Веганството - да споделим опит

  • 185 325
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 030
  • Мнения: 19 997
Момичета, моля ви, ако не сте подписали петицията за лекарската небрежност, го направете:
http://bgpetition.com/kriminalizirane_lekarska-nebrejnost/index.html

Пуснете линка и в темите, в които пишете.

# 3 031
  • София
  • Мнения: 5 347
Жени, тогава би ли организирала за следващата седмица, в София? Просто избери дата и час, ако е вечер, ще е най-добре за работещите.


А за останалите... ще изпием по една джинджифилова бира за ваше здраве!

# 3 032
  • Мнения: 1 741
Благодаря на всички за съветите за лечение. Hug Аз също пробвах мед, зехтин и малко ракийка по съвет на приятелка - много вкусно ликьорче се получи, вече съм пристрастена Blush, помага за носа сякаш, но за гърлото не и си взех Тантум Верде пръскало. Пооблекчи малко, но още ми си ми е червено гърлото. Явно наистина е упорита тая настинка. Настя междувременно вдигна Т над 38 градуса, също със малко течащ нос, но нали сме при педиатърка - хомеопат и тя бе категорична, че не е прихванала от мен, а е друго нейното - от стреса в яслата и и даде Пулсатила. На другия ден, т.е. днес, бе вече добре.

Благодаря за Петицията! Днес пак пуснаха оня филм за пластичните операции в Бг и лекарските издънки, които често се случват, но остават без каквато и да е отоворност, всъщност там работата е супер възмутителна, защото дори не съществуват документи за случилото се! ooooh! Пациентите имат и те своя принос за това, след като (се съгласяват да) не изискат такива документи или се примиряват като не им биват дадени. Confused Аз се позагледах във филма, защото за по-голям бюст не съм се размечтала, но относно проблема ми с корема, бих помислила за операция, ако имах възможност, не че и гърдите ми с това дъъъълго кърмене нямат нужда. Whistling (имах травма от фитнес от преди забременяването, измъкнати долни коремни мускули, които се прибраха така, че само аз си виждах разликата, но още при самата бременност с доста ниско разположен корем, поради въпросната травма, се разбра, че след раждането ще имам проблем с прибирането на корема - е, така си остана коремът ми, сега съм слаба, може би и кльощава дори малко, но със стърчащ корем досущ като напреднала бременна и ако не съм с дънки особено гледката не е приятна - да те мислят за бременна, а да не си... Confused) Подписах и препратих по Скайп.

Вери, да те питам за содената питка - мен хич ме няма по месенето, ама с тия ядки и семена в рецептата, ми се прияде, защото иначе много ме има по яденето на тестенки изделийца. Heart Eyes  Blush  Точно за семената ми е въпроса - слънчогледа и тиквеното семе - натрошени/смлени ли да са или цели?

Аз си бях купила една спирулина, органик, иначе мейд ин Чайна, но беше толкова отвратителна, че я хвърлих. Сега като ви четох, се сетих, че продават празни капсули и можех да си напълня такива, но да имах време само, а и нерви, защото много цапа това чуда и се разхвърчава, нали е много фин прашец.

Реалист, може ли, ако имаш линк на водораслите си, да го дадеш. Иска ми се пробвам някакви. Thinking Има някакви в единия от магазините в Бс, от който пазарувам, но си нямам идея как да ги употребявам. И сега като даде тази идея за смилане в кафемелачка (мелничка) и смесване с хималайска сол и веднага ми се прииска да похарча някой лев и за тях. Simple Smile
И другите питам за водораслите - за инфо с линкове или наименования, просто не зная как да се ориентирам като търся? По принцип нали за кафевите говорите? Защото афата (синьозелените) и червените не се продават така директно (в смисъл не на прах или таблетки, а цели, сушени) да се ползват за готвене, нали така?

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 03:30 от desi_sunshine

# 3 033
  • Мнения: 2 654
Жени, тогава би ли организирала за следващата седмица, в София? Просто избери дата и час, ако е вечер, ще е най-добре за работещите.


А за останалите... ще изпием по една джинджифилова бира за ваше здраве!

Нико търсачката  Hug благодаря за поканата за рожденните дни на децата ти. За радост не живеем в софия ( понякога не е за много радост, но в по вечето време така се чувствам), но ако някой има нещо в предвид във варна, с удоволствие ще се включим.

Направихме преди малко хумус. Може би нещо не го направихме както трябва, или му е нужно време да се доувкуси, но не ми хареса много. По рецептата от тук http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/16/humus/. Сложихме цял лимон и 2 глави чесън и пак не ми е такъв какъвто очаквах.

# 3 034
  • Мнения: 239
Направихме преди малко хумус. Може би нещо не го направихме както трябва, или му е нужно време да се доувкуси, но не ми хареса много. По рецептата от тук http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/16/humus/. Сложихме цял лимон и 2 глави чесън и пак не ми е такъв какъвто очаквах.


а колко тахан сложихте? 80г нищо не ми говорят.. колко с.л. са? аз на 1 чаена чаша сух нахут слагам 3-4 с.л. тахан, но пък не слагам толкова зехтин  Peace

# 3 035
  • Мнения: 1 741
Аз мисля, че си е друго и някоя подправчица да се сложи, освен повечко тахан, де. Къри, кимионче, едно друго... Вери беше споменала кориандър, ако не се лъжа. Аз купих такъв - от малките пакетчета, които масово се продават, само се различават по фирмената марка. Но не се разбира от коя част на кориандъра е точно тази подправка - дали е зелената, имам предвид, или другото - корените ли се ползваха също?

Да ви питам за лещата - най-сетне си покълнах - много бързо покълна, то сега и защото е лято. И дори си поиграх да махна люспите - като за първи път, докато детето настоя да яде само, аз това свърших. Иначе не бих се занимавала друг път, че си е играчка. И сега са по-големи вече кълновете, защото не съм се хванала да ги употребя в нещо. Мисля в кюфтенцата, но ги извадих сега на слънце вече, нали е ок, че вече минават в категорията поници, защото по-късно днес ще ги сготвя, т.е. няма да дочакат да станат много зелени. По принцип кога се вадят на слънце - колко см горе-долу, защото ако ми кажете дни, май ще е доста относително (моите поникнаха още на другия ден, а не 3-4 ден, както пишеше в източниците за кълнове, които имам)?

# 3 036
  • Мнения: 1 732

Реалист, може ли, ако имаш линк на водораслите си, да го дадеш. Иска ми се пробвам някакви. Thinking Има някакви в единия от магазините в Бс, от който пазарувам, но си нямам идея как да ги употребявам. И сега като даде тази идея за смилане в кафемелачка (мелничка) и смесване с хималайска сол и веднага ми се прииска да похарча някой лев и за тях. Simple Smile
И другите питам за водораслите - за инфо с линкове или наименования, просто не зная как да се ориентирам като търся? По принцип нали за кафевите говорите? Защото афата (синьозелените) и червените не се продават така директно (в смисъл не на прах или таблетки, а цели, сушени) да се ползват за готвене, нали така?
Да, тези които купих неотдавана бяха кафеви.
Взех си ги от био- магазина. Ето това , това -тези май са червени, и това. От тези картинки обаче не се виждат добре самите водорсали. те са сушени, на листи , тънки ивици/малко като спагети/.
Имам и спирулина от Еквадор на таблетки, от тази. .
Преди години съм купувала/от Русия, а също и  БГ/ морско зеле, беше или сушено, или салатно - консервирано, или замразено.

...По принцип кога се вадят на слънце - колко см горе-долу, защото ако ми кажете дни, май ще е доста относително (моите поникнаха още на другия ден, а не 3-4 ден, както пишеше в източниците за кълнове, които имам)?
Кълнове на директна слънчева светлина не се препоръчва да се слагат.
Аз още на втория ден всички видове ги  оставям на естествена дневна светлина. А иначе редовно оставям кълновете да се превръщат в поници, и много даже си ми храсева, таман повечко хлорофил. Simple Smile
Аз на всичко си му казвам кълнове. Laughing

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 11:37 от realist

# 3 037
  • Мнения: 2 654
Направихме преди малко хумус. Може би нещо не го направихме както трябва, или му е нужно време да се доувкуси, но не ми хареса много. По рецептата от тук http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/16/humus/. Сложихме цял лимон и 2 глави чесън и пак не ми е такъв какъвто очаквах.


а колко тахан сложихте? 80г нищо не ми говорят.. колко с.л. са? аз на 1 чаена чаша сух нахут слагам 3-4 с.л. тахан, но пък не слагам толкова зехтин  Peace

Не знам  Embarassed в лъжици. 1/3 бурканче от 300 мл  Embarassed

# 3 038
  • Мнения: 239
Направихме преди малко хумус. Може би нещо не го направихме както трябва, или му е нужно време да се доувкуси, но не ми хареса много. По рецептата от тук http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/16/humus/. Сложихме цял лимон и 2 глави чесън и пак не ми е такъв какъвто очаквах.


а колко тахан сложихте? 80г нищо не ми говорят.. колко с.л. са? аз на 1 чаена чаша сух нахут слагам 3-4 с.л. тахан, но пък не слагам толкова зехтин  Peace
Не знам  Embarassed в лъжици. 1/3 бурканче от 300 мл  Embarassed

ами добре ми звучи толкова тахан.. ма не знам на колко нахут  Mr. Green  иначе деси може да е права и да е имало нужда от подправки. аз лично слагам кимион, сол, 3-4 скилидки чесън, понякога и люта чушка (не става лют хумуса, само леко пикантен). пробвай в малко количество да добавиш подправки и виж как ще ти е на вкус  Hug

ах да, слагам и сминдух.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 14:11 от chugra

# 3 039
  • Мнения: 19 997
Момичета, искам да ви пусна един линк за храненето и ад го коментираме. За съжаление на немски. Ако някой има нерви да го прочете и да каже какво мисли, защото някои от нещата ги чувам за първи път и ми интересно дали наистина са така.
http://www.mueller-burzler.de/art_gesund_ernaehren.html

# 3 040
  • Мнения: 1 048
Palia  мерси за темичката с рецептите,знам я и точно заради тези бонбони,бях питала преди време дали брашното се яде сурово Simple Smile


Момичета,нещо хич не ме бива във веганските манджи(освен ако не са си такива по принцип по рецепта).Значи реших да пробвам да направя баница с единия пакет юфка още вчера,та да не се изложа пред гостите,ами...нещо не я направих както трябва-сложих лук,спанак ,елда,подправки ,малко кокосово масло и залях с естествено газирана вода,еми .....мъжа ми я яде,аз също,ама не е като тази със сирене и яйца,а пусто му аз умирам за вкуса на тези продукти Blush

М_Nik  направих и сладоледа от праскови-стана невероятно,детето не му обърна внимание,но ние с татко му го ометохме за нула време.Обаче имаше кристалчета,тоест целия беше такъв,дали защото прасковите бяха много сочни,или камерата ни е много силна,не знам,но беше върховно.
Та въпроса ми беше как не ви стават на кристали сладоледите,освен шоколадовия с авокадо или банан,всички други ми стават така newsm78
А и сетих се още нещо,какви маринати правите за зеленчуци,моя мъник много му допаднаха мариновани тиквички,ама ми се иска да мариновам и други неща и да пробвам различни маринати.

И аз искам скоро да пробвам някакви водорасли,но ще видим кога ще им дойде времето.
Гледам,че пак се обсъждат кълновете,да ви кажа честно аз не ги прибирам на тъмно,все си стоят отвън на кухненския плот...от началото до края.

# 3 041
  • Мнения: 19 997
Момичета, някой от вас случайно да си е събирал рецептите от тази тема или от тази за вегетарианството? Дали може да ми ги пратите на лични или на мейла?
Аз съм си копирала някои, но не много, защото все си казвам после и като минат няколко страници забравям и нищо не мога да намеря.

# 3 042
  • Мнения: 1 849
Норчи, за да няма кристали - се разбърква 2-3 пъти за 2 часа. А после се изважда и изяжда  Simple Smile Аз не го държа повече, а кристалите стават като постои по-дълго. Иначе преди ядене го оставяш на стайна температура (да поизчезнат кристалите) за 10-15 мин. В машина за сладолед (от елементарните) - не стават кристали, защото бърка сладоледа постоянно. А и ако сложиш нещо по-мазничко (кокосово масло или авокадо или гъсто ядково мляко) - по-малко замръзва на кристали.

# 3 043
  • Мнения: 1 741
Норчи, може ли да дадеш рецептата за маринованите тиквички с точните пропорции или горе-долу, ако не ги знаеш точно, а ги правиш на око? Praynig

Солей, жалко, че статията е на немски. Чакам тая събота леля ми да дойде в БГ, тя е семейна в Хамбург, но си има апартамент и тук, в нашата сграда. Иначе така по Скайп да я накарам да прочете - първо е дългичко и ще и отнеме време и по-кофтито е, че те не е по тези неща и като е такова дълго няма да запомни основните неща и да ми ги преразкаже след това, трябва записки да си води, ама да я правя студентка не върви. Laughing Ако мога да я излъжа като е тук ..., но обикновено ние с Настя слизаме у тях да се видим за малко, а тяхната програма е натоварена - плаж, едно друго. А съм любопитна и ми се иска да я прегледам статията. Но с Гугъла съм пробвала и не ми се получава - не схващам лесно несвързани преводи. Бих могла само, ако поназнайвах съответния чужд език, от който ми превежда гугъл, а от немския зная само някои думички тук-таме. Цветовете на водораслите ги разпознах, Реалист. Simple Smile -  благодаря ти за линковете, ще огледам наличните водорасли в Бс и ще чета опаковките.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 16:16 от desi_sunshine

# 3 044
  • Мнения: 2 132
Жени, тогава би ли организирала за следващата седмица, в София? Просто избери дата и час, ако е вечер, ще е най-добре за работещите.


А за останалите... ще изпием по една джинджифилова бира за ваше здраве!
Примерно на 7-ми(сряда), кое време ще е удобно за работещите? И кое време предпочитате?

Общи условия

Активация на акаунт