Веганството - да споделим опит

  • 185 341
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 925
  • Мнения: 1 725
Сол аз готвя само морска(по-икономично е),а в солницата съм сложила хималайска. Хималайската съм намерила 500 гр. за 5 лв. в Балев.
Взех амарант и се чудих на какво да направя,та попаднах на тази много интересна статия:

http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/stuffed-zucchini-with-amaranth/

Аз на тази рецепта от кога съм й хвърлила око  Simple Smile , но в нашия град не се предлага амарант по здравословните щандове на магазините. Сподели на вкус как е после, ако я правиш.

# 2 926
  • Мнения: 1 741
Не се бъркайте от външния вид на кокосовото масло (това, което е oil на английски). То си е нормално олио, просто поради повечето наситени мазнини в състава си, стои твърдо като консистенция, но само до определена Т, а над нея се втечнява като останалите масла. Би трябвало при кокосовото масло (което е butter на английски) да не е така и да си остава твърдо, макар и по размекнато на лятна стайна Т. Абе, както при кравето масло в този случай. На английски си има 2 отделни думи, а на български се използва една и съща (масло) за иначе различни продукти. Аз не съм наясно конкретно с разликата между олиото и маслото, но най-малкото във второто има много повече вода, мисля. Rolling Eyes И въобще и други разлики си има, но нас реално това не ни касае. А вече по отношение на кокосовите мазнини, предполагам, че и двата вида, се използват широко в кулинарията, като за мазнина за готвене, е логично да се ползва повече oil варианта.
Не зная дали съвсем правилно разсъждавам, но аз лично на това бих разчитала при разпознаването им - на етикета, как точно е изписано на английски, а не българският превод. А по отношение на кокосовото олио дали да е рафиринарано (обезмирисено) или не - не съм наясно дали има различни технологии, но хубавите марки, ако може да им се вярва, че използват по-скъпи и по-щадящи, то тогава си е по-добре да е рафинирано, защото се подобрява издръжливостта му при топлинна обработка - мастните киселини започват да се окисляват при по-висок градус (това е преди Т на пушене, защото почне ли да пуши веднъж, трудно може да го наречем вече здравословно, зависи колко време ще продължи обработката, разбира се, но вече е започнал така или иначе процесът на окисляване).

# 2 927
  • Мнения: 1 048
Деси права си за кокосовото масло по принцип както и всички други масла/олиа е по-добре да са рафинирани,но само ако ги искаме за готвене.А аз го исках за мазане на филийка,сурови сладки,сладоледи,кремчета и т.н.

Как ги правите тези пуканки не знам ,аз не мога #Cussing out,явно нещо бъркам.

А като ви чета ка по малко си хапвате,как лятото не ядете много бобови,готвено и т.н.Аз лапам здраво,всичко,винаги-зиме,лете не ми пречи,обичам да ям и ям много,имам голям апетит и съм пощенлива,а и може би най-лошото ,че не мога да се спра Embarassed

Всъщност аз наминах да ви кажа ,че Био шипковия мармалад на Вилтрейд http://viltrade.bg/component/option,com_productbook/func,detail/ … 9/id,139/lang,bg/ е с кафява,тръстикова захар.Много с вкусен,хареса ни много на всички,а мъжа ми даже каза,че това бил истински мармалад Simple Smile

И да ви попитам каква е разликата м/у содата и бакпулвера?Знам че е по-добър набухвател,но дали е вреден?

# 2 928
  • Мнения: 5 714
Аз не съм наясно конкретно с разликата между олиото и маслото, но най-малкото във второто има много повече вода, мисля. Rolling Eyes
На предишната страница е обяснена разликата.
Във второто няма повече вода.

Бакпулверът е сода+лимонена киселина/лимонтузу.

# 2 929
  • Мнения: 1 849
Вери е писала за зеления фасул - маринован. Аз също съм мариновала точно този вид - кръглия, той е много крехък, но за съжаление в България се намира много рядко.


Подобен на него е този на Бондуел  - замразения, който (понеже е замразен е омекнал) и може да се маринова направо за 12-24 часа.

Ползвам на Бондуел и замраз. царевица, изрично обявиха че не била ГМ  и я добавям направо (без варене) към ориз или зеленчуци (сурови или задушени). Само я изплаквам на чешмата с топла вода, да няма кристали, достатъчно крехка е.

Амаранта и киноата малкия не ги долюбва и ги смесвам с др. зърнени или в супа.

За бакпулвера - замествам го със сода и изстискан лимонов сок.

# 2 930
  • Мнения: 1 354
Сол аз готвя само морска(по-икономично е),а в солницата съм сложила хималайска. Хималайската съм намерила 500 гр. за 5 лв. в Балев.
Взех амарант и се чудих на какво да направя,та попаднах на тази много интересна статия:

http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/stuffed-zucchini-with-amaranth/

Аз на тази рецепта от кога съм й хвърлила око  Simple Smile , но в нашия град не се предлага амарант по здравословните щандове на магазините. Сподели на вкус как е после, ако я правиш.



значи на тази рецепта съм добавила домашен спанак(към запържването) и малко от "месото" на тиквичките. Амарантът засега поема малко вода.Пише,че иска 1:2 вода,което си е малко в сравнение с други варива. На вкус ми прилича на пуканки  Mr. Green Ще видя как ще дойде вкуса на цялата манджа.
Няма ли начин да си поръчаш от био-магазините или доставката ще ти е много? В този сайт е най-изгодна цената:
http://www.bioslunceluna.com/shop/zurneni-iadki-semena/variva/am … c-market-bio.html
Вече пробвах от по-екзотичните варива елда(гречка). На мен лично много ми допадна и мисля да заменя ориза с нея. Остава ми от набелязаните: киноа, чия семена( малко са скъпички), лимец/ шпелт.

Ето кое съм набелязала за кокосово масло/олио :
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Coconut-Oil-Expeller-Presse … z-454-g/2506?at=0

(coconut oil can used in both liquid or solid forms, making it ideal for cooking and baking)
Значи от този сайт има доста интересни неща,доставката е 4 $ и си заслужава. Ако някой реши да поръчва,ето моя код за 5 $ отстъпка: vanillka@abv.bg
Има и какви ли не био/органични интересни неща:
http://www.iherb.com/Seventh-Generation-Maxi-Pads-Chlorine-Free- … 24-Pads/9879?at=0

ПП : Амарантът стана. Малко съм разочарована,че не набъбна повече,но поне е полезен и няма глутен,а и малко разнообразие  Peace

# 2 931
  • Мнения: 19 997
Това кокосово масло от Айхърб излиза доста изгодно.

М_ник, и аз купувам замразен кръгъл зелен фасул. Не знаех, че е този младия, за  който говорите. Последно топва ли се за 1мин във вряща вода или да го оставя само в сол, ллим. сок, копър и чесън?

Някой говори ли му нещо този емулгатор-моно- и диглицериди от мастни киселини?
Забелязах, че го пише в съдържанието на много от пресните хлябове тук.

Също така глюкозен сироп и сироп от пшеница не са о.к. нали? Вече на няколко органик бисквити или крекери попадам на такива писания.

# 2 932
  • Мнения: 1 354
Няма начин в хляба и сладкишите да няма някакви (позволени) стабилизатори... За глюкозния сироп...мисля,че е ок,тъй като глюкозно-фруктозния сироп е нормален производник от бялата рафинирана захар. По-добре глюкозен сироп,отколкото аспартам,както има много в БГ Simple Smile  Crossing Arms

# 2 933
  • Мнения: 1 741
Аз не съм наясно конкретно с разликата между олиото и маслото, но най-малкото във второто има много повече вода, мисля. Rolling Eyes
На предишната страница е обяснена разликата.
Във второто няма повече вода.
След като изгледах клипчето, ми стана вече ясно, че няма вода в кокосовото масло, защото се дехидратира. Simple Smile Мерси, Вери, за прекрасния ви сайт!  bouquet

# 2 934
  • Мнения: 2 652
Глюкозо-фруктозният сироп 100% НЕ е ОК. Едно, че е ГМО (освен ако изрично не е органик), защото се извлича от ГМО царевица, второ, че минава през някаква кофти химическа обработка. Това е най-евтиният подсладител, a и консервант. Например - разни тузари и олигарси си поръчват специално Кока-Кола от Мексико, защото там се правела със захар, а не с HFCS (High fructose corn syrop).... поне доскоро.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 16:26 от I see you

# 2 935
  • Мнения: 1 725
Сол аз готвя само морска(по-икономично е),а в солницата съм сложила хималайска. Хималайската съм намерила 500 гр. за 5 лв. в Балев.
Взех амарант и се чудих на какво да направя,та попаднах на тази много интересна статия:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/stuffed-zucchini-with-amaranth/
Аз на тази рецепта от кога съм й хвърлила око  Simple Smile , но в нашия град не се предлага амарант по здравословните щандове на магазините. Сподели на вкус как е после, ако я правиш.
Няма ли начин да си поръчаш от био-магазините или доставката ще ти е много?
...............................
Значи от този сайт има доста интересни неща,доставката е 4 $ и си заслужава.
...............................

Да, ще поръчам он-лайн, това ми е варианта /така си купих и киноа, и какаово масло - доставката ми беше само 3,50 лв/, но другия месец съм в Бургас, а desi сподели за новия био магазин и ще потърся там.

А този сайт Ай-херб всеки път ме изненадва какво можеш да намериш вътре. Чакам втора поръчка, но така като гледам няма да е последна  Laughing

Глюкозо-фруктозният сироп 100% НЕ е ОК. Едно, че е ГМО (освен ако изрично не е органик), защото се извлича от ГМО царевица, второ, че минава през някаква кофти химическа обработка. Това е най-евтиният подсладител, a и консервант.

Тц, тц, тц - не знаех. Мислех, че не е чак толкова не-полезен.

# 2 936
  • Мнения: 1 741
А има ли значение/разлика дали е конкретно фруктозен царевичен сироп или както писа Солей глукозен сироп и сироп от пшеница? Този вторият е може би фруктозен, но от пшеница, т.е. разликата е в това, че просто се съдържа по-малко, тъй като има и глюкозен, вече зависи от съотношението. Защото, мисля, че глюкозата е ок. Питам и сама си отговарям, освен, ако не греша, де. Simple Smile

Palia, има 2 места, от които може да се вземе амарант, а в този БИО магазин, новият, не съм ходила и не зная дали имат. Тези места (които аз зная) са магазинчето, което е близо до Славейковото пазарче - в една от пречечките надолу към центъра, и на Цар Симеон 1-ви (бившата Републиканска) в близост до Гурко, точно срещу ДГ "Звездица" - зеленчуков магазин, в който има доста голям избор на китайски, здравословни и т.н. храни. Под здравословни нямам предвид био, разбира се. Може и био да имат, но мен като не ме интересува толкова и не съм обърнала внимание. Също имат и интересни пресни подправки, екзотични плодове и т.н. Оттам си купувам авокадото, в смисъл, че го зареждат редовно, за другите неща е различно. Голяма реклама правя на Бургас - а, добре сте ми дошли на море да починете! Simple Smile Hug

# 2 937
  • Мнения: 236
Aз пък това поръчах, екстра върджин колд пресд.
Демек ще си ми миришка на кокос?
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Coconut-Oil-15-5-oz-439-g/23298?at=0

А относно онлайн магазините у нас, от Био свят някои неща са  на под одбри цени от Слънце Луна, защото са вносители, но пък са внос от Гърция, с произход нам си къде си.

# 2 938
  • Мнения: 1 354
Глюкозо-фруктозният сироп 100% НЕ е ОК. Едно, че е ГМО (освен ако изрично не е органик), защото се извлича от ГМО царевица, второ, че минава през някаква кофти химическа обработка. Това е най-евтиният подсладител, a и консервант. Например - разни тузари и олигарси си поръчват специално Кока-Кола от Мексико, защото там се правела със захар, а не с HFCS (High fructose corn syrop).... поне доскоро.

И аз не знаех,че е толкова зле,но затова като хапвам някой десерт и пише- захар- хич не се плаша,защото има къде ,къде по-кофти неща от захарта. има и много по-евтини подсладители като захарин, аспартам,мисля,че гл-фр сироп не е с най-ниска цена. но затова и почти не консумирам "готови продукти"  Peace

# 2 939
  • Мнения: 572
Аз не пиша, но ви чета редовно. Искам просто да се обадя че съм тук  Laughing и ви следя. Темата ви е изключително съдържателна и полезна за мен. Много от рецептите изпробвах, още много са на дневен ред. Покълвам, правя зеленчукови пастети, сега на ред е хумуса и т.н.
Искам да кажа че съм изключително доволна и най-накрая успях с ваша помощ да внеса малко по малко разнообразие в кухнята си, за което искрено благодаря на всички, които пишат тук  Heart Eyes .

Общи условия

Активация на акаунт