Веганството - да споделим опит

  • 185 348
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 955
  • Мнения: 1 741
Къде могат да се намерят тези силиконови форми и как изглеждат (ако имате линк)?

И аз не обичам да си ползвам сокото - точно заради почистването след това, особено това търкане на цитрус пресата с четката. Все пак заедно с измиване на материала, рязане и почистване и т.н. си отнема доста време. Добре, че поне ми е мощно що годе сокото и само веднъж се чисти, накрая, а не като някои по-немощни, които ако не ги почистиш междувременно, ще се задръстят и ще блокират, а може и да гръмнат моторите.
С блендера е много по-лесно, а и той се разглобява отдолу, т.е. дискът с ножчето се отвинтва, така че много лесно и хубаво се почиства, само с вода. Каната ми е стъклена, една тежка, дебело стъкло и само това ми е малко терсене, че хич не ми държат ръцете по-тежко и все ме е страх да не я чукна или да ми се изплъзне или подобно. Вашите кани пластмасови ли са или стъклени? Защо се смята по принцип стъкленото за по-хубаво? По-трайно е, ясно, ако не се счупи, но все пак пластмасите на тия уреди би трябвало да са с достатъчно високо качество, защо пък е нужно да правят кани от стъкло? Или е просто въпрос на потребителски предпочитания... Thinking

Гледах разни клипчета за сокотата, но не разбирам всичко на английски. Виждам, че са с различен метод на получаване на соковете, самите сокове стават с различно качество - имаше сравнения между сокове как изглеждат след определено време и се вижда как от единия уред сока се разслоява, а от другия не! Иначе това за пресите и цитрусите ми е ясно отдавна, но аз говоря за други неща, които, обаче, не можах да разбера много добре като разлики - защото все едни и същи ми изглеждаха съответните уреди - от тези с пресите или как там се наричат - от рода на Омега. Също има и някакво окисляване, но не стигнах до тези клипчета. При някои машини има навлизане на повече въздух (кислород) в сока ли или за друго става въпрос?

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 23:37 от desi_sunshine

# 2 956
  • Мнения: 1 849
Soleil*, абсолютно си права за робота, аз имам един Филипс от 12-ина години (свеки ми го подари за баткото) и да ти кажа че не съм го ползвала почти.  Simple Smile
Цитруси си цедя на ръка в момента, с миксера смесвам рядко, а пасатора ми е по-бърз.
Ама аз по принцип избягвам ел. уреди и предпочитам да нарежа салата пред пюре, да дам ябълка на парчета, пред сок или пасирана, смутита и дипове почти не правя, най-много сос (ядки, тахан или подправки) за салатата да врътна с пасатора.
Даже пастет от орехи с чесън си правя в дървено хаванче с чукало (баба ми така го правеше)... Не че имам нещо против машинариите (индженерче съм  Mr. Green), но по ми е вкусно като е минимум пасирано, смачкано или пюрирано. Е, за дечица, разбира се, е добре да има разбиване и любима ни е крем-супата. Но кьопало например обичам да ми е наситнено с нож (керамичен), а не с миксера. Въпрос и на вкус...
Децата ми също от малки ядат на кубчета и парчета, а не пюрета, така хващат с пръсти (вилица) и им е по-вкусно сякаш.

Всъщност - щях да питам за силиконовите форми, според вас ок ли са? Имам за мъфини и за кекс, но сякаш в пластмаса пека и има една лека миризма  newsm78
А тази бялата пекарска хартия, какво ви е мнението за нея? За мен е удобна, че слагам върху нея тесто или вегекюфтета без мазнина и стават по-добре.

# 2 957
  • Мнения: 1 849
Понеже си припомних теорията за храненето според кръвната група, да ви питам коя кръвна група сте?
http://www.e-placebo.com/index.php?id=62&option=com_content&task=view
Накратко (чували сте я, предполагам):
група 0 - ловци=месоядни, без зърнени и ядки;
група А - земеделци=вегетарианци+зърнени, без мляко и месо;
група В - чергари=мляко+месо+зърнени, без пиле и скариди

Аз съм А група  Simple Smile

# 2 958
  • Мнения: 7 688
като сте заговорили за машинариии...и аз имах мерак да си взема един робот,но се отказах-ами никак не му виждам приложението-и сега си се справям-една преса за сок,която не ползвам,един мощен пасатор+ чопър/или както там му се вика-с нож и капак,на който се завинтва пасатора/-с чопъра идеално си меля ядките,досега нищо не ми се е опряло...и това е newsm78  ,а имам и блендер,но той не е много мощен/поне не колкото пасатора ми/ и почти не го ползвам

аз като   M_Nik ,почти не правех и не давах сокове,но нещо ми се опъват  напоследък малките,та ги зарибих леко-полека с моето сутрешно смути,и сега правя следобедно смути за тях-но само от плодове-един замразен+един  натурален-малко ми е чуденка смесването на плодовете,но те така или инъче все замезват ,и в повечето случаи няма големи интервали между плодовете  Rolling Eyes
мислех си и пшеничен зародиш да метна вътре-не знам какъв бъркоч ще стане,но се чудя как да го направя това смути по-засищащо,че вече съм  Crazy -все търсят да ядат,през час-час и нещо,но все по мъничко хапват

# 2 959
  • Мнения: 19 997
Сокотата тип преси са по-полезни от центрофугите. Моята центрофуга поема почти цели ябълки и почти нищо не режа. Но сокът не е много качествен.

А каква е разликата между пасатор, кухненски робот и блендер?

Силиконовите форми са о.к. Силиконът е безвреден при печене.

Цитруси и аз цедя на ръка с онези пластмасовите цедилки за лимони.

Аз противно на М_ник ползвам всякакви улеснения, ако имам. Ако ще правя по-голямо количество салата или друго, меля съставките в блендера. За по-малко на ръка.
Какво ли не прави човек за детето си! Преди да имам дете, бях казала, че готвенето не е за мен и който не му харесва, да си намери домашна прислужница ooooh! Половинката хич не е претенциозен и предпочита да не готвя, за да не се моткам в кухнята по сто часа.

Аз съм кръвна група 0.

# 2 960
  • София
  • Мнения: 1 417
аз подобно на M_Nik не обичам много уреди в кухнята и затова нямам нито един, драмата ми е, че повечето рецепти, които искам да правя за разнообразяване на ястията искат поне един пасатор или блендер; преди време се бях ориентирала към един робот на кенуд, защото е ултра  компактен и има добри отзиви за него, но все още не съм се решила... предпочитам един уред пред няколко дребни, мисля, че така се пести повече пространство

# 2 961
  • Мнения: 3 869
Силиконовите форми са съвсем ОК, стига да се спазват инструкциите. Моите нямат никаква миризма. Хартията за печене също е промазана със силикон, тя наистина е отлична за кюфтенца и някои по-гъсти смеси, но пък от време на време е приятно да можеш да направиш нещо с форма или на формички Simple Smile

Аз съм АВ (какво пише за АВ всъщност  Confused) Бих могла да ям пилешко и приба при крайни обстоятелства, но червените меса и тлъстите риби определено не ми понасят, нитъ пък яйцата...

# 2 962
  • Мнения: 236
И аз съм АВ.И месото никога не ме е  привличало.

# 2 963
  • Мнения: 1 741
Аз съм В и харесвам млечните, които се водят много полезни за тази кръвна група. Но има много забранени храни, които са ми любими - гречка, маслини, сусам, авокадо, домати и др. (ядките пък не са забранени, но не трябвало да се прекалява, защото били ненужни Rolling Eyes) - и затова твърдо се отказвам от тази теория, не ме устройва! Crossing Arms Laughing
Доколкото зная въпросната теория и изследванията, направени от авторите и, не съвпадат със същите изследвания, направени от други хора. Иначе щеше да е по-призната, официално дори може би Thinking и да има много повече последователи. Мдааа, на този етап поне така стоят нещата. Simple Smile

# 2 964
  • Мнения: 1 732
АВ съм.
Имаше едно време /доста отдавна беше/, когато се бях впечатлила от евентуалната връзка: храна -кръвни групи. С времето осъзнах, че тя не е доминираща.
до колкото си спомням, за АВ не пишеше, че са особени вегетарианци/вегани.
Е, за мен , знаете. Simple Smile
не мога да си представя при никакви обстоятелства да сложа в устата си каквото и да е месо. /допускам млечни  и яйца./
Не се съобразявам с подобни "забрани" и "препоръки". Слушам тялото и себе си, до колкото мога.

# 2 965
  • Мнения: 1 849
Аз също не смятам, че кръвната група е определяща за храненето, но ми стана интересно...

Пасирах 3 праскови с 1 лъж. мед и ги замразих (като ги разбърквах 2 пъти), след 2 часа стана супер сладолед  Simple Smile С пъпеш също е супер (да не е много сочен). Предполагам и с ягоди ще стане... А формички могат да се заменят с малки чашки (или сил. мъфини) и вътре лъжичка (като постегне плод. смес).

# 2 966
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Миленка, добра идея за плодов сладолед, ще я пробвам.  Peace
А разбъркваш с пасатора ли?

Цялото семейство сме кръвна група 0. Аз " -", а др. - " +"
Аз мога и без месо, въпреки че ям. Но останалите са много месоядни... Mr. Green

# 2 967
  • Мнения: 1 849
Разбърквам с лъжица, важното е кристалите от края на сместта да се разбъркат и сладоледа да стане хомогенен. В машина за сладолед става също, но не ми се мажеше за 3 праскови  Mr. Green
Идеята ми дойде от тук, като мисля че е излишно варенето, самото пасиране с меда (течен) е достатъчно.
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/27/peach_spearmint_sorbet/

# 2 968
  • Мнения: 3 869
Някой ползвал ли е соево мляко за печива?
Сдобих се с био соево натурално (само соя и вода) и се чудя дали да пробвам за мъфини примерно  Confused
В интерес на истината е по-евтино от био оризовото, по-плътно от него, по-евтино е дори от био кравето мляко (макар да е логично, че да гледаш био крава е много по-скъпо от това да гледаш био соя или био ориз...)

# 2 969
  • Мнения: 19 997
Аз съм ползвала, но в момента не се сещам в какви рецепти точно. Бяха някакви сладкиши, в които замених кравето и се получават доста добре. По едно време доста купувах ванилово, защото и щерката го харесваше, но спрях, защото не можем да изпием цяла кутия 1л и се разваляше.
Тук био кравето е по-евтино от био соевото.

Общи условия

Активация на акаунт