Веганството - да споделим опит

• 185 358
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 910
Soleil*   мерси,макар че това нищо не ми говори,освен че не е сурово,а аз исках такова...
Вери не че искам да споря,но съм сигурна,че когато питах за зеления фасул всички реагирахте(не визирам точно теб,а тези които са се включили тогава) рязко и  всички мнения бяха,че той е бобова култура и не се яде суров Simple Smile

Някой ще се включи ли за мариноването,дали може без сол?И дали не евредно да се ядат престоели в марината зеленчуци?

# 2 911
Аз пък от известно време страдам от чувство за справедливост.  Laughing

Ето какво има на 61-ва и 62-ра стр от тази тема; ноември месец 2009:

зелен фасул не съм пробвала да ям суров. Най-суровият му вариант е бил на туршия. Very Happy
Не съм навита да ям сурови бобови. Каквито и да са. Единственото изключение са ми кълновете от зелената соя. Кълнове от грах и соевите/обикновената соя/, например, леко бланширам. Иначе не ми харесват. А и съм чела, че бобовите не бива да се консумират сурови.

аз ям полусуров зелен фасул, но от кръглия....
бланширам го съвсем за кратко - не е лош.

Зелен боб съм опитвала суров, но не ми харесва и не бих повторила

Норчи, гугълни raw green bean и чети.

Зелен фасул не съм яла суров.- Аз  Wink

Зеленият боб - крехък, млад и пресен се топва за мах 1 минута във вряща вода и си става супер, за салата или маринован, подобно на туршия

Тогава не съм яла, но наскоро да. Мариновахме, както споменах, с бамя и патладжан. на нас ни хареса, на децата също. Стомашни проблеми не сме имали, живи сме. Simple Smile

Норчи, май беше питала на предната страница за какаото на прах по магазините. Не, не е сурово това, което продават масово.

Мариноването не може без сол според мен. Също така не мисля, че е вредно. Хубавата сол в умерени количества не е вредна.

# 2 912
Вери Embarassed
А как да разбера дали една сол е хубава?Дали има такава в обикноивените магазини?

# 2 913
Под хубава имах предвид морска или хималайска.

# 2 914

Зелен боб съм опитвала суров, но не ми харесва и не бих повторила.

Това е моя реплика Simple Smile
Доколкото помня, тогава покрай зеления боб/фасул се започна дискусия за бобовите. За тях имаше изказвания, че не се ядат сурови. А зелен суров само аз бях опитвала и казах, че не ми допадна.

Норчи, за маслото ако ще го ползваш за сурови рецепти, вземи си студенопресовано. Ако ще е за готвене, според мен това на рапунзел става. Не разбрах рафинирането ли нищо не ти говори? Споменатите от мен технологии преработват маслото, за да бъде по-издръжливо на високи Т или по-твърдо и го правят неполезно.
За парата не съм сигурна, но би трябвало да е щадяща за маслото и да е о.к.
Ако някой има повече инфо, нека се включи.

Морска сол без добавки има сигурно в био магазините. Хималайска съм виждала в Пикадили.
Не виждам проблем в кисненето на патладжан в сол. Нали след тов асе изплаква.
А маринованите зеленчуци се отцеждат.
Вече ако не консумирате никаква сол, тогава не става този вариант.

Направих патладжана на кюфтенца по рецептата на Реалист. Станаха чудни. Малката много ги хареса. Имат леко вкус на месо.

Да споделя и още нещо за кюфтенцата от зърнени. Аз в началото леко сварявах зърнените, но ми се струваше прекалено много топлинната обработка. Вече ги кисна една нощ или леко ги покълвам. Ако слагам моркови, лук или праз за 1 мин. ги задушавам в тенджера.
После пасирам всичко хубаво, оформям кюфтенца и пека на хартия. Така стават за кратко време и съставките са мекички.

Реалист, как правиш кюфтенца с червено цвекло? Варено или сурово ползваш? Суровото успява ли да омекне?

Жалко за какаото Sad Сега започвам да издирвам сурово.

# 2 915
За солта ми е ясно,че трябва да е морска или хималайска,но не намирам никъде хималайска(нито в Пикадили),а морската ,която я има във всички магазини вечно пише че е йодирана,което ме навежда на мисълта че е допълнително йодирана(това вече съм го казвала Simple Smile),а и е много евтина.Био магазини тук нямаме.Та за това все се чудя каква да взимам.И понеже карам с обикновена морска не използвам много.

Кокосовото го исках за сурови неща Sad .А не ми говори нищо обработването с пара newsm78

Не знаех че зеленчуците се плакнат след мариноване/киснене  newsm78,аз не плакна,дори не ги отцеждам много,много че така ми се услаждат повече.А каже коя е тази рецепта за кюфтенцата с патладжан?

А  някой да прави лютеница?Аз пробвах веднъж сурова,е не ми се получи.Много искам да направя,каквато и да е.

Вери а защто мислиш,че не може да се маринова без сол?

# 2 916
Солейл (ако така се чете ника ти на френски Heart Eyes), от линка, който си пуснала за кокосовото, разбрах, че има освен butter и oil, също и cream от кокос и сега се обърках. Rolling Eyes Какво представлява това последното и къде го продават, не съм виждала досега?

А тези кюфтенца от патладжан ги искам и аз, но не ни намирам, помогнете! Praynig

Норчи, това съм си копнала от темата, не помня точно от кой е, М-Ник ли, Мег ли... Blush

"Ориз правя със стафиди, тиквичка, лук, чушка, чесън, морков или сушени чушки, пълнени с ориз, праз и стафиди и джоджен.
   Задушавам зеленчука, слагам ориза и стафидите и вода (спрямо ориза) и сол и варя на слаб огън до полуготовност. Подправки на вкус - джинджифил, кимион, къри... Оставя се 15 мин. накрая да поеме водата захлупено (на спрян котлон).
Ориз с маслини, праз и стафиди (сини сливи) - също е много вкусно.
   Иначе за сладък вариант - се накисват сушени плодове (за 2 часа), сварява се ориза (елда, просо, жито), слага му се малко мед (кленов сироп), може кокосово мляко или зехтин (гхи) по желание, и плодовете на дребно, може ядки и канела. То си е един вид ашуре (с житото). Може да стане и с кълнове, разбира се."

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 02:17 от desi_sunshine

# 2 917
Норчи, това съм си копнала от темата, не помня точно от кой е, М-Ник ли, Мег ли... Blush

"Ориз правя със стафиди, тиквичка, лук, чушка, чесън, морков или сушени чушки, пълнени с ориз, праз и стафиди и джоджен.
   Задушавам зеленчука, слагам ориза и стафидите и вода (спрямо ориза) и сол и варя на слаб огън до полуготовност. Подправки на вкус - джинджифил, кимион, къри... Оставя се 15 мин. накрая да поеме водата захлупено (на спрян котлон).
Ориз с маслини, праз и стафиди (сини сливи) - също е много вкусно.
   Иначе за сладък вариант - се накисват сушени плодове (за 2 часа), сварява се ориза (елда, просо, жито), слага му се малко мед (кленов сироп), може кокосово мляко или зехтин (гхи) по желание, и плодовете на дребно, може ядки и канела. То си е един вид ашуре (с житото). Може да стане и с кълнове, разбира се."
 bouquet
От М-Ник е и то от темата за здравословното хранене на децата,аз бях питала за рецепта,но не я приготвих на момента ,а и не я запазих!

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 01:58 от nor4y

# 2 918
Ето рецептата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=426634.msg14892400#msg14892400

Деси, аз съм виждала тук кокос крийм, но не съм купувала. Предполагам, че е смляно фино кокосово месо плюс още нещо. Между олио и масло така и не разбрах каква е разликата, но не ми се търси. На моите буркани пише олио, а е твърдо и бяло като масло.

Норчи, аз също вземам йодирана сол. Има и нейодирана, но четох в една книга, че е по-добре йодирана, защото йод липсва в храната ни. Ако човек консумира повече водорасли, няма смисъл от йодирана сол.

Ето малко инфо за  солта
Може би онлайн има някъде, ако се разтърсиш. Ето хималайска]хималайска
Етоморска
Последната малко са й надули цената, но това намерих на прима виста. Сигурно има и по-евтини варианти.
А може да се направи запитване обикновената морска дали я обработват с нещо. Има вероятност и тя да е о.к.

# 2 919
Солейл, забравих за Баба Гануш да ти пиша - аз го правих с кашу, но ми се струва, че с орехи ще е по-вкусно. Иначе мисля и за някои подобрения да въведа, а пък да видим какво ще ми се получи - примерно червена чушка, малко червен лук, повечко магданоз.

Морската сол в диетичните/ био магазините е много по-скъпа. Какъв е проблема с тази масовата, която е йодирана? Какви други добавки има, освен йод (явно сте ги обсъждали, а аз съм пропуснала и не е проблема в йода, предполагам, а в другите добавки)?

# 2 920
Деси, Солей се чете. Simple Smile

Ами аз съм ви говорила за разликата между кокосово масло и косово олио.

Ето има инфо и тук:
http://www.recipemagician.com/syveti/otvariane-na-surov-mlad-kokos/

Кокосовият крем се прави от косови стърготини+вода и се разбива като може да има и прибавена захар. Често кокосовите стърготини се предлагат като вече е извлечено косовото олио.

Норчи, солта омекотява зеленчуците.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 02:30 от Вери

# 2 921
Сподели после как е било с оорехи и другите подобрения. А този червен лук не ви ли люти? В много рецепти го срещам, но не съм купувала.

На моята сол Алнатура (струва 0.90евро) пише без някакви в-ваn (Rieselhilfen). Не знам как се превеждат на бг. Уикипедията казва, че това могат да бъдат Calciumcarbonat (CaCO3, Kreide, E 170) und Magnesiumcarbonat (MgCO3), които са безвредни и няма проблем да се ползват.
В някои видове сол обаче използвали Natriumhexacyanoferrat (E 535) und Kaliumhexacyanoferrat (E 536), които са забранени от някаква Еко разпоредба на ЕС или Aluminiumsilikate und Aluminiumhydroxid (Al(OH)3 в трапезната сол, които били опасни и не било ясно дали всъщност се използват.
Тези в-ва се слагат, за да не се слепва солта.

В йодирането аз не виждам нищо опасно.
Най-добре е да се пита производител дали слагат от гореспоменатите опасни в-ва, защото и мен ми се струва много 6лв за морска сол.
Иначе хималайската е на добра цена.

Норчи, не се плакнат маринованите зеленчуци. Писах плакнене за патладбжана.

Вери, аз помня, че имаше нещо такова за маслото (смляно месо и олио), но се бърках с това, че олиото също мирише на кокос. Мислех, че не трябва.

Френският е много побъркан език Grinning  Никога няма да го проговоря като хората Crazy

# 2 922
Сол аз готвя само морска(по-икономично е),а в солницата съм сложила хималайска. Хималайската съм намерила 500 гр. за 5 лв. в Балев.
Взех амарант и се чудих на какво да направя,та попаднах на тази много интересна статия:

http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/stuffed-zucchini-with-amaranth/

Относно кокосовото масло,мисля да поръчам такова и да го използвам взесто олио.Дават го,че се разтапя на стайна темп.и е подходящо.

# 2 923
Тя морската сол,която си е стандартна в магазина е 1кг. за под 0.5 лв. Мисля,че нито е токсична,нито й има нещо,като не е от био-магазин Simple Smile

# 2 924
Ради, с амарант можеш да правиш всички, което би напрали с ориз примерно, същото важи и за просото, елдата, киноата... Амаранта аз го ползвам като добавка към други зърнени, в комбинация, защото иначе не ми харесва вкуса; също го меля и позлзам като добавка в башното за печива. Но най-много го харесвам на пуканки за закуска с оризово или ядково мляко Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт