Веганството - да споделим опит

  • 185 404
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 895
  • Мнения: 1 741
Готвих от жълтия зелен фасул, който са пуснали - много е крехък. Ще взема и за мариноване.
M_Nik, една рецепта, плииийз! Тъкмо ходих на една по-далечна тип борса, главно заради по-евтини ядки, но и такъв фасул си взех.
А какъв е този Т-маркет? И друг път съм го срещала, ама сега заради формичките са заинтересувах. Питам, но едва ли ще го има в Бс. Чудя се по нашите големи магазини дали ще се намери нещо - Пикадили, Карфур и т.н. Thinking

Soleil, означава ли нещо ника ти, защото сега докато се прибирах, натоварена като магаре (много е кофти без кола) от тази борса, и видях едно соларно студио "Soleil"? Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 11:22 от desi_sunshine

# 2 896
  • Мнения: 19 997
Аз пък вчера си взех патладжан и днес ще пробвам рецептите ви. Досега не съм готвила патладжан.

Деси, моите ги купих от Кауфланд тука. Със сигурност пускат и по вашите магазини при non-food артикулите.
Никът ми значи слънце на френски Grinning

# 2 897
  • Мнения: 236
Аз днес си направих хумуса от сайта на Вери, но добавих и една малка зелена тиквичка.Вкусничко стана , но ползвах сварен нахут.
Някой може ли да каже как се покълва нахут за 72 ч.?

# 2 898
  • Мнения: 1 849
Т-маркет е верига магазини като Била (имат и домак. съдове), в момента (сезон е) предполагам че формички може да има по големите вериги (Пикадили, Карфур), но не съм търсила. Взех си машинка за сладолед от Кауфланд в началото на юни за 35 лв., тъй че пускат такива артикули лятото...
Иначе по специализираните магазини за домакински съдове със сигурност има такива формички.
Жълтия фасул го сварих леко на пара, като добавих моркови, чесън и лук. После го полях със зехтин и овкусих с копър и сол.

# 2 899
  • Мнения: 1 741
M_Nik, какво представлява тази машина за сладолед. Аз всъщност не зная по принцип тези машини какво правят.
И да ви питам, не зная защо се плаша от какаото, в смисъл, ям си купешки шоколади (рядко), но ако ще правя вкъщи ми се ще да е с рожкови - става ли вместо с какао? Какаото не е ли по принцип леко стимулираща (възбуждаща) нервната система храна, не чак като кафето, разбира се? Thinking

# 2 900
  • Мнения: 19 997
Стимулираща храна е да, но това не е непременно лошо.Аз съм чела много противоречиви мнения за какаото. За едни е храна на Боговете,за други супер вредна.
Рожкови става вместо какао. Има сладникав вкус и го докарва на цвят като какаото.

Дора, аз кисна нахута 24 часа като сменям водата 2-3 пъти, като се сетя. После слагам в съд за покълване и той изкарва малки кълнчета.

# 2 901
  • Мнения: 2 654
Моля ви дайте линк към сайта на Вери за който говорите.

# 2 902
  • Мнения: 3 869
www.recipemagician.com

За стимулантите: ако детето е било подложено на въздействите но стимуланти ин утеро, то малко или много е привикнало на действието им и те не му се отразяват особено. Примерно, ако макйта си е пийвало по 1-2 кафета на ден, и продължи да си пие кафе докато кърми, ефект върху бебето няма да има за разлика от бебе, което не е познало кафето в утробата, ще реагира веднага ако, кръмещата го майка изпие една чаша (то зависи и кога я пие, де). По същия начин е и въпросът със шоколада. Аз одавна ям само черен и то поне 70% какао; синът покрай мен е свикнал на него и когато преди време поиска да му дам парченце, хич не му се стори горчив, нито пък му се отрази на поведението. Стигал е до 2 папчета на ден, без изобщо да му се отрази. Но и докато бях, бременна, и когато кърмих много, все съм яла такъв шоколад макар и в скромни дози...

# 2 903
  • Мнения: 5 714
Аз съм чела много противоречиви мнения за какаото. За едни е храна на Боговете,за други супер вредна.
И аз така.
При мен лично има голяма разлика какво какао/шоколад ще ям. Суровите изобщо не оказват негативно влияние върху нервната ми система. Simple Smile Съответно и на децата давам и не съм забелязала да им вреди. Рожковите са заместител, да, но разликата е от земята до небето. Затова може да се слага 50/50 какао/рожкови.

При машината за сладолед предимството е, че прави сместа гладка и пухкава, а ако се ползва фризера, се образуват частици скреж. За да не се образува, трябва да се бърка през 20-30 минути, т.е. да има дижурен до хладилника.

# 2 904
  • Мнения: 1 048
Преди време и аз търсих инфо защо някои кокосови масла не миришат на кокос. Това, което прочетох е, че са рафинирани или обезмирисени.


А как да разбера какво е точно...май разбрах вече Sad,на бурканчето отпред пише zum braten,backen und frittieren,сега разбрах защо е толкова евтино ooooh!,ама пишеше промоция и се заблудих...а така се зарадвах.Имам кокосово,което ползвахме на морето за мазане миреше така приятно...и се надявах и това да е така Sad.Сега какво като е рафинирано,да го хвърлям ли,мразя да хвърлям храна...
Soleil* каква е тази рецепта за патладжан,явно пак съм изпуснала нещо?
Деси а ти беше споменала по-назад за ориз със сушени плодове и зеленчуци,може  ли рецептата.
Снощи правих ориз със зеленчуци и тиквичката ми се видя много та мариновах половин в зехтин,копър и магданоз( и сухи и пресни) и малко натурален ябълков оцет.Днес на обед ги опитах бяха станали супер и малчо ги хареса и като ги нагъна,реших да направя още нещо ,че няма да ни стигнат  и направих в блендера набързо 1/2 домат,голям резен авокадо, съвсем малко ядки и семена,чесън,копър и магданоз и мъничко водичка.стана хубава купичка,поръсих отгоре отцедените тиквички на кубчета и така хапна малчо,беше доволен че хем е "манна",хем има и нещо вътре за дъвкане и пипане с ръчичка Embarassed...Смятам да му правя разни такива подобия,та да остане само 1 готвено на ден.Мисля да му слагам и по някой кълн вътре,но се чудя какви и по колко.Както и смятам да мариновам по често такива зеленчуци,които са по твърди за да омекват и да може да ги дъвче,иначе не ги иска ,освен настъргани.Мога да пробвам утре с краставица,но смятам да не слагам сол.Колко ли ще издържат без сол?Тоест няма да се развалят в буркан с марината за 1 ден,нали?
Аз по принцип съм чела,че не бива да се яде например подправена стара салата и от там стигам до извода,че не е хубаво да се яде и маринован/престоял зеленчук,ама не знам точно защо,вие да имате някакви предположения?

Ммм пак заговорихте за шоколаддд,моята слабост #Cussing out

# 2 905
  • Мнения: 2 652
Момичета, какаото (чистото) го водят като една от супер храните на 21 век. Мощен антиоксидант с високо съдържание на желязо, витамин С и т.н. Аз го намирам за изключително полезно, стига да се дава в подходящи часове (най-късно до 17.00 ч.) в умерени количества и добре проверени готови продукти, ако не е нещо домашно приготвено.

# 2 906
  • Мнения: 19 997
Според мен не го хвърляй, а го използвай за готвене или за маски на косата. Кокосовото масло е подходящо за готвене, защото съдържа много наситени мазнини. Така че е нормално да пише, че става за пържене.
Не знам щом е био дали може да са го рафинирали. Може само да са го обезмирисили, ако въобще това става, без да го рафинират. Аз точно поради обратната причина търсих инфо. Всичките био марки, които съм купувала тук, имат мирис на кокос. А аз искам да го ползвам за готвене на солени манджи. Един път пробвах, но няма да повторя. Не ми хареса въобще и се върнах на зехтина.
Може ли да пуснеш линк на твоята марка да видим какво пише на немски?

За патладжана Баба Гауш мисля да пробвам от Магията.

Какаото не влияе по никакъв начин на щерката. Дори ядене на шоколад след 5ч не й влияе Simple Smile Отдавна се каня да ви питам сурово какао откъде си набавяте? Тези на прах в магазина сурови ли са?

Правих рецептата на Chugra с кашуто. Сложих и стафиди накрая, а за подсладител само мед и ванилия за аромат. Много хубав шоколад се получава и доста мазничък, все едно се топи в устата.

# 2 907
  • Мнения: 1 048
Според мен не го хвърляй, а го използвай за готвене или за маски на косата. Кокосовото масло е подходящо за готвене, защото съдържа много наситени мазнини. Така че е нормално да пише, че става за пържене.
Не знам щом е био дали може да са го рафинирали. Може само да са го обезмирисили, ако въобще това става, без да го рафинират. Аз точно поради обратната причина търсих инфо. Всичките био марки, които съм купувала тук, имат мирис на кокос. А аз искам да го ползвам за готвене на солени манджи. Един път пробвах, но няма да повторя. Не ми хареса въобще и се върнах на зехтина.
Може ли да пуснеш линк на твоята марка да видим какво пише на немски?

За патладжана Баба Гауш мисля да пробвам от Магията.

Какаото не влияе по никакъв начин на щерката. Дори ядене на шоколад след 5ч не й влияе Simple Smile Отдавна се каня да ви питам сурово какао откъде си набавяте? Тези на прах в магазина сурови ли са?

Правих рецептата на Chugra с кашуто. Сложих и стафиди накрая, а за подсладител само мед и ванилия за аромат. Много хубав шоколад се получава и доста мазничък, все едно се топи в устата.
http://www.rapunzel.de/bio-produkt-kokosfett-im-glas--1006050.html

# 2 908
  • Мнения: 2 652
Да не би пък да го обезмирисяват именно, за да се ползва за не-сладки "манджи"? Аз съм приготвяла ядене с миризливо кокосово масло и си дъхаше яко на кокос (гагост, както вика дребното)  Mr. Green

# 2 909
  • Мнения: 19 997
Виждам те, точно затова го обезмирисяват. И мен ми е гадно яденето с мирис на кокос.

Норчи намерих как е обработена. Не е хидрогенирана, фракционирана или превръщана в естер.За да се махне миризмата е обработена с водна пара. Тоест най-вероятно маслото  не е сурово, но за готвене не ти трябва сурово така или иначе.
Ето тук е инфото на немски за Рапунзел http://www.naturwaren.org/rapunzel-kokosfett-200g.html
А тук на английски, че има два вида кокосово масло. Едното био е студенопресовано и сурово, а другото е само био и не е сурово.http://www.rawfoodtalk.com/showthread.php?t=36739

Не знам останалите какво ще кажат по въпроса? И аз ще си потърся такова на Рапунзел, ако смятате, че е о.к. с водната пара.
Досега няколко пъти търсих инфо как махат миризмата и нищо не ми излизаше Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт