Веганството - да споделим опит

  • 185 325
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 060
  • Мнения: 5 714
Вери, какво ще препоръчаш от този сайт:
(и като соко и като блендер.....а всъщност за пастети не знам кво ми трябва)
http://www.energiseforlife.com/equipment/blenders.html

Погледнах сайта, но не мога да изкажа компетентно мнение, защото не съм проучвала точно тези марки.

Това ми прилича на Vita mix-a
http://www.energiseforlife.com/equipment/blenders/rhino-1500-wat … lender-white.html

Относно сокота-та едни приятели направиха така:
взеха центрофужна; предполагам тази е такава, защото прилича на тяхната:
http://www.energiseforlife.com/equipment/juicers/item--L-Equip-1 … e--PULPWHITE.html

и тъй като споделиха, че няма да става за треви разни си взеха ръчна като тази подобна:
http://www.energiseforlife.com/equipment/juicers/item--Tribest-Z … cer--JBP0003.html

За пастети и един пасатор ще се справи. Изясни си какво искаш да правиш и кой уред наистина ще ти е нужен. Аз не съжалявам за нито един закупен. Относно нашия кухненски робот: той не е баш робот, а по-скоро голям чопър като има допълнително един диск и перка за тесто.

Деси, моята кана на Vita-та е пластмасова но е non BPA.
Относно видовете сокоизстисквачки нямам отговор.

М_Ник, и двамата с мъжа ми сме А кръвна група. Simple Smile


А каква е разликата между пасатор, кухненски робот и блендер?
В кухненския робот може да се накълцва, а не да се пюрира/пасира.
Пасаторът и блендерът малко се припокриват като в блендера могат да се разбиват и по-течни храни без риск да бъдем опръскани.

Норчи, когато правя баница, винаги заливам леко със затоплена мазнина. Тавата не я мажа предварително. За набухване нищо не слагам.
Сега виждам, че опитът е бил несполучлив, но с юфка не съм правила. И не слагай газирана вода.
Аз обожавам веге баница, повече от яйца със сирене.
За да не става сладоледът на кристалчета, трябва да се разбърква от време на време докато се замразява.

Ето сурови лютеници:
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/surova-liutenica/
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/neveroiatna-salsa/ - без лютото
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/spageten-sos-marinara/

Не съм пробвала да мариновам замразени зеленчуци.

Нивеа, за смутито: трябвало е повечко да го разбиете. Хубаво е да е с гладка консистенция, но пак се дъвче; не се гълта директно. Един съвет: прави ги по-прости смутитата.

Чугра, ако нямаш хубаво соко за зелении, блендираш и после минаваш през марля. Дори и с нашето соко, пак прецеждахме с марля за максимално бистър сок; да е чист от фибрите.  С остатъците хранихме едни червеи на наши приятели, стига да няма цитруси и чесън. Соковете не винаги се смесват с плодове. Може и чисти (не са много приятни), може и със зеленчуци.

Покълването в няколкочасово киснене ли се състои и иска ли спец.сорт леща  Thinking
Покълването при лещата се състои в киснене за 8 часа и след това покълване до 3 дена като се изплаква 2-3 пъти на ден.

Вери, да те питам за содената питка - мен хич ме няма по месенето, ама с тия ядки и семена в рецептата, ми се прияде, защото иначе много ме има по яденето на тестенки изделийца. Heart Eyes  Blush  Точно за семената ми е въпроса - слънчогледа и тиквеното семе - натрошени/смлени ли да са или цели?
Семенцата цели ги слагам. Содената питка не се меси. Действа се бързо като при мъфините. Леко се оформя и се слага да се пече. Ето снимка:



За водораслите- какви си видяла в магазина?
Иначе аз по-напред писах какви ползвам:нори, уакаме, келп, спирулина, дулсе, айриш мос, араме, комбу. Синьо-зелени нямам. Моите са цели, но от келпа имам и на прах и посолявам с него салатата понякога.

Нивеа, аз слагам цял лимон на тройно количество нахут (в рецептата е дадено 200гр) и 2 скилидки чесън. Зехтин слагам 3с.л., а тахан от 1/4 до 1/2чаша.
Кориандър пресен зелен слагам на суровия хумус/нахут. Последно пробвах със съдържанието на едно зрънце зелен кардамом, но при варения нахут.

Я ми кажете китайско бобче;боб мунг и зелена соя едно и също ли са?
Да.

Сол слагам накрая. Лимон добавям много рядко към салата. Мъжът ми обича да си слага оцет. Статията я приемам като допълнителна информация, но не ме обърква. Simple Smile

И рецептата за суровата торта:
http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/portokalova-chai-torta/

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 12:29 от Вери

# 3 061
  • Мнения: 1 725
Аз, макар и късно, да се запиша

Здравей, Мече! Радвам се да те видя тук!

Аз също имам някои рецепти, но повечето май са от темите за хармонията. Ако има желаещи дайте мейл  Simple Smile .
Сега се сетих, че съм си вадила по-важните за мен постове от темите за хармонията във връзка с храненето - постове от Ескориал, Мег, Реалист, Вери и други. Така, че и този файл мога да пратя, ако някой желае.

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 14:19 от Palia

# 3 062
  • Мнения: 1 849
Вери, отново намери отговор на всичките ни въпроси   bouquet

Солейл, тази теория, за която си писала (не мога да чета на немски) е всъщност теорията на Шелдън за разделно хранене. Тук е обяснена по-подробно - защо и как:
http://www.sibir.bg/blog/Di_Anna/?tag=%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5

Обаче ако я спазваме - не знам какво би ни останало да ядем  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 16:59 от M_Nik

# 3 063
  • Мнения: 7 686
зарових се аз в сайта,дето Вери е посочила заради сокотата...и открих това
http://www.energiseforlife.com/equipment/soya-milk-makers/magic- … maker-silver.html   Thinking
много интересно как ли работи-нещо не схващам  newsm78

# 3 064
  • Мнения: 5 714
Нямам идея. Търсих клипче, но не намирам.

# 3 065
  • Мнения: 19 997
Вери, отново намери отговор на всичките ни въпроси   bouquet

Солейл, тази теория, за която си писала (не мога да чета на немски) е всъщност теорията на Шелдън за разделно хранене. Тук е обяснена по-подробно - защо и как:
http://www.sibir.bg/blog/Di_Anna/?tag=%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5

Обаче ако я спазваме - не знам какво би ни останало да ядем  Rolling Eyes
Мен това разделно хранене много ме дразни да ви кажа. Даже ако отворите темата за разделно хранене, ще видите 3-4 таблици и в трите има различно инфо как да се комбинират някои от храните. Отделно тука Вери май беше пускала инфо със съвсем различни комбинации.
Не знаех, че това е по Шелдън. Аз имам една таблица от Емилова, направена по Шелдън, но е много опростена и ги нямаше тези неща.

# 3 066
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
За разделното: аз се опитвам да спазвам най -общи неща само...хляб и месо/бобови -не, ориз/картофи и хляб  -не..Май за друго не се сещам в момента...

# 3 067
  • Мнения: 5 714
И аз спазвах преди само основни неща от РХ.
Ориз, картофи, бобови и зърнени и хляб не ядяхме с месо. Ориз, картофи, бобови и зърнени сервирах без хляб. Плодове отделно. Домати не готвех. Но пък правех зърнени закуски с масло и сирене. Това не е препоръчително според РХ. Сега не се втренчвам толкова. Ядем плодове отделно сутрин. Следобед присъстват в закуската понякога, ако правя крем или нещо друго сладко.

# 3 068
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
А да, и плодовете отделно.
Но слагам домати в яденето /в някои манджи/, малко и накрая, но слагам..
И ние ядем зърнени с масло и сирене...  Wink
Но и не се храним супер здравословно, в сравнение с повечето пишещи тук.. Blush, опитваме се донякъде...и толкоз.
Но пък в сравнение с масата сме супер странни и чудати... Mr. Green

# 3 069
  • Мнения: 415
Колко сте изписали за една седмица, връщам се да чета:)
Само да отговоря на реалист, макар и с голямо закъснение - аз също обожавам чайове, пия постоянно - дори и лятото. По принцип билката е най-полезна когато се съхранява правилно и възможно най-малко да се обработва преди да се използва. Тъй че най-добре е самата билка да си използваш - в аптеките ги продават кутиите с пликове с билката. Там тя си е във вида, в който е в природата - не е стривана например, за да стане на прах и да я бутнат в пликчето. Така че ако пиеш чая и заради полезността му - пликчетата са безсмислени, при тях повече от половината "полезност" се е изпарила.
Хайде връщам се да чета.

О, преди това да си задам едно въпросче - как се храните - три или четири пъти основно и по солидно количество или начесто по малко? Кое според Вас е по-полезно?
Аз просто не мога да ям само три пъти на ден например. През около час трябва да хапна нещо. Първо сутрин плод, после ядки със сушени плодове, после ядки някакви - фъстъци най-често, после някаква филийчица с мед например или със сусам и халва, после обяд, после след час пак нещо - семки например, и пак плод, и пак филийка и вечеря...че и след вечерята пак ми се дояжда страшно бързо.
Напоследък това страшно се засили. Направо не знам какво да правя, и час не издържам. Дали е заради кърменето или просто съм в някакъв такъв период... newsm78

# 3 070
  • Мнения: 1 048
Никой не каза за целината!?!?

За разделното-аз месео не ям вече,поне за сега,надявам се и за напред,млечни все по-рядко,но не се съобазявам кога,как и защо.
Ориз с хляб ядем,какъв е проблема,нали са все зърнени?Всъщност не се съобзявам кога ядем хляб -и с зърнени и с бобови и с картофи,то иначе с какво да го ядем...Ядем също и бобови с картофи,както и картофи със зърнени,тоест меша го доста,ама какъв е проблема,като всички храни са растителни?
Домати готвим,не много често,но готвим.А в това какъв е проблемът точно?
Явно излиза,че само плодове ядем отделно Grinning

Вери,да те питам теб,тъй като правиш содена питка-и на снимките изглежда супер,а и всички други,които могат да помогнат-кажете ми как да направя питката по-пухкава и мека,по принцип правя малки питчици и стават по-плътни и твърдио,без много 'среда'.Слагам брашно,вода,сода,подправки,а напоследък и оцет,не знам защо така видях в рецептите,но не намирам голяма разлика.Някой знае ли защо се слага?

М Ник не каза за мариноването на замразени зеленчуци

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 23:00 от nor4y

# 3 071
  • Мнения: 5 714
Норчи, оцета се слага, за да се изгаси содата. Същото става и с кисело мляко по принцип.
Мека и пухкава се получава питката точно тази от рецептата. За Бъдни вечер като съм правила по друга рецепта, не ми се е получавала. Ставала е твърда и стиклена. Може би тайната е в ядковото мляко, не знам.

Всички зеленчуци съдържат сол, но при накои се усеща по-силно както при целината. Ние сме си сушили стъбла целина и после ги стриваме на прах, за да стане като сол. Стъблата ги ядем сурови, изключително рядко сме слагали в ястие. По-скоро готвя корена/главата.

Щастливата аз се храня 4-5 пъти на ден като обяд и вечеря са ми солидни. Ти прави както го чувстваш.

# 3 072
  • Мнения: 2 176
Момичета, не пиша, обаче ви чета. Попивам всичко. Simple Smile

По принцип билката е най-полезна когато се съхранява правилно и възможно най-малко да се обработва преди да се използва. Тъй че най-добре е самата билка да си използваш - в аптеките ги продават кутиите с пликове с билката. Там тя си е във вида, в който е в природата - не е стривана например, за да стане на прах и да я бутнат в пликчето. Така че ако пиеш чая и заради полезността му - пликчетата са безсмислени, при тях повече от половината "полезност" се е изпарила.
С билките за чай трябва да се внимава, някои са доста силни. И ние берем, даже научих малката как се ходи с ножичка и торба за бране, за да не ги изкоренява. После ги опаковаме във фуния от вестник и ги овесваме да се сушат. Вече имаме лайка, а сега предстоят мащерка, жълт кантарион (макар че азлично не съм фен) и т.н.
Цитат
О, преди това да си задам едно въпросче - как се храните - три или четири пъти основно и по солидно количество или начесто по малко? Кое според Вас е по-полезно?
Аз просто не мога да ям само три пъти на ден например. През около час трябва да хапна нещо. Първо сутрин плод, после ядки със сушени плодове, после ядки някакви - фъстъци най-често, после някаква филийчица с мед например или със сусам и халва, после обяд, после след час пак нещо - семки например, и пак плод, и пак филийка и вечеря...че и след вечерята пак ми се дояжда страшно бързо.

Аз не съм от най-ящните и общо-взето ям 3-4 пъти дневно, но май е по-добре по-често и по малко. Плодовете задължително в отделно хранене. Фъстъците ги избягваме, гледам да има сурови бадеми, лешници, орехи.. У нас ядките са на почит и салатите също. Сусам меля и слагам в подходящите ястия - най-често суров.

# 3 073
  • Мнения: 19 997
Деси, няма значение коя част от целината се ползва. Сухата тряба да има пак сол, защото от нея се е изпарила само водата.

За солта го бях чела това и на друго място в една книга за необходимостта от пиене на вода, но не смея да я препоръчам.
Аз харесвам салати повече с оцет балсамико, но го замених с лимон. Кажете си мнението за балсамикото.

Ще преведа останалото може би утре, че стана много късно.

И аз спазвам само най-основните принципи на разделното хранене, но се случва да ядем понякога белтъци с въглехидрати.

Щастлива, аз ям различно. Обикновено до обяд нищо. Като ям сутрин и после целия ден съм гладна. Имам и такива периоди, в които на всеки час ми се яде нещо. Най-солидна ми е вечерята и обяда  като съм вкъщи. Понеже си лягам много късно, доста часове след като съм вечеряла, ям след няколко часа и плод.

# 3 074
  • Мнения: 1 732
Щастливата ,
Благодаря ти за отговора за чая. Много харесвам натюр билките за чай. Тук се продават такива. Даже био-липовият, който купувам от био магазина - съвем не стрит и необработван , е български. Обаче не мога да се огранича само с тях.
nor4y ,

целината съдържа както в листата, така и в корена си повече минерални соли в сравнения с доста други растителни източници на соли/както зеленчуци, така и плодове/.
В статията според мен по- скоро се визираше  листната целина (Appium graveolens var. secalinum) .
Тя се отглежда само за листата. Пресните й листа имат по-високо съдържание на  витамин С, каротин, хлорофил, аминокиселини и минерални соли в сравнение с другите сортове листна целина. Иначе всичките видовете целина съдържат както в листата-сухи и пресни /повече/, така и в кореноплода си минерални соли.
 
Други зеленчуци, богати на минерални соли са пащърнак, магданоз, репите, лапад, манголд....
разбира се, и водораслите. Някои от тях са си напарво концентрати, като келпа например.
А българите  векове са ползвали билките- чубрица, мащерка, девисил, и т.н. Те са богати и на минерални соли. А таросът/естрагонът е богат на йодни соли/ .
Солта /хималайска или морска/ я добавям при хладко или студено ястие. Най- вече заради йода.

Аз съм от тези, които не спазват разделното хранене. Харесвам го по принцип , защото ми приляга като вътрешен глас и нужди. Но до известна степен. Плодовете винаги съм  искала да ги хапвам нагладно, но пък понякога ми се услаждат именно картофи с хляб, например. И  ги хапвам с удоволствие без да се замислям. Не съм спазвала диети за отслабване, а ми се струва, че този принцип често се споменава именно в подобни случаи.
За храненето- на периоди съм. Има дни, в които хапвам веднъж и през останалото време  само пия. Има дни , в които закусвам, обядвам и вечерям, като включвам и междинни закуски /плодове, крекер, сладолед, ядки и т.н./
Щастливата , предполагам, че си в такъв период заради кърменето.

Моята содена питка никога не ми е бухвала. Следващият път/вероятно по Коледа/ ще пробвам рецептата на Вери, може и да успея да променя резултата. Grinning

Вери ,
благодаря за линка за рецептата за изкусителната торта. Изглежда несложно. с изключение на неободимостта от мощен блендер, с какъвто все още не съм се обзавела.  Вместо накиснато кашу, мога ли да ползвам направо готов тахан от кашу?

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 12:19 от realist

Общи условия

Активация на акаунт