе - начукани, та са винаги наблизо за  поръсване върху салати или пък за таратор)

# 2 374
И аз съм поръчала на майка ми, която беше почивните дни в Петрич, 3 буркана комбинация от фъстъчен и сусамов тахан Simple Smile Много го харесваме. Защо да не са полезни фъстъците? Детето също отскоро яде филийка тънко намазана с био фъстъчено масло и много и харесва.

# 2 375
Soleil*,
не знам дали моят опит с храненето ще ти е от полза, защото при нас няма база за сравнение преди/след. Детето е веге от утробата на мама. Аз реално още растях, когато окончателно спрях с месо и риба. Всичко стана плавно и неусетно, но аз по принцип и като дете съм избягвала мъртвата храна.
Голямо дете , много ме затруди като питаш за "традиционно" меню. Повечето от рецептите, които публикувам тук , са ми традиционни. А и тези, публкувани от другите момичета.

Най- общо-
сутрин хапваме плодове. Тази сутрин беше круши, ябълки  и грозде. Чай/с мед/ или вода. Понякога правя плодова салата с/без фини овесени ядки. По- късно/понякога/ зърнена закуска или някакъв крекер.Съботите вече традиционно  правя палачинки с най- различен пълнеж/ те са както "веган", така и "веге", според момента/.
За обяд салата /сурова/ + готвено. Рецептите ми са бе запръжки , само на вода или на фурна. С кратка Т обработка. Готвя всякакви комбинации на зеленчуци, зърнени, бобови. Кюфтета, запеканки и супо-манджи. От типа на леща с джоджен или карфиол с елда. Винаги в манжите ми има някаква зеления. Почти винаги слагам лук и морков
За следобедна закуска детето обича например "кремче" от  ядков тахан,  пасиран с ябълка. Или авокадо, пасирано с ягоди и мед. Или овсени бисквитки с плодово овесено мляко.Също понякога му давам ванилиевото соево био- кремче.

За вечеря авокадо с кълнове, маслини, краставици- на салата.
Или пълнена сурова чушка с някакво песто или дресинг. с малко хляб.
Приготвям салати с киноа и зеленчуци, табуле или кук- кус с ядки и зеленчуци.Салата с картофи, червено цвекло, моркови на пара и лук, магданоз и грах.
между храненеията хапваме ядки, крекери, плодове или 1 зеленчук.
това са рецепти за тази тема. ние обаче понякога ядем и яйца и млечни основно правя баница със зеле/праз/левурда, но без млечни. Обичаме да ядем и сладолед.
Фъстъци не ядем. Под никакава форма. За мен те са по- скоро рискова храна. Полезностите му ги има и в други бобови.
за гъбите вече съм споменавала- също не ядем. никакви и под никаква форма.

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 18:32 от realist

# 2 376
Фъстъци и ние не ядем. Особено суровите непокълнали не са полезни. Съдържат много фитинова киселина и гъбични спори. Те са си бобови, а бобови никой не яде сурови в чистия им вид. Леко запечени е по-добре, но съм чела, че са тежка и концентрирана храна.

Велв, написах го това за соковете, понеже Деси писа за портокаловия фреш. Смисъл, че не може да се сравняват фрешовете със сода дринковете.

За храненето аз се опитвам да храня детето здравословно още от самото начало. Разбиранията ми са се изменяли малко с времето, но това не е от значение. Докато кърмех не е боледувала сериозно. Спрях да кърмя и след последните ваксини започна много да боледува и цялото семйство с нея. Толкова много вируси не бях карала в последните 10 години, колкото изкарах за половин година. Тогава имахме и много стрес цялото семейство и това си беше от значение. После закрепихме нещата и миналата, и тази година не е пила АБ и сериозни лекарства.
Но и сега за моите разбирания често лепва вирус и аз съм след нея. Вярно е, минаваме без лекарства, но потече ли й носа, вдига Т 2-3дена, после влачи още 5-6 лека кашлица и минава. Явно храненето не от съществено значение тука и не знам какво да направя. Има нещо, което не правим както трябва, но не знам какво.
Или просто аз съм тази, която се шашка твърде много. За мен например не е нормално да видя дете с течащи сополи по цял месец.
С хомеопатията сме наникъде. Трябва да избера нова хомеопат, но това ще стане чак в БГ.

При промяна на моето хранене към нездравословно веднага започва да ме боли много коремът при цикъл и цикълът става по-обилен. Също преди страдах често от главоболие и отпадналост, което се махна с прочиствания и правилно хранене.

# 2 377
Аз да си кажа мнението за филма и фруктозата. Бих ги наредила по степен на вредност от най-малко вредното нагоре - портокалов фреш, купешки портокалов сок без доп. царевичен сироп или друг вид фруктоза, а вместо това бяла захар (глюкоза) и най-вредното - американски купешки портоколов сок, т.е. с добавена фруктоза. За мен основното беше за фруктозата като отрова, т.е. там не ставаше въпрос за другите съставки в соковете (ясно е, че фрешът не съдържа консерванти, допълнителни подслаждания и т.н. други вредни или най-малкото натоварващи храносмилането съставки). Мисля, че паниката във филма се дължи на количеството фруктоза. Останах с впечатление, че в американските продукти се използва не бяла захар, а по-евтината фруктоза (царевичен сироп) и най-важното в доста големи количества. Така, че фрешът, особено разреден с вода, не може да се сравнява реално, освен може би, ако не се пие ежедневно, в продължение на години. Нали за това говореше той - че асоцииациите за контрол на храните не го отчитат като отрова, но не взимат впредвид, че примерно масово хората пият ежедневно някакви такива напитки и с времето се трупа негатива.(не, че не го знаят, но го използват като оправдание да не сринат огромния бизнес) Така, че може би е различно, когато човек минава само за определен период на соково пречистване. Направило ми е впечатление и съм запомнила, когато Вери беше казала, че сокове си правят и пият основно с цел пречистване (т.е. разбирам го не като ежедневно) като това важи само за възрастните в семейството, а децата само си опитват малко евентуално, ако са любопитни. В крайна сметка в такива периоди нали не се яде нищо друго и би трябвало цялата енергия от поетите сокове да се употребява, а не да се трупат захари и да се превръщат в мазнини в черния дроб, тъй като са в повече. Това са си мои абсолютно лаишки предположения, разбира се - знаете, че нямам идея от тези неща.(освен това и много неща съм изтървала от филма заради английския все пак) Много ми се иска да си имаме някой нутрициолог в темичката. Дали няма някъде форум с такъв специалист(и), който да отговаря на въпроси на "простолюдието"? Simple Smile
Реалист, това плодово овесено мляко домашно ли е или купешко? В големите вериги магазини има ли такива? Аз съм виждала само соево и оризово, но не ми хвана окото.

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 17:54 от desi_sunshine

# 2 378

Реалист, това плодово овесено мляко домашно ли е или купешко? В големите вериги магазини има ли такива? Аз съм виждала само соево и оризово, но не ми хвана окото.
преди правех домашно. Правела съм както от фини овесени ядки, така и от овесени кълнове.
Сега купувам готово от био - магазина. При нас има различни веге- млека: бадемово, оризово, соево, овесено , от просо и т.н. Някои са натурални с ванилия, други с какао или с плодове. Аз купувам предимно това с плодовете.
в БГ съм виждала соево, овесено и оризово. Овесеното със сигурност беше само натурално. на тази марка. Продаваха го в СBA.

# 2 379
Момичета ,наминавам набързо с едно предложение.
Преди малко се пребрахме от Банско,по път за насам минахме през био хотел Моравско село.Поинтересувах се какво предлагат ,нямаха много налични неща,но ми казаха да видя на www.amiti.org и ако искам нещо да поръчам,в сряда ще имат път към Пловдив.Сега нямам време,но смятам утре да поръчаме,ако има желаещи казвайте...

realist тези млека не са ли пастьоризирани?

Аз забравих да пиша как се е отразила диетата на здравето ни,но сега нямам време,по-късно ще пиша....

Моля ,дайте съвети как да се откажа от сладкото(рафинираните купешки боклуци)?

# 2 380
Наминавам и аз набързо. После пак. Деси, правилно си разбрала относно соковете. Всичко е така, както си го написала. За сок от морков и цвекло: знам, че трябва да са макс. 20% от общото количество сок, пак заради захарта. Знам също така, че някои препоръчват пречистване със сок морков, ябълка, цвекло (мисля, че това беше комбинацията), но за мен това е натоварващо.

Норчи, като съм навън и ми се прияде сладко, си взимам фурми и сушени смокини. Преди хубав черен шоколад. Другият вариант е да си правиш вкъщи нещо и да си взимаш за навън.

# 2 381
Не разбрах, на печените фъстъци какво им е? Simple Smile

Добре де, фруктоза няма ли в самите плодове? Филма не съм гледала.

# 2 382
Има, разбира се, в плодовете. В комбинация с фибрите не е толкова вредна, опасна (не знам как да го нарека).

# 2 383
Има, разбира се, в плодовете. В комбинация с фибрите не е толкова вредна, опасна (не знам как да го нарека).
Не е ТОЛКОВА или изобщо не е ?

# 2 384
В комбинация с фибрите е безвредна. Така е като се бърза.

Общи условия

Активация на акаунт