Веганството - да споделим опит

  • 185 333
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 940
  • Мнения: 1 725
Аз не пиша, но ви чета редовно. Искам просто да се обадя че съм тук  Laughing и ви следя. Темата ви е изключително съдържателна и полезна за мен. Много от рецептите изпробвах, още много са на дневен ред. Покълвам, правя зеленчукови пастети, сега на ред е хумуса и т.н.
Искам да кажа че съм изключително доволна и най-накрая успях с ваша помощ да внеса малко по малко разнообразие в кухнята си, за което искрено благодаря на всички, които пишат тук  Heart Eyes .

Напълно споделям  Hug и допълвам, че ми е много уютно тук!

# 2 941
  • Мнения: 1 732

Някой говори ли му нещо този емулгатор-моно- и диглицериди от мастни киселини?
 
Да, говори ми. Това е може би най-основният в света емулгатор - E471, който се ползва за хлебни изделия, сладоледи, чипсове, кремчета, горчици. Има свързващо действие и прави сместта устойчива, без да се разслоява. Също удължава срока на годност на продукта. Комплексът нишесте-емулгатор не се разрушава в процеса на печене и така готовият продукт запазва свежестта си по- дълго, без да загубва водното си съдържание.  Води се, че е без странични ефекти. Grinning/за разлика от доста синтетични  емулгатори/ . Но това си е чиста химия. Има си природни емулгатори като пектин, лецитин и целулоза.
E471 се получава от глицерин и мастни киселини.
Въпреки, че обикновено за производството му се ползват растителни масла, няма гаранция, че в сместта няма и свинска мас или друга животинска мазнина. Също и произходът на растителните мазнини може да е от ГМО.

А има ли значение/разлика дали е конкретно фруктозен царевичен сироп или както писа Солей глукозен сироп и сироп от пшеница? Този вторият е може би фруктозен, но от пшеница, т.е. разликата е в това, че просто се съдържа по-малко, тъй като има и глюкозен, вече зависи от съотношението. Защото, мисля, че глюкозата е ок. Питам и сама си отговарям, освен, ако не греша, де. Simple Smile
от това, което съм чела, чистият  фруктозен сироп е вреден, ако ще и от био- произход да е. Глюкозен или фруктозо - глюкозен е ОК. стига да са био и  не ГМО. Peace
И тук колата е със захар. Simple Smile За който я пие, да е спокоен Simple Smile
за кокосовото масло- аз имам съвсем натурално и ухаещо/не рафинирано и не обезмирисано/. Почти не го ползвам в кухнята.  Много ми харесва да си мажа тялото и лицето с него. Смятам то да е основният ни протектор от УВ на морето тази година/ , може би ще го смеся малко и с масло от ший и  сусамово/.

# 2 942
  • Мнения: 5 714
Солей, аз мога да отговоря само на единия въпрос- за зеления фасул: пробвай и двата варианта. Не се знае кой ще ти допадне.
Кокосово масло разбърквам с мед и сурово какао и става чуден крем.

# 2 943
  • Мнения: 2 654
А от къде си вземате рецепти за здравословни ястия ( нека така ги нарека)? Аз разглеждах вчера сайта на Вери - впечатлена съм  Simple Smile

Май трябва първо специализирана посуда да си купя. Като ви чета тенджера с двойно дъно за пуканки, блендер за ядки....ако ми препоръчате марки ще съм ви много благодарна  Peace

# 2 944
  • Мнения: 3 869
Нивеа, рецепти се взимат от разни книжки, като често се видоизменят, за да станат съвсем здравословни; но в голямата си част са измислени рецепти, спазвайки основни правила..
Ако ще минаваш на сорувоядство, посудата и уредите са едни, ако просто ще готвиш здравословно, трябват доста по-малко уреди и посуди, и като цяло нищо различно от стнадртните кухненски неща...

# 2 945
  • Мнения: 236
Aз имам някакъв робот на над 5 години, чийто блендер обаче не смила добре нещата, няма малка мелничка, ползвам след него пасатора на миксера и пак не ми стават гладки пастетите.Абсурд да смеля орехи с чесън например.С течните неща о.к, но с по гъстите, не.
Искам да го сменя с нещо по ново и по добро.
И се чудя това дал ще върши работа?
http://www.kenwoodworld.com/en/Products/Food-Preparation/Food-Processors/FP980/

# 2 946
  • Мнения: 1 725
Аз имам този робот отскоро и съм ползвала само блендера. Прави добре ядково мляко - от сусам, киноа и кашу съм пробвала засега. Обаче в него е невъзможно да се смилат само ядки или други продукти, които са на парченца - в смисъл, че четох една рецепта за хумус, в която се описваше, че се блендира сварения нахут - ами не стана, събра се всичко под ножа.
Не съм пробвала дали ще стане в купата с s-образния нож.

Nivea , за рецептите и аз смятам така, както Мег ти е писала, но може да видиш следните сайтове:
Кулинарно-в кухнята с Йоана - има доста добри и лесни за изпълнение рецепти там
В кухнята на моето семейство - раздела с постни ястия

# 2 947
  • Мнения: 1 741
За ядки си взех този Филипс. Доволна съм, по-мощен е от кафемелачките, но щом като роботите, по-хубавите, имат малки кани (мелнички) за сухи подправки (така ги водят, нали?), значи техните ще са по-мощни - нали си ползват съответната мощност на самия робот.
В тази тема има интересно инфо, клипчета.
Вери, доволни ли сте от Омегата? А кокосовото олио (и масло) с някаква по-специална, допълнителна приставка към уреда ли правите или просто като слагате парченцата кокос и вместо сок, излиза олио? Много тъп въпрос, ама така сме новобранците в уредите.

Вери, хубаво ще е, ако и тук или в другата тема за Здравословното хранене на децата, пуснете повече инфо за уредите по принцип Flutter - линкове към уреди, клипчета и вашите коментари според отзивите, които сте чували. Тези наистина ги няма в Бг (от типа на Омега) и аз сега съжалявам, че моето соко не е от някакъв подобен тип.

# 2 948
  • Мнения: 2 132
Много сте изписали..

И аз съм на вълна робот. Искам да взимам някакъв, но идея си нямам, кой ще е добре за сурови рецепти.

# 2 949
  • Мнения: 5 714
Деси, като цяло сме доволни от Омегата. Но мъжът ми казва, че има какво още да се желае и е хвърлил едно око на някакъв модел на Green star. Нашата оставя леко мокро месото, особено, когато са по-меки продуктите. Машината има различни приставки, 2-3 изобщо не използваме. Едната я ползваме като правим смес за бонбони/блат т.е. смила ядките. Другата за направата на солети (формата). Олио/масло добихме с приставката за сок.

# 2 950
  • Мнения: 19 997
М_ник, Реалист, Вери, благодаря ви за отговорите  bouquet

Тези новите сокоизтисквачки, които пресоват, не са ли много бавни?  Аз мислех да си търся такава, но гледах някакви клипчета и ми се стори, че няма да имам нерви да чакам толкова.

Някой намира ли наистина приложение на всички кани и представки на роботите?
Аз поне освен блендер и кафемелачка/мелничка нищо друго не ползвам.
За едро кълцане пускам 2-3 пъти да се завърти, за фино на макс.
Според мен роботите са напълно излишни и заемат много място в кухнята.

# 2 951
  • Мнения: 5 714
Солей, спрямо центрофужната (обикновените соко-та), да, по-бавна е. Но в центрофужните е по-трудно да се извади сок от мек плод или зеленчук, за трева някаква- още повече.

Нашият робот май не е баш робот, а голям чопър с един нож и един диск. Върши ни хубава работа. С блендера не може да се накълца само, тъй като е силен, нищо че има степени. От последните зависи дали ще е гладка сместа или ще се получи малко по-грубо пюре (ако мога така да го опиша).

# 2 952
  • Мнения: 1 732

Някой намира ли наистина приложение на всички кани и представки на роботите?

Може би затова аз все още не съм се обзавела с подобна джаджа. Не виждам къде и за какво ще ползвам всичките й приспособления.
Имам добър пасатор, "ръката на татко", мелничка и сокоизтисквачка. Simple Smile
От една година се каня да си взема блендер, но за сега успешно се справям и без него.

# 2 953
  • Мнения: 236
И аз не искам да купувам излишни неща, но ако купувайки отделно блендер, соко, чопър, мелничка...я докарам пак до такива пари?
От друга страна на роботите сокотата са с центрофуга.
Вери, какво ще препоръчаш от този сайт:
(и като соко и като блендер.....а всъщност за пастети не знам кво ми трябва)

http://www.energiseforlife.com/equipment/blenders.html

# 2 954
  • Мнения: 3 869
Аз се справям прекрасно с едни Браун (с няколко допълнения, но все пак е основно пасатор) и две наследени кафемелачки (2 са за разкош, иначе и една върши работа Simple Smile). Имам сокоизтисквачка за зеленчуци (от мини-робот) и електическа за цитроси - иделни са и двете, на нямам нерви да чистя тази за зеленчуци и по тази причина рядко я ползвам, т.е. мога и без нея да мина. Другата за цитроси е много приятно, малко и евтино улеснение (Мулникс, 35 лв. беше преди години, сега сигурно е съвсмем без пари). Силиконовите форми за печива също са ми много приятни и улесняващи, особено добри са печива без животинщини и мазнини, но и без тях мога да мина - просто за разкош в кухнята Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт