Веганството - да споделим опит

  • 185 425
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 850
  • Мнения: 7 693
тиквените семки са сред любимите храни и на моите моми-даже повече от орехите-най-редовно следобедната им закуска е някакви ядки-защото може да се яде,докато се играе  Laughing

за маслото-ако не се мажат филии-за какво друго го ползвате?
ние ,откакто намалихме хляба повече от драстично-никакво масло не ползваме

# 2 851
  • Мнения: 1 849
Много харесваме тиквени семки, но предпочитам домашните - извадени от тиква и изсушени на есенното слънце  Simple Smile Тези от магазина - суровите белени (3-4 вида съм взимала) имат един лек мирис (май и вкус) на застояло. А са си в годност и не са гранясали. Търся тук небелени сурови тиквени семки, но не намирам  newsm78
При слънчогледовите семки не ми се е случвало. Дали не обработват с нещо различно тиквените?

Щастливата, пробва ли с кокосово масло или ядково? Замества отлично  Hug

# 2 852
  • Мнения: 7 693
ако са обработени тиквените семки,нали не биха покълнали-моите не съм ги пробвала newsm78
имаше една рецепта за крекери в сайта на Вери,но аз по мързеливия начин я направих-без са ги накисвам  Blush

# 2 853
  • Мнения: 5 714
Веднъж пробвахме да покълнем тиквено семе. Стана работата, но така да горчеше...

# 2 854
  • Мнения: 415
Вери, въобще не ме притесняват тиквените семки, просто питам какво Ви е мнението - четох за тях, но си викам дай да видя дали някой няма да има някаква информация, която да не я знам:) По принцип много ги харесвам, както и всички ядки де, но както M_Nik казва - доста често са като гранясали, едни такива застояли.
Иначе маслото - за ГХИ знам, но реално то нали си е същото, само че пречистено, затова не съм се насочила към него. С ядково или кокосово вкусът не е същия на филийката:))) Ама много претенции станаха наистина.  Laughing
Аз като цяло усещам, че постепенно ще го спра - вече за мазане на филийката при ядене почти не слагам - идеята за сосовете ми се струва прекрасна, както и някакво пастетче, сега ще си направя с маслини нещо, че много обичам и като цяло върви с филийка:) Остава само тази с мед и масло да елиминирам. Grinning
Иначе аз лично не го ползвам за нищо друго, казвам АЗ, защото пак АЗ но ястията на мъжа ми го употребявам. Защото го навих да махнем слънчогледовото рафинирано олио и сега като готвя в йенското броколи, картофки...абе каквото и да е и слагам масло вместо олио.
И на малкия слагам по мъничко в зеленчуковите пюренца.
Като стана въпрос за него - днес за пръв път пробвах да му дам сирене - по настояване на баща му. За месото се разбрахме, но той въобще не може да приеме да не давам млечни. Обаче малкият го изплю и няколко пъти го отказа много силно. Вътрешно се зарадвах и се опитах да обясня на баща му, че ще започна да му давам сусам и няма да има никакви проблеми с калция, дори и въобще да не вкусва млечни. Пък и го кърмя още, ама пусто закостенели схващания за определени неща...
Като цяло вътрешно усещам, че няма да имам проблем със сусама, въпреки че малкият няма още годинка. Вие какво мислите?

# 2 855
  • Мнения: 1 725
Аз като цяло усещам, че постепенно ще го спра - вече за мазане на филийката при ядене почти не слагам - идеята за сосовете ми се струва прекрасна, както и някакво пастетче, сега ще си направя с маслини нещо, че много обичам и като цяло върви с филийка:) Остава само тази с мед и масло да елиминирам. Grinning

На мен също ми е любимо препечена филийка пълнозърнест хляб с масло и мед. Но веднъж пробвах вместо масло със зехтин върху филийката и после мед - допадна ми, така че имам алтернатива на маслото /все още го ползвам/. Може да пробваш.

# 2 856
  • Мнения: 415
Интересно, ще пробвам.
Palia, благодаря:)
Зехтинът веднага го изключих от вариантите, защото съвсем не си представях да се получи добра комбинация. Но ето - трябва просто да се пробва.
Ей сега прочетох за сусама, че бил много силен алерген - задължително след годинка... Rolling Eyes

# 2 857
  • Мнения: 3 989
На мен лично комбинацията зехтин и мед върху филия ми се стори отвратителна.  Sick Много обичам зехтин и го ползвам с удоволствие дори и смесен с мед (за някакви дресинги за салати), но не и на филия.  Stop
Става дума, за качествен зехтин, който носи лекия дъх на маслини. Не съм опитвала с разни безмирисни алтернативи.

# 2 858
  • Мнения: 239
аз пък обожавам филия, намазана с хумус, 2-3 капки зехтин и резен краставица, горещо препоръчвам комбинацията  Crazy

# 2 859
  • Мнения: 5 714
Че е рано да се притесняваш за калция на детето. Още повече щом кърмиш. След годинката можеш да въведеш сусам. Синът ми до навършване на 12 месеца беше основно на плодове и кърма. Някоя и друга ядка, коноп на крем, по 1-2 глътки от зеления ми нектар.

# 2 860
  • Мнения: 1 849
За сладкия вариант - тахан с мед - става си като халвата с масло  на филия в детската  Simple Smile

Някой даде идея за билков чай с мед - замразен като сладолед във фризера - вкусно става   bouquet Пробвах с ментичка  Mr. Green

Готвих от жълтия зелен фасул, който са пуснали - много е крехък. Ще взема и за мариноване.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 01:27 от M_Nik

# 2 861
  • Мнения: 415
Че е рано да се притесняваш за калция на детето. Още повече щом кърмиш. След годинката можеш да въведеш сусам. Синът ми до навършване на 12 месеца беше основно на плодове и кърма. Някоя и друга ядка, коноп на крем, по 1-2 глътки от зеления ми нектар.


Вери, благодаря ти! Hug
Малкият също е основно на кърма, но с желание яде и другите неща, които му давам - сезонни плодове, ядки - овесени, пшеничени, ечемични и ръжени, зеленчуци - пак според сезона. Много обича тиквички, моркови, грах.
Много искам да му давам броколи, но не знам как да ги направя вкусни:) Пробвах да му ги дам просто ей така само тях или в комбинация с морков и май го отвратих! Laughing Joy

Това за билковия чай с мед като сладолед направо ме изуми. Отивам да пробвам! Crazy

# 2 862
  • Мнения: 1 732
точно заради това, че  тиквените семки са супер пълноценна храна, бяха едни от първите сред семената и ядките, които въведох в менюто на сина ми. Освен незаменими протеини, съдържат ценния цинк и омеги Simple Smile
сладолед съм правела с кокосово и овесено мляко , тахан от кашу, пчелен мед и прашец, авокадо. Всичко смесено до еднородна смес. Получи се много вкусно, само дето при замръзването се разслои и беше не особено хомогенно.
Сега да питам .
Много обичам чай. Всякакъв/имам и пия поне 40 вида /.Споделете , моля какво знаете за чая. Онзи ден се чудех дали да не си купя поредния -беше зелен с цветчета китайска роза.
Другото, за което имам нужда от опитни мнения.
Решила съм да включа в менюто ни водорасли. Имам малък опит с морско зеле, прясно замразено, също и стерилизирано салатно. Правела съм и китайско, сушено.
Вчера гледах в био магазина японсни сушени "Водораслеви". Имаше ARAME; SUSHI NORI; WAKAME INSTANT ; HIJIKI
Чудех се кое да купя. С кое е най- приемливо да започна пробите си? Кое е най- "универсално".
И кое как се приготвя?
За сушито знам, че е много разпространено, но аз не знам как да си го приготвя сама у дома . Гледам един сушен водораслев лист и ми е малко странно. Crazy
 

# 2 863
  • Мнения: 1 741
Реалист, сподели после някоя рецепта с морски водорасли! Аз досега не съм пробвала. Имам спомен от преди много години, когато се бях запалила по такива храни, бях си взела и ги слагах в салати, но не бях очарована много от вкуса. Rolling Eyes

# 2 864
  • Мнения: 239
Решила съм да включа в менюто ни водорасли. Имам малък опит с морско зеле, прясно замразено, също и стерилизирано салатно. Правела съм и китайско, сушено.
Вчера гледах в био магазина японсни сушени "Водораслеви". Имаше ARAME; SUSHI NORI; WAKAME INSTANT ; HIJIKI
Чудех се кое да купя. С кое е най- приемливо да започна пробите си? Кое е най- "универсално".
И кое как се приготвя?
За сушито знам, че е много разпространено, но аз не знам как да си го приготвя сама у дома . Гледам един сушен водораслев лист и ми е малко странно. Crazy

като че ли съм виждала най-често нори, и то на кори за маки (маки са ролцата, суши е името на ориза както и на ориз с риба отгоре, само рибата е сашими). най-лесно е да си купиш пакет ориз за суши, на пакета има указания как се приготвя, пипкавото е варенето на ориза, иначе в ролата за маки можеш да сложиш всичко нарязано на тънки ленти - краставица, авокадо, морков, зелении.. общо взети ти трябва ориз за суши (той май е доста глутенов и се слепва), оризов оцет и сол за овкусяване на ориза, кори за увиване, подложка за увиване, продукти/зеленчуци за слагане в рулото, соев сос и евентуално уазаби за топене. готовите рула можеш да поръсиш със сусам  Peace

тук показват как се свива с подложка http://www.youtube.com/watch?v=CQ5ro358QVM

Общи условия

Активация на акаунт