Веганството - да споделим опит

  • 185 316
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 075
  • Мнения: 19 996
Аз си купих тахан от лешници и кашу и ще пробвам една рецепта за сладолед. Ако се получи, ще ви я напиша.

Забравих да питам има ли някакъв начин да позная кокосовия орех дали е развален като го купувам? Купих си вчера един био и днес го отворих. Цялото месо е меко и развалено. Водата също не става. А така ми се искаше да пробвам да цедя масло.

# 3 076
  • UK
  • Мнения: 13

Аз обожавам веге баница, повече от яйца със сирене.

Ето снимка:




Може ли link към рецептите за питка и баница, че тази тема я чета от няколко места и вече съвсем се обърках. Ако може да ме препратите и към други рецепти за по-здравословен хляб, ще съм ви много благодарна. Търся нещо вкусно и лесно за приготвяне, по възможност добре изпитано. Благодаря   bouquet
И да споделя - последно купих ето това http://www.thefooddoctor.com/Essential-Seed-Omega-Butter-250g-Jar-POMEGABUTTER/, вкусно е. Давам го просто за идея на тези, които си приготвят подобни неща у дома. Аз още не съм се пробвала, но скоро и това ще стане.  Mr. Green Съдържа тиква, слънчоглед, сусам, коноп и ленено семе.

# 3 077
  • Мнения: 1 741
Вери, и аз благодаря за отговорите! Hug

Като говорите за РХ - ако се смесват зърнени с растително сирене тогава би трябвало да не е такъв проблем (да се затруднява усвояването), нали? Нали така или иначе закусваме с растителни млека (то само зърнени с ядки да е - тя комбинацията е същата, особено ако ядките, съответно протеините са в повечко, както при мен).
А за доматите да споделите - въпросът/проблемът опира до това дали да се избере по-усвоимата форма на ликопена, също и по-благоприятното действие на доматите при самото готвене на другите зеленчуци или да се избере суровият домат, при който има малко по-ненатоварваща форма на оксалатната киселина, отколкото след термична обработка - това е важно най-вече за хора, склонни да образуват утайки, поради намалена способност да разтварят някои минерали и техните съединения - песъчинки, камъни в бъбреците и др. Струва ми се, че доматите не се изчерпват само с тези неща. Какво друго има свързано с тях? Не питам за това с кои храни е добре да се смесват и да не се, според различните теории, а за спорния въпрос относно топлинната им обработка.

Аз днес най-сетне разгледах Био-мага в Бургас. Има продукти, смятат да зареждат и немалко още, набелязах си някои нещица, въобще доволна съм. Взех си сушени домати. Също смятам рожково брашно да си взема, семена за кълнене (крес, рукола и др.) шоколадите им да пробвам, кус-куса с коноп и др. Whistling
Palia, струва си да го посетиш!
А, да ви питам - ползвате ли био флейксове - не само корн, а и други - видях в тоя магазин едни големи пакети различни видове/комбинации - от пшеница, ориз, от кафевите топченца (с какао са предполагам) и са на добри цени. Общо взето ми се сториха свестни цените в магазина.

# 3 078
  • Мнения: 19 996
Аз слагам доматено пюре в края като махна яденето от котлона.

Имам био флейксове, но детето не ги яде и така си стоят. Чети съдържанието и виж дали има нещо вредно вътре.

# 3 079
  • Мнения: 5 714
Вери ,
благодаря за линка за рецептата за изкусителната торта. Изглежда несложно. с изключение на неободимостта от мощен блендер, с какъвто все още не съм се обзавела.  Вместо накиснато кашу, мога ли да ползвам направо готов тахан от кашу?
Мисля, че и без мощен блендер ще стане работата. С тахан от кашу не съм пробвала. Прдполагам, че е направен от кашу и мазнина. Пробвай. Може би после с помощта на миксер ще смесиш останалите продукти.

Солей, понякога и ние попадаме на кофти кокоси. Като купуваме, ги разклащаме да се чуе водата вътре. И гледаме да са ок отвън. Но пак няма гаранция.

Хикс, нещата, за които питаш, ги описах на стр. 200:
Рецептата за содената питка:

http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/

Баничките/пури ги правих малко на око. Ползвах:
1 пакет кори
2 глави лук
1 пакет от 250гр спанак
1 връзка къдраво зеле
1 глава савойско зеле
около 400гр гъби
1ч.ч. елда

Задуших в мазнина и вода. После като махнах от котлона и като изстина, сложих сол, черен пипер и индийско орехче. Навих и пекох на 220гр за около 20мин.

Иначе по-здравословния хляб си го представям с покълнали семена, които са смелени ръчно непосредствено преди печенето и домашна квас.  Simple Smile

Деси, както писах:
Но пък правЕХ зърнени закуски с масло и сирене. Това не е препоръчително според РХ. Сега не се втренчвам толкова.
Става дума за животинско сирене и масло.

# 3 080
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
За РХ: децата ми от бебета не искат да ядат ориз/картофи/каши/месо/яйца/бобови/хляб заедно...Доста преди да чуя аз за РХ.  Wink
Еее, има и изключения...

Млечните не ги разделяме...

Аз сутрин пия една  - две чаши топла вода на гладно и чак след около два часа хапвам плод, на обед в повечето случаи само салата, следобед - пак плод, или ядки, или филийка с нещо, и на вечеря - готвено.

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 10:08 от *Бенджи*

# 3 081
  • Мнения: 1 725
О, преди това да си задам едно въпросче - как се храните - три или четири пъти основно и по солидно количество или начесто по малко? Кое според Вас е по-полезно?
Аз просто не мога да ям само три пъти на ден например. През около час трябва да хапна нещо. Първо сутрин плод, после ядки със сушени плодове, после ядки някакви - фъстъци най-често, после някаква филийчица с мед например или със сусам и халва, после обяд, после след час пак нещо - семки например, и пак плод, и пак филийка и вечеря...че и след вечерята пак ми се дояжда страшно бързо.

Аз също не мога да ям само три пъти на ден. От известно време закусвам с плод, след около два часа съм пак гладна и хапвам или плод, или тахан с мед, или ядки. На обед салата или зърнени и два часа след това съм гладна - тогава пак ям плод или ядки. Вечерята най-често ми е нещо варено.


Деси , непременно ще посетя магазина. Благодаря, че сподели впечатления.


Момичета, сигурно късно тази вечер ще ви пратя файловете понеже са на компютъра вкъщи.

# 3 082
  • Мнения: 19 996
Момичета, искам пак да ви питам нещо. Досега не съм търсила хималайска сол онлайн. В магазина струва 7евро за 500г. Сега намерих някакъв сайт, където цял килограм излиза 3,75евро. Само че трябва да поръчам 5кг, което не ми е проблем. Въпросът е как да разбера дали това е истинска хималйска сол. Защо има такава огромна разлика в цената?

За балсамикото какво ви е мнението?

# 3 083
  • Мнения: 1 048
Soleil* и аз съм с този проблем и не знам как да разпознавам солта,така че не мога да помогна.
Иначе и аз съм се канила да ви питам за кокосовия орех,че и ние сме попадали на развалени,правило ми е впечатление,че в като избирам в магазина има някой,които намирисват,или не са ок на външен вид,личи си как почват все едно да загниват,да се развалят и мухлясват....
Вери мерси за отговора за питаката,ние вкъщи ядем само питки от доста време,не купуваме хляб и затова ми е важно,че гледам ,че малчо предпочита повече тези по-пухкавите.Направо като види такава и умира,а напсодък често му се случва,все сме по кръщенета,прощапулници и т.н.И нищо не мога да направя като види и докато не си вземе не мирясва.Същия е и със солетите,побърква ме,като виде пакетче и чак ходи да си проси.Като си представите че никога не съм купувала и вкъщи не е имало,макар че много обичам,но като разбрах какво съсдържат.Ама това е така защото тук всички дъвчат солети и съответно всички предлагат и то не да те питат,ами бъркат и направо докато се осетя и оп са му дали солетка,много мразя така,ми поне да ме питат.Та се чудя дали не мога да намеря някой пълнозърнести и без Е-та да нося в себе си за всеки случай.Сигурно по другите държави има.Както и да много се отплеснах....Вери ,а защо слагате бакпулвер,аз си мисля че от там идва разликата,и той не е ли вреден всъщност?Май то бухва по-добре и затова няма да стане само със сода?
Някой друг  да има идеи?
Реалист блгодаря ти много за обяснението за целината и другите зеленчуци и билки.М/у другото много често като купувам суха подправка,не мога да разбера от коя част от растението е....Вчера си купих коприва на прах,и на нея си пише,че е само от листа и връхчета,но рядко се случва.М/у другото много ми допада на вкус,вече я пробвах.Но не мога да разбера защо на опаковката пише че се прилага в ястия,приготвени с топлинна обработка...не вярвам да не е сурова newsm78,или пък просто някакво указание за хора,които се чудят какво да я правят.

# 3 084
  • Мнения: 19 996
Норчи, бакпулверът е сода с лимонена кис. Няма нищо вредно.
Днес ще прбвам и аз питката. Малката изяви желание за питка сутринта Party

Миленка може да пусне линк към домашни солети. Не мога да ги намеря сега.

# 3 085
  • Мнения: 7 673
нашите смокини започнаха да зреят Grinning-мисля да суша тази година,но имам нужда да ме посъветвате Praynig
как точно да ги направя сплеснати и мноого сухи като купешките? четох някъде нещо за дървесна пепел-за запазване по-дълго-имате ли представа за какво се прави?други идеи?
и още нещо-много са големи-като круши Shocked -дали ще станат цели?
а,и колко зрели да ги суша?

# 3 086
  • Мнения: 1 849
Ето една рецепта за солети, отгоре се маже само със зехтин, а може да се направят и вместо с мая - с бакпулвер, но сипан в брашното  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.msg9911044#msg9911044

За смокините намерих само това:
Пресните смокини са с различен цвят - от почти бял до тъмновиолетов.
За сушене по-подходящи са светлите, със златиста кожица, с диаметър около 5 см.
Смокините се сушат 3-4 дни на слънце, задължително обърнати с отвора на връхчето нагоре.

# 3 087
  • Мнения: 1 741
Сигурна съм, че сте коментирали рецепта за кисели краставички, но аз по принцип не съм им фен и дори и да съм я чела, не помня. Blush  Затова моля да ми дадете! Аз така само тях не бих ги яла или пък дори да се усещат само, не мисля, че ще ми харесват, но пък в готвени ястия (където по рецепта си има кисели краставички), мисля че ще свършат добра работа. С ориз и подправки си ги представям Heart Eyes и се замечтавам повече от нормалното - явно ми е време да хапна нещо да се кротна малко. Simple Smile

М-Ник, навсякъде ли в рецептите за теста може да се замени маята с бакпулвер? Или когато има необходимост от повече втасване, той няма такава функция? Аз никак не съм наясно - набухване, втасване - каква е разликата, хич ме няма по месенето, а инак толкова обичам всякакви тестени прелести като почнеш от купешки банички и до домашни погачи! Whistling Blush

# 3 088
  • Мнения: 1 849
Почти навсякъде може да се замести маята със сода/бакпулвер (=сода+лимон. сок или оцет). Но при маята консистенцията на тестото е еластична и по-податлива на месене и се изисква 1-2 втасвания, а и вкуса е по-различен. Тестата с мая се точат по-лесно, но са и по-капризни, първо шупва маята за 10-15 мин. А при содата/бакпулвер - въобще не втасва предварително (слагат се в загрята фурна), слага се бакпулвер в брашното или содата се угасява в кисело мляко, оцет или лимон. Тестата там са като кексово, на шуплички и по-рехави накрая.
Нали знаете, че се смята, че маята не е хич полезна.
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/

Вери, благодарности за питката!   bouquet Малкия изяде половината за отрицателно време  Simple Smile Много е удачен варианта със семките.

# 3 089
  • Мнения: 1 048
Ще ги пробвам аз тези солетки,макар че вече пробвах едни димашни и проблема ми е там,че не мога да оформя тестото,все или е много кишесто или твърдо newsm78Какво трябва да стане та да е лесно да се оформят пръчици?

M_Nik ти питаката по абсолютно същата рецепта ли я направи?
Интересно ми е дали има  и други идеи кога и защо става по-суха,сплескана и плътна и кога по-пухкава?

Тази сутрин(преди малко)хванах малък откъс от едно предаване по Нова телевизия.Как холандска неправителствена организация изследвала плодове и зеленчици от бг. пазар (и тукашни и внос за нашия пазар) за пестициди.Ами 92 % имат пестициди,като над 50% изобщо не трябва да се продават,тоест са със завишено количество(нали има някакъв допустим процент от някой).Говореха за портокалите,че са с най-голям процент пестициди(имало с по 14 различни пестицида),бананите-все такива ,които много,много ядем вкъщи Sick.Както и доматите,чушките(и тях най-много ги ядем)....направо ужас

Общи условия

Активация на акаунт